Bardziej patrzę na pracę blanku. Są takie, gdzie tylko spirala wchodzi w grę (XUL, albo z czułą tylko szczytówką), są takie, że i klasycznie i spiralnie wyjdzie dobrze, a są takie, gdzie jak dla mnie spirala to bardziej sztuka dla sztuki (jerkówki).

Poprawne uzbrojenie wędki castingowej
Napisano 17 marzec 2025 - 15:01
- Friko i S.N. lubią to
Napisano 17 marzec 2025 - 21:21
Dziękuję Panom za porady. Teraz zakupy i trzeba się zabierać za robotę.
Połamania!
Napisano 18 marzec 2025 - 16:15
Zakupy zakupami ale mam dylemat. W cześci szczytowej chce kończyć na przekotkach 6 czy ze względu na moc kija (do 80 gr i linka 20-35 lb) zastosować przelotki typu KB?
Teoretycznie stopka dłuższa to mocniejsza i można będzie ją można ustawić i na górze i pod spodem blanku.
Nie wiem czy bedę zbroił koniec końców w spiralę bo jak koledzy podpowiedzieli - dużo zależy od samego blanku i tego jak się będą układać przelotki.
Przelotki 6 mam nadzieję wytrzymają w każdym sposobie zbrojenia.
Użytkownik MatB edytował ten post 18 marzec 2025 - 16:16
Napisano 18 marzec 2025 - 18:32
nie musisz stosować dłuzszej stopki, a już zwłaszcza w spirali... nigdy nie miałem problemów nad wodą, a wędki są solidnie obciążane... a rozmiar przelotek też nie ma wpływu na trwałość wiązania - 4-ki lub 8-ki też wytrzymają
- MatB lubi to
Napisano 19 marzec 2025 - 07:14
W KB jest przede wszystkim szersza stopka, a więc w miejscu łączenia ramki ze stopką mocniejsza. Ale czy w tym przypadku będzie to robiło jakąś różnicę to nie podejmuję się oceniać.
- MatB lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, cast, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
ręczne lepienie blanków czyli farmazony w sosie słodko-kwaśnymNapisany przez Friko , 22 mar 2025 ![]() |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
![]()
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
![]()
|
||