Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby
#61 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2010 - 17:21
XC90, D5, 185-205 KM, automat
lub ciut mniejszy ale wg mnie duuużo wygodniejszy
XC70, D5, 185-205 KM automat. Do dyspozycji jest też silnik T6, poj. 3200 benzynka a w XC90 4400 cm3, V8
#62 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2010 - 17:26
I wyścig na ćwierć mili
po zaoranym polu
#63 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2010 - 17:28
A zlocik zawsze można zrobić.
- KrisKP lubi to
#64 OFFLINE
Napisano 31 grudzień 2010 - 17:52
#65 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2011 - 12:25
ni ewiem ile jest w tym rpawdy - mona to potraktowac jak zart... ale kiedys slyszalem taka opinie:
taka frontera terenowa jak calibra sportowa
moze coś w tym jest
Co byś się nie pomylił.
Calibra\ może i ma do dupy opinię ale to bardzo dobre auto sportowe. Szczególnie 2 litry 4x4.
Mało które współczesna auto sportowe ma taki współczynnik oporu powietrza.
Oczywiście nie mówię o tych calibrach które dorwali buracy w dresach i poobwieszali je jakimiś pierdołami ala tuningowymi za 5 zeta z aledrogo. 13 lat już nie jest produkowana a i tak wersja 4x4 obleci nie jedną rasową współczesną wyścigówkę.
- crizz100 lubi to
#66 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2011 - 12:35
Wracając do meritum: Grand Vitara Auto, nowa coś około 100.000-PLN
#67 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2011 - 13:40
Panowie a Hyundai Santa Fe? W Ire rocznik 2002 można już kupić za niecałe 3000 euro. Będę musiał w przyszłym roku rozstać się z moją Carinką...
Ja interesowałem się Tucson'em. Zebrałem trochę opinii i przeważają takie, że jest to auto rewelacyjne biorąc pod uwagę cenę do jakości.
Jednak mi się z wyglądu nie podoba, dlatego bardziej skłaniałem się w stronę KIA Sportage, która jest w zasadzie dokładnie tym samym (jedynie buda inna).
#68 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2011 - 13:44
#69 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2011 - 14:14
KIA Sportage ostatnio zbiera przychylne opinie. Pierwszy model, który pojawił się na rynku PL, to była totalna porażka.
Tak, dopiero II (2004-2010) ma sens.
#70 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2011 - 14:39
- NARA lubi to
#71 OFFLINE
Napisano 03 styczeń 2011 - 14:27
http://moto.wp.pl/kat,23681,title,Nowa-Kia-Sportage-Bedzie-n umerem-jeden,wid,12993145,wiadomosc.html
więc używki mogą stanieć. Oczywiście nie w PL.
#72 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2011 - 12:04
Wadą Tuscona, dla mnie go wykluczającą, jest kompletny brak bagażnika. Jak bym miał zmieścić to co wchodzi do mojego Kangoorka, to bym musiał wyjąc wszystko ze środka oprócz fotela kierowcy i jeszcze kupić trumnę na dach
Ponadto auto ma nadwrażliwy moim zdaniem układ kierowniczy i ma tendencje do niestabilności-myszkowania (fakt że ma założone opony Yokohamy 215 zamiast seryjnych 230). Trzeba się przyzwyczaić do trzymania obu rączek na kierownicy, zwłaszcza przy prędkościach pozamiejskich.
Stąd zdecydowanie bym wybrał ciut starszego Santa-Fe:)
#73 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2011 - 20:09
Zalety:
- tani w zakupie, za kilkanaście tysięcy można dostać egzemplarz w naprawdę dobrym stanie
- silnik benzynowy 4.0 - to brzmi groźnie, ale ta maszyneria przy regularnej wymianie oleju jest po prostu nie do zajechania. Z zamontowanym gazem koszt eksploatacji jest porównywalny ze zwykłym autem benzynowym. Są też wersje z dieslem, ale trzeba je obchodzić dalekim łukiem
- bardzo dobre właściwości terenowe, nie ma porównania z bulwarówkami
- dobre wyposażenie (poza wersją Sport)
- wbrew pozorom niedrogie części, sporo jest ich na rynku z rozbieranych aut
- i w końcu, last but not least, to auto ma styl, klimat i duszę
Wadą jest nie za wielki bagażnik.
Wystarczy sobie poczytać na forach, ten samochód zbiera praktycznie jednoznacznie pozytywne opinie od swoich użytkowników. Czasem zirytuje jakimś szczegółem, ale ma w sobie coś takiego, że wybaczysz mu wszystko
Powtórzę, że najważniejsze to znalezienie egzemplarza w przyzwoitym stanie, w czym zresztą pomaga forum użytkowników tej marki.
#74 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 11:54
Uzywa się tam głownie Land Cruiserów (montownia wersji Prado znajduje sie w Kenii) oraz Land Roverów Defender, tylko powiekszonych (w Europie nie ma takiej wersji). Roznica jest taka, ze Land Cruiser wytrzymuje w Kenii 5 lat, a Defender - 15.
Jesli szukasz samochodu typowo off roadowego, bez wygód (poza klima, bo to maja), to Defender bedzie najlepszy. Da sie nim pojechac po szosie, ale bez brawury. Konieczne przejedz sie przed zakupem - to mozesz zrobic w salone w Panoramie przy Witosa bez problemu - bo moze nie podpasowac, a zbyc potem latwo nie bedzie. Mozna kupic w Polsce z SG, mozna sprowadzic...
Jezeli chcesz wygode i offroad, to nie ma nad Land Cruisera. Wszystkie inne to namiastki. Serwis w Markach mówi, ze uzywane najlepsze z Holandii - jakos tak im wychodzi. A najgorsze - z Włoch. Tu ze zbytem nie ma problemu, ale trzymaja cene.
Sa tez pick-upy, ale to specyficzny gatunek. O gelendzie nie bede nawet pisal, bo to cenowy kosmos. Inne to zabawki.
#75 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 14:26
Jak się uda - jutro wyjazd po kolejne disco (4??)
#76 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 14:29
Sa jeszcze co najmniej trzy i lepsze.Wracając do tematu Grand Vitara powiem, że to jedyny szosowo/terenowy samochód na naszym rynku. Nie ma żadnych ściem.
#77 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 16:22
#78 ONLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 18:06
#79 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 20:41
A Defender? Pieciolatki za dyche euro chodza, starsze pewnie jeszcze mniej.Kuba, Land Cruiser byłby idealny, ale jest za drogi.
#80 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2011 - 20:43
KIŁA.dlatego bardziej skłaniałem się w stronę KIA
- NARA lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
1 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
-
kacperek993