Vitara, CR-V, Sportage, terenówki, itd. - samochód na ryby
#1801 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 05:29
Powodzenia
- Jozi i kotwitz lubią to
#1802 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 05:46
A przyjedź eksporcie znajdź coś do zrobienia a wypłacę ci równowartość no może klocki z przodu bo są od nowości nawet akumulator jest fabryczny
Powodzenia
Co można robić w aucie, które ma 70 tysięcy przejechane od nowości, też nie wiem .
Miałem Mistubishi ASX i było przejechane 70 tysięcy, to dopiero klocki poszły do wymiany, no nie mówiąc o corocznej wymianie filtra+ olej, filtra klimy + sprawdzenie klimy z odgrzybianiem, wymiana płynu hamulcowego i chłodniczego, to rzeczy oczywiste.
Jak jest auto nowe szczególnie Japończyk, to do 9-10 lat nie ma co grzebać oprócz powyższych działań. Do przebiegu 100 000km nic się poważnego nie powinno dziać.
- nuka i S.N. lubią to
#1803 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 06:11
- Jozi lubi to
#1804 Guest_Drac_*
Napisano 14 sierpień 2019 - 06:47
Widziałem że ludzie pakują butle do i tak małego bagaznika.
Fajny samochód, rozważam zakup, ale bagażnik maluuuutki!
#1805 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 06:49
No i to się zgadza olej wymieniam co 10 tyś filtry i to tyle rozrząd łańcuch
Nie powinno się ze zmianą oleju przekraczać roku i 20 tysięcy w benzynie albo 15 tysięcy w dieslu. Niektórzy uważają, że 15 000km w benzynie i 10 000km w dieslu, to gwarantuje pewność pracy silnika.
W motocyklu np. powinno się wymieniać co 5 000km olej i filtr co 2 lata ( ja wymieniam co roku).
#1806 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 06:51
Czy w suzuki grand vitara jest gdzie wsadzic butle z gazem?
Pakują małe butle z boku, kuzyn mój tak zrobił, by mieć trochę bagażnika. Ja w swifcie miałem w kole zapasowym.
#1807 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 07:49
#1808 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 08:38
Czy w suzuki grand vitara jest gdzie wsadzic butle z gazem?
Zanim sprzedałem swoją GV2 2.0 AT(5 drzwi) rozważałem montaż butli pod samochodem. Montaż jak najbardziej możliwy ale pierw musisz zamontować hak i musisz się liczyć z tym że lepiej nie topić go po tym za bardzo. Co do montażu w bagażniku masz ciut więcej jak 1/2 wolnego po zainstalowaniu więc słabo. Zawsze możesz złożyć fotele lub kupić BOX-a gdzie wrzucisz cały ( większość szpeju)
#1809 ONLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 11:53
#1810 ONLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 13:00
Ma ktoś może discovery 3 z2,7 ropniakiem?
Żona jeździła a teraz córka dociera, co chcesz wiedzieć?
#1811 Guest_Drac_*
Napisano 14 sierpień 2019 - 13:25
W avensis verso w bagażniku byl schowek w podłodze - weszla dluga wąska butla.
Pojemność bardziej niz gowniana bo 30l, wchodzilo ok 22-23l, ale miejsca bylo full!
W takim wypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie jak powiedzial kol Cabage - pod samochodem.
Chyba ze cos innego polecicie -
Do ok 20 tys zl,
Napęd na 4
Wysoki - typu van lub terenowka
Skrzynia automat
Benzyna /pod gaz/
Pojemny bagaznik /typu rexton, avensis verso, outlander jeszcze ujdzie/
Samochód do codziennej jazdy ale i przyczepe z łódka musi wyciągnąć z bardzo slabych "slipow"
#1812 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 13:49
Miałem nadzieję ze jest jakis schowek w grand vitara, w podlodze czy cos.
Pojemność bardziej niz gowniana bo 30l, wchodzilo ok 22-23l, ale miejsca bylo full!
W takim wypadku najlepszym rozwiazaniem bedzie jak powiedzial kol Cabage - pod samochodem.
Do ok 20 tys zl,
Napęd na 4
Skrzynia automat
Benzyna /pod gaz/
Samochód do codziennej jazdy ale i przyczepe z łódka musi wyciągnąć z bardzo slabych "slipow"
CRV II?
#1813 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 14:00
Miałem nadzieję ze jest jakis schowek w grand vitara, w podlodze czy cos.
Do ok 20 tys zl,
Napęd na 4
Skrzynia automat
Benzyna /pod gaz/
W GV2 masz napędy, reduktory i inne takie , stąd mały bagażnik bo masz most,reduktor i blokady z tyłu.
Jako auto super samochód, wbrew pozorom bardzo dzielny w terenie jak na segmen SUV-ów no i na haku jak dobrze pamiętam ma 1500kg albo i nawet 1700 kg. Rodzice jeżdżą takim GV2 2.7 V6. To dopiero jest maszyna !!
Jako alternatywa wcześniej wspomniana to CRV II - najlepiej model po liftowy 2005r i później. Wbrew wszystkiemu zdecydowanie lepiej wykonany jak honda generacji 3.
CRVII po liftowy kupisz od 20-30 tyś zł. Przed lifta idzie wyrwać nawet za 13-15 tyś zł. Kwestia stanu auta i dorwania okazji. Ale auta również mało nakładowe.
#1814 Guest_Drac_*
Napisano 14 sierpień 2019 - 14:40
Żonie tak nie za bardzo środek pasi - wykończenia i rozkład, bo obecnie rextonem jeździ, a tam na bogato.
Ale honda bedzie najlepszym wyborem z tego co widzę.
Jak trafię okazję na suzuki to spoko, gaz pod samochód.
Ale zaczynam polowanie na crv.
Dziękuję za pomoc.
Czy któryś z silnikow bardziej pod gaz czy oba rownie dobrze go będą tolerować?
Chciałbym ten mocniejszy 2.4....
- l.berlinski lubi to
#1815 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 15:03
Napęd na tył jest dołączany również przy ruszaniu, nie tylko przy uślizgu. Blokad mechanizmu rożnicowego w ramach jednej osi nie ma, ale esp dohamowuje koła, które nie mają przyczepności. Oczywiście to nie to samo co blokada, ale trochę pomaga. Na wykrzyżu pod niezbyt duże wzniesienie daje rady. Wiem, bo wiele razy tak się bawiłem podjeżdżając ukosem pod wał przeciwpowodziowy.Otóż to. Wszystkie protezy terenówek jak XC60,90, mój Outlander II itp mają napęd na Haldexie, czyli w razie uślizgu przedniej osi dołącza się tył. Gość z insigni się zakopał, bo zapewne siadła misą olejową na piasku, przednie koła w lufcie i "para szła w gwizdek". W protezach nie ma blokady tylnego napędu, to jest największy ból.
Użytkownik radeqs edytował ten post 14 sierpień 2019 - 15:05
#1816 ONLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 15:19
Witam,szukam opinii nt Nissan X-Trail z roku 2004 2.0 benzyna, ktoś używa,albo używał, czy ten model trapią jakieś szczególne bolączki ?na co zwrócić uwagę przy zakupie?Auto ma przebieg wg książki serwisowej ok 200 tyś.
Użytkownik Zack edytował ten post 14 sierpień 2019 - 15:23
#1817 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 15:53
Kolega właśnie kupił crv 2003 lub 2004 rok.
Żonie tak nie za bardzo środek pasi - wykończenia i rozkład, bo obecnie rextonem jeździ, a tam na bogato.
Ale honda bedzie najlepszym wyborem z tego co widzę.
Jak trafię okazję na suzuki to spoko, gaz pod samochód.
Ale zaczynam polowanie na crv.
Dziękuję za pomoc.
Czy któryś z silnikow bardziej pod gaz czy oba rownie dobrze go będą tolerować?
Chciałbym ten mocniejszy 2.4....
I 2.0 i 2.4 dobre do gazu. O ile tam jest 2.4 w ogóle....
#1818 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 15:54
Jest ale rzadko się zdarzają.
#1819 Guest_Drac_*
Napisano 14 sierpień 2019 - 16:25
Praktycznie cały poobijany, widać dołki dość mocno -są spore i nie powierzchowne.
Na zdjęciach nie widać czy lakier popękany.
Jeśli uszkodzony to pewnie rdza zacznie zżerac?
Bo o ile chodzi o estetyke to przeżyję, ale jak ruda zacznie brać caly samochod to masakra.
#1820 OFFLINE
Napisano 14 sierpień 2019 - 17:20
Żona jeździła a teraz córka dociera, co chcesz wiedzieć?
Generalnie planuje powyższego jako auto wędkarsko robocze do ciągania przyczep z gratami. No i czasami do rodzinnego turlania się.
No i zastanawiam się nad bolączkami. Niby jest cos na necie ale tak naprawde są to wpisy sprzed paru lat( przynajmniej to co ja widziałem).
Zastanawiam się czy mnie nie wkurzą koszty serwisowania.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych