Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Żywica/lakier do dużych jerkabitów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
141 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   pietrus

pietrus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 582 postów
  • LokalizacjaStalowa Wola

Napisano 10 listopad 2014 - 17:33

judo 1988, on 10 Nov 2014 - 11:09, said:

Tak odnośnie zapodanego wyżej filmiku- czy nie lepiej odmierzać żywicę strzykawką(obydwa składniki) Przy tym przelewaniu zawsze jakieś resztki zostają w kubku i koniec końców składniki nie są w równych ilościach połączone. Ja osobiście  wszelkie odmierzanie robię tylko strzykawką. 

Jak czytałem posty wyżej to pomyślałem własnie o strzykawkach, goście się motaja z kubkami a wystarczy zapodać do jednego kubka ze strzykawek i problem znika.

#82 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 10 listopad 2014 - 18:21

Zależy ile mieszasz. Jeżeli np dla 10 boleniówek, to max potrzebujesz 6ml. Tyle (3ml) to nawet strzykwą dobrze nie odmierzysz. Przelewasz więc z kubka do kubka, że zniwelować przy nakładaniu wpływ niedomieszanych składników ze ścianek, szczególnie jeżeli masz kieliszki z podziałka w środku.

#83 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 20:23

oprocz tego, ze najwiekszy wplyw na utwardzenie envirotexu ma wilgotnosc powietrza, a na usuniecie babelkow zawartosc dwutlenku wegla w naszym oddechu, to na rynku sa dostepne kubki z podzialka ... no chyba, ze w ten sposob byloby zbyt latwo ^_^

#84 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8050 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 10 listopad 2014 - 20:29

pietrus, on 10 Nov 2014 - 16:33, said:

Jak czytałem posty wyżej to pomyślałem własnie o strzykawkach, goście się motaja z kubkami a wystarczy zapodać do jednego kubka ze strzykawek i problem znika.

Dokladnie :) Caly czas tak robie i nie mialem zadnego problemu z epoxy.

#85 OFFLINE   judo 1988

judo 1988

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • Imię:andy

Napisano 10 listopad 2014 - 20:39

Krzychun nie wiem jakie Ty tam masz strzykawki ale ja czasem mieszam 5 ml żywicy plus 0,2 ml utwardzacza i jakoś nie mam problemu z dokładnym odmierzeniem. 

#86 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 10 listopad 2014 - 20:53

pitt, on 10 Nov 2014 - 19:23, said:

oprocz tego, ze najwiekszy wplyw na utwardzenie envirotexu ma wilgotnosc powietrza, a na usuniecie babelkow zawartosc dwutlenku wegla w naszym oddechu, to na rynku sa dostepne kubki z podzialka ... no chyba, ze w ten sposob byloby zbyt latwo ^_^

A "Pan aptekarz" to w tych kubkach 30ml coś próbował kiedyś odmierzyć lejąc tą lub zbliżoną ciecz z "gwinta". Takie cuda to i w Szwajcarii się nie udają, Panie ;)

Druga spraw to: wartość względna. Ile to jest "za dużo"?. 10% może być? Ile to te 10% od 3ml w 5ml strzykawce? Do ustawienia na tłoku? Chyba nie.

Temat dla mnie stricte rozrywkowy, podobnie jak rozrywkowo traktuje przedmiot tego tematu. Jak już pisałem, super się robi z niego breloczki.

Coś czuję, że ten wielkie światowe fisze rb onanizują się nad E-tex, bo zwykłego, "natłuszczonego", "ortalionowego" Domaluxa nie spotkali.

Jak to u mnie ostatnio na topie: End Sub.

#87 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 10 listopad 2014 - 21:22

eeech ... sa kubki z podzialka i sa kubki z podzialka ale co tam, ja na robieniu breloczkow sie nie znam ;)

#88 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2202 postów
  • LokalizacjaWieluń

Napisano 10 listopad 2014 - 21:54

pitt, on 10 Nov 2014 - 20:22, said:

eeech ... sa kubki z podzialka i sa kubki z podzialka ale co tam, ja na robieniu breloczkow sie nie znam ;)

Aha. To u ciebie są inne podziałki! Chlupiesz litrami od razu? Bo ja w tych z podziałką ml za dokładnie nie mogłem odmierzyć.

A stój... "pożyczałem" od mamy z laboratorium wysoką a zgrabną w przekroju menzurkę. Fakt tam to te 3-4ml można by odmierzyć nawet dokładnie, ale ile po zlaniu zostałoby na ściankach.

Ludziki Lego nawet lubią ten E-tex :)

#89 OFFLINE   Melanzyk

Melanzyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3065 postów
  • LokalizacjaDublin / Częstochowa / Lubaczów
  • Imię:Maciej

Napisano 11 listopad 2014 - 10:27

Krzychun tak poza konkursem, wrzuc fotkę takiego ludzika jak możesz :D może sam młodemu zrobię jak podrośnie trochę, heh

Pozdro

#90 OFFLINE   Tomik

Tomik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • Lokalizacjapłock
  • Imię:tomek
  • Nazwisko:tomala

Napisano 13 listopad 2014 - 11:48

mniejsza o podziałki w strzykawkach ja używam czegoś takiego,żywica ta jest niemal identyczna co wspomniany envirotex tyle że lepsza bo o wiele tańsza i nie ma problemy z jej dostępem, jedyny minus jaki sie pojawia to to że musisz miec suszarkę obrotową w przeciwieństwie do lakierów DOMALUX lub HARZLACK  tu maczasz, wieszasz, czekasz i tak 4-6 razy przy żywicy musi sie kręcic ale malujesz raz lub dwa i masz spokój i mega twardy pancerz  którego nie ruszają ostrza kotwic bo to głównie one są przyczyną niszczenia przynęt. aha drugim minusem jak dotąd jest fakt żę pędzel po malowaniu nadaje się do wyrzucenia próbowałem go czyścic rozpuszczalnikami ale szkoda zachodu

http://allegro.pl/zy...4779849542.html

• eRKa lubi to

#91 OFFLINE   mi106

mi106

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 526 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 14:22

Witam! a jaki jest czas wiązania tej żywicy....????

#92 OFFLINE   judo 1988

judo 1988

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów

Napisano 13 listopad 2014 - 14:23

Próbowałeś acetonu technicznego? Mi tam epoksyd z pędzla zmywa doskonale. W przypadku tego mazidła też powinno być ok ;)

#93 OFFLINE   Tomik

Tomik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • Lokalizacjapłock
  • Imię:tomek
  • Nazwisko:tomala

Napisano 15 listopad 2014 - 12:46

mi106, on 13 Nov 2014 - 13:22, said:

Witam! a jaki jest czas wiązania tej żywicy....????

24 godz to trochę za krótko co prawda żywica już sie nie lepi ale nie jest dostatecznie twarda po dwóch dobach schnięcia przynętę można zbroic w kotwice i śmiało jechac na ryby

#94 OFFLINE   judo 1988

judo 1988

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów

Napisano 15 listopad 2014 - 16:14

Cena tragiczna nie jest . Szkoda , że nie można tego powiedzieć o czasie pełnego utwardzenia...

#95 OFFLINE   zwiraz

zwiraz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 114 postów
  • LokalizacjaRybnik
  • Imię:Adam

Napisano 10 styczeń 2018 - 21:20

Witam,

Odkurzę nieco stary temat. Poszukuję żywicy epoksydowej do lakierowania woblerów. Wszyscy wychwalają (niewiele mniej osób krytykuje) Envirotex, który jednak jest ciężko dostępny. Czy znajdę jakiś zamiennik? Szukałem czegoś wśród Epidianów. Polecane na forum modele 52 i 53, wedle informacji producenta, nie są całkowicie bezbarwne (podobno mają lekko żółtawy odcień). Na Allegro jest za to sporo żywic odlewniczych. Ze zdjęć wynika, że są one bardzo przejrzyste. Nadadzą się do lakierowania? Nigdy nie miałem styczności z takimi produktami, ale domyślam się, że poza twardością, kolejnym parametrem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest lepkość. Jaka jest optymalna? Przeglądając aukcje natrafiłem na coś takiego: 

http://allegro.pl/zy...7126666910.html

Jest dostępna jeszcze rzadsza (lepkość na poziomie 470)

Jeśli korzystacie z innego rodzaju żywic, to będę wdzięczny za podanie konkretnych przykładów i ewentualnych źródeł, w których można zakupić (niewielkie) ilości.

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

Pozdrawiam!

#96 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak coś cię przerasta - dorośnij:)

• Moderatorzy
  • 6867 postów
  • Lokalizacja[*] Kraina Wiecznych Łowisk
  • Imię:Janusz

Napisano 10 styczeń 2018 - 22:11

Żywica z linku wygląda nieźle. Jest jednak wiele istotnych a bez przeprowadzenia doświadczeń niemożliwych do zweryfikowania parametrów - żywica gęsta dobrze się nakłada na wobler, zmniejsza to szansę na rozstępy (utrapienie rzadkich żywic), ale jak się będzie odpowietrzać? Zarówno podczas mieszania, jak i w trakcie nanoszenia pędzlem na wobler, mogą pojawić się jakieś pęcherzyki powietrza. Czy nagrzewnica wystarcza, by się ich pozbyć? Przy gęstych żywicach to może być problem.

Ja ostatnio stosuję tą:

http://www.bocianmix...odelarska-kleje

Jest bardzo rzadka, świetnie się odpowietrza, nadaje się do nakładania po 10-12 minutach (to zależy od temperatury). Nakładana zbyt wcześnie jednak ma tendencję do rozstępów i tutaj jest  potrzebne doświadczenie, by właściwie ocenić jej przydatność. Podgrzewaniem można przyspieszyć proces, lecz wymaga to jeszcze większego doświadczenia B) Początkującym raczej nie polecam, można się zrazić. Dla doświadczonych będzie miała sporo zalet do zaoferowania :)

#97 OFFLINE   Hesher

Hesher

Ekspert

• Lurebuilding Team
  • PipPipPipPip
  • 6463 postów
  • LokalizacjaPułtusk
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Prażmowski

Napisano 10 styczeń 2018 - 22:34

Jak to jest z tym wykańczaniem woblerów? Zobaczcie, zapłacicie za markową gumę nieuzbrojoną czyli w zasadzie pół przynęty 10-15 zł/szt. zmasakruje ją 40-tak, wszyscy zadowoleni, taki materiał. Kupicie błystkę przyrdzewije albo ześniedzieje, wszyscy zadowoleni, taki materiał. Kupicie wobler od profesjonalnego producenta kryty natryskowo, przeora wam lakier kilka ryb, będzie odrapany, wszyscy zadowoleni i dumni bo łowny weteran, taki materiał. A za to wobler rękodzielniczy musi być niezniszczalny w kosmicznej technologii lakieru, twardy jak serce teściowej. Pamiętam jeszcze sprzed kilku lat wyścigi na ilość warstw lakieru po siedem i więcej na woblerach 4 cm. Sami się krzywdzicie, a drewno, piana czy żywica, to po prostu taki materiał :)

#98 OFFLINE   Dawid632

Dawid632

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaBath
  • Imię:Dawid

Napisano 10 styczeń 2018 - 23:32

Jest w tym sporo prawdy ;)
A niech tylko jakieś odpryski się przytrafia po rybach ...
To fama pójdzie co za lipe gość robi i sprzedaje.. . ;)

#99 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 11 styczeń 2018 - 15:10

Dawid632, on 10 Jan 2018 - 22:32, said:

Jest w tym sporo prawdy ;)
A niech tylko jakieś odpryski się przytrafia po rybach ...
To fama pójdzie co za lipe gość robi i sprzedaje.. . ;)

No chyba, że balsę lub piankę ;)

#100 OFFLINE   Cpt. Lego

Cpt. Lego

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 928 postów
  • LokalizacjaKwidzyn
  • Imię:Marek

Napisano 11 styczeń 2018 - 15:17

zwiraz, on 10 Jan 2018 - 20:20, said:

Witam,

Odkurzę nieco stary temat. Poszukuję żywicy epoksydowej do lakierowania woblerów. Wszyscy wychwalają (niewiele mniej osób krytykuje) Envirotex, który jednak jest ciężko dostępny. Czy znajdę jakiś zamiennik? Szukałem czegoś wśród Epidianów. Polecane na forum modele 52 i 53, wedle informacji producenta, nie są całkowicie bezbarwne (podobno mają lekko żółtawy odcień). Na Allegro jest za to sporo żywic odlewniczych. Ze zdjęć wynika, że są one bardzo przejrzyste. Nadadzą się do lakierowania? Nigdy nie miałem styczności z takimi produktami, ale domyślam się, że poza twardością, kolejnym parametrem, na który trzeba zwrócić uwagę, jest lepkość. Jaka jest optymalna? Przeglądając aukcje natrafiłem na coś takiego: 

http://allegro.pl/zy...7126666910.html

Jest dostępna jeszcze rzadsza (lepkość na poziomie 470)

Jeśli korzystacie z innego rodzaju żywic, to będę wdzięczny za podanie konkretnych przykładów i ewentualnych źródeł, w których można zakupić (niewielkie) ilości.

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Coś źle odczytujesz lepkość. Ta z linku ma 12000 mPas i to jest spora lepkość. Natomiast druga w ofercie ma 700 mPas, czyli bardzo płynna.

Edit:

Ta pierwsza to do laminowania. Do malowania za gęsta. Druga ok.

Użytkownik Cpt. Lego edytował ten post 11 styczeń 2018 - 15:19

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych