Fajne uwagi!
Dziękuję.
W moim pytaniu ilustracją jest zdjęcie - może lookniecie?
Nie przypadkiem je zamieściłem.
Otóż to rzeka w której bytują pstrągi i lipienie.Wielokrotnie w niej łowiłem, mam nadzieję, że także w tym roku tak bedzie.
Mój zestaw na ten kamienisty potok to wędzisko 9/5, pływajaca linka, 2,5 metrowy żyłkowy przypon o końcówce 0,20 i skoczek na podobnej żyłce umieszczony ok 50 cm od streamera.
Na końcu streamer długosci ok 5-6 cm dociążony mosiężną główką, a na krótkim - ok. 10 cm skoczku pupa lub pod wieczór gdy widzę oczka - sucha mucha na 12-tce.
Rzuty krótkie, przypon napięty, streamer napina zestaw lekko tonąc, a skoczek zamiata powierzchnię przed lub za kamieniem.
Brania są dość gwałtowne, pstrągi najczęściej wybierają streamer, a lipienie lekką, ale i tu bywają zaskoczenia-wieksze lipienie chetnie pozerają rybkę.
Istotnym jest sposób.
Otóż w bystrej wodzie gruba żyłka aż tak nie szkodzi, powolutku obławiam prawie każdy kamień z osobna unikając nagłych ruchów.Często łowię przyponem i 2 metrami linki unikając efektownych wyp. .....leń całej linki. To po prostu się nie sprawdza, a im dalszy rzut tym większe prawdopodobieństwo iż skoczek(lub kierunkowa) o coś zahaczy.
Parę lat przymierzałem się do tej rzeki, wariant opisany wydaje się optymalnym
No chyba, że coś zmodyfikuję w czerwcu
IMG_5789-001.JPG 56,04 KB
22 Ilość pobrań