Poprawne uzbrojenie wędki castingowej
#21 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 14:02
Testując ugięcie, montuję w uchwycie multik, który będzie normalnie z nim współpracował (albo inny podobny gabarytem - chodzi przede wszystkim o wysokość na jakiej linka wychodzi z wodzika). Linkę przeciągam przez przelotki, a na końcu podwieszam małe wiaderko. Do wiaderka dolewam stopniowo wody, tak po szklance na oko. Notuję sobie, gdzie dodać, a gdzie ująć. I tak dolewam, aż stwierdzę, że na blanku już nic ciekawego się nie wydarzy. Czasami jest to pół litra, a czasami 2 litry. No w jerkówkach więcej by było, ale je to zwykle przy pomocy drugiej osoby sprawdzam.
#22 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 16:31
Jeden z pierwszych kijkow zrobilem na lajtowym 2-czesciowym 7' PacBayu (SP 843-2, o ile sie nie myle) uzywajac wysokostopkowych, Fuji BLVLG - idac wlasnie ta sciezka wyzej, ale mniej - mimo to, ze te przelotki w malych rozmiarach sa relatywnie lekkie, wyszla klucha. Teraz stoi rozebrany i czeka na zbrojenie spiralne lub micro...
Za mala ilosc przelotek moze oznaczac nie tylko ocieranie linki o blank, ale tez gorsza dystrybucje sily...
- Bogdan74 lubi to
#23 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 16:44
Gdyby to spiralne zbrojenie było estetyczne pewnie bym się zastanawiał. Jak na razie budzi mój niepokój .
To niech przestanie budzic niepokoj
To najlepszy sposob zbrojenia castingu zwlaszcza na specyficznych blankach. Jesli masz kij typowo szczytowy to spirala jest jedynym rozwiazaniem wg. mnie.
Wszystkie kije do lekkiego lowienia mam tak uzbrojone. W takim zbrojeniu linka nigdy nie ociera o blank, zazwyczaj cale zbrojenie jest tez lzejsze niz w ukladzie klasycznym, kij nie podlega silnemu skrecaniu podczas np holu.
Klasycznie mam uzbrojonego 17 funtowego uniwersala i seryjne kije jakie uzywam do lowienia w morzu. Wszytskie o mocy wiekszej niz 25 funtow.
poszukaj na forum. Kilka lat temu byla zazarta dyskusja o spiralnym zbrojeniu..
#24 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 16:59
#25 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 18:26
#26 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 18:28
Ależ ja się nie przejmuję. Po prostu ostrzegam na wstępie, że mam nietypowy punkt widzenia kijaKamil, nie przejmuj sie swoja originalnioscia
#27 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 18:33
Oczywiście mógłbym się pokusić i spróbować tego typu zbrojenia, tylko, że ja nie mam żadnego doświadczenia w tych kwestiach.
OK, mogę wyciąć sobie kółko z acidrods i uzbroić blank według instrukcji ale czy to wystarczy? Chyba to nie jest takie proste? Wiesz nie chce męczyć rodbuilderów i wyciągać od nich jakiś szczegółowych informacji. W sumie oni poświęcili masę czasu i kasy by dojść do swojego stanu wiedzy, uważam więc, że nie było by to do końca w porządku. W sumie ten blank nie jest jakiś szczególnie delikatny: 7-28g 10-20lb a akcję ma taką jak pokazuje zdjęcie - pomyślałem więc, że powinno dać się go uzbroić klasycznie.
Czytałem dużo o ludziach, którzy robili wędki na tych samych blankach zbrojąc je klasycznie i spiralnie. Zalety spirala są oczywiste: mniej przelotek, wędka jest stabilna nie ma szurania po blanku.
Pojawiają się rozbieżności jeśli chodzi o dystanse rzutowe, jedni twierdzą, że nie ma różnicy drudzy, że w testach im wyszło od 8-16% gorzej i takie tam. Nie mając doświadczenia w tej dziedzinie trudno wyciągnąć właściwe wnioski czytając tylko forum itd. Doświadczenie jest tu niezbędne. Dlatego nie chciałem rzucać się na głęboką wodę. I tak się ciesze, że ludzie piszą tutaj sensownie i dzielą się wiedzą.
Spoko mam czas, jak nie spodoba klasyczne zbrojenie zaryzykuje i zrobię trochę zamieszania na blanku
#28 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 18:40
#29 OFFLINE
Napisano 19 styczeń 2011 - 23:51
(...)kij nie podlega silnemu skrecaniu podczas np holu (...)
Do dzis nie wiem, skad to sie bierze Zeby byl jakikolwiek odczuwalny efekt skrecajacy kij, te przelotki musialy by odstawac 1,5 m od blanku , nie wspominajac o sile, ktora by trzeba do tej dzwigni jeszcze przylozyc
Owszem, jak kazda konstrukcja, spirala bezsprzecznie posiada pewne zalety, ale jesli by przewaga spirali byla taka miazdzaca, jak napisal Krzysiek, klasyczne zbrojenie by juz wymarlo smiercia naturalna...
Posiadam wykonana w pracowni spirale i zadnych cudownych wlasciwosci w niej nie odkrylem (jej wyglad akurat nie jest dla mnie problemem)...
Pozatym jest kilka roznych mozliwosci zbrojenia spiralnego, co pokazuje, ze nie ma jednej slusznej metody ...
#30 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 12:09
#31 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 12:24
EDIT ps. zgadzam się w zupełności z tym co napisali Mariusz & Krzysiek powyżej, mam podobne obserwacje
#32 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 13:44
#33 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 13:59
Ale te dodatkowe przelotki nie wepchniesz przeciez pomiedzy juz ustawione, lecz zmniejszysz troche odstepy, wiec nie dodasz tej masy dodatkowych przelotek w calosci tylko na koncowym odcinku a rozlozysz ja na calym uzbrojonym kawalku blanku...
#34 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 19:45
po testach będę mógł się wypowiedzieć o właściwościach rzutowych.
Załączone pliki
#35 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 20:50
#36 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 21:27
#37 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 21:31
#38 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 22:01
#39 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2011 - 22:20
#40 OFFLINE
Napisano 21 styczeń 2011 - 09:03
Ja zacząłem od -5 ,potem 60 ,120 i 180 .Testy wkrótce .Zobaczymy czy te 5 stopni wpłynie na prawidłowe nawijanie linki na multik .
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, cast, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych