Czyli każdy ma inną technikę To chyba jest właśnie najfajniejsze w roduildingu, nie ma sztywnych wytycznych a każdy patyk jest inny. Zresztą mam podobnie, tylko że ze spcingiem. Z reguły mam więcej przelotek niż nakazują to tabelki
Jak idealnie polakierować opis i naklejkę na blanku?
#41 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2015 - 21:41
#42 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2015 - 21:59
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#43 OFFLINE
Napisano 12 grudzień 2015 - 23:52
Ani po szlifowaniu, czy też ścinaniu "pepci" żyletą nie zauważyłem, żeby było coś widac pod kolejna warstwą
- Patryk1125 lubi to
#44 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2015 - 08:09
Cała tajemnica jest w szybkim polakierowaniu .Zaczynamy od napisu ,potem dopiero przelotki.Jeżeli żywica jest rzadka, sama rozleje się po całej powierzchni i zastygnie jako idealnie gładka powierzchnia.
#45 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2015 - 10:23
Cała tajemnica jest w szybkim polakierowaniu .Zaczynamy od napisu ,potem dopiero przelotki.Jeżeli żywica jest rzadka, sama rozleje się po całej powierzchni i zastygnie jako idealnie gładka powierzchnia.
Przetestowalem tak i tak, najlepiej wychodzilo mi dokladnie jak @pstragman napisal.
#46 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2015 - 11:26
Wprawdzie nie lakieruje epoxydem tylko poliuretanem,więc nanoszenie kilku warstw jest konieczne do uzyskania odpowiedniego efektu.Co do lakierowania większych powierzchni blanku,to wyrobiłem sobie taką metodę,lakieru używam starszego "gęstrzego'',nakładam go grubo zaczynając z jednego końca,obracając blank powoli ręcznie.Dużą kroplę lakieru ''ciągne'' dookoła nie dotykając końcówką pędzelka blanku,tak jakby w powierzu,gdy zauważam,że między blankiem a pędzelkiem nie ma lakieru,nanoszę następną porcję lakieru i tak do końca np:napisu.W takim przypadku warstwa lakieru jest na tyle gruba i płynna,że sama się ''rozlewa'' na blanku nie robiąc fal lub schodów.Przy poliuretanie tą operację powtarzam 3-5 krotnie w zależności od tego jaki efekt chcę osiągnąć np: to czy omotki mają być równo z lakierem czy nie.
#47 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2015 - 14:57
A ja i tak myślę , że najlepiej robi to @krzysiek . Gładzi lakier , i mnie tego nauczył kiedyś . Do dziś wychodzą mi najlepiej polakierowane opisy
Omotki ciągle gładzę ,ale jeszcze daleka droga do doskonałości ...
Pozdrawiam
#48 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2015 - 15:05
A ja i tak myślę , że najlepiej robi to @krzysiek . Gładzi lakier , i mnie tego nauczył kiedyś . Do dziś wychodzą mi najlepiej polakierowane opisy
Omotki ciągle gładzę ,ale jeszcze daleka droga do doskonałości ...
Pozdrawiam
To podziel sie wiedza
#49 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2015 - 17:34
To podziel sie wiedza
Wszystko jest napisane przez guru Krzysia K. w temacie filmy z lakierowania omotek . Polecam lekturę .
Potrzebne rzeczy.
1. Kawałek plastiku np z opakowania od woblera.
Nic więcej, a po resztę informacji zapraszam do wspomnianego wątku ...Chyba taki temat z tego co pamiętam, naprawdę warto te kilka cennych wskazówek sobie przyswoić Myślę ,że efekt mile kolegów zaskoczy
Pozdrawiam
#50 OFFLINE
Napisano 03 listopad 2019 - 17:29
Nakleilem opis na blank, po lakierowaniu miejsce pod naklejka jest bardziej szare-białe, nie przezroczyste jak powinno..
Czy lakierujecie blank przed nałożeniem naklejki czy też bezpośrednio na blank naklejka a później lakier?
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
#51 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2019 - 00:14
Wprawdzie naklejek nie naklejam, ale jak mi sie juz zdazylo to naklejalem bezposrednio na blank. Zaznaczam ze blank bym fabrycznie lakierowany.
#52 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2019 - 17:40
Bialy lekki nalot pod naklejka po lakierowaniu moze byc efektem zbyt mocnego podgrzewania lakieru, klej lekko puszcza od temperatury.
Kladlem naklejki i na blank i na warstwe wczesniej polozonago lakieru. Ta druga opcja jest trudniejsza, lakier po wyschnieciu szybciej chwyta naklejke i powinien byc polozony bardzo rowno. Efekt jakby nalepka wisiala w powietrzu, ladny i przestrzenny look 😉
- Sławek Oppeln Bronikowski i MarcinZ lubią to
#53 OFFLINE
Napisano 04 listopad 2019 - 20:13
#54 OFFLINE
Napisano 06 listopad 2019 - 12:53
Z całym szacunkiem dla producenta wygląda to tak, jakby naklejka miała badziewny klej. Lakierowanie może nie mieć z tym nic wspólnego.
#55 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2019 - 14:58
Rozmawiałem o tym z Marcinem i podsyłałem swoje zdjęcia z naklejkami Quali u mnie tego nie ma ... tylko że ja daje na cienką warstwę lakieru ... warstwa lakieru pełne utwardzenie do następnego dnia i dopiero naklejka i znowu lakier... dawałem tak bo miałem nieszlifowane blanki ...
Użytkownik universo SpinWorld edytował ten post 20 listopad 2019 - 15:04
#56 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2019 - 15:02
Zdjęcia ...
Załączone pliki
- MarcinZ lubi to
#57 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2019 - 17:35
Na cienką warstwę lakieru położyłem naklejkę i wyszło ok.
Zauważyłem że na brzegach naklejka Qualii ma słabszy klej, lub porostu słabiej trzyma i lekko się unosi, ale następne warstwy lakieru to zakrywaja.
#58 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2019 - 17:54
Zdarza się i mnie takie zjawisko ale nawet na innych naklejkach innych producentów, jeśli jest to bardzo widoczne, lakieru zebrało się sporo lub naklejka podniosła się znacznie, papier wodny i jazda do równego potem pasta polerska i mamy piękna równą powierzchnie...
#59 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2021 - 11:18
A czy koledzy maja możliwość lub proszę o namiar na kogoś kto mi wydrukuje naklejki st.croix
#60 OFFLINE
Napisano 24 styczeń 2021 - 15:42
Pewnie komus poniewieraja sie oryginalne naklejki, duza czesc rodbuilderow podpisuje wedki.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, lakierowanie, opis, naklejka
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych