Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4567 odpowiedzi w tym temacie

#4561 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano wczoraj, 10:26

Mam kolegów - fanatyków fotowoltaiki. Wieczne dyskusje. Jak wyciągam telefon, żeby liczyć (zawsze mówię, że to oni podają liczby a ja tylko liczę, żeby nie było, że biorę dane z sufitu) to się obrażają i kończą temat ale tylko do następnego razu :). Mówię oczywiście wyłącznie o aspekcie czysto ekonomicznym, bez wątku "ratowania planety".

Mamy w domu foto, mamy pompę. Nic za darmo ale jesteśmy zadowoleni. Wcześniej gaz czy ostatnio ekogroszek wychodziły drożej. A moment gdy węgiel był potwornie drogi i 2 sezony trzeba by było płacić 10krotność stawki sprawiło, że dosyć szybko część inwestycji się spłaciła.

• godski i mav3rick lubią to

#4562 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano wczoraj, 17:56

Mamy w domu foto, mamy pompę. Nic za darmo ale jesteśmy zadowoleni. Wcześniej gaz czy ostatnio ekogroszek wychodziły drożej. A moment gdy węgiel był potwornie drogi i 2 sezony trzeba by było płacić 10krotność stawki sprawiło, że dosyć szybko część inwestycji się spłaciła.

Też tak uważam. U mnie roczna prognoza jest na 1400zl, gdzie wszystko w prądzie i pompa ciepła do ogrzewania.
  • godski i Marcyś lubią to

#4563 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano wczoraj, 18:23

Ja nie płacę nic, grzeje kaloryferem:)

https://youtube.com/...KVghJpsBxKoyB4q
  • psd27 i mav3rick lubią to

#4564 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3643 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano wczoraj, 18:44

A wszystko w wątku o samochodach dla wędkarzy...
  • psd27, Marcyś i M a r a s lubią to

#4565 OFFLINE   Marcyś

Marcyś

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 866 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano wczoraj, 18:52

Prawda, i sorry. Ale awantury nie ma a często spośród takich postów idzie się więcej dowiedzieć między wierszami niż z samych wątków. 

#4566 OFFLINE   Maciej1979

Maciej1979

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 361 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maciej

Napisano wczoraj, 19:05

• coma lubi to

#4567 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3643 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano wczoraj, 19:16

<<...>> a często spośród takich postów idzie się więcej dowiedzieć między wierszami niż z samych wątków.

Tak, zgadzam się - przykładem są choćby Twoje posty 🙂
  • Marcyś lubi to

#4568 OFFLINE   darek63

darek63

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 441 postów
  • Lokalizacjawlkp.
  • Imię:Darek

Napisano wczoraj, 23:28

Temat jest o samochodzie na ryby. Rozumiem tytuł tematu tak, że jak na ryby to nie ten na co dzień. A, że w zasadzie prawdziwe terenówki "dla ludu" się skończyły kiedy prawdziwe napędy 4x4 się skończyły to wplatane są  dyskusje ościenne. No bo ile można gadać o niczym ?.

Popatrzmy tak uczciwie na zagadnienie terenówki 4x4. Z nowych prawdziwych 4x4 można sobie kupić np. Wranglera, założyć jakieś porządne gumy i targać łódkę z bagna. Natomiast ilu na to stać ?. Cenowa katastrofa dla "Kowalskiego". Można sobie chyba jeszcze znaleźć albo zrobić Patrola z M57. Ale to też trzeba ze stówkę wysupłać na coś zdrowego blacharsko i nie zajechanego na śmierć w bagnie. Taki drobny dodatek do wędek musiała by jeszcze zatwierdzić druga połowa (jak kto ma). Z reguły takie akcje trzeba skonsultować. Nie wiem jak u Was, ale ja te konsultacje 100kkz jako dodatek na ryby blado widzę. 

Kiedyś dla ludu (czytaj tania) była np. Vitara czy Grand Vitara. Napęd 4x4 dopinany + reduktor. Poruszałem się na ryby GW z 2000 roku z 6 lat. Gdyby to nie rdzewiało od samego patrzenia może i by było o czym gadać. Ale one już mają po 20 lat i więcej, więc ruda zjadła je doszczętnie. Po moją dwóch ciapatych z Rumuni przyjechało i zabrali ją, a przy okazji jak się obróciłem, zajumali prostownik w pakiecie. To jest silniejsze od nich bo z mlekiem matki to wyssali. Ale skupują te strupki masowo. Mają widocznie gdzieś tam jakąś tanią remontownie bo z wyglądu to zamożni oni nie są. Muszą je rwać do gołej ramy, remontować blacharsko, i szykować na te ich bezdroża. A, że nie ma nic innego taniego z prawdziwym 4X4 no to te strupki GW skupują i remontują. U nas remonty blacharskie w dzisiejszych czasach, ale takie prawdziwe do gołej ramy, to porażka finansowa przynajmniej dla mnie, aby w starego strupka ładować worek talarów. A inaczej tego nie da się zrobić dobrze. Kto miał nie za młode auto 4x4 na ramie wie o czym napisałem. Ciekawe jak za jakiś czas zostaną same elektryki jak to dzielnie będzie rwało przyczepę z łodzią z wody. Agregat na wyposażeniu w bagażniku obowiązkowy. Pokolenia które raczkują teraz w tematach wędkarskich, urodzeni w tym stuleciu będą musiały się z tym zmierzyć. Wtedy będą wspominali jakie to fajne były kiedyś te SUV-y 1.5 z dwoma turbinami :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych