#441 OFFLINE
Napisano 05 maj 2015 - 10:44
Dolnik katastrofa. Gdzie jego reszta "części"?
Szczytówka pękła tylko pod omotką wzdłużnie?
#442 OFFLINE
Napisano 05 maj 2015 - 10:54
A kontaktowales sie z serwisem SG?
#443 OFFLINE
Napisano 05 maj 2015 - 12:53
To co widac na fotkach to jest dolnik w całej swej realnej długości- fabrycznej. Brakuje ok. 15mm fragmentu (nie z całej długosci) - tego co się wyłamał - który niestety wpadł do wody i jest nie do odzyskania. Szczytówka tak jak napisałem wcześniej. Pękniecie wzdłużne ok 5mm pod omotką, reszta ok. Dolnik realne uszkodzenia maks ok. 50mm licząc od góry.
Nie kontaktowałem się z serwisem SG. W tym przypadku conajmniej wymiana dolnika.
Naprawa wg. mnie mozliwa jest na dwa sposoby:
1. sklejenie starego złącza przy wykorzystaniu wewnetrznej wstawki,
2. zmiana sposobu połączenia elementów z nasadowego na spigot.
Dlatego ponawiam pytanie czy to możliwe bo ekspertem przecież nie jestem.
Użytkownik vako edytował ten post 06 maj 2015 - 12:45
#444 OFFLINE
Napisano 05 maj 2015 - 13:04
Pogadaj najpierw z serwisem SG, moze cos da sie zrobic
#445 OFFLINE
Napisano 05 maj 2015 - 14:04
Naprawa wg. mnie mozliwa jest na dwa sposoby:
1. sklejenie starego złącza przy wykorzystaniu wewnetrznej wstawki,
2. zmiana sposobu połączenia elementów z nasadowego na spigot.
Dlatego ponawiam pytanie czy to możliwe bo ekspertem przecież nie jestem.
Dobrze myślisz. Spigot powinien załatwić sprawę dolnika.
Szczyt wzmocnić stalową tulejką, omotką i powinno hulać o ile nie "poprawisz" jak w przedstawionym przypadku.
Najlepiej jednak przejść przez serwis bo nigdy nie bedzie to już oryginalny i poprawny blank.
#446 OFFLINE
Napisano 05 maj 2015 - 19:19
Dobrze myślisz. Spigot powinien załatwić sprawę dolnika.
Szczyt wzmocnić stalową tulejką, omotką i powinno hulać o ile nie "poprawisz" jak w przedstawionym przypadku.
Najlepiej jednak przejść przez serwis bo nigdy nie bedzie to już oryginalny i poprawny blank.
W całej rozciągłości zgadzam się z ostatnim zdaniem przedmówcy . Wszelkie naprawy uszkodzeń w miejscu łączenia elementów są delikatnie mówiąc skazane na niepowodzenie, bardzo możliwe ze mikropęknięcia ciągną się sporo dalej niż jest to widoczne .Prawie pewne jest ze kolejne uszkodzenie wystąpi w miejscu łączenia lub powyżej - poniżej takowego. W pierwszym, dziesiątym, setnym rzucie.. Szkoda czasu i kasy .
#447 OFFLINE
Napisano 06 maj 2015 - 12:59
W całej rozciągłości zgadzam się z ostatnim zdaniem przedmówcy . Wszelkie naprawy uszkodzeń w miejscu łączenia elementów są delikatnie mówiąc skazane na niepowodzenie, bardzo możliwe ze mikropęknięcia ciągną się sporo dalej niż jest to widoczne .Prawie pewne jest ze kolejne uszkodzenie wystąpi w miejscu łączenia lub powyżej - poniżej takowego. W pierwszym, dziesiątym, setnym rzucie.. Szkoda czasu i kasy .
Tu się jednak niezgodzę.
Posiadam w swoich zbiorach starego Cormorana Black Stara, któremu drzwi strztaskały podobnie dolnik. Do naprawy wykorzystano sposób z wklejką. Po naprwie hula mi już ze 20 lat.
Wszystkie ewentualne uszkodzenia są widoczne na fotkach. Z cała pewnością nie są większe niż granice które wyznaczają omotki. W przypadku szczytówki to realne 5mm, a dolnika realne 50mm z orginalnej długości. Sprawdziłem, poprzednia długość złącza wynosiła 6,5cm. Obecnie jest 5cm. Prawdą jest, że blank może nie być zaprojektowany pod inne złącza niż nasadowe. Dlatego rozpytuję o fachmana od spigotów.
Nie jestem zainteresowany zakupem, bądż wymianą z serwisu części lub całego kija. Dodam jeszcze, że mam ten kijek od prawie 2 lat i złego słowa o nim nie powiem. Gdy go kupowałem to były topowe kije SG. Chciałbym naprawić ten kij jeśli się da.
Pozdrawiam.
Użytkownik vako edytował ten post 06 maj 2015 - 13:00
#448 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 09:35
Witajcie!
Szukam pracowni rodbuildingowej w Warszawie gdzie w 2 dni (do czwartku) mogę wykonać drobna pracę na wędzisku.
Chodzi tylko o ocenę czy uszkodzenie mechanicznemogło osłabić wędzisko oraz nałożenie jednego cm omotki + lakier.
Dzwoniłem do Fishing Center na Wawelskiej ale nie mają żadnych wolnych terminów.
Szukam pracowni z dobra jakością bo lubię takie prace mieć zrobione bardzo estetycznie.
#449 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 09:43
Slawomir Nowicki - pracownia Salar. Diagnoza raczej ok. Estetyka wykonania ...
#450 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 10:54
Tez tak uwazam
#451 OFFLINE
Napisano 11 maj 2015 - 18:10
Pogadaj z Yglem
- mdziam_78 lubi to
#452 OFFLINE
Napisano 12 maj 2015 - 13:12
albo może Krzysztofa Kęndre ( nie wiem czy dobrze odmieniłem nazwisko ) uda Ci się namówić
#453 OFFLINE
Napisano 12 maj 2015 - 14:31
Kolega @Yglo robił naprawę mojego wędziska i wszystko jak narazie jest super. Mogę tylko polecić. Choć musisz sobie zdawać sprawę, że nie każdy zgodzi się na ekspres, bo w sumie zrobić szybko to nie sztuka, a zrobić dobrze... mój kijek Zbyszek po naprawie testował kilka dni, żeby nie oddać byle czego. Są jeszcze tacy, dla który "Imię" coś znaczy.
- Friko i @slider@ lubią to
#454 OFFLINE
Napisano 10 czerwiec 2015 - 12:37
Mam, posiadam taką oto wędeczkę:
Tica TC2 Graphite Medium mod-fast SEHA424402 8'0" (2,44m/) 3/8-3/4 OZ 8-15LB
Ostatnimi czasy używana sporadycznie ale z racji że darzę ją dużym sentymentem chciałbym ją przezbroić bo po pierwsze przelotki są już wiekowe a po drugi wg mnie pierwsze 3 od strony kołowrotka mają za krótkie stopki co objawia się biciem plecionki o dolną krawędź zamiast płynnej pracy po obwodzie - przy wedkowaniu przeszkadza to nieco.
Wędeczka miała by służyć jako rezerwa pod sandacza z opadu.
Jeżeli byłby ktoś chętny z Warszawy lub okolic podjąć się tematu prośba o oferty na priv. W rozsądnym budżecie chętnie bym zlecił przezbrojenie lub nawet usunięcie lakieru z blanku by zyskać na szybkości.
Uzbrojenie pod kołowrotek wielkosci RYOBI ZAUBER 4000
Użytkownik Bandit edytował ten post 10 czerwiec 2015 - 12:39
#455 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2015 - 09:57
Witam
Zaraz pewnie posypią się posty z linkami do pracowni , wiec uprzedzam że znam te adresy:) ale tu też jest sporo których praca robi wrażenie . Jako że jest tu sporo osób które zajmują się budową wędek i aby nie pisać do wszystkich PW postanowiłem zapytać tutaj może ktoś będzie chętny.
Ma to być wędka na jazia/klenia na lekko .Komponenty mam wybrane oczywiście wezmę pod uwagę wszystkie sugestie i może to trochę ulec zmianie a więc:
1.blank MHX ST1142
2.uchwyt skss + do tego wkład akrylowy deep blue&black
3.przelotki fuji alconite czarne
4.zaczep fuji składany czarny
5.rękojeść dzielona burl mix ( jeżeli dałoby się nadać mu kolor w miejscach jasnego to chciałbym aby to było coś z niebieskiego)
6.kolory nici żółty jaskrawy i niebieski jaskrawy
Jak by się znalazł ktoś w niewielkiej odległości od Białegostoku to już całkiem byłoby super:)
#456 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2015 - 10:16
priv
#457 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2015 - 10:21
Napisz do Wobiego. blisko Białegostoku.
#458 OFFLINE
Napisano 23 czerwiec 2015 - 12:28
Mimo wszystko wkleje .... może będzie pomocne ...
http://jerkbait.pl/t...ków-jerkbaitpl/
Co prawda zdążają się duble, ale jest w czym wybierać .... prawie 60 "pracowni" do sprawdzenia ...
Użytkownik Archanioł edytował ten post 23 czerwiec 2015 - 22:19
- Hubertus i ark70 lubią to
#459 OFFLINE
Napisano 24 czerwiec 2015 - 14:27
Archaniele jak mi się to podoba.
Pomogło.
Utwierdziło mnie w przekonaniu,że..... jestem leniem.
#460 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2015 - 10:32
Użytkownik Mr.Happy edytował ten post 10 sierpień 2015 - 10:33
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: naprawy, rodbuilding
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
KanonNapisany przez Sławek Oppeln Bronikowski , 05 lut 2023 rodbuilding |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Naprawy, przeróbki i budowa wędeczekNapisany przez panpawel85 , 21 lis 2018 rodbuilding, wrapping, przebudowa i 1 więcej |
|
|
||
|
Hand made →
Ogłoszenia administracyjne - dział RBNapisany przez Del Toro , 11 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
|
TECH
Hand made →
SPIS TREŚCI DZIAŁU - tematy techniczne / blanki / inne tematy RBNapisany przez Del Toro , 07 gru 2017 rodbuilding |
|
|
|
TECH
Hand made →
Pytania początkującego rodbuilderaNapisany przez Suchy498 , 07 lip 2008 tech-rb, rodbuilding |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych