..a miałeś okazję porównać go z CD BR 2.3m 7-28gr 17lb?
#621 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2014 - 17:34
#622 OFFLINE
Napisano 01 marzec 2014 - 21:00
Nie nie miałem.Mam za to ciekawe spostrzeżenia co do MBXa ,bo zbroiłem go pod spining jako jeden z pierwszych badyli ,po stronie przeciwnej jak obecnie.Tak się składa ,że mam go obecnie w trakcie zbrojenia i albo coś zmienili w blanku albo to tylko rezultat montażu przelotek po przeciwnej stronie ,bo blank znacznie szybszy.Nie wiem jak operuje sie gumą RH,ale podejrzewam ,że nie tak agresywnie jak gumą sandaczową ,czy kogutem. Moc w dolniku okrutna więc na moje oko da radę RH 30g
- tibhar lubi to
#623 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 13:42
Nie nie miałem.Mam za to ciekawe spostrzeżenia co do MBXa ,bo zbroiłem go pod spining jako jeden z pierwszych badyli ,po stronie przeciwnej jak obecnie.Tak się składa ,że mam go obecnie w trakcie zbrojenia i albo coś zmienili w blanku albo to tylko rezultat montażu przelotek po przeciwnej stronie ,bo blank znacznie szybszy.Nie wiem jak operuje sie gumą RH,ale podejrzewam ,że nie tak agresywnie jak gumą sandaczową ,czy kogutem. Moc w dolniku okrutna więc na moje oko da radę RH 30g
Teoretycznie zawsze mi się wydawało, że jeżeli przelotki w spinie da się po stronie kręgosłupa, to będzie on deko szybszy.
#624 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 13:45
odwrotnie - mi się wydaje
jak dasz na przeciwko, to będzie szybszy w podbiciu i głębiej pracował (ładował) przy wyrzucie
Użytkownik bazyloss edytował ten post 02 marzec 2014 - 13:47
#625 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 15:36
Użytkownik Patryk1125 edytował ten post 02 marzec 2014 - 15:38
#626 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 16:18
odwrotnie - mi się wydaje
jak dasz na przeciwko, to będzie szybszy w podbiciu i głębiej pracował (ładował) przy wyrzucie
Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem.
Użytkownik yankis edytował ten post 02 marzec 2014 - 16:19
#627 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 16:27
Jak odwrotnie. Jeśli gniesz wędkę i znajdziesz to miejsce, że najszybciej się poddaje gięciu, to własnie po drugiej stronie jest "kręgosłup". Tak przynajmniej ja zawsze myślałem i myślę. No chyba że w nieświadomości żyłem.
Yankis, dokładnie jak piszesz .Od dwóch lat praktycznie tak zbroję(głównie sandaczowe kije,ale i większość pozostałych).Blank jest szybszy ,bardziej równomiernie się gnie pod obciążeniem.
- popper lubi to
#628 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 16:51
zawsze mam problem z tym, oczywiście masz rację, dopiero to szukanie kręgosłupa mi na wyobraźnie zadziałało , to przez ten okropny casting i blanki St.Croix
#629 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 17:18
- Nie ma żadnego kręgosłupa.
- Nie przebiega przez długość całego blanku.
- Płaszczyzna w której blank najmniej się opiera, "spoczywa w niej" jest płaszczyzną najsłabszą wytrzymałościowo, przy danym obciążeniu efekt ten wywołujący.
- Płaszczyzna najsilniejsza rzadko kiedy znajduje się po drugiej stronie, przy danym obciążeniu badającym "efekt kręgosłupa".
- NIGDY żaden kij podczas holu, prowadzenia przynęty i ładowania nie pracuje w jednej płaszczyźnie.
Gdyby istniały kręgosłupy biegnące przez całą długość blanku, to oznaczałoby że znajdują się tam umyślnie. Oznaczałoby to że producent ma nad tym kontrolę. Potrafiłby to usunąć, a nie potrafi. Efekt kręgosłupa jest zmorą wszystkich producentów blanków. Im silniejszy efekt kręgosłupa tym gorszy blank.
Użytkownik Krzysiek_W edytował ten post 02 marzec 2014 - 17:19
#630 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 17:27
Zgadzam się w 100%,ale nie będziemy łapać się przecież za słówka.Przy idealnie nawiniętej macie zdarza się ,że jest problem z odnalezieniem punktów odniesienia i taki blank zupełnie nie stanowi problemu,można zbroić gdziekolwiek.Wiadomo ,że w większości przypadków efekt kręgosłupa jest wyczuwalny i widoczny,nawet w kilku miejscach,wtedy trzeba uwzględnić kilka czynników,krzywiznę blanku,sposób ugięcia.To kwestie naprawdę indywidualne i zależą od oczekiwanych efektów.
#631 OFFLINE
Napisano 02 marzec 2014 - 18:27
Również nie upieram się przy "kręgosłupie". Czasami jest on bardziej wyczuwalny, czasami mniej. A zdarza się, że przy jednym blanku zależnie od miejsca przyłożenia siły zmienia się. Nie kładę na to szczególnego nacisku.
#632 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 17:09
..fx 966 na trociach...daje radę - polecam!
- Jozi, joker, Przemek i 8 innych osób lubią to
#633 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 21:40
Pikny badyl i ochrzczony
#634 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 22:21
Bardzo gustowny badyl, mnie sie podobie
#635 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2014 - 23:34
Yankis, dokładnie jak piszesz .Od dwóch lat praktycznie tak zbroję(głównie sandaczowe kije,ale i większość pozostałych).Blank jest szybszy ,bardziej równomiernie się gnie pod obciążeniem.
a ja do tego jeszcze bym dodal, ze jest bardziej podatny na zlamanie
..fx 966 na trociach...daje radę - polecam!
ladna rybka, kijek tez niczego sobie
#636 ONLINE
Napisano 18 marzec 2014 - 12:12
Ja także się cieszę z Twojego sukcesu Patryku, apropos a gdzie zielone piwo z wczoraj ????
Cieszę się także, że mój ulubiony kij sprostał trociowemu łowieniu w niełatwej Redze.
Wiele stron wcześniej gdy go opisywałem wyraziłem takie spostrzeżenie ale go dotychczas sam nie sprawdziłem,- więc jeszcze raz dziękuję
#637 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2014 - 13:21
..zielonych nie było, ale złociste 'wprowadziłem do systemu" pod korek ...
Twój opis Arku w przypadku Fx966 był trafny w 100%...przerobiłem trochę około uncjówek ...takiej konstrukcji szukać na darmo - moc kija póltorauncjowego, połączona ze smukłym, ostrym blankiem a zarazem finezją i wzorowym, progresywnym ugięciem ...
P.S. Podziękowania dla Łukasza i Tomka, za kolejny wzorowy projekt i świetny kontakt na etapie "produkcji"
- mifek i Karol Krause lubią to
#638 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2014 - 19:34
Panowie, jak kształtują się ceny tych przelotek Phenixa SIC? Ile będzie kosztował zestaw do kija 10 lb?
No i swego czasu czytałem w tym wątku jeszcze coś o możliwości złożenia setu Alconite micro?
Ktoś mógłby rozwinąć temat? Jak to się kształtuje wagowo w porównaniu z tymi SICami Phenixa - no i rzecz jasna cenowo?
z góry dzięki
#639 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2014 - 21:31
Panowie, jak kształtują się ceny tych przelotek Phenixa SIC? Ile będzie kosztował zestaw do kija 10 lb?
No i swego czasu czytałem w tym wątku jeszcze coś o możliwości złożenia setu Alconite micro?
Ktoś mógłby rozwinąć temat? Jak to się kształtuje wagowo w porównaniu z tymi SICami Phenixa - no i rzecz jasna cenowo?
z góry dzięki
Trochę zestawów już wziąłem z Rodmas,do różnych kijków,ale nie znam ceny poszczególnych rzelotek.Cenowo ok 20% droższe od alconit Y-L.
#640 OFFLINE
Napisano 18 marzec 2014 - 21:37
Trochę zestawów już wziąłem z Rodmas,do różnych kijków,ale nie znam ceny poszczególnych rzelotek.Cenowo ok 20% droższe od alconit Y-L.
...u Łukasza również?
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pracownia
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Wojtka poj...Napisany przez gończy , 12 lut 2017 cage rods, autorski-rb, pracownia |
|
|
||
Hand made →
Pracownia Dragon - Design FishingNapisany przez Taps , 05 paź 2016 dragon, pracownia, rodbuilding |
|
|
||
|
Hand made →
Mazur RodsNapisany przez spinning-team , 24 wrz 2015 pracownia |
|
|
|
Hand made →
Zagraniczne pracownie wędkarskieNapisany przez Manniek66 , 23 sty 2015 pracownia |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Hauer Custom RodsNapisany przez andrzej525 , 25 lis 2014 autorski-rb, pracownia |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych