Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Multiplikator do lekkiego spiningu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
501 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów

Napisano 13 marzec 2024 - 16:09

Ja mam podobne wnioski.

Generalnie przynęta nie może być za lekka w stosunku do kija. W spinie da radę mocniej machnąć i poleci, w caście już nie jest tak różowo. Należy rzucać płynnie, nie szarpać. Po prostu przynęta powinna porządnie ładować kij przy spokojnym wymachu i tu jest wg mnie klucz.

Ja od dwóch lat bawię się lekkim castem i wnioski mam podobne do Twoich po tych kilku próbach. Przy ciężkich, szczupakowych zestawach jest dużo prościej. Przy lżejszych już trzeba być uważnym w doborze kij-przynęta. Lepiej jak przynęta jest trochę zbyt ciężka w stosunku do masy rzutowej kija niż na odwrót. Do tego prawidłowe ustawienie multika, ale to już było napisane powyżej.

Powodzenia, bo frajda jest...

• guciolucky i mayou lubią to

#402 OFFLINE   mayou

mayou

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 510 postów
  • LokalizacjaWola Batorska
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Maj

Napisano 13 marzec 2024 - 17:40

I patrzajta ludziska, 2 dni nad wodą i chłopa w kasta wkręciło totalnie. Cholernie mocna to choroba, a i kuracja tania nie będzie.... Arek znad Renu już o tym pisał. Będzie bolało. Ciekawe czy zaraz za chęcią zmniejszenia mocy wędek pojawi się taka myśl niespokojna jakby drugi biegun mógł wyglądać?. Wszak jesienią bolenie czesto głęboko siedzą..... Jak na moje oko to już po chłopie, pz
  • guciolucky i cristovo lubią to

#403 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 13 marzec 2024 - 17:58

Fajnie się czyta o początkach, zwłaszcza kiedy są to opowieści doświadczonych spinningistów, którzy odkrywają metodę na nowo.

Kilka lat temu sam złapałem bakcyla i zająłem się castem znacznie bardziej "poważnie" niż spinningiem, który po prostu "zawsze był" i działał. A tu nagle trzeba było tyle odkryć, wykombinować na nowo. Fajna zabawa, polecam każdemu.
Ale o dziwo ostatecznie spinning wygrał. W pewnym momencie zacząłem tworzyć porównawczą listę zalet i wad, i analityczne podejście sprawiło, że przestałem inwestować w nowe zestawy, a dużo trafiło na giełdę.

Myślę, że wędkarze próbujący zastąpić castingiem wielkorzeczny spinning z długimi kijami mają najtrudniejsze zadanie. Trzeba wręcz uważać, żeby się nie zniechęcić, bo moim zdaniem tutaj najtrudniej jest osiągnąć to co w przypadku spinningu często działa za pierwszym podejściem.

Dzięki wiedzy, którą poznałem przy łowieniu castem stałem się znacznie lepszym spinningistą. Przeważnie słyszę o odwrotnym kierunku rozwoju :)

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 13 marzec 2024 - 17:58

#404 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 marzec 2024 - 17:58

Animacja przynęty za pomocą tempa, robi wrażenie. Niektóre moje rybki wyrywało z wody po kilku gwałtownych ruchach korbki. Przyspieszenie na dystansie kilku czy kilkudziesięciu centymetrów powoduje paniczną i nieprzewidywalną reakcję przynęty. Łowiąc bolenie nie dopuszczam możliwości animacji przynęty wędziskiem, jeśli muszę to steruje tylko zmianą prędkości i tutaj multik ma wyraźną przewagę. Ostatecznie, cenię komfort i tutaj ponownie, cały zestaw może być lżejszy i mocniejszy co za tym idzie, uniwersalny. Nie wspominając o czelendżu ;)
  • Guzu i cristovo lubią to

#405 OFFLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 13 marzec 2024 - 19:15

I patrzajta ludziska, 2 dni nad wodą i chłopa w kasta wkręciło totalnie. Cholernie mocna to choroba, a i kuracja tania nie będzie.... Arek znad Renu już o tym pisał. Będzie bolało. Ciekawe czy zaraz za chęcią zmniejszenia mocy wędek pojawi się taka myśl niespokojna jakby drugi biegun mógł wyglądać?. Wszak jesienią bolenie czesto głęboko siedzą..... Jak na moje oko to już po chłopie, pz

Naturalna ewolucja:

* spławik

*feeder

*spinning

*zamiennie cast lub mucha

*bfs

Każdego to czeka prędzej czy póżniej

Są oczywiście wynaturzenia typu vertical   :) (ale jak to w wirusach chorobowych są komórki rakotwórcze)

• bob74 lubi to

#406 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 marzec 2024 - 19:33

Mucha nie podbiła mojego serca bo nie ma najmniejszych szans do spina w łowieniu boleni. Belony też nie zawsze biorą na muchę... Ja uwielbiam interakcję wzrokową, tropię ofiarę wzrokiem, podchodzę lub podpływam, oszukuję przynętą i obserwuję jak z furią, uderza w kluczący po powierzchni wabik. Lepsze to od heroiny. Łowienie w ciemnej toni...nie wyzwala u mnie dużych emocji, holowanie ryb też nie, lubię tylko sekundy przed i ułamki sekund w trakcie eksplozji :)

Czy ta szpulka będzie pasowała do steeza ltd 22?

https://rorolure.com...asting-reel-x27
  • Guzu lubi to

#407 OFFLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 13 marzec 2024 - 19:45

Mucha nie podbiła mojego serca bo nie ma najmniejszych szans do spina w łowieniu boleni. Belony też nie zawsze biorą na muchę... Ja uwielbiam interakcję wzrokową, tropię ofiarę wzrokiem, podchodzę lub podpływam, oszukuję przynętą i obserwuję jak z furią, uderza w kluczący po powierzchni wabik. Lepsze to od heroiny. Łowienie w ciemnej toni...nie wyzwala u mnie dużych emocji, holowanie ryb też nie, lubię tylko sekundy przed i ułamki sekund w trakcie eksplozji :)

Czy ta szpulka będzie pasowała do steeza ltd 22?

https://rorolure.com...asting-reel-x27

Będzie pasowała , ale w wolnej chwili jeszcze poszperam czy na 101% i dam znać SMS.
  • guciolucky lubi to

#408 OFFLINE   skius

skius

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaCiechanów

Napisano 13 marzec 2024 - 19:47

, lubię tylko sekundy przed i ułamki sekund w trakcie eksplozji :)

Hmmm ;)

• Umbra i Dziad Wodny lubią to

#409 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 marzec 2024 - 20:12

Taka uniwersalna, prawda :)

#410 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 13 marzec 2024 - 21:04

Animacja przynęty za pomocą tempa, robi wrażenie. Niektóre moje rybki wyrywało z wody po kilku gwałtownych ruchach korbki. Przyspieszenie na dystansie kilku czy kilkudziesięciu centymetrów powoduje paniczną i nieprzewidywalną reakcję przynęty. Łowiąc bolenie nie dopuszczam możliwości animacji przynęty wędziskiem, jeśli muszę to steruje tylko zmianą prędkości i tutaj multik ma wyraźną przewagę. Ostatecznie, cenię komfort i tutaj ponownie, cały zestaw może być lżejszy i mocniejszy co za tym idzie, uniwersalny. Nie wspominając o czelendżu ;)

szanuję.....kilka lat temu napisałeś, Kuba, dokładnie to samo, oczywiście wspominając o metodzie spinningowej.....i dało mi to wtedy do myślenia na tyle, że zapamiętałem na całe życie, ale czasami łapię się na tej animacji kijem i wtedy sobie myślę - 'Kuba by nie pochwalił' B)

a casting jest lepszy od spinningu i już po Tobie :ph34r: :rolleyes:

Użytkownik cristovo edytował ten post 13 marzec 2024 - 21:05

• guciolucky lubi to

#411 OFFLINE   bob74

bob74

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 924 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 13 marzec 2024 - 21:13

... sugestie nie idą w las... Kuba z cięższą, lotniejszą przynętą poćwicz,, doładowanie" przód, skos, oczywiście kontrolując magnetyk. Od wyższego ustawienia w dół. Długie wędzisko pozwala na obserwację wysnuwającej się linki, przy wysunięciu ramion do przodu... Opanowujesz już ,,moment graniczny", gdzie niżej jest bieda. Wtedy ząbek w górę i jest już bezpieczniej i pojawia się powtarzalność kolejnych rzutów...

• guciolucky lubi to

#412 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 marzec 2024 - 21:38

Ładowałem blank, kreśląc szczytówką, wydłużoną elipsę, pozwoliło to na stałe napięcie linki podczas ładowania blanku w tył, następnie wykonując ruch do przodu lekko podkręcałem kij co niwelowało efekt strzałowy, wymagany przy spinie i dzięki temu, udawało mi się uzyskać większe przyspieszenie w ostatnie fazie rzutu bez uderzenia linki w szpulę.

Czy casting lepszy od spinningu? Jeszcze tego nie wiem ale zamówiłem nowe łożyska, ściągacz, oliwę, zaczyna się...
  • Rheinangler, cristovo i Alexspin lubią to

#413 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 13 marzec 2024 - 22:01

lepszy.....zimową porą miewa jedynie minusy, takie jak zimny multiplikator czy woda niesiona na lince B)

Użytkownik cristovo edytował ten post 13 marzec 2024 - 22:03

• guciolucky i Alexspin lubią to

#414 ONLINE   damien79

damien79

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 439 postów
  • LokalizacjaPrzemyśl
  • Imię:Damian

Napisano 13 marzec 2024 - 22:19

Na małej rzeczce pstrągowej nie odczuwam różnicy, a nawet efektywniej mi się podaję przynęty i lepiej je kontroluje. Co innego na rzece kiedy ma np. 50 m - 70 m szerokości i jak np. pod drugą strona widzę bolenia chlapaka żerującego przy powierzchni. Ściągnięcie go castem to już wyczyn, musi być wybitnie wszytko sprzyjające. Spinem sięgam go bez problemu.

Użytkownik mario edytował ten post 14 marzec 2024 - 10:05

• Biesan i Rheinangler lubią to

#415 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 13 marzec 2024 - 22:40

dobrych kilka lat temu miałem pierwsze próby castingowe.....kupiłem u nas na giełdzie po taniości używanego Dragona HM, dwuskład mniej więcej 2,4 m, niebieski lakier.....ten kij ładował przynęty boleniowe chyba lepiej, a na pewno nie gorzej, niż moja boleniowa armata, spinningowa Elitka 2,7 m

rzucałem przy pomocy starej Tatuli, bez większych umiejętności, najważniejszy był tu dobrze ładujący się blank oraz lotna, w miarę ciężka przynęta (np. zwykła mała guma RH, która lata lepiej, niż ta duża).....ale nie będę się wymądrzał, teraz łowię krótkimi jednoskładami z kajaka, odległości nie są aż tak istotne B)

• Alexspin lubi to

#416 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 13 marzec 2024 - 22:48

Mi przy długim kiju i ciężkiej lub stawiającej duży opór w wodzie przynęcie przeszkadza w caście chwyt, tzn. brak możliwości trzymania za foregrip. Przy dłuższym łowieniu było to dokuczliwe, szczególnie właśnie przy łowieniu boleni. To samo przeszkadzało mi przy holu większych ryb. Gorzej też zacina mi się ryby na cięższych zestawach, kiedy w dłoni trzymam cały multiplikator zamiast cienkiego uchwytu spina, przyrównałbym ten efekt do różnicy w podciąganiu na grubym i cienkim drążku. Za to z krótkim kijem castingowym, rzucając "spod jajek" moge cały dzień spędzić w nadbrzeżnych krzakach. Wszystko ma swoje wady i zalety.

Strasznie jestem ciekaw jak będzie się sprawował w Kolegi zastosowaniu Steez po modyfikacjach. @Guciolucky czy gdzieś pisałeś jakim zestawem spinningowym łowiłeś do tej pory i jak wypada w porównaniu do obecnie testowanego?

#417 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 13 marzec 2024 - 23:25

Zadałeś pytanie na które nie mogę odpowiedzieć w jednym poście. Dużo łatwiej, byłoby mi napisać jakim zestawem nie łowiłem. Generalnie miałem/mam wędki na większości blanków jakie były dostępne w naszym kraju w zakresie mocy 10-12lb i cw 1/2-3/4 8'6-9'6 oraz jakieś uncjówki seabasowe, ostatnio kupiłem kilka graphiteleader-ów, cały przekrój modeli FA...gdzieś sporo o tym wszystkim pisałem na forum. Jestem miłośnikiem Lamiglas-a i Composite Develompments. Jeśli chodzi o młynki to przerobiłem wszystkie topowe pozycje Shimano/Daiwa od 95 roku, może coś mi tam uciekło ale nie kojarzę. Obecnie najchętniej łowię Existami PC 2500-3000 oraz nowymi Vanquish-ami 3000MHG.
Tymczasem nie bardzo mogę cokolwiek porównywać bo mam tylko jeden kij i jeden kołowrotek castingowy a do tego ani jednej ryby, złowionej castem. Dopiero dzisiaj mój zestaw zaczął oddychać ale już poczułem, że jeszcze nie pełną piersią. Mając jakieś doświadczenia w materii rodbuildingowej, czuję już co powinienem wybrać dla siebie do łowienia ciastem. Arek, @Rheinangler, bardzo celnie, wspomniał, że SLS byłby dobrym wyborem, miał rację bo byłby świetnym. Jednak ja jestem owładnięty spektrum, które nie pozwala mi zaznać spokoju do czasu kiedy nie przekonam się, że wiem już wszystko co tylko możliwe w materii jaka mnie zainteresuje, zatem będę musiał sprawdzić jeszcze coś co przykuło moją uwagę kilka lat temu, w zasadzie materiał, który pamiętam do dzisiaj...
  • Alexspin lubi to

#418 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 14 marzec 2024 - 07:27

Jestem przekonany Kuba, ze intuicja dobrze Cie prowadzi. Dlatego, ze kazdy kto probuje ja zestawic z praktyka i potrafi poddac takze krytycznej weryfikacji w warunkach w ktorych lowi na pewno bedzie mial super Feedback. Dlaczego,- dlatego ze ta intuicja pochodzi z doswiadczenia. Mysle, ze obaj wystartowalismy z bardzo podobnego punktu do castingu. Mam tu na mysli znajomosc blankow i umiejetnosc dokonania analizy ich wlasciwosci. Nie mam najmniejszej watpliwosci co do tego, ze wyzwaniem jest jedynie dobor/opanowanie/dopracowanie multika, jednak niezaleznie od tego jak dopracowany jest multik X,Y,Z wsyzstkie one podlegaja tej samej zasadzie dzialania co predystynuje odpowiednie cechy blanku do ich optymalnej obslugi. Znalezienie tej trudnej do opisania (przynajmniej dla mnie trudnej) korelacji to moment w ktorym zagwozdki funkcjonalne, sa jasne a forumowe dyskusja nad nimi staja sie czesto smieszne i fotelowe....

Zalety osiagniecia tego punku zrozumienia pokaza najpierw rzuty, potem mozliwosci prezentacji przynety a uwienczeniem beda pierwsze zlowione ryby w taki sposob w jaki zamierzyles je zlowic.

Ze swojego skromnego doswiadczenia moge powiedziec tylko to, ze po roku bardzo intensywnego lowienia castem z niewieloma spinningowymi epizodami dotnalem juz punktu w ktorym facynacja castem znow zaczyna sie mieszac z realizmem i coraz bardziej, coraz wyrazniej pokazuje mi metody i warunki w ktorych chetnie siegne po casta a te w ktorych zostawie go w domu wybierajac spinning.

To czego jestem pewien po roku z castem to to, ze spin i cast sa komplementarne i na pewno jedna forma nie jest ewolucyjna forma tej drugiej, a takowe porownania i sugestie wiecej opowiadaja o osobie ktora to pisze niz o owych metodach... Tu oczywiscie nie chcialem nikogo obrazic. Rozumcie to prosze troche na zasadzie Monogamista-Nie Monogamista albo ten co poszukuje czegos idealnego, jedynie slusznego i ten co potrzebuje roznorakosci i z niej zestawia swoj Staeatment. Nie oceniam ani jednago ani drugiego tylko pokazuje roznice....

• guciolucky lubi to

#419 OFFLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 14 marzec 2024 - 09:40

Nie wytrzymałem i chociaż przez chwile po testowałem
Jutro przetestuje Kuba f0b2c8501cae8430502a123c69b95fb9.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • guciolucky lubi to

#420 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

NO release NO glory

• Twórcy
  • PipPipPipPip
  • 5220 postów
  • LokalizacjaOlsztyn

Napisano 14 marzec 2024 - 10:01

Raczej zlustruje, nie przetestuje :) Jeszcze muszę popracować nad układem, dopiero liznąłem z wierchu. Niemniej jak koledzy przekonywali, nie należy sugerować się pierwszym wrażeniem. Zauważyłem, że dużą rolę odgrywają szczegóły, linka musi być ściśle nawinięta i jak najlepiej uporządkowana. Wskazane pedantyczne podejście do urządzenia.
  • Alexspin lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych