Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sandacze 2017

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2345 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 18 wrzesień 2017 - 20:35

*
Popularny

Ostatni dzień urlopu , ostatni weekend wakacji . Wypływamy w komplecie na naszą wielką wodę . Prognozy niezbyt optymistyczne mówiąc delikatnie ... Ma wiać i to konkretnie - około południa do 60 km/h . Od rana robimy kolejne sandaczowe miejscówki . Okonie odpuściliśmy zupełnie . Generalnie nic się nie dzieje , poza dziwnymi kontaktami na dużej , jesiennej głębokości . Około południa docieramy do zgrupowania łódek , którego rejon figuruje już w magicznym i bezcennym gps-ie Adasia , który jest niebieski i Legend ( chciałbym się do niego dobrać - do GPS-a znaczy  :D ) . Stajemy na dużym już wietrze w pobliżu lokalesa , ale z zachowaniem zdrowego rozsądku  ;) . Pierwsze rzuty tam , gdzie paść powinny . Później kombinuję i znajduję tor , z którego w jednym przeciągnięciu mam dziwne coś , co po powtórce okazuje się pięknym grubaskiem - walecznym , ambitnym i cudownym jak każdy sandałek  :)  . Po kilku rzutach kontrolnych przestawka umożliwiająca wszystkim obłowienie interesującego rejonu . I się zaczyna ...  Jeszcze czegoś takiego nie grali przy mnie . Adaś w pierwszych rzutach wyjmuje ciut większego . Albo grubszego . Później Arturo ma niewiele mniejszą rybę . Ja mam atomowy strzał . Adaś coś holuje i to grubego . Schodzi . Artur doławia bliźniaczą rybę . Adaś ma jeszcze dwa nieudane hole . Artur znowu kontaktuje . W międzyczasie miejscowy Indianin , widząc co się dzieje , robi ze dwie przestawki . Bezskutecznie . Są jeszcze jakieś brania , ale siadają wraz z nasilającym się wiatrem , który zsuwa nas mimo dołożenia ciężkiego ciężarka do kotwicy . Z powodu huraganowego wiatru kończymy o wiele za wcześnie , ale i tak jest pięknie  :D . Ciekawostką jest fakt , że gdzieś z rejonu "blaszaka" lub "więzienia" nadlatuje dron , który mimo wichury towarzyszy nam dobrą minutę . Czego to ludzie nie wymyślą  :P ....

1505763181dsc04592.jpg

Sprzętowo jak zwykle na grubo : TX 723 C od Dąbka , Vaniek 12' 4000 , Sunline Super PE 8 Braid 12 lb , 3" wąskiego Relaxa w papuzich kolorach na 15-stu gramach .

#102 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2345 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.

Napisano 19 wrzesień 2017 - 19:18

Paweł , no kurteczka zdębiałem zupełnie . Znajomy ma takie cóś professional za kilka dobrych tysi , z żyroskopami , bajerami , zasięgiem x kilometrów i jak bateria się kończy to sam wraca do pana  :D . I to mi wyglądało na coś takiego . Wichura zaczyna przesuwać łódkę , żaglówki padają a toto sobie wisi brzęczące nad nami i ani drgnie . Toż to szok  ;) . Oczywiście operator mając pełny podgląd i zoom posiadał zapewne gps-a do nabicia miejscówki . A my z lornetą się wybieramy na wodę - z czym do ludzi  :P ?...

A co do tego konkretnie dnia i ryb , to dla mnie absolutna abstrakcja . Zbyt rzadko łowię psiaki/zbyt nieregularnie/zbyt późno zacząłem poświęcać się Im zupełnie(a tego w sumie wymagają na moich pustawych wodach) - niepotrzebne skreślić oczywiście  ;) - żebym miał tego typu doświadczenia wcześniej . No może raz czy dwa . I to dawno , dawno temu  :D .

#103 OFFLINE   haribo

haribo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Lokalizacjaszczecin
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Daniec

Napisano 23 wrzesień 2017 - 08:26

Nocne 80

Załączone pliki

#104 OFFLINE   krzysztof1983

krzysztof1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 327 postów

Napisano 23 wrzesień 2017 - 10:38

Wczorajsza akcja..czekam na kuriera z dhl..mam obiecany kij ..godzina 10jest kurier szybkie rozpakownie i ruszam na Odrę..godzina ok 13jestem nad wodą jeden pstryk ale lipa po 10minutach kolejny patyk i usiadł..czuję że coś pięknego na kiju..doprowadzam pod brzeg a tu piękny sandacz zapięte idealnie ..cały keitech w pysku..mierze 93cm😃😃lowilem kijkiemlamiglas G1000 108H jakiś nowy blank i kolowrotkiem daiwa exist 3012na plecionke varivas pe 1.2..dzień uważam za udany😃

Załączone pliki

Użytkownik krzysztof1983 edytował ten post 23 wrzesień 2017 - 10:40

#105 OFFLINE   krzysztof1983

krzysztof1983

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 327 postów

Napisano 23 wrzesień 2017 - 17:45

Wędka od Art-Rod ..piękny kijek Lamiglas jakiś nowy blank 2.75metra 14-56gr

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 30 wrzesień 2017 - 19:22

• Dano. lubi to

#106 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Giedrius

Napisano 23 wrzesień 2017 - 18:54

Dzisiejsze 82cm i 72cm.

Załączone pliki

Użytkownik pingvinas edytował ten post 23 wrzesień 2017 - 18:55

#107 OFFLINE   pingvinas

pingvinas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 451 postów
  • LokalizacjaSochaczew
  • Imię:Giedrius

Napisano 23 wrzesień 2017 - 19:23

1.St.croix 5C71MHXF-B Xtreme i Daiwa Steez Limited SV TN 103HL

2.megabass f6-69x super destroyer i DAIWA ZILLION PE SPECIAL

gumy  to zależy od nastroju,akurat dziszej lunker city Shaker  11,5 cm.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 30 wrzesień 2017 - 19:24

• SID lubi to

#108 OFFLINE   smasher

smasher

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 197 postów
  • LokalizacjaRegensburg/Bawaria

Napisano 26 wrzesień 2017 - 10:36

wczorajsze 80+ na Woblera z Aliexpressu.

Załączony plik  K800_DSCF2167.JPG   27,44 KB   98 Ilość pobrań

#109 OFFLINE   slawek_deep

slawek_deep

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 74 postów
  • LokalizacjaBug/Narew
  • Imię:Sławek

Napisano 30 wrzesień 2017 - 11:23

Nic, nic i wreszcie jest taki sobie, forumowy nocny zedzik :-)

Załączony plik  0052m.jpg   50,46 KB   97 Ilość pobrań

Pozdr.

#110 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6316 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 30 wrzesień 2017 - 19:26

Poprawcie mnie , jeśli się mylę , ale czy nie było na tej stronie wątku dwóch pięknych , nocnych ryb @haribo ? Ominęło mnie coś ?

Fotki Kolegi @haribo były sprzeczne z regulaminem, dlatego zniknęły

#111 OFFLINE   krokop

krokop

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaHannover
  • Imię:Zbigniew

Napisano 02 październik 2017 - 18:31

Rheinangler wsal po drzemce na kamieniach i pacna sandacza.
Załączony plik  IMG_1251.PNG   511,06 KB   112 Ilość pobrań

#112 OFFLINE   Wartoslaw

Wartoslaw

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 169 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wędkarz

Napisano 07 październik 2017 - 11:05

Poszedłem dziś sprawdzić czy Ksawery Sandaczy nie wywiał...Są! A nawet biorą :)

Załączony plik  005 (3).jpg   131,93 KB   103 Ilość pobrań

#113 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5379 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 07 październik 2017 - 11:40

To była po prostu śmieszna sytuacja... Zbyszek pisał z telefonu, więc pewnie dlatego wyszło jak wyszło...

Był to trzeci dzień naszego jesiennego maratonu, grzyby, ryby 3-4 godziny snu i dalej...

Po rannej turze odwiedziliśmy znajomego greka gdzie chyba troszkę za dużo zjedliśmy no i starszemu panu,- czyli mnie zrobiło się tak błogo, że postanowiłem po dojeździe na rafę zostawić wszystkie ryby Zibiemu a sam walnąłem się na ciepłym jeszcze żwirze i uciąć poobiednią drzemkę  ;)

po wstaniu zapytałem tylko Zbyszka czy łowił czy też spał - odpowiedział, że łowił ale bez brania...

Wstałem wiec bez wielkiego przekonania i wlazłem do wody. Okonek ok 30cm w pierwszym rzucie nie wróżył nic dobrego ale po kilku kolejnych zameldował się ten sandacz ze zdjęcia,- ot i cała historia o niesprawiedliwości losu dla pracowitych i nagrodzie dla leni  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 30 październik 2017 - 20:53

#114 OFFLINE   Enio

Enio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • LokalizacjaWrocław/DE/NL
  • Imię:Janusz

Napisano 09 październik 2017 - 14:30

Nocny 75cm na lunatica

Załączony plik  Zed 75.jpg   36,51 KB   68 Ilość pobrań

#115 OFFLINE   plewo

plewo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 postów
  • Lokalizacjazielona góra
  • Imię:radek
  • Nazwisko:świątek

Napisano 09 październik 2017 - 16:52

*
Popularny

Siema,

pochwalę się moim dzisiejszym nowym PB, sandaczem 97cm. Nie sądziłem, że uda mi się spotkać kiedyś tak dużą i piękną rybę. Złowiłem ją w rzece Odrze na canibala 10cm na głowce 17g. Dziwne, że chciało mu się w ogóle do tak małej gumy startować. Poniżej dodaje filmik z wypuszczania tej pięknej ryby. 

Pozdrawiam i wszystkim życzę tyle radości, które mi się dzisiaj przytrafiło!

Załączone pliki

#116 OFFLINE   Enio

Enio

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • LokalizacjaWrocław/DE/NL
  • Imię:Janusz

Napisano 10 październik 2017 - 13:21

Godzina koło 6 rano. Lunatic 10cm seledyn na 10g wolno podbijany na spokojnej wodzie wzdłuż warkocza. Głębokość ok 3m. Miejsce gdzie tworzy się warkocz to koniec opaski a zarazem wejście do portu.

No powiem że wkręciłem się w nocne łowienie sandaczy na maxa :D

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 30 październik 2017 - 20:56

• RokiFishBoa i cyprys19 lubią to

#117 OFFLINE   jerzy6

jerzy6

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 727 postów

Napisano 22 październik 2017 - 00:30

*
Popularny

Dzisiaj, a w zasadzie wczoraj :)  pojechałem na moją ulubioną Wisełkę.

Już zaraz po przybyciu przywitały mnie uderzenia bolków z przerwami , ale jednak.

Postanowiły mnie jednak robić w bambuko , przynajmniej takie miałem wrażenie :)  - ja za nimi w dół 100m potem200-300, a one potem do góry i tak chodziłem tam i z powrotem z 4x ! Wreszcie 1 złowiłem.

Ok.godz. 16 nastąpiła prawie 2 godzinna cisza i martwica nie licząc drobnicy i 2 kółek kleniowo-jaziowych , pomimo lekkiego sprzętu- zyłka 0,20, stosowania małych wobków żadnych klenio-jaziów nie złowiłem...

Dopiero przed godz.18.00 zaczęły się jakieś pojedyncze uderzenia bolków w różnych miejscach.

Po g.18 nastąpiło uderzenie raczej sandacza z 50m niżej, podszedłem trochę , spuszczałem wobler J.Widły-płytką sandaczówkę i podciągałem zmiennym tępem , z szarpnięciami czasem. Przez jakiś czas bez efektu.

Nagle zobaczyłem dziwne zachowanie uklejek , zbiły się w ławicę  płynęły pod prąd w moim kierunku przy brzegu.

Pomyślałem - czegoś się boją chociaż płyną powoli.

Rzuciłem 2x , za drugim podciąganiem tępe uderzenie, zacinam, a to tylko zaczep, uwalniam , ciągnę z 10m i znowu zaczep? lekko zacinam, a to okazuje się, ze "żywy " zaczep, docinam i mam typowy hol sandacza, dla mnie w dodatku ładnego. Gdy jest przy brzegu widzę, że zaczepiony za koniec pyska, pamiętam spady sandacza..staram się w miarę energicznie holować . Nie mam podbieraka( przeszkadza mi w wędrówkach po krzakach) chwytam sandacza za pokrywę skrzelową drugą ręką za ogon i już jest na brzegu. Miał ok 80+, w/g zaznaczenia na wędce.

Dla mnie to bardzo ładny sandacz na stosunkowo ubogim moim odcinku Wisły, i wielka radość.

Żona kazała mi sandacza zabrać do domu, a ja jej znowu nie posłuchałem. :)

Jak wróciłem do domu to powiedziałem jej co jest ważniejsze sandacz z trochę przytrutej wody czy moje zdrowie? Tak zdrowie!, gdyż nie ma większej dla mnie radości niż złowienie i puszczenie wolno rybki z nadzieja, ze kiedyś znowu ją złowię lub zobaczę. A taka radość to dla mnie poważnie całkiem obiektywnie poprawienie stanu zdrowia i psychicznego i fizycznego-to obiektywnie. :)

Załączony plik  img_20171022033734_20171021_180535_zmniejszamy_pl.jpg   118,86 KB   113 Ilość pobrańZałączony plik  img_20171022075303_20171021_180311_zmniejszamy_pl.jpg   21,48 KB   102 Ilość pobrańZałączony plik  img_20171022035021_20171021_180502_zmniejszamy_pl.jpg   128,12 KB   100 Ilość pobrańZałączony plik  img_20171022072646_20171021_180116_zmniejszamy_pl.jpg   103,33 KB   100 Ilość pobrań

Przepraszam za nie najlepsze fotki, ale tak jest w pośpiechu trzęsącymi się rękami, ale sandacz energicznie odpłynął.

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"            :good:

Załączone pliki

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 30 październik 2017 - 20:58

#118 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1908 postów
  • Imię:Hubert

Napisano 27 październik 2017 - 16:36

Prawie osiemdziesiątka z metrowej wody Załączony plik  SAM_0232.jpg   140,17 KB   85 Ilość pobrań

#119 OFFLINE   haribo

haribo

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 10 postów
  • Lokalizacjaszczecin
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Daniec

Napisano 27 październik 2017 - 22:17

*
Popularny