Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szukam rodbuildera / pracowni?

naprawy rodbuilding

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
835 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 02 lipiec 2011 - 16:13

Wygląda to na ostry kontakt wędkarza oraz kija z czymś.

#162 OFFLINE   pepek

pepek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWeybridge

Napisano 02 lipiec 2011 - 17:06

Zdrowo dostał :( Przelotka odkształciła się tak mocno po pęknięciu?

Nie, akurat ta część się po wypadku trochę poniewierała, wiec pewnie gdzieś coś.

@Tomek TJ
dziękuję za info zrobię jak radzisz zobaczymy co z tego będzie.

#163 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 02 lipiec 2011 - 20:23

We Wrocławiu, w Atlantisie zapłaciłem za sklejenie pękniętej Ultegry 40zł. Akcja kija nic nie straciła.

#164 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 03 lipiec 2011 - 09:22

Jack Daniels może kij na akcji zyskać na szybkości a o byłym ugięciu kija zapomnij po sklejeniu.Nigdy już taki nie będzie jak przed wypadkiem.

#165 OFFLINE   pepek

pepek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 18 postów
  • LokalizacjaWeybridge

Napisano 03 lipiec 2011 - 10:04

Do st.croix maila wysłałem, pozostaje czekać na odpowiedz.

@Jack__Daniels
orientujesz się czy te dane są aktualne:
ATLANTIS
Paweł Olszewski
ul. Ketlinga 2
54-515 Wrocław
tel. (71) 349-72-62
kom. 0-606-134-293

#166 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów

Napisano 03 lipiec 2011 - 13:52

Tak, kom jest aktualna.

Jozi, tak się składa, że widziałem jaki kij był przed złamaniem i po naprawie. Naprawdę nie zauważyłem różnicy.. jedyne co to pozostał niesmak, że w tak haniebny sposób mi strzelił.

Pozdrawiam.

#167 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 03 lipiec 2011 - 18:47

Zawsze jest nie to co było, nie masz monolitu i nawet nie ma o czym dyskutować.Lekkie przesztywnienie zawsze występuje nie musisz go zauważyć.

#168 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów

Napisano 04 lipiec 2011 - 07:00

Jozi :D
jeszcze inaczej napiszę :D... kij po naprawie nie różni sie w ZAUWAŻALNY sposób od kija, którym był przed złamaniem :D.
Poza tym to ja mam kija i wiem jaki był i jaki jest :D... a Ty mi tu tak insynuujesz :D

#169 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 04 lipiec 2011 - 18:54

Oki niech Ci będzie na Twoje :D.

#170 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów

Napisano 05 lipiec 2011 - 14:53

NO! :D
W końcu doszliśmy do porozumienia :D
Pozdrawiam.

#171 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 07 lipiec 2011 - 05:35

Tia B).Przeca naparzał się z Tobą nie będę, jak tak mówisz to tak pewnie jest :D

#172 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 14 lipiec 2011 - 20:00

Posiadam nieszczęsną wędkę 2.7m i cw.14-35g jak w temacie , dlaczego nieszczęsna można zobaczyć tutaj http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=219066 &
Wędka ma dobry szybki blank dlatego chciałbym przerobić , zrobić coś z tej wędki , zlecić pracowni która podjęła by się tego , aby nie zalegała w koncie a spełniała zadanie wędki.Widziałbym to tak a Was proszę o krytykę i podpowiedz , a więc chciałbym skrócić ją ile się da najlepiej do 2.10m ale by zostało podobne cw i wkleić szczytówkę na stałe.
Jakie mogły by być koszty takiej roboty, bo może nie warto kombinować a lepiej szukać kupca lub zamianę.

#173 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 15 lipiec 2011 - 06:23

Po złamaniu szczytówki już masz przerobioną. Jak nie przejmiesz sie wyglądem to łap tak jak jest. Ewentualne przeróbki to wymiana pierwszej wejściowej przelotki (najwiekszej na 30 , jest tam chyba 20 jak pamiętam. Można zdjąc ostatnią i założyć zwykłą szczytową. Powstaje szybki czuły kij do główek 12-30 + gumiś. Sprawdzone na 2 szt , 2,70m i 2,60m. Jezeli ma to być ,,sensitiwopodobne poszukaj szczytówki federa o odpowiedniej średnicy i mocy i wklej. Pierwsze rozwiązanie jest wg mnie znacznie lepsze.
Opcja ze skaracaniem - raczej nie warto. Spróbuj nad wodą, stracisz tylko chwilę czasu. Jak będziesz chciał zmienić szczytową daj znać, leżą jakieś w domu które przypasują średnicą tulei to Ci wyślę, założysz sam.

#174 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 15 lipiec 2011 - 13:13

Po złamaniu szczytówki tak właśnie próbowałem łowić tzn. wyrzuciłem ją całkiem i jest czuły i szybki kij , tylko jest problem bo nie ładuje się przy rzucaniu przynętami poniżej 20g , dlatego cały czas myślę o wklejce to może będzie się lepiej ładował na niższej gramaturze przynęt, jak myślicie?

Woblerwz o co chodziło z tym +gumiś? Jak było u Ciebie z rzutami po przeróbce i co zyskamy zmieniając przelotkę dużą?
Dopiero zaczynam raczkować w tym temacie także proszę o wyrozumiałość :mellow:

#175 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 15 lipiec 2011 - 16:15

Gumiś - guma. Często jak coś opisujemy z ciężarem jaki rzuca wędka to zapominamy o masie gumy. A jak w tym przypadku do główek 12-20 g ripper czy kopytko będzie ważyć od ok 6,5 g do 17g zależnie od wielkości. Razem to już robi sporą róznicę. Z tego co pamietam kijkiem 2,6 bez szczytówki rzucałem od 12g + ,,gumiś i kijek już sie nieźle ładował. Fakt ze chyba 17+gumka było bardziej na miejscu.
Jak chcesz łowić trochę lżej niż 20 jak sie ładuje kij to będzie to wymagało wpasowania jakiejś grafitowej szczytówki federa ale też i jej przyciecia na długość bo inaczej to wędka wyjdzie pokraczna. Popatrzę w niedzielę na tego 2,6, za wiele chyba się nie różnią.

#176 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 18 lipiec 2011 - 21:41

Dzięki woblerwz za objaśnienia terminów spiningowych jeśli nic nie wymyślę to zrobię jak pisałeś czyli zmienię przelotkę szczytową i będzie bez żadnej szczytówki. Kij będzie 2.6m do cięższych główek :D

#177 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg

Napisano 18 lipiec 2011 - 21:59

Na Alle sa szczytówki do tego modelu , nie wkleję linka bo przeglądałem rano. Są w kijach spinningowych. O ile to są z jedną przelotką to dają radę tylko czy taki sposób łowienia będzie odpowiedni. Łapałem takimkijem bez wymiany szczytówki, miałem zrobić koledze ale jechałem tam gdzie trzeba miotnąć czymś cieższym a moje kije wyszły. Wyglada paskudnie ale sobie radzi.

#178 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 18 lipiec 2011 - 23:44

Ta karykatura szczytówki i tak nie miała nic wspólnego z ładowaniem kija. U mnie w okolicy kilka osób ,po podobnych doświadczeniach jak twoje ,polecieli do speca od naprawy wędek w Elblągu i wymienili resztę śmiesznych kikutków na wymienne szczytówki trochę sztywniejsze o długości ok 20 cm z trzema przelotkami od wklejki.Ojciec używa takiego właśnie przerobionego kija na sandacza i bardzo sobie chwali.Kijek pracuje całkiem odmiennie od oryginału,w/g mnie na jego korzyść

#179 OFFLINE   manonegra13

manonegra13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 411 postów
  • LokalizacjaHiszpania

Napisano 19 lipiec 2011 - 13:19

Dąbek 111 jak byś mógł coś więcej napisać o tej szczytówce i czy można ją nabyć w sieci? Z jakimi przynętami (gramaturą ) współpracuje teraz ten kij który posiada Twój ojciec?

#180 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 20 lipiec 2011 - 13:33

Nie widziałem takich szczytówek w sprzedaży.trzeba nabyć gołą ,dopasować do gniazda i odpowiednio skrócić a i czasami doszlifować .Ojciec lapie główkami 10-25g.Szczytówka u niego nie gnie się w ten sposób że można ją owinąć wkoło palca ,jest dość sztywna ale nie na tyle aby nie zasygnalizować opadu lub brania.na orginałach jest jedna przelotka w połowie i szczyt ,moim zdaniem to przyczyna ich łamliwości bo główne obciążenie spoczywa na ostatniej przelotce blanku .On na swoich ma dwie + szczyt, a na dłuższej o ok 5cm i delikatniejszej ma trzy+szczyt i obciążenie rozkłada się też w miarę równo na szczytówce.Na szczycie nie ma sica a rzuca plećką i od trzech lat nie zauważył aby coś złego się z nią działo.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: naprawy, rodbuilding

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych