Absurdalne mandaty P.S.R
Napisano 16 październik 2018 - 12:34
Napisano 17 październik 2018 - 08:53
Napisano 17 październik 2018 - 15:16
MZieli10, on 17 Oct 2018 - 07:53, said:
Oczywiście Marianie, dlatego napisałem o okręgu. Ale jak na swojej działce wstawię tabliczkę "Zakaz Palenia" a jakiś śmierdziel z petem w gębie wlezie to mam wzywać policję żeby mu 5 stów mandatu wlepili?
Jeśli będziesz miał zapisane to w ustawie(tak jak np zakaz palenia na przystankach autobusowych) to będziesz mógł wezwać i klient zapłaci.
Napisano 17 październik 2018 - 16:43
Michale, wg. Ustawy aby wędkować na danej wodzie, musisz posiadać zezwolenie jej właściciela/użytkownika rybackiego.
Jeśli nie dał Ci zezwolenia na troling, czyli w regulaminie łowiska napisał że jest zakazany, to łowisz bez zezwolenia - tak jakbys wogóle go nie posiadał.
Łamiesz więc zapis ustawy - podlegasz karze.
Napisano 17 październik 2018 - 22:58

Tylko po kij takie prawo, jeśli nie ma komu go egzekwować

A nie można by prościej - wymiary, okresy, limity, zakaz na tarliskach i zimowiskach i zakaz szarpaka a poza tym łówcie jak chcecie byleby ryb dla innych starczyło... a jak bez umiaru to taka kara, że w pięty pójdzie... ech.
Napisano 19 luty 2019 - 14:23
Na razie nie ma...przepisu.
A co powiesz o tym 1 kg zanęty na dzień i osobę?
Jak to sprawdzić????
Użytkownik eRKa edytował ten post 19 luty 2019 - 14:24
Napisano 19 luty 2019 - 14:27
Postawić przy każdym wędkarzu policjanta z wagą i zegarem...
Na szczęście mnie to nie dotyczy, wyłącznie spinninguję.
Napisano 11 marzec 2019 - 07:20
Musimy się przygotować na kolejne kretynizmy. Oto cytat z innego forum:
"Byłem świadkiem ciekawej dyskusji między wędkarzem a strażnikami na temat dropshota. Dyskusja zakończyła się mandatem. Strażnicy mandat argumentowali tak: Zgodnie z RAPR wędka powinna być zakończona haczykiem z przynętą, bądź przynętą sztuczną. W przypadku drop shot zakończona jest ciężarkiem a haczyk jest powyżej. Mają traktować to jako metodę kłusowniczą."
Podobnie można interpretować boczny trok.
Tylko tego brakowało...
Napisano 11 marzec 2019 - 07:35
Alexspin, on 11 Mar 2019 - 06:20, said:
... W przypadku drop shot zakończona jest ciężarkiem a haczyk jest powyżej. Mają traktować to jako metodę kłusowniczą."[/i][/font]
Tylko tego brakowało...
A gdzie łapali? Na wysokich bulwarach z głęboka woda? Czy na jakimś bardzo płytkim rozlewisku? To może być ważne dla zrozumienia działań strażników.
Napisano 11 marzec 2019 - 08:08
Autor cytowanego posta nie napisał gdzie to miało miejsce, ale nie bardzo rozumiem jakie ma znaczenie głębokość łowiska dla legalności drop shota lub bocznego troku?
Napisano 11 marzec 2019 - 08:51
Alexspin, on 11 Mar 2019 - 06:20, said:
Musimy się przygotować na kolejne kretynizmy. Oto cytat z innego forum:
"Byłem świadkiem ciekawej dyskusji między wędkarzem a strażnikami na temat dropshota. Dyskusja zakończyła się mandatem. Strażnicy mandat argumentowali tak: Zgodnie z RAPR wędka powinna być zakończona haczykiem z przynętą, bądź przynętą sztuczną. W przypadku drop shot zakończona jest ciężarkiem a haczyk jest powyżej. Mają traktować to jako metodę kłusowniczą."
Tylko tego brakowało...
Choroba się rozwija ...
Napisano 11 marzec 2019 - 08:59
I teraz tak? Wędkarz może być uczciwy a strażnik nadgorliwy, albo kłusownik a strażnik wyrozumiały...
Napisano 11 marzec 2019 - 09:37
Nie widzę niczego niestosownego w kontroli, natomiast karanie za drop shota, lub boczny trok jest nadgorliwością półgłówka i to należy tępić. Gdyby mnie to spotkało, skończyłoby się w sądzie i skargą na niedouczonego strażnika. Ale teraz to wszystko jest możliwe...
- eRKa lubi to
Napisano 11 marzec 2019 - 09:57
Napisano 11 marzec 2019 - 11:08
- Alexspin lubi to
Napisano 11 marzec 2019 - 11:12
Napisano 11 marzec 2019 - 11:17
Akurat świadkiem tego przypadku, który zacytowałem, był bardzo doświadczony wędkarz, który na pewno rozpoznałby nielegalne łowienie od legalnego drop shota.
Nie mam więc wątpliwości, że to była nadinterpretacja ze strony strażników. Jak pisałem, nie przyjąłbym mandatu i wszczął spór sądowy, tym bardziej że ten ukarany wędkarz miał świadka.
Ps
Ja się właśnie przymierzam do wypróbowania bocznego troku w castingu.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 marzec 2019 - 11:26
Napisano 11 marzec 2019 - 12:33
Podanie przynęty 0,5-1g jakimkolwiek zestawem castingowym jest niemożliwe, albo graniczy z cudem, a mam zamiar takimi "pyłkami" skusić rybki w moich łowiskach. Wymyśliłem zatem, iż stosując obciążenie bocznego troku pałeczką np. 8g i wieszając na troku "paproszka" będę miał możliwość użycia ultra lekkich przynęt. Miałoby to wyglądać tak:
To chyba nie zbrodnia?
Sorry za offtop, pisałem o tym w temacie "Kastking wiem wiem bedzie lincz".
Użytkownik Alexspin edytował ten post 11 marzec 2019 - 12:36
Napisano 11 marzec 2019 - 14:55
Niedługo strach będzie z wędką z domu wyjść żeby mandatu nie dostać. A tak poważnie, skoro dropshot nie jest zakazany to jakim prawem mandat? I niby jaka interpretacja strażnika to usprawiedliwia? Litości! W ten sposób to można ludziom łowiącym na normalne jaskółki z główką jigową ładować mandaty, bo przecież PODSZARPUJE, czyli kłusol-szarpakowiec. Dlatego właśnie wole łowić w miejscach kompletnie odosobnionych, żeby mi nikt głowy tymi wszystkimi głupimi wymysłami głowy nie zawracał i nie psuł wypoczynku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych