Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4515 odpowiedzi w tym temacie

#4161 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 25 kwiecień 2024 - 11:24

Porównywanie Alfy która zadebiutowała w sprzedaży chyba 2018 roku do BMW F.. jest trochę bezsensu bo to są już leciwe dziadki z przebiegami 300 tysi i projektowane 15 lat temu, dlatego trzeba porównywać do BMW G.. a to jest duża różnica :)

Pepe piszesz to do mnie? Jakoś komentujesz moje posty ale za ch... nic z nich nie wynika dla mnie, zero przydatności.

Nawet powyższe - takie porównanie ma głęboki sens, bo zmieniam F właśnie może na Alfy Stelvio. Po co mi porównywać do G, skoro G nie biorę pod uwagę?

Ale nawet jeśli masz ochotę sobie popisać, i skoro "trzeba" porównywać Alfę do G... to porównaj śmiało, ale napisz coś więcej niż "dużą róznica".

Pozdrawiam

• Misiek1 lubi to

#4162 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 187 postów
  • LokalizacjaMyślenice
  • Imię:Michał

Napisano 25 kwiecień 2024 - 11:27

Porównywanie Alfy która zadebiutowała w sprzedaży chyba 2018 roku do BMW F.. jest trochę bezsensu bo to są już leciwe dziadki z przebiegami 300 tysi i projektowane 15 lat temu, dlatego trzeba porównywać do BMW G.. a to jest duża różnica :)

Tylko ,że on ma obydwa od nowości i od nowości walczy z usterkami. I jego auto nie ma przebiegu większego niż 100tys. km bo na jedną osobę u niego w rodzinie przypada ponad 2 samochody. 

#4163 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 25 kwiecień 2024 - 12:30

To ja zapytam o Stelvio , na co trzeba w nich uważać przed zakupem lub co się w nich psuje najczęściej ?

• Marcyś lubi to

#4164 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 187 postów
  • LokalizacjaMyślenice

Napisano 25 kwiecień 2024 - 13:30

Uważać trzeba na poprzedniego właściciela i jak dbał o to auto. Czy nie było składane z trzech. Te z którymi ja mam do czynienia to tylko eksploatacja typu oleje, filtry, zawieszenie, hamulce.  I nie pamiętam by było coś więcej - na pewno wbrew obiegowej opinii na lawecie nie wracały. 

• Adam K., Marcyś i cabage lubią to

#4165 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 25 kwiecień 2024 - 15:25

Misiek wstałeś lewą nogą bo nie kumam co chcesz mi przekać, a ja chciałem powiedzieć że Stelvia jest w sprzedaży od 2018 czyli tak jak BMW G.. i z takich roczników można porównywać auta a nie auto np 2011 do auta z 2018 i tyle w temacie

#4166 OFFLINE   Misiek1

Misiek1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 187 postów
  • LokalizacjaMyślenice

Napisano 25 kwiecień 2024 - 15:39

Stelvio jest od 2016 w sprzedaży to raz. Akurat G20 chciał ten kumpel zamieniać za F30 i stwierdził ,że to bezsens. Kolejny argument dodał kolega mający warsztat z BMW twierdzący ,że jak narzeka na F-ke to się złamie przy G . Pomijamy kwestię gustu co do wyglądu po poliftingi kogo znam to zdecydowanie mu się nie podoba.  Mówimy o awaryjności BMK-a to kilkanaście razy wracała mu na lawecie bo nagle podczas jazdy odmawiała posłuszeństwa ( najfajniej zawsze było jak był to lewy pas i prędkość ,,typowo niemiecka" a tutaj nagle zdecydowana odcinka ,że prawie wszyscy przez przednia szybę wylatują - jak żyje takich cyrków nie widziałem zwykle auta podczas awarii delikatnie wytracają prędkość .I dlatego zamienił na Alfę  a BMW jeździ wkoło komina. 

• Marcyś lubi to

#4167 OFFLINE   Artek

Artek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2004 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Artur

Napisano 26 kwiecień 2024 - 20:45

Brał ktoś z kolegów pod uwagę Toyotę RAV4 Hybrid?   Generacja IV po lifcie lub V.

Użytkownik Artek edytował ten post 26 kwiecień 2024 - 20:49

#4168 OFFLINE   pawelHERP

pawelHERP

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 332 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Urbaniak

Napisano 26 kwiecień 2024 - 22:59

Żona jeździ corollą cross, wyniki spalania nie mieszczą się w głowie, są wręcz absurdalne.
4,5l/100km
Oczywiście łódki nie ciąga w drodze do pracy ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#4169 OFFLINE   highvoltage

highvoltage

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 349 postów
  • Imię:Krz

Napisano 26 kwiecień 2024 - 23:18

Panowie spokojnie zwłaszcza ci co mają 4x4.Już są rozsyłane pisma że w razie mobilizacji auto trzeba oddać do wojska na drugi dzień.Więc nie będzie problemu...

Jak wybuchnie wojna to oddanie samochodu na potrzeby wojska będzie najmniejszym z
problemów...
  • Artech, Sławek77 i md30 lubią to

#4170 OFFLINE   Marcipas

Marcipas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 27 kwiecień 2024 - 08:50

Brał ktoś z kolegów pod uwagę Toyotę RAV4 Hybrid?   Generacja IV po lifcie lub V.

Kilka lat temu chodziła mi po głowie Rav4 IV. Od 2013 mam aurisa hsd i ma u mnie dożywocie. Jednak potrzebowałem czegoś żeby ciągać i wodować łódkę. Jako, że miałem kilka toyot wcześnie i byłem zawsze zadowolony to był to oczywisty kierunek.  Trochę popytałem ludzi, którzy użytkowali..... Obejrzałem testy napędów na rolkach i zrezygnowałem. Sam nie testowałem. W ostatniej generacji napęd podobno jest dużo lepszy.

#4171 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 27 kwiecień 2024 - 09:20

Elektryczne silniczki w Toyotach 4x4 to tylko po to żeby było że ma napęd na wszystkie koła :)
  • Marcipas lubi to

#4172 OFFLINE   rózgaś

rózgaś

Znowu....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1135 postów

Napisano 27 kwiecień 2024 - 13:19

Ja przy 100 tysiach sprzedaje każde auto :D

Ja kupuje heheh
  • WalterW lubi to

#4173 OFFLINE   Robert.Bart

Robert.Bart

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 119 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 27 kwiecień 2024 - 19:23

Auta z napędem hybrydowym nie nadają się do ciągania przyczep.

#4174 OFFLINE   Krzysztof Jeżyna

Krzysztof Jeżyna

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaNowa Aleksandria

Napisano 27 kwiecień 2024 - 20:11

Auta z napędem hybrydowym nie nadają się do ciągania przyczep.

Szczególnie hybryda Mazdy Cx 60 się nie nadaje bo tylko 2500kg można podpinać

Użytkownik Krzysztof Jeżyna edytował ten post 27 kwiecień 2024 - 20:12

#4175 OFFLINE   psd27

psd27

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1039 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Paweł

Napisano 27 kwiecień 2024 - 21:53

Zacznijmy od tego, że w hybrydzie napęd na 4 koła to zupełnie inny rodzaj napędu, niż w spalinówce. Oglądałem porównania rav4 i forestera - wychodzi na to, że rav4 to zabawka do miasta i w trasę, a nie w teren.

#4176 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 27 kwiecień 2024 - 23:29

To ja z innej beczki może być i 4x4.  :D

Czy może ktoś wie gdzie w Lubelskim bądź oscienych mogę obejrzeć na żywo toyotę sienna ostatniej generacji i albo lub Hyundai-a Staria. Wersję silnikowe bez różnicy chodzi mi głównie o wymiary bagażnika i czy jest możliwość montażu uchwytów do wózka inwalidzkiego. 

Użytkownik albercik2 edytował ten post 27 kwiecień 2024 - 23:29

#4177 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 152 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 28 kwiecień 2024 - 04:57

Piszecie że hybryda nie nadaje się do ciągnięcia przyczepy. To ciekawe.
Jeżdżę już 3 służbowym Lexusem RX i ciągam kilka razy w roku przyczepę. Poprzednie 2 RX450h z powodzeniem ciągały moją łódkę i slipowały ją.
Mój znajomy ciągą dużą przyczepę kempingową w wakacje NX350h po całej europie i jest zadowolony. A jeździ załadowany na max w 4 osoby + rowery na dachu.

Ciekawe tu teorie się pojawiają ale chyba wygłaszane przez osoby które nie bardzo się znają.
Nie piszę oczywiści że to auta do slipowania w ciężkim terenie bo to nie taki typ samochodu.

#4178 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 28 kwiecień 2024 - 05:56

To ja z innej beczki może być i 4x4.  :D

Czy może ktoś wie gdzie w Lubelskim bądź oscienych mogę obejrzeć na żywo toyotę sienna ostatniej generacji i albo lub Hyundai-a Staria. Wersję silnikowe bez różnicy chodzi mi głównie o wymiary bagażnika i czy jest możliwość montażu uchwytów do wózka inwalidzkiego. 

Wygogluj sobie ogłoszenia sprzedaży w twojej okolicy , może będzie oferta sprzedaży. Wtedy zadzwoń i pogadaj i myślę ,że jak ktoś już sprzedaje furę to nie powinno być problemu.

#4179 OFFLINE   albercik2

albercik2

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 692 postów
  • LokalizacjaChotylow
  • Imię:albercik
  • Nazwisko:przemyslaw

Napisano 28 kwiecień 2024 - 08:17

No właśnie nie takie to proste gdzie nie dzwonie to auto do sprowadzenia jeszcze w USA to akurat o toyotcie z Hiundaiem widziałem jedno ogłoszenie i to w Szczecinie to już wolę do Berlina pojechać. 

#4180 OFFLINE   PePe.

PePe.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1441 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 28 kwiecień 2024 - 08:26

Ja kupuje heheh

Jak będę miał coś na wydaniu ciekawego to dam znać  :D  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych