Zleciłem wykonanie wędki na bazie blanku Talon firmie Art Rod i oczywiście chciałem ją przetestować. W związku z czym wybrałem się nad Dunaj.
Pierwszy wieczor był kompletnie bez brań, jednak mogłem poczuć wspaniały kijek. Jest to dwuczęściówka o długości 2,35 m (przeznaczona głównie na łódkę) i ciężarze wyrzutu do 35 gram. Łączy ona w sobie delikatność i siłę.
IMG_4139.JPG 76,82 KB
18 Ilość pobrań
IMG_4140.JPG 113,51 KB
18 Ilość pobrań
Następnego dnia kolejne testy. Nagle na granicy wody i kamieni zobaczyłem przebiegającego Minksa - norka amerykańska, i tu krótka rozprawa na temat ludzkiej głupoty.
Otóż, 20 lat temu grupa zielonych wypuściła w nocy 180.000 minksów z hodowli futrzarskiej w Dolnej Austrii. Złapano około 20.000, reszta rozlazła sie we szystkich kierunkach. Szkody jakie zrobiły te skąd inąd bardzo sympatyczne stworzonka są nie do nadrobienia. Zniknęły gatunki ptaków, które miały gniazda naziemne lub nisko nad ziemią. Zdecydowanie ucierpiały chodowle ryb no i oczywiście doszedł kolejny terminator ryb rzecznych i jeziornych.
Minks01.jpg 120,97 KB
19 Ilość pobrań
Minks02.jpg 70,06 KB
19 Ilość pobrań
Minks03.jpg 86,9 KB
19 Ilość pobrań
Minks04.jpg 78,78 KB
19 Ilość pobrań
Tenże Minks przebiegł no kamieniach w prawą stronę bacznie mnie obserwując. Po kilku minutach trzymał już w zebach sporą jak na jego wielkość rybkę. Zdjęcia są niezbyt dobre, ale coś widać.
Pózniej skusił się na uleje 12 cm z niebieskim grzbietem niewiele większy od przynęty szczupaczek. Wprawdzie nie mogłem poczuć pełnej mocy wędki, ale pracowała pięknie.
Hecht10112016.jpg 125 KB
19 Ilość pobrań