Moje łowiska wymuszają stosowanie do streamera dwóch rodzajów linek - najczęściej sink tip w V klasie tonięcia (czyli szybko tonący) . Miałem linki clear (fakt że w ciężkich klasach #8 i #9) do "szczupakowania" i była to całkowita pomyłka. Na wodzie lądowała spirala, plątało się to pod nogami. To wolę się upewnić.
Rafale
Końcówka clear faktycznie ma nieznacznie większą pamięć niż końcówka barwna z rdzeniem. Wstępne naprężenie jej przez bardzo mocne pociągnięcie często załatwia problem.Forty plus extr.dist.F/I ma trochę gorsze w tym względzie cechy niż Cortland Ghost Tip.F/I
Inną wadą końcówek clear jest ich delikatność, wrażliwość na urazy np. nadepnięcie na twardym podłożu.Moje dostały w ten sposób w kość gdy łowiłem z mola.
A próbne rzuty -nawet na trawie-bez dłuższego przypony żyłkowego bardzo szkodzą końcówce clear.
To wady, prawda, ze istotne, ale... ...
Są i zalety - przypon z fluoro może być krótki, stanowić może naturalne przedlużenie przeźroczystego odcinka linki i w ten sposób unikamy sytuacji gdy streamer na długim żyłkowym przyponie płynie płycej niż mocno zatopiony już sznur.To wcale nierzadka sytuacja, gdy lekki streamer płynie "pod wierzchem", gdy zbyt długo osiaga odpowiednią głębokość, choć linka już prawie "przy dnie".Linka w kształcie łuku dodam, co oczywiście utrudnia złowienie ryby.
Nie łowię programowo gdy mróz sięga 5 stopni, tak więc moje doświadczenia mroźne są niewielkie.
Gdy ryby są często łowione - np. łowiska c&r, lub ich czujność z innych przyczyn jest wzmożona końcówka clear jest naprawdę przydatna.
Reasumując Rafale, polecam F/I może i dlatego, że podniesienie linki i rzut są łatwiejsze, a odcinek F pozwala na częściowy choć mending.
Martowi żartobliwie odpowiem, iż misterny dobór proporcji i barw naszych przynęt świadczy o tym, że uznajemy doskonały wzrok ryb za rzecz oczywistą!
Zajrzyjmy do pudeł, ileż odcieni, jakze wycyzelowane kształty...
Zatem streamer czy muszka pojawiająca się w toni bez towarzyszącego widocznego odcinka linki może wpłynąć - w moim odczuciu- na większą skuteczność połowu.