Patryk zobacz wpis na nasze łodzie na czym się slizga tz kolega @Banita
Użytkownik Karol Krause edytował ten post 05 maj 2013 - 21:29
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 05 maj 2013 - 21:18
Użytkownik Karol Krause edytował ten post 05 maj 2013 - 21:29
Napisano 05 maj 2013 - 21:27
Ja dziś cały dzień latałem pontonem po Wiśle najpierw sam potem z bratem,z tego co słyszałem od panów w porcie w Płocku moja yamaha 9,9 wprowadzała w ślizg ponton 3,6m potem pływał nim brat(+ klamoty wedkarskie) ja tez widziałem że kontakt z wodą ma praktycznie tylko około 1,5m może mniej tyłu pontonu, reszta leciała w powietrzu nad woda tak jak ta łódka z filmiku,potem razem pływaliśmy facet w porcie z wieloletnim stażem motorowodnym mówił, że spoko tez ślizgaliśmy się ale uzyskanie ślizgu trwało nieco dłużej niż w pojedynkę.silnik z manetka tak na 80%.
Napisano 05 maj 2013 - 21:31
..bałbym się do tego wsiąść jedną nogą....
Napisano 05 maj 2013 - 21:32
Ja dziś cały dzień latałem pontonem po Wiśle najpierw sam potem z bratem,z tego co słyszałem od panów w porcie w Płocku moja yamaha 9,9 wprowadzała w ślizg ponton 3,6m potem pływał nim brat(+ klamoty wedkarskie) ja tez widziałem że kontakt z wodą ma praktycznie tylko około 1,5m może mniej tyłu pontonu, reszta leciała w powietrzu nad woda tak jak ta łódka z filmiku,potem razem pływaliśmy facet w porcie z wieloletnim stażem motorowodnym mówił, że spoko tez ślizgaliśmy się ale uzyskanie ślizgu trwało nieco dłużej niż w pojedynkę.silnik z manetka tak na 80%.
Przemek, mierzyłes prędkość??
Napisano 05 maj 2013 - 21:33
Popyla w slizgu jak talala na pagajach
Jak by dobrze wiatr dmuchnął......... zgroza
Napisano 05 maj 2013 - 21:47
z manetka nie na maxa pokazało mi 35- 38km/h ,ponton konkret napompowany,
w najbliższym czasie chcę dać na maxa na 98 oktanach i miec 2 źródła pomiary prędkości bo takie przez gps to nie wiem czy w 100% miarodajne
ile by nie leciał ,leci okey.więcej nie trzeba
Napisano 05 maj 2013 - 21:50
w dwie osoby??
Napisano 05 maj 2013 - 22:16
Patryk nie wiem o co ta dyskusja, może nasz kolega się ślizga ribem z trzema verodo 350 KM na rufie.
Napisano 05 maj 2013 - 22:26
Albo prowokuje.
http://www.youtube.c...h?v=SGULAAx9P-k
Gdyby jej założyć silnik 25 KM będzie frunęła nad wodą dotykając jej tylko małą powierzchnią dna na rufie.
Z pontonem tego nigdy nie zrobicie nawet z silnikiem 50 czy 100 KM.
Bo akurat przedstawił najgorsze psęłdo ślizganie się na wodzie. Już na tym filmie mało brakuje do wywrotki.
Napisano 07 maj 2013 - 14:51
Panowie jesteście śmieszni i zieloni, prędzej stół wejdzie w ślizg jak wasze pontony, ale pontoniarze tak mają uważają, że pontony to najlepszy sprzęt do pływania.
Popływajcie na prawdziwej łódce takiej jak RiverFox 420, lub nawet Romanie 430 a zobaczycie, czym jest pływanie na prawdziwej łódce ślizgowej a jak już tak kochacie pontony to proponuję RIB’a.
Napisano 07 maj 2013 - 16:17
Napisano 07 maj 2013 - 17:11
Napisano 07 maj 2013 - 19:41
Obawiam się kolego Banita że sam najmniejszego pojęcia nie masz o łodziach i pontonach ślizgowych. Czterdzieści lat projektowałem, budowałem i startowałem łodziami ślizgowymi w wyścigach, siedem razy w mistrzostwach świata. Więc nie kadź nic na ten temat bo Twoje pochodzenie z tak pięknego miasta nic dla nas nie znaczy. Jak masz zamiar robić zadymę to możemy zacząć na argumenty.A sam pływam ciut lepszą łodzią jak twoje typy.Poza tym sam na tej skorupce która pokazałeś pływać możesz na stawie z łabadkami w parku zdrojowym. Pozdrawiam tornado
Użytkownik tornado edytował ten post 07 maj 2013 - 19:45
Napisano 07 maj 2013 - 19:53
Napisano 08 maj 2013 - 08:13
Ślizgałem się Romaną, ślizgam się i Bushem
Napisano 08 maj 2013 - 09:55
" Zadanie nauki polega na tym, by zastąpić wizję faktami, a wrażenia dowodami "
Z reguły staram się nie wypowiadać na temat innych osób ale tym razem jestem zobowiązany uczynić wyjątek pod adresem kolegi lub Pana @ Banita.
Myślę, iż cały potencjał intelektualny już Pan wykorzystał w wątku dotyczącym sprzętu motorowodnego a w szczególności we wpisach na temat naszych łodzi np. str. 30 jak i tych dotyczących ślizgu. Pana wiedza powaliła mnie na kolana i rozbawiła do łez. Gdyby Pan wiedział , że " wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego i nadyma małego" - " trzymałby Pan język za zębami" i korzystał z przysłowia " milczenie jest złotem". Proszę nie żywić do mnie urazy i pamiętać ,że " przeznaczeniem człowieka jest zdobycie wiedzy".
Napisano 08 maj 2013 - 16:26
Obawiam się kolego „tornado”, że jeśli taki specjalista jak Ty twierdzi, że ponton pływa a ślizgu to
Twoja wiedza na ten temat jest płytka i bałbym się pływać na łódkach Twojej konstrukcji.
Na czym ja pływałem i pływam to niema nic do rzeczy.
http://wedkarskiezaw...g2_itemId=15798
Pokażcie mi panowie film jak pontony pływają w ślizgu to przyznam wam rację,
bo tamten filmik to jakiś półślizg.
Użytkownik Banita edytował ten post 08 maj 2013 - 16:28
Napisano 08 maj 2013 - 17:14
Ach jak Wy się Panowie pięknie różnicie!
Napisano 08 maj 2013 - 21:07
Przyjacielu Banita nawet nie chce mi się już pisać na Twój temat, i dalej dyskutować kto ma rację. U mnie wyniki sportowe mówią same za siebie mi wystarczy że zjeździłem Europę wielokrotnie z tymi zabawkami, czego Ci serdecznie życzę. O Tobie wiemy tylko tyle że żyjesz i nic więcej. Proponuje zakończyć temat bo i tak mnie nie sprowokujesz nie ta liga przyjacielu odpuść i korzystaj z obecności na tym forum. Tak nieszczęśliwie się składa że to forum okupuję największa plejada ludzi świetnie wykształconych z wszystkich for wędkarskich PL i może od nich czegoś się nauczysz, bo ja mimo podeszłego wieku uczę się tu codziennie czegoś nowego . Pozdrawiam tornado
Użytkownik tornado edytował ten post 08 maj 2013 - 21:19
Napisano 09 maj 2013 - 15:48
Nie neguję twoich wyników tylko twoją wiedzę o pontonach, które pływają w ślizgu.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych