Czy Daiwa BG nada się do ciężkich przynęt, głównie gumowych z zakresu 40-90g?
Biorąc pod uwagę cenę BG jest to chyba jeden z lepszych stałoszpulowców jakie można wybrać do takich zastosowań.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 31 październik 2017 - 23:04
Czy Daiwa BG nada się do ciężkich przynęt, głównie gumowych z zakresu 40-90g?
Biorąc pod uwagę cenę BG jest to chyba jeden z lepszych stałoszpulowców jakie można wybrać do takich zastosowań.
Napisano 01 listopad 2017 - 19:48
Ściślej mówiąc biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości! Daiwa BG kosztuje tyle co używana szpula do Saltigi https://www.ebay.com...YYAAOSwfIVZyfDH
Napisano 02 listopad 2017 - 20:42
Witam
Poruszę jeszcze temat przełożenia Daiwy BG. Zastanawiam się nad tym kołowrotkiem w rozmiarze 2500 do średniego spinningu szczupakowego. Czy wyższe niż standardowe przełożenie nie będzie się przekładać na większy opór na rączce przy starcie podczas łowienia lub np. przy podbijaniu gum kołowrotkiem lub kołowrotkiem i kijem? Czy w ogóle zawracać sobie tym głowę przy wielkości 2500?
Użytkownik dex1 edytował ten post 02 listopad 2017 - 20:44
Napisano 02 listopad 2017 - 20:50
Witam
Poruszę jeszcze temat przełożenia Daiwy BG. Zastanawiam się nad tym kołowrotkiem w rozmiarze 2500 do średniego spinningu szczupakowego. Czy wyższe niż standardowe przełożenie nie będzie się przekładać na większy opór na rączce przy starcie lub np. przy podbijaniu gum kołowrotkiem lub kołowrotkiem i kijem? Czy w ogóle zawracać sobie tym głowę przy wielkości 2500?
Troszkę już tym młynkiem "przekręciłem". Na początku miałem podobne obawy+ dodatkowe, związane z długością korbki, dość niestandardową, dla rozmiaru 2500.
Po kilkunastu minutach łowienia, przestałem ma te szczególy zwracać uwagę.
Kręcenie, zarówno przy gumie jak i przy przynętach twardych jest bardzo, jakby to określić ...harmonijne. Opory przy starcie niewyczuwalne a długość ramienia korby w pełni akceptowalna.
Zaznaczam jednak, że mój kołowrotek był i jest bardzo precyzyjnie spasowany. Ma to zapewne istotny wpływ na tego rodzaju sczególy pracy.
Wniosek: nie zawracać sobie tym głowy
Użytkownik popper edytował ten post 02 listopad 2017 - 20:51
Napisano 02 listopad 2017 - 21:31
Zgadzam się z przedmówcą, chociaż zdarzyło mi się użyć tego kołowrotka(2500) do twinchingu i wtedy mi to przeszkadzało. Po prostu to większe przełożenie "prostowało" woblera szybciej, niż bym sobie tego życzył. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo normalnie do tej metody używam kołowrotka o niższym przełożeniu... W każdym razie mi przeszkadzało. W pozostałych przypadkach sprawdza się u mnie świetnie.
Napisano 02 listopad 2017 - 23:11
Zgadzam się z przedmówcą, chociaż zdarzyło mi się użyć tego kołowrotka(2500) do twinchingu i wtedy mi to przeszkadzało. Po prostu to większe przełożenie "prostowało" woblera szybciej, niż bym sobie tego życzył. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo normalnie do tej metody używam kołowrotka o niższym przełożeniu... W każdym razie mi przeszkadzało. W pozostałych przypadkach sprawdza się u mnie świetnie.
Napisano 11 listopad 2017 - 11:55
Napisano 11 listopad 2017 - 13:17
Napisano 11 listopad 2017 - 13:32
Wcześniej pytałem o rozmiar 3500 lub 4000 na duże szczupakowe gumy 40-90g. Czy jest sens zejścia do rozmiaru 3000 i czy ten rozmiar da sobie z takimi przynętami radę? Czy zostać przy 3500? Co byście doradzili? Z góry dziękuje
Zostań przy 3500 a najlepiej sprowadź z JP wersję PG
Napisano 11 listopad 2017 - 22:27
Napisano 11 listopad 2017 - 22:32
Trudno mi rzeczowo odpowiedzieć na to pytanie bo nie znam Caldii
Napisano 12 listopad 2017 - 00:32
Wcześniej pytałem o rozmiar 3500 lub 4000 na duże szczupakowe gumy 40-90g. Czy jest sens zejścia do rozmiaru 3000 i czy ten rozmiar da sobie z takimi przynętami radę? Czy zostać przy 3500? Co byście doradzili? Z góry dziękuje
kupić multiplikator, serio. Do dużych / cięzkich przynet jest zdecydowanie wygodniejszy niż kołowrotek o stałej szupli. Ma praktycznie tylko jeden minus - nieprzyjemnie się go trzyma w ręce w zimnych porach roku, tutaj kołowrotek wygrywa
Napisano 12 listopad 2017 - 16:51
kupić multiplikator, serio. Do dużych / cięzkich przynet jest zdecydowanie wygodniejszy niż kołowrotek o stałej szupli. Ma praktycznie tylko jeden minus - nieprzyjemnie się go trzyma w ręce w zimnych porach roku, tutaj kołowrotek wygrywa
I niestety woda chlapie na dłonie. Ale i tak warto.
Napisano 12 listopad 2017 - 19:45
Wersja "JDM" Daiwy BG nie ma wkręcanej rączki - moim zdaniem nie warto.
Napisano 15 listopad 2017 - 13:53
Pytanko do posiadaczy BG 2000 ogarnie główki 8-10g ? i jak sobie radzi z cienkimi linkami?
Napisano 16 listopad 2017 - 19:52
Napisano 24 listopad 2017 - 13:14
@Negra: Jak sie sprawuje BG przy użyciu tak cienkiej plecionki? Nawój ładny? Nic sie nie plącze?
W przyszłym roku będę potrzebował lekkiego młynka do ciężkiego łowienia (tj. kompaktowe body, średnia szpula i mocna przekładnia). Wygląda na to, że obiecujący model Daiwy na 2018 Tatula LT nie będzie dostępny w Europejskiej dystrybucji (Naprawdę szkoda...), a Ballistic LT z Magseal za ok. 1000zł to odrobinę za drogo, więc coraz bardziej skłaniam sie ku temu, żeby jednak spróbować z BG 2500 i dać sobie spokój ze stradikami CI4+ czy eksperymentowaniem z innymi modelami Daiwy z serii LT jak Exceller czy Fuego.
Napisano 24 listopad 2017 - 14:05
Napisano 24 listopad 2017 - 14:43
@Negra: Jak sie sprawuje BG przy użyciu tak cienkiej plecionki? Nawój ładny? Nic sie nie plącze?
W przyszłym roku będę potrzebował lekkiego młynka do ciężkiego łowienia (tj. kompaktowe body, średnia szpula i mocna przekładnia). Wygląda na to, że obiecujący model Daiwy na 2018 Tatula LT nie będzie dostępny w Europejskiej dystrybucji (Naprawdę szkoda...), a Ballistic LT z Magseal za ok. 1000zł to odrobinę za drogo, więc coraz bardziej skłaniam sie ku temu, żeby jednak spróbować z BG 2500 i dać sobie spokój ze stradikami CI4+ czy eksperymentowaniem z innymi modelami Daiwy z serii LT jak Exceller czy Fuego.
Zobacz sobie jeszcze Prorexa 2500 RA. Body i wnętrznosci z rozmiaru 3000 a rotor i szpula 2500.
http://jerkbait.pl/t...77#entry2159150
Napisano 24 listopad 2017 - 14:56
prorex w wersji LT też mają wyjść
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych