Czy to zmienia moje wyliczenia? Gdzieś jest w nich błąd? Przecież wspomniałem, że nie wiem, czy zalinkowana allegrowa oferta została wystawiona przez legalnego przedsiębiorcę. To i tak bez znaczenia. Poza tym jeśli ten Allegrowicz nie prowadzi firmy, dość łatwo wystawia się na wezwanie do zapłaty zaległych podatków i składek ZUS...bo rodzaj i intensywność jego allegrowej aktywności to zgodnie z dowolnymi definicjami typowa działalność gospodarcza. Nie wywinie się. Wystarczy jakaś akcja internetowa skarbówki, donos, przypadek.
@godski (ech...dla mnie już na zawsze @boski, sorry ), bardzo mnie cieszy, że prowadzisz od dekady firmę z sukcesem, nie wierzę jednak, że nie potwierdzisz moich spostrzeżeń - nie jesteśmy konkurencyjni wobec Chińczyków, nie jesteśmy nawet wobec wielu innych państw UE. I to jest niepojęte, dziwne, niesprawiedliwe, oburzające, to powinno spowodować rozruchy społeczne. Ale u nas nie uczy się podstaw ekonomii, nawet profesor prawa zazwyczaj nie potrafi wypełnić PIT-a...zresztą, czego się tak naprawdę u nas uczy, skoro znani poloniści nie zaliczają testów maturalnych z języka polskiego, a może i testów gimnazjalnych Dlatego wciąż słyszy się narzekania i kpiny w rodzaju - "biedny ten polski przedsiębiorca, za nie długo będzie dopłacał do swoich wyrobów żeby ktoś to kupił", albo "polakowi w Polsce nic się nie opłaca robić" - takie teksty wskazują niestety na zupełny brak szerszego i uczciwego spojrzenia na zagadnienia związane z działalnością gospodarczą w naszym kraju. I ten zahukany polski przedsiębiorca nie jedzie z tysiącami podobnych na Wiejską, on wie, że w mentalności reszty społeczeństwa jest tym złym, spekulantem, oszustem, wyzyskiwaczem, wie, że żadnego wsparcia nie uzyska.
Pierwszy lepszy Chińczyk popełniłby chińskie seppuku pałeczkami do ryżu po pierwszej wizycie w pierwszym lepszym polskim urzędzie...a gdyby miał jeszcze później ogarnąć wszystkie kierowane do niego wymagania, gdyby zdał sobie sprawę z wysokości podatków, ich skomplikowania, do tego z grożących za wszystko i za nic kar...zaprzestałby jakiejkolwiek działalności gospodarczej na wieki wieków Masz chyba niedaleko do Wólki Kosowskiej, a tam setki uczciwie płacących podatki obywateli dalekich krajów azjatyckich. Tak płacą - http://biznes.onet.p...-torbach/bwexzd
Użytkownik cristovo edytował ten post 28 listopad 2016 - 00:34