Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Daiwa BG 1500-8000 (Big Game, Black Gold)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1011 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów
  • LokalizacjaWrocław i okolice
  • Imię:Aleksander

Napisano 31 październik 2017 - 23:04

Czy Daiwa BG nada się do ciężkich przynęt, głównie gumowych z zakresu 40-90g?

Biorąc pod uwagę cenę BG jest to chyba jeden z lepszych stałoszpulowców jakie można wybrać do takich zastosowań.

#422 OFFLINE   homax

homax

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1038 postów
  • LokalizacjaPruszków Poland Europe Earth
  • Imię:Sławomir

Napisano 01 listopad 2017 - 19:48

Biorąc pod uwagę cenę BG jest to chyba jeden z lepszych stałoszpulowców jakie można wybrać do takich zastosowań.

Ściślej mówiąc biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości! Daiwa BG kosztuje tyle co używana szpula do Saltigi  https://www.ebay.com...YYAAOSwfIVZyfDH

• przemo_w lubi to

#423 OFFLINE   dex1

dex1

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 22 postów

Napisano 02 listopad 2017 - 20:42

Witam

Poruszę jeszcze temat przełożenia Daiwy BG. Zastanawiam się nad tym kołowrotkiem w rozmiarze 2500 do średniego spinningu szczupakowego. Czy wyższe niż standardowe przełożenie nie będzie się przekładać na większy opór na rączce przy starcie podczas łowienia lub np. przy podbijaniu gum kołowrotkiem lub kołowrotkiem i kijem? Czy w ogóle zawracać sobie tym głowę przy wielkości  2500? 

Użytkownik dex1 edytował ten post 02 listopad 2017 - 20:44

#424 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 02 listopad 2017 - 20:50

Witam

Poruszę jeszcze temat przełożenia Daiwy BG. Zastanawiam się nad tym kołowrotkiem w rozmiarze 2500 do średniego spinningu szczupakowego. Czy wyższe niż standardowe przełożenie nie będzie się przekładać na większy opór na rączce przy starcie lub np. przy podbijaniu gum kołowrotkiem lub kołowrotkiem i kijem? Czy w ogóle zawracać sobie tym głowę przy wielkości  2500? 

Troszkę już tym młynkiem "przekręciłem". Na początku miałem podobne obawy+ dodatkowe, związane z długością korbki, dość niestandardową, dla rozmiaru 2500.

Po kilkunastu minutach łowienia, przestałem ma te szczególy zwracać uwagę.

Kręcenie, zarówno przy gumie jak i przy przynętach twardych jest bardzo, jakby to określić ...harmonijne. Opory przy starcie niewyczuwalne a długość ramienia korby w pełni akceptowalna.

Zaznaczam jednak, że mój kołowrotek był i jest bardzo precyzyjnie spasowany. Ma to zapewne istotny wpływ na tego rodzaju sczególy pracy.

Wniosek: nie zawracać sobie tym głowy :)

Użytkownik popper edytował ten post 02 listopad 2017 - 20:51

#425 OFFLINE   robbertzam

robbertzam

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 232 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Robert

Napisano 02 listopad 2017 - 21:31

Zgadzam się z przedmówcą, chociaż zdarzyło mi się użyć tego kołowrotka(2500) do twinchingu i wtedy mi to przeszkadzało. Po prostu to większe przełożenie "prostowało" woblera szybciej, niż bym sobie tego życzył. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo normalnie do tej metody używam kołowrotka o niższym przełożeniu... W każdym razie mi przeszkadzało. W pozostałych przypadkach sprawdza się u mnie świetnie.

#426 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 postów
  • LokalizacjaTarnów
  • Imię:Tomek

Napisano 02 listopad 2017 - 23:11

Zgadzam się z przedmówcą, chociaż zdarzyło mi się użyć tego kołowrotka(2500) do twinchingu i wtedy mi to przeszkadzało. Po prostu to większe przełożenie "prostowało" woblera szybciej, niż bym sobie tego życzył. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo normalnie do tej metody używam kołowrotka o niższym przełożeniu... W każdym razie mi przeszkadzało. W pozostałych przypadkach sprawdza się u mnie świetnie.

Boleń ok, ale na szczupaka czy sandacza jednak przydałoby się mniejsze przełożenie, 4.9:1 i sam bym się pewnie skusił na wersję 3000.

#427 OFFLINE   leeso

leeso

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 11 listopad 2017 - 11:55

Wcześniej pytałem o rozmiar 3500 lub 4000 na duże szczupakowe gumy 40-90g. Czy jest sens zejścia do rozmiaru 3000 i czy ten rozmiar da sobie z takimi przynętami radę? Czy zostać przy 3500? Co byście doradzili? Z góry dziękuje :)

#428 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 11 listopad 2017 - 13:17

Bebechy chyba te same,raczej kwestia wyważenia zestawu.

#429 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 11 listopad 2017 - 13:32

Wcześniej pytałem o rozmiar 3500 lub 4000 na duże szczupakowe gumy 40-90g. Czy jest sens zejścia do rozmiaru 3000 i czy ten rozmiar da sobie z takimi przynętami radę? Czy zostać przy 3500? Co byście doradzili? Z góry dziękuje :)

Zostań przy 3500 a najlepiej sprowadź z JP wersję PG  ;)

#430 OFFLINE   leeso

leeso

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 41 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Paweł

Napisano 11 listopad 2017 - 22:27

Czy może dołożyć 250zl i kupić Caldie?
Założenie ciężkich przynet zostaje ;)

http://allegro.pl/ko...obile&utm_term=

#431 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 11 listopad 2017 - 22:32

Trudno mi rzeczowo odpowiedzieć na to pytanie bo nie znam Caldii  :mellow:

#432 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18688 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2017 - 00:32

kupić multiplikator, serio. Do dużych / cięzkich przynet jest zdecydowanie wygodniejszy niż kołowrotek o stałej szupli. Ma praktycznie tylko jeden minus - nieprzyjemnie się go trzyma w ręce w zimnych porach roku, tutaj kołowrotek wygrywa

• popper i salmon1977 lubią to

#433 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15680 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2017 - 16:51

kupić multiplikator, serio. Do dużych / cięzkich przynet jest zdecydowanie wygodniejszy niż kołowrotek o stałej szupli. Ma praktycznie tylko jeden minus - nieprzyjemnie się go trzyma w ręce w zimnych porach roku, tutaj kołowrotek wygrywa

I niestety woda chlapie na dłonie. Ale i tak warto.

#434 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów

Napisano 12 listopad 2017 - 19:45

Wersja "JDM" Daiwy BG nie ma wkręcanej rączki - moim zdaniem nie warto.

#435 OFFLINE   adamklin

adamklin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów
  • LokalizacjaGdzie biorą ;)

Napisano 15 listopad 2017 - 13:53

Pytanko do posiadaczy BG 2000 ogarnie główki 8-10g ? i jak sobie radzi z cienkimi linkami?

#436 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 16 listopad 2017 - 19:52

8-28 ogarnia, teraz nawiniety tehron 0,06, ostatnio łowiłem głównie castem, krótka przygoda z okuma trio, którą kupiłem jako jednorazowke podczas urlopu w pl. Wczoraj zabrałem bg na krótki spacer. Mmm ( miód masło malina)

#437 OFFLINE   kineret

kineret

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 444 postów

Napisano 24 listopad 2017 - 13:14

@Negra: Jak sie sprawuje BG przy użyciu tak cienkiej plecionki? Nawój ładny? Nic sie nie plącze?

W przyszłym roku będę potrzebował lekkiego młynka do ciężkiego łowienia (tj. kompaktowe body, średnia szpula i mocna przekładnia). Wygląda na to, że obiecujący model Daiwy na 2018 Tatula LT nie będzie dostępny w Europejskiej dystrybucji (Naprawdę szkoda...), a Ballistic LT z Magseal za ok. 1000zł to odrobinę za drogo, więc coraz bardziej skłaniam sie ku temu, żeby jednak spróbować z BG 2500 i dać sobie spokój ze stradikami CI4+ czy eksperymentowaniem z innymi modelami Daiwy z serii LT jak Exceller czy Fuego.

#438 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 24 listopad 2017 - 14:05

Fuego wcale cacy młynek jest😉
  • Marcyś lubi to

#439 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 24 listopad 2017 - 14:43

@Negra: Jak sie sprawuje BG przy użyciu tak cienkiej plecionki? Nawój ładny? Nic sie nie plącze?

W przyszłym roku będę potrzebował lekkiego młynka do ciężkiego łowienia (tj. kompaktowe body, średnia szpula i mocna przekładnia). Wygląda na to, że obiecujący model Daiwy na 2018 Tatula LT nie będzie dostępny w Europejskiej dystrybucji (Naprawdę szkoda...), a Ballistic LT z Magseal za ok. 1000zł to odrobinę za drogo, więc coraz bardziej skłaniam sie ku temu, żeby jednak spróbować z BG 2500 i dać sobie spokój ze stradikami CI4+ czy eksperymentowaniem z innymi modelami Daiwy z serii LT jak Exceller czy Fuego.

Zobacz sobie jeszcze Prorexa 2500 RA. Body i wnętrznosci z rozmiaru 3000 a rotor i szpula 2500.

http://jerkbait.pl/t...77#entry2159150

#440 OFFLINE   Derrek

Derrek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 24 listopad 2017 - 14:56

prorex w wersji LT też mają wyjść :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych