Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki St. Croix

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5184 odpowiedzi w tym temacie

#5161 OFFLINE   Ostry krokodylec1

Ostry krokodylec1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów
  • LokalizacjaSouth- east PL

Napisano 13 marzec 2025 - 08:59

Do tych przynet i ryb odpowiedni byłby st croix rayfin RAYS 259MF2. Mega u iwersalny kij pod sandacza jak i szczupaka czy bolenia.

#5162 OFFLINE   Ostry krokodylec1

Ostry krokodylec1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 13 marzec 2025 - 10:40

Pod te przynety i ryby odpowiedni bedzie model rayfin RAYS 259MF2.
Bardzo uniwersalna wędka pod sandacza, szczupaka, bolenia czy dużego klenia bod przynety twarde jak i jigi.

#5163 OFFLINE   Krzysztof85

Krzysztof85

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWielkopolska
  • Imię:Krzysztof
  • Nazwisko:Kalinowski

Napisano 13 marzec 2025 - 13:16

Ostry krokodylec1, on 13 Mar 2025 - 07:59, said:

Do tych przynet i ryb odpowiedni byłby st croix rayfin RAYS 259MF2. Mega u iwersalny kij pod sandacza jak i szczupaka czy bolenia.

Dzięki za pozdopwiedz

Wysłane z mojego SM-A356B przy użyciu Tapatalka

#5164 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 13 marzec 2025 - 22:07

Krzysztof85, on 13 Mar 2025 - 12:16, said:

Dzięki za pozdopwiedz

Ostry Krokodylec1 nie wspomniał o cenie. Zwielokrotnione posty mogą świadczyć, że w trakcie pisania doznał ataku czkawki, lub śmiechu  ;). Tak na poważnie - Wskazany model jest dedykowany dla "zaawansowanych", którzy nie szukają, lecz dobrze wiedzą czego oczekują od wędziska. Proponuję poczekać na inne bardzie przyziemne propozycje.

• Darek_W lubi to

#5165 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 761 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 13 marzec 2025 - 22:47

Plusik za czkawkę  :D

#5166 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1061 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 14 marzec 2025 - 17:52

Krzysztof85, on 12 Mar 2025 - 17:42, said:

Witam wszystkich Polecicie jakiś kijek St.Croix na Rzekę Warte przeznaczenie Szczupak Sandacz okolice 260 cm lowie na gumy od 7 do 12 cm na główkach od 7 do 14 gram foto gum w zalaczniku będę wdzięczny czy kij o mocy MF czy też MHF 703c3ca1feb96d30770eb862cdef9287.jpgbb00a94f58eb0701276278b728af6a69.jpg

Może Cie zaskoczę, ale do przynęt ze zdjęcia spokojnie wystarczy ML a M już będzie ze sporą górką. STC opis jest mocno zaniżony. Pasujący do główki a guma "w pamięci" jak kupisz MH to się będziesz męczył. Mój LTBSMF obsługuje tak naprawdę fajnie 9-30g. Przynęty jak wkleiłeś raczej obsługuję AISMLF.

#5167 OFFLINE   Krzysztof85

Krzysztof85

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 14 marzec 2025 - 19:17

Qh_, on 14 Mar 2025 - 16:52, said:

Może Cie zaskoczę, ale do przynęt ze zdjęcia spokojnie wystarczy ML a M już będzie ze sporą górką. STC opis jest mocno zaniżony. Pasujący do główki a guma "w pamięci" jak kupisz MH to się będziesz męczył. Mój LTBSMF obsługuje tak naprawdę fajnie 9-30g. Przynęty jak wkleiłeś raczej obsługuję AISMLF.

Dziękuję za podpowiedz

#5168 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 15 marzec 2025 - 05:42

Qh_, on 14 Mar 2025 - 16:52, said:

Tyle, ze twoj LBTS jest albo 7 albo 7,6 stopy a kolega chce cos w dlugosci 8,6.
Napisales tez AISMLF cokolwiek to jest. Jesli chodzilo Ci o ASIS, czyli Avida Inshore to tez nie ma dlugości 8,6 stopy tylko maksymalnie 7,3

Wiec jesli ma byc to cos w dlugosci 2,6 to ten RAYS259MF2, ktoreo ktos wyzej polecal bedzie na pewno lepszym wyborem, niz to co Ty poleciles.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik kruz edytował ten post 15 marzec 2025 - 05:54

#5169 OFFLINE   Ostry krokodylec1

Ostry krokodylec1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 15 marzec 2025 - 09:17

Moze i odpowiedni byłby model ML w innej serii czy dlugości, ale w tym konkretnym rayfinie o którym wspomniałem to napewno nie!

Użytkownik Ostry krokodylec1 edytował ten post 15 marzec 2025 - 09:31

• kruz lubi to

#5170 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1061 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 15 marzec 2025 - 09:37

Kruz, no i patrz ... a ja mam avida inshore VIS80MLF.  :D Tym razem sprawdziłem dokładnie.

Kolega nie mówił jaki model chce kupić. Ja mu coś poradziłem. Żeby nie było, że wyczytałem z internetu, tylko z własnego doświadczenia, z głowy przytoczyłem nazwy wędek których używam.

Odnosiłem się tylko do wagi względem oznaczenia. Nawet nie podawałem długości wędek. Jakoś tak się składa, ze im dłuższa, tym więcej przenosi, a STC niekoniecznie to koryguje na oznaczeniach dłuższych blanków. Nie polecałem żadnego modelu. Polecam za to czytać ze zrozumieniem.

Kolega ładnie podziękował. No ale jesteśmy w Polsce i ktoś się musiał przyp ...

Że napisałem A zamiast V ... najmocniej przepraszam. Idę leżeć krzyżem do jakiegoś kościoła z kamienną posadzką. Zostawię ci miejsce koło siebie, bo jednak są dłuższe Avidy Inshore niż 7,3  :D oj przepraszam to nie jest 7,3  (7 i 3/10 stopy) tylko 7 stóp i 3 cale czyli zapis powinien wyglądać 7'3" ... zrobię ci dwa miejsca obok siebie  :D  :D  :D

Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 marzec 2025 - 09:37

#5171 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • LokalizacjaFMI

Napisano 15 marzec 2025 - 09:57

Qh_, on 15 Mar 2025 - 08:37, said:

Kruz, no i patrz ... a ja mam avida inshore VIS80MLF.  :D Tym razem sprawdziłem dokładnie.

Kolega nie mówił jaki model chce kupić. Ja mu coś poradziłem. Żeby nie było, że wyczytałem z internetu, tylko z własnego doświadczenia, z głowy przytoczyłem nazwy wędek których używam.

Odnosiłem się tylko do wagi względem oznaczenia. Nawet nie podawałem długości wędek. Jakoś tak się składa, ze im dłuższa, tym więcej przenosi, a STC niekoniecznie to koryguje na oznaczeniach dłuższych blanków. Nie polecałem żadnego modelu. Polecam za to czytać ze zrozumieniem.

Kolega ładnie podziękował. No ale jesteśmy w Polsce i ktoś się musiał przyp ...

Że napisałem A zamiast V ... najmocniej przepraszam. Idę leżeć krzyżem do jakiegoś kościoła z kamienną posadzką. Zostawię ci miejsce koło siebie, bo jednak są dłuższe Avidy Inshore niż 7,3  :D oj przepraszam to nie jest 7,3  (7 i 3/10 stopy) tylko 7 stóp i 3 cale czyli zapis powinien wyglądać 7'3" ... zrobię ci dwa miejsca obok siebie  :D  :D  :D

Są dłuższe w wersji mlf czy były ? 

A jeśli czytasz ze zrozumieniem, to mogłeś również przeczytać, że kolega chce wędkę 2,6 długości.

Skoro piszesz z własnego doświadczenia z tymi wędkami, które posiadałeś i wymieniasz dwa, czy trzy kije to można się domyślać, że doświadczenia z wędkami dłuższymi od St. Croix nie masz żadnego i jedyne co jest przeszacowane to twoja wiedza na ten temat. Poza tym 8 stóp to cały czas nie 8 stóp i 6 cali 

A teraz, przy sobocie, miłego leżenia życzę.

• Biesan lubi to

#5172 OFFLINE   Ostry krokodylec1

Ostry krokodylec1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 15 marzec 2025 - 11:28

Lepton, on 13 Mar 2025 - 21:07, said:

Ostry Krokodylec1 nie wspomniał o cenie. Zwielokrotnione posty mogą świadczyć, że w trakcie pisania doznał ataku czkawki, lub śmiechu ;). Tak na poważnie - Wskazany model jest dedykowany dla "zaawansowanych", którzy nie szukają, lecz dobrze wiedzą czego oczekują od wędziska. Proponuję poczekać na inne bardzie przyziemne propozycje.

Tak na poważnie to jest właśnie model w 100% odpowiedni dla Kolegi ktorego opis świadczy, że dokładnie wie czego szuka.
"Przyziemnych" propozycji raczej nie bedzie bo nic innego procz "długiej" elitki czy rayfina do polowu m.inn sandacza na gumy nie znajdzie z oferty st croix.

Użytkownik Ostry krokodylec1 edytował ten post 15 marzec 2025 - 11:34

• kruz i Lepton lubią to

#5173 OFFLINE   Lepton

Lepton

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 855 postów
  • Imię:Andrzej

Napisano 15 marzec 2025 - 14:28

"Przyziemnych" propozycji raczej nie bedzie bo nic innego procz "długiej" elitki czy rayfina do polowu m.inn sandacza na gumy nie znajdzie z oferty st croix.[/quote]

Z wielką przykrością
(po analizie oferty St.Croixa) stwierdzam,że masz PAN rację. Taniej niestety nie będzie.
  • kruz i delux64 lubią to

#5174 OFFLINE   mariusz!

mariusz!

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 67 postów
  • LokalizacjaZachód - 100 km od morza
  • Imię:Mario

Napisano 15 marzec 2025 - 17:41

Krzysztof85, on 12 Mar 2025 - 17:42, said:

Witam wszystkich Polecicie jakiś kijek St.Croix na Rzekę Warte przeznaczenie Szczupak Sandacz okolice 260 cm lowie na gumy od 7 do 12 cm na główkach od 7 do 14 gram foto gum w zalaczniku będę wdzięczny czy kij o mocy MF czy też MHF 703c3ca1feb96d30770eb862cdef9287.jpgbb00a94f58eb0701276278b728af6a69.jpg

Ja do takiego łowienia używam starszej wersji awida do 35 gramów.
Jest taki na olx od naszego forumowego kolegi

Użytkownik mariusz! edytował ten post 15 marzec 2025 - 17:42

#5175 OFFLINE   Krzysztof85

Krzysztof85

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów

Napisano 15 marzec 2025 - 22:11

Hej daj Namiaryna priv
Pozostałym panom dziękuję i ps. Nie spinajcie sie prosiłem o radę i porade co do kija jaki i jaką moc wybrac. Tak między nami za dużo mamy swoich problemów ludzie zeby jeszcze między sobą a se Drogryzac pozdrawiam i serdecznie dziękuję i Życzę polamania w 2025

• kruz lubi to

#5176 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1031 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 16 marzec 2025 - 06:55

Ciekawe czy wojna podatkowa nie odbije się na cenach st.croix. Jak myślicie?

#5177 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1061 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 16 marzec 2025 - 08:09

Myślisz, że doliczą coś jeszcze oprócz dzisiejszego cła i vatu?

To by było piękne, wtedy bedą tak drogie, że po sprzedaży swoich dwóch będę mógł rzucić pracę i przejść na emeryturę …

:D  ;)

• Lucas lubi to

#5178 OFFLINE   Ostry krokodylec1

Ostry krokodylec1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 156 postów

Napisano 16 marzec 2025 - 08:13

Już wiadomo dlaczego gdy prosi się o porade w sprawie sprzętu na tym forum to coraz częściej jest głucha cisza.

Użytkownik Ostry krokodylec1 edytował ten post 16 marzec 2025 - 08:17

• Biesan, Qh_ i Darek_W lubią to

#5179 OFFLINE   Żbik

Żbik

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 120 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 marzec 2025 - 08:16

Qh_, on 16 Mar 2025 - 07:09, said:

Myślisz, że doliczą coś jeszcze oprócz dzisiejszego cła i vatu?

To by było piękne, wtedy bedą tak drogie, że po sprzedaży swoich dwóch będę mógł rzucić pracę i przejść na emeryturę …

:D  ;)

5-6 tankowań i nici z emerytury. Znowu do pracy.......

• Qh_ lubi to

#5180 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1061 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 16 marzec 2025 - 19:17

Ostry krokodylec1, on 16 Mar 2025 - 07:13, said:

Już wiadomo dlaczego gdy prosi się o porade w sprawie sprzętu na tym forum to coraz częściej jest głucha cisza.

Powody są zazwyczaj nawet dwa:

- odpowiedź jest stronę albo kilka wcześniej

- coś odpowiesz i od razu ktoś Ci wytknie głupotę słów Twoich  :D

Na szczęście na drugie jest sposób wciskasz "ignoruj" i świat zmienia się na lepsze

Ale najgorzej jak coś zażartujesz ... nawet wklejenie  ;) albo  :D nie pomaga. 

Użytkownik Qh_ edytował ten post 16 marzec 2025 - 19:19

• Darek_W lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych