Multiplikator do lekkiego spiningu
#441 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2024 - 20:35
- guciolucky lubi to
#442 ONLINE
Napisano 19 marzec 2024 - 23:15
... celowanie w słupek zostaw do zestawu lajtowego... jako następny krok...
Kuba, oby ta ekscytacja stała się za chwilę regularnością. Umiejętności rosną, pewność siebie również, przy stosowanym sprzęcie i treningu. Ćwiczysz, choć bardzo krótko, efekty masz, wiesz, gdzie masz rezerwy. Masz pomysł na wędkę, tu sam bym poćwiczył....Dalej zgłębiać temat.
- guciolucky i Alexspin lubią to
#443 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 00:09
Fajne jest to, że grono osób skupionych wokół b-castingu jest bardzo otwarte na pomoc nowicjuszom. Każda osoba udzielająca się w dziale tematycznym, chętnie pomaga i nie obserwuję tutaj rywalizacji tylko chęć współpracy, budowania czegoś na kształt wiedzy publicznej. Mimo, że b-casting obecny jest w naszym kraju od wielu lat to jednak cały czas jest dość niszowym działem wędkarstwa. Czuję tutaj "ducha w narodzie" chęć rozwoju, konfrontowania, eksperymentowania a może nawet organizacji spotkań...Przypomina to stare dobre czasy kiedy ludzie jeździli spotykać się i uczyć od siebie nawzajem, bardzo fajnie.
Jeśli chodzi o mnie to będę trenował, może być tak, że zawieszę trening na czas sezonu, wrócę i będę dalej pracował nad każdym szczegółem i najdrobniejszym elementem składowym techniki rzutowej. Ciekawe jest to, że cel można osiągnąć na wiele różnych sposobów i trzeba przejść, co najmniej kilka etapów, aby przekonać się których z nich jest najbardziej odpowiedni dla siebie. Powyższe powoduje, że mając odmienne zdanie, doświadczenie czy pomysł, rację może mieć kilka osób na raz, dodatkowo każda może we własnym zakresie poddać proces walidacji.
- sucks_one, czarny1, cristovo i 2 innych osób lubią to
#444 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 09:05
IMG_20240320_090115.jpg 173,27 KB 11 Ilość pobrań
- Guzu, Fatso, minecjusz i 4 innych osób lubią to
#445 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 09:36
ćwicz, może kiedyś osiągniesz ten poziom
ps. to odnosi się do fotki
Użytkownik czarny1 edytował ten post 20 marzec 2024 - 09:41
- guciolucky lubi to
#446 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 11:18
Cienkie fluo w zimie plus miękki kij z rozkęconym odśrodkowcem, myśle że spokojnie nawet ichtiolog, ornitologiem zostanie;). Mi się udawało jak cholera chociaż budowlańcem jestem;). Ale spokojnie, teraz działa nie gorzej jak z plecionką. Z premedytacją mam kilka zestawów z żyłką i fluo. Każdemu wg. potrzeb i zasług. Byle ryby brały. pz
- S.N. i bob74 lubią to
#447 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 12:37
- Alexspin, bob74 i mayou lubią to
#448 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 12:44
A macie doświadczenia z fluorocarbonem na szpuli do okoniowania? Łatwiej się operuje takim zestawem (brody, zasięg rzutu itd.) niż tym z plecionką?
#449 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 13:41
A macie doświadczenia z fluorocarbonem na szpuli do okoniowania? Łatwiej się operuje takim zestawem (brody, zasięg rzutu itd.) niż tym z plecionką?
Od 3gr przynęty zasięg podobny, brody się robią. Fluo generalnie jest kapryśne, w moim przypadku miałem z 10 podejść na lekko. Dużą rolę ma w tym multik. Po prostu szpula musi nadążyć za rozpadającym się na niej fluo. Ja to nie zegra to albo skręcisz multik i spadnie odległość ( nawet dość znacznie) albo co wypad nawijasz nowe fluo bo tak się to poplątało że do wycięcia. Na początek może to być flustrujący temat, chyba że startujesz z poziomu aldka, wypasionej dajwy i jakiegoś kosmicznego kija do bfs. Nowe lekkie chińczyki też dają rade tylko ja je miele za szybko. Wg. mnie to jest modelowy przypadek że albo komuś przypasuje albo sobie odpuści. Żyłka wybacza więcej. Kup jakiegoś strajkkinga fluo ( bo tanie i dużo metrów), nawiń tego nie za dużo na multik i rzucaj. Albo będzie dobrze ...... albo kupisz kolejnego strajkkinga, multik, kij ...itd. pz
- Alexspin lubi to
#450 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 16:44
Mam Aldebarana w lekkim kiju i Steeza w średnim. Zastanawiam się, czy do twitchowania by się nie sprawdził fluorocarbon. Też nie jest rozciągliwy, a do tego może by nie było gwizdania plecionki po przelotkach tylko gładkość. Może i do wirówek się nada? Chyba spróbuję z jednym kijem w maju... Kusi...
#451 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 17:08
#452 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 19:08
Dzisiaj osiągnąłem chyba docelowy dystans. Linka nawinięta do znacznika.
IMG_20240320_185225.jpg 51,9 KB 14 Ilość pobrań
Pogoda bezwietrzna, praktycznie flauta i moja przynęta wybiera linkę z rolki.
IMG_20240320_185209.jpg 40,3 KB 13 Ilość pobrań
Fajne uczucie, chociaż pierwsze 3 rzuty zawsze mi nie wychodzą, nie ustaliłem jeszcze dlaczego? Wędka przeszkadza jakby mniej , płynność i szybkość wymachu kijem, coraz większa. Powtarzalność nie jest 100% ale również się poprawia.
- golsyl, Rheinangler, cristovo i 2 innych osób lubią to
#453 ONLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 19:22
Moja przygoda z castingiem jest już pełnoletnia ,a też czasem pierwszy rzut nie jest idealny . Więcej luzu i do przodu
- guciolucky, Alexspin i mayou lubią to
#454 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 19:43
- golsyl i Umbra lubią to
#455 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 19:44
#456 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 21:15
Gdybym liczył obroty i podaną przez producenta długość linki na obrót korbki to będzie koło 50m.
- cristovo i Alexspin lubią to
#457 ONLINE
Napisano 20 marzec 2024 - 23:38
... co do spotkań.... wątek Jeziorko Czerniakowskie, i wszystko wiadomo, spotkania wyjadaczy i aspirujących do metod castingowych. Rozmowy, poznawanie sprzętu. Bob jako ,,Anioł", czyli gospodarz, Sławek jako mistrz grilla. Wypady nad Liwiec, ,,Nadliwie" , Kaszewiec nad Narwią, tu Arek jako lokalers i organizator... Coś w bieżącym trzeba obgadać i zorganizować...
... ad rem... z praktyki własnej. Przy pierwszym podaniu przynęty, wykonaniu rzutu, założyć coś lotniejszego. Wykonać podanie ,,bekhendowe", czy równolegle, czy lekko wznoszące w górę. Rzut płynny, bez napinki. Wysnuta linka, mokra lepiej układa się na szpulce. Wtedy można ćwiczyć long cast. To z praktyki...
Użytkownik bob74 edytował ten post 20 marzec 2024 - 23:39
- guciolucky i Alexspin lubią to
#458 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2024 - 07:33
Gdybym liczył obroty i podaną przez producenta długość linki na obrót korbki to będzie koło 50m.
Super! Nie możesz narzekać, szybko Ci poszło.
- guciolucky lubi to
#459 OFFLINE
Napisano 21 marzec 2024 - 16:39
Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział. Tłicze są ciężkie i lotne. Wirówka 000, trochę mało ale 1 w cięższym wydaniu to spoko. Wahadła 3-4gr. Gumki typu tanta czyli zwarte, też na luzaku. Zabawa się zaczyna na wobkach 1-2gr.Dla mnie to już była masakra na fluo. Ale pocieszę co bardziej zmartwionych. 16cm hering plus 30gr lata na flou 0.36mm w kosmos z bistmastera 2.7m do 100gr plus C201k. Pz
Z wirówka poniżej 2 raczej nie będę schodził, wahadełka też mam tak od ok. 7 g, więc powinno dać radę. Ciekaw tylko jestem porównania z plecionką powiedzmy 0,8 PE fluoro ok 0,22-0,25 mm jeśli chodzi o łatwość i odległość rzutu ww przynętami.
#460 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2024 - 22:43
Dzisiejszy trening zaczął się fatalnie. Przez pierwsze 20 minut zupełnie mi nie szło. Postanowiłem się przejść, uspokoić nerwy i rozluźnić mięśnie. Drugą sesje przeznaczam na forehand z rotacją tułowia i pracą nóg. Pierwsze rzuty ostrożne, wychodzą poprawnie, kolejne coraz mocniejsze, jeszcze lepiej. Ostatecznie zaczynam rzucać serię w której każdy shot, wymaga do zwinięcia, mojej 9cio gramowej przynęty, 70ciu obrotów korbką. Wykonuję rekordowy rzut na 72 korbki, co według danych producenta, oznacza złamanie dystansu 60ciu metrów, dokładnie 61,2m
Jeśli będą w stanie, powtarzalnie osiągać dystanse jakie dzisiaj padały to jest realna szansa, że będę mógł swoim zestawem łowić ryby.
Cały czas mam wrażenie, że "pcham" rzuty zamiast wykorzystywać sprężystość blanku. Moja wędka jest zbyt mocna aby dało się ją płynnie załadować masą 9g. Oczywiście mógłbym naładować blank wykorzystując wysokie tempo ale wtedy linka wcina się w zwoje na szpuli do samego dna i żegnaj woblerze... Dawno już nie czekałem na nową wędkę z tak dużą nadzieją i niecierpliwością, jednocześnie. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moje odczucia mogą być mylne i słabszy kij nie ułatwi mi trenowania czy w konsekwencji, łowienia.
- Guzu, cristovo, Koincydencja i 2 innych osób lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych