Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5184 odpowiedzi w tym temacie

#5121 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 05 marzec 2025 - 21:07

Też ostatnio kupiłem wędkę za 2 tysiące i próbowano podobne ustawienie przelotek bagatelizować, bo co to za różnica, liczy się blank... Trochę mi się zrobiło przykro.

#5122 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3171 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 05 marzec 2025 - 21:18

Ja rozumiem, że jak kupujemy wędkę za 300 zł to możemy mówić, że najważniejsze, że blank fajny i wystarczy, żeby nie pękła. No ale przy 'pewnej' kwocie to jednak granice przyzwoitości w niechlujności zbrojenia nie powinny być przekraczane. Jestem w stanie zrozumieć, że komuś może to nie przeszkadzać, ale jednocześnie podziwiam... ;)

• drChlubicz lubi to

#5123 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 157 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 05 marzec 2025 - 21:26

Jako przedsiębiorca powątpiewam, że wędki za takie (i większe) pieniądze mają tak niską marżę, że opłaca się takie problemy jakościowe bagatelizować. Moim zdaniem zysk z ewentualnego kupna kolejnego takiego kija zdecydowanie przekracza koszt poprawienia ułożenia przelotek. Ale może się nie znam :D

A już myślałem, o porzuceniu pracowni na rzecz wędek "markowych". Już nie myślę.

#5124 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 05 marzec 2025 - 21:44

Mekamil, on 05 Mar 2025 - 20:18, said:

Ja rozumiem, że jak kupujemy wędkę za 300 zł to możemy mówić, że najważniejsze, że blank fajny i wystarczy, żeby nie pękła. No ale przy 'pewnej' kwocie to jednak granice przyzwoitości w niechlujności zbrojenia nie powinny być przekraczane. Jestem w stanie zrozumieć, że komuś może to nie przeszkadzać, ale jednocześnie podziwiam... ;)

Bo to wędka za 300$. Tylko u nas takie marże Panie

#5125 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1097 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 05 marzec 2025 - 21:50

Niech będzie za 300 dolarów, ale to i tak około 1200 PLN. To za tą kwotę "szału nie ma".
  • S.N. lubi to

#5126 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 05 marzec 2025 - 22:32

Dzisiaj nawet seryjkiaki po 300 zł są w miarę sensownie zbrojone - nie wszystkie oczywiście, ale nie widać już takich kwiatków jak dawniej.
Co do St.Croix to wyznaczają trendy, a reszta próbuje ich kopiować także spokojnie - tak ma być ;) :D

#5127 OFFLINE   lyha

lyha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Przemek

Napisano 05 marzec 2025 - 22:51

W stanach za 3 stówki Sankroj a u nas Dragon. Best Rod on Earth zawsze traktowałem z przymrużeniem
  • Gad1979 lubi to

#5128 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3171 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 06 marzec 2025 - 04:57

Zarówno patrząc po pozycji w katalogu, jak i klasie węgla to jest to jedna z wyższych serii, więc raczej nieuprawnione jest mówienie, że wędka za 300$ to jak u nas za 300 zł ;)

#5129 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 781 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 06 marzec 2025 - 05:36

Mekamil, on 06 Mar 2025 - 03:57, said:

Zarówno patrząc po pozycji w katalogu, jak i klasie węgla to jest to jedna z wyższych serii, więc raczej nieuprawnione jest mówienie, że wędka za 300$ to jak u nas za 300 zł ;)

Pewnie mozna tak mówić, bo dla średnio zamożnego amerykanina wydanie 300 $ to tak jak dla nas wydanie 300 zł.
Co faktu nie zmienia, że z jakością wykonania pikują w dół.

Jestem fanem tej firmy, bardzo lubię te wędki, ale ja mam wszystkie kupowane juz jakiś czas temu. Nie są wykonane jak Megabassy, ale trzeba się przyglądać, zeby cos tam znaleźć.
Może wtedy trochę bardziej się starali.

Może dzisiaj w firmie rządzi excel i marża. W sumie tak powinno być w każdej normalnej firmie, ale jakiś standard wykonannia wypadałoby trzymać a to co pokazałeś to jakiś żart nieśmieszny

A za chwile, jak dojdzie do jakichś głupich wojen handlowych, które nikomu nie służą, moze sie okazać, że będą droższe o na przykład 25 %

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalkh

Użytkownik kruz edytował ten post 06 marzec 2025 - 05:41

• Biesan lubi to

#5130 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 06 marzec 2025 - 06:18

Dziad Wodny, on 05 Mar 2025 - 20:07, said:

Też ostatnio kupiłem wędkę za 2 tysiące i próbowano podobne ustawienie przelotek bagatelizować, bo co to za różnica, liczy się blank... Trochę mi się zrobiło przykro.

Mnie tłumaczono,że do St.Croix-a dotarli inżynierowie. Na razie zajmują się montażem końcowym. Jednak integracja przebiega sprawnie i lada moment zostaną przeniesieni na linię kręcenia blanków. Jestem pełen optymizmu.

Użytkownik Lepton edytował ten post 06 marzec 2025 - 06:33

• nalewator i Biesan lubią to

#5131 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5073 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 06 marzec 2025 - 06:28

Zassało mnie. Bo jestem pewien, że tutejsi krytykanci chyba nie znają znaczenia słowa  - pociesznie  :) Więc wyłuszczę.. nie jako ambasador marki,,

Jak najbardziej zrozumiałe są obiekcje ludzi wychowanych  na aspirującym segmencie sprzętowym, np czymś takim  jak na maksa wylizane botki ze skóry ekologicznej z pozłacanymi suwakami i łańcuszkiem. Tu look i cena :)  jest decydujący i przesądzający o domniemanej jakości i tzw rwaniu - w myśl przodującego hasłą #dużotaniotesco, co tak naprawdę - nawet dla liderów, nie ma większego znaczenia, ani nie jest głównym założeniem rynkowego targetu. Trafiają się boby, ale te trafiają się nawet dalekowschodniej konkurencji..

Moje woblery wyglądają jak drewniane paszkwile, wygryzione z patyka przez Reksia. Nie mają absolutnie żadnej wartości, z tych naskórkowych, tak bardzo cenionych przez oczarowanych klientów, ofiar segmentu #nahandel.. ze złoceniami :D

Człowiek jako tako rozumny i nieuprzedzony,  przestawiłby swój zbłąkany peryskop z kosmopolityzmu stosowanego na patriotyzm zakupowy, i zaczął kupować doskonałe wyroby z naszego Fishing Art, Aż w końcu podbiły by świat  :) 

#5132 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 06 marzec 2025 - 11:54

Wszystko fajnie wytłumaczyłeś. Nie rozumiem tylko co Ty masz z tym TESCO, zapomniałeś,że ten sklepik zamknięto gdy byłeś jeszcze bardzo młody?
  • jachu lubi to

#5133 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1652 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 06 marzec 2025 - 13:50

Buty z futra rosomaka , podszyte foczą skórą - wiązane suszonymi ścięgnami renifera też by były fajne i wytrzymałe , ale chyba nie o to chodzi ;)

#5134 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3171 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 06 marzec 2025 - 15:28

Lepton, on 06 Mar 2025 - 05:18, said:

Mnie tłumaczono,że do St.Croix-a dotarli inżynierowie. Na razie zajmują się montażem końcowym. Jednak integracja przebiega sprawnie i lada moment zostaną przeniesieni na linię kręcenia blanków. Jestem pełen optymizmu.

Ale podobno inżynierowie byli z Meksyku i już musieli wrócić 'do siebie' ;)

• Lepton, drChlubicz i Darek_W lubią to

#5135 OFFLINE   grzesiekbc

grzesiekbc

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów

Napisano 06 marzec 2025 - 16:32

Z cenami poszli niestety nasi kochani dystrybutorzy

#5136 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5073 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 06 marzec 2025 - 17:50

Widzę, że zarówno wyrafinowanym znawcom sprzętu i norm grubości lakieru, wyznawcom i wychowankom # dużotanioali, a także przyprawiającym mordę firmie Stc,  umykają dwa istotne aspekty. 

Jak to gremialnie, w poczuciu wielkiej kompetencji wiemy, te kije są niedoszacowane - tak samo jak Loomisy, Batsony czy inne Lamiglasy, co oznacza, że dostajemy więcej niż by nam się formalnie należało, a ponieważ firma oficjalnie nie chce i nie może przypucować do swojej omyłki, to bardzo sprytnie ukrywa ten naddatek właśnie w cenie. 

To prosta forma rekompensaty! 

A ta podejrzana grubość lakieru na omotkach w jednoznaczny sposób potwierdza owo niedoszacowanie. Lakier musi być muskularny :)

Panowi - mamy ich :)    

#5137 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1063 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 06 marzec 2025 - 21:09

Ręki bym się nie czepiał. Z betonu nie jest. Bardziej kąt uniemożliwia przejęcie pracy przez dolnik.  Podobnie złamałem wklejkę zapijając przynętę …

Fajna fota, jeszcze tylko spodnie i do kalendarza  :D

#5138 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1935 postów
  • LokalizacjaŁuków
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 08 marzec 2025 - 11:08

Mekamil, on 05 Mar 2025 - 19:58, said:

Muszę, bo się uduszę... ze śmiechu! Ustawienie przelotek i omotki w wędce za dwa kafle....
attachicon.gif DSC04400-1.JPG

attachicon.gif DSC04401-1.JPG

attachicon.gif DSC04402-1.JPG

attachicon.gif DSC04403-1.JPG
I na szczycie wszystkie KB #6, no przecież wiadomo, że kij do 7 gram jest pod żyłkę 0,40 mm, a że stopki szersze od szczytówki to ciul ;)
Ale przecież to nie ma znaczenia w końcu to the best rods in the world!

To może się wypowiem, bo to moje wędzisko. Wędzisko do 7, ale warto dodać, że o mocy 14 lb. Opisane od 3.5 g, a zaskakująco dobrze pluje 1.5 calową tantę na 1.5 g główce. Śmiem twierdzić, że po przezbrojeniu na lżejszy set przelotek, to straciłoby tę właściwość.

Załączony plik  3s.jpg   96,79 KB   14 Ilość pobrań

Wrzucę jeszcze zdjęcie przelotki szczytowej amerykańskiego bfs-a o mocy 20 lb i cw. 3.5-12.5 grama. Ten potworek również bardzo fajnie obsługuje tak lekkie przynęty.

Załączony plik  1s.jpg   57,34 KB   15 Ilość pobrańZałączony plik  2s.jpg   114,24 KB   15 Ilość pobrań

Acha, 14 lb fluorocarbon to ok. 0.3 mm, a 20 lb to ok. 0.4 mm. Kto z Was używa tak grubych linek i wędzisk z mikroprzelotkami? ;)

Edit. No i gdybym miał wyrywać bassy z zielska na klatę, albo holować morskie ryby, to raczej nie na żyłkę 0.20 

Użytkownik Koincydencja edytował ten post 08 marzec 2025 - 11:31

#5139 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3171 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 08 marzec 2025 - 14:11

Jak przystało na prawdziwego miłośnika tej marki zapomniałeś jeszcze wytłumaczyć w jakim celu przelotki nie są w linii a brzegi stopek nie są owinięte nicią ;) A samego rozmiaru przelotek to 'może' bym się nie czepiał, gdyby nie to, że dali w ramce Belly, czyli z tymi szerokimi stopkami zamiast normalnych.

• strary, Lepton i Koincydencja lubią to

#5140 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 355 postów
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Napisano 08 marzec 2025 - 16:03

Mekamil, on 08 Mar 2025 - 13:11, said:

Jak przystało na prawdziwego miłośnika tej marki zapomniałeś jeszcze wytłumaczyć w jakim celu przelotki nie są w linii a brzegi stopek nie są owinięte nicią ;) A samego rozmiaru przelotek to 'może' bym się nie czepiał, gdyby nie to, że dali w ramce Belly, czyli z tymi szerokimi stopkami zamiast normalnych.

Może skończyły się im normalne, a produkcja musi iść  :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych