Klenie, to może biorą, ale nie w mieście na spina. Ogólnie słaby start sezonu i to nie tylko u mnie, a u większości osób, które spotkałem nad wodą w tym roku. Na forum fajno się ogląda duże kluchy, ale to widać, że krzaczory, więc pewnie Widawa i to wypracowane latami miejscówki, o których wie parę osób i cicho sza Miejska Odra nie rozpieszcza, na przedwiośniu zamiast okoni meldowały się w większości szczupłe, a teraz klenie i jazie też słabiutko. Mówię, to na podstawie około dwudziestu wypraw w tym roku, z czego większość niestety na pusto. W zeszłym roku było inaczej, wypadów na zero było wiosną bardzo niewiele, a teraz jakby więcej sprzętu i przynęt, ale może mało się przykładam Mam jeszcze pytanko, czy przepławka, przy Nowym Świecie jest już uruchomiona? Ten znak, że jest tam siatka po prądem i nie można łowić jest trochę mało jasny jak dla mnie(był już w zeszłym roku i boleniarzy nie brakowało)
Niestety (a może stety) miejska Odra to trudny poligon, a ryby ostrożne, kapryśne i olewają większość przynęt
"Czy przepławka, przy Nowym Świecie jest już uruchomiona? Ten znak, że jest tam siatka po prądem i nie można łowić jest trochę mało jasny jak dla mnie(był już w zeszłym roku i boleniarzy nie brakowało)"
Muszę zapytać: Co może być niejasne w znaku przekreślonego wędkarza ?
W tym miejscu obowiązuje całkowity zakaz łowienia w odległości 50m od przepławki.
Pomiędzy zrzutem wody, a przepławką także obowiązuje całkowity zakaz łowienia - każdy wykonany tam rzut jest łamaniem regulaminu.
Gorąco zachęcam do tępienia tych zachowań poprzez telefonowanie na policję gdy tylko ktoś będzie tam stał i łowil w niedozwolonym miejscu.
Niech dostają mandaty, niech ściga ich skarbówka jak wypełnią PITy i może - ale tylko może - wtedy się zastanowią czy warto kłusować.
Bo "Paanie, przecież to tylko ryby"...
Tak więc, moim zdaniem, jedynym plusem całej tej tej przepławki (przez którą może nigdy nie przepłynąć ani jedna ryba...) jest zlikwidowanie miejscówki, która była piękna w swojej brzydocie i ukrócenie procederu walenia ryb w łeb przez różnego rodzaju dziadów, jaki miał tam miejsce.
Poza tym, wszystkie piękne i cwane ryby zostały już tam złowione i wypuszczone i mam nadzieję, że siatka z prądem skutecznie je stamtąd odciągnie w inne, jeszcze piękniejsze miejsca