Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#461 OFFLINE   kocmyrz

kocmyrz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 539 postów
  • Lokalizacjastrumyki, szklaki i susz
  • Imię:Jaś
  • Nazwisko:Zaborowski

Napisano 22 listopad 2012 - 14:32

Wojtku dzięki - oglądałem już tą wędkę w moim lokalnym sklepie i faktycznie w stosunku do założeń jest idealna. Ale ... póki co zdecydowałem , że to doskonała okazja na spróbowanie własnych sił i uzbrojenie własnoręcznie pierwszego kijka. Zresztą jeśli pozwolisz, jak już sobie wszystko poukładam i blank dotrze będę chciał się zwrócić o radę do Ciebie. Pozdrawiam

#462 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 09 grudzień 2012 - 18:00

Chciałbym uzbroić blank 1142 MHX (290cm 2-14g) w przelotki Fuji Alconite serii KL-H: 25H; 12H; 5,5H; 4,5KB; reszta 4KT.
Mam tylko problem, czy zastosować do tego kija spacing Mud Hole czy Fuji New Concept dla blanków 9'6" ?
Ma być to wędka pod klenia-jazia (robactwo i wobki 2-5g) , zależy mi by wędka była maksymalnie szybka.
Chcę też uzbroić ją by kręgosłup (miękka strona blanku) była od góry - ma dobrze rzucać przynętami z dolnego zakresu.
Proszę o konkretne opinie i podpowiedzi na temat realizacji moich planów.
Pozdrawiam :)

#463 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 09 grudzień 2012 - 18:13

Przelotki ,które przedstawiłeś na początku sprawdzą się pod plećką i bardziej lotnymi wabikami pod okonia i sandacza,nie wiem czy nie ograniczą możliwości rzutowych wędki.Ostatnio Zbroiłem kijek pod klenia na Talonie 9' do 10g ,ale użyłem PB minima koncząc na 4v ,które mają prześwit większy jak alconit5L.Tym bardziej pod żyłkę ostatnie ringi nie powinny być zbyt małe.Swojego do 14g mógłbyś konczyć spokojnie na PB minma 4 4v a nawet 5V i tak będzie lekko. Może,ktoś ma kleniowca pod wabie w podanym przez ciebie zestawie i się wypowie,ale ja tego nie widzę.

#464 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 09 grudzień 2012 - 18:48

Przelotki w zasadzie mam już kupione :unsure: , na szczęście wziąłem również Fuji Alconite w ramce Y: 30; 16; 10; 08L; 6 i reszta 5,5.
Na tym zestawie przynęty będą dalej latać?
Łowić będę żyłką 0,16; ewentualnie plecionką ~ 0,08, czasami na "mojej" Wisełce potrafi spory boleń w takie małe przynęty uderzyć.

#465 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 09 grudzień 2012 - 18:55

Ten zestaw sensowniej wygląda, tylko jak masz możliwość to zamień 30Y na 25Y.Małe wobki na tym zestawie polecą na pewno dalej.

#466 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 10 grudzień 2012 - 09:10

Widzę że koledzy bardzo boją się zbroić kije w systemie KR . Zapewniam że jak uzbroisz kija lekko na KL-H będzie bardzo dobrze. Mam tak uzbrojone dwa kijki , jeden króciak drugi długi ubrane w NC Fuji KR przynęty latają bardzo daleko a kije zyskały na dynamice więc czemu zbroić archaicznie ? Przy tak lekkim blanku postawiłbym stożek 20 KL-H 10 KL-H 5,5KL-H

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 10 grudzień 2012 - 09:24

#467 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 10 grudzień 2012 - 09:41

Wydawało mi się, że zbrojenie w system KR jest przeznaczone do wędek klasy UL i L , stąd też mój pomysł na uzbrojenie długiego kija do 14g w te przelotki.
Celem miało być - jak najmniejsza strata dynamiki blanku i dobre własności rzutowe lekkich przynęt.
A tu widzę dwie opinie i do tego skrajnie przeciwne :unsure:
I jakie mam wyciągnąć wnioski? Zbroić jak w pierwszym poście czy nie ? :wacko:

#468 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 10 grudzień 2012 - 10:23

Nigdy nie zbroiłem kija w systemie KR,ale nawet przez to tylko że będziesz miał lżej szczyt uzbrojony przynęty z dolnego cw.(i poniżej) będą słabiej ładowały kij i gorzej latały....

Kij jak napisałeś ma służyć pod klenio/jazie więc wnioskuję że najczęściej będzie miotał wabiki 1,5-5g,czyli na granicy dolnego cw. który dla tego blanku wynosi ok.4g

Moim zdaniem Dąbek ma rację,dodam tylko że sam bardzo duż łowię klenio/jazie na smużaki i robale i mega szybkie kosy do tego nie pasują...

#469 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 10 grudzień 2012 - 10:56

Możliwe WOBI może macie z Rafałem całkowitą rację , Kleń to nie mój żywioł i nie mój świat ,tylko że te PB Minima są jeszcze lżejsze od KR więc coś "nie gra", albo więc zdecydować się na stare archaiczne Y z przejściem na L albo "nówki KR" :) chyba że ktoś ma awersję do Fuji wtedy PB jak znalazł :) . Myślę że chyba trzeba przeprowadzić jakieś dokładne testy tak jak proponował Krzysiek wtedy będziemy mieli pewność co i jak najlepiej się sprawuje a tak to tak jakbyśmy rozpatrywali wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad wyższością Świąt Wielkanocnych i odwrotnie. Nie ważne jak uzbroi kij ważne aby rozmieszczenie przelotek było poprawne a będzie na pewno zadowolony a tak to tylko mętlik i wątpliwości.
Pozdrowienia
p.s Ja swojego P 904 MHX przezbroiłem w KR bo w starym systemie były ewidentnie szkodliwe kąty i gumy nie chciały za bardzo latać .Po wymianie na KR kij odżył szkodliwe kąty zniknęły rzuty stały się dokładniejsze spokojniejsze i celniejsze oraz co najważniejsze znacznie dalsze słowem inna jakość a kij zyskał bardzo na dynamice szybkości i ciętości.

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 10 grudzień 2012 - 11:11

#470 OFFLINE   Wobi

Wobi

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 1608 postów
  • LokalizacjaPl

Napisano 10 grudzień 2012 - 12:16

Tak tylko to kij pod gumy i pewnie rzadko balansujesz na granicy dolnego cwt.

Ja mialem przyjemność rzucać za lekko uzbrojonym phenixem 2,85 cw do 14g,startowal on od 7-8g i strasznie nim się rzucało jaziowymi wobkami 2-4g, ale ten sam blank na L6 fuji na szczycie już był ok.

Co do rzeczonego blanku MHX to ja bym go robił na alconite L5,5 + szczyt sic 5,5 , lub minimach L5 + fuji sic 6 na szczycie

pozdro.

#471 OFFLINE   acylpyrin

acylpyrin

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 10 grudzień 2012 - 13:03

Jak rozłożyć przelotki pacific bay minima 4 Tich wędkarski 2,35m 3-18g
SV - 25,16,10,8
F - 8,7,6,6,
PT - 6

bude OK ?

#472 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 10 grudzień 2012 - 13:06

Artur z całym szacunkiem, preferowany przez Ciebie i pewnie już wielu nowy sposób zbrojenia wedk ul i l ,jest super pod kije okoniowe , sandaczowe generalnie pod lotne wabie i z całą pewnością i ja uzbroję kolejną wędkę w ten sposób.Przy wobkach w okolicy 2g lub wiekrzych ale lekkich już samo zejście na szczycie w okolice 5 -5.5 pogarsza znacznie odlegości,uwierz próbowałem.Dlatego w dziale wędek kleniowo-jaziowych ,tak fantastycznie odnajdują się PB minima, właśnie na możliwość montażu stosunkowo dużych ringów ale lekkich.Pomijam problem z szybkim skróceniem stożka ,który przy żyłce i nielotach dodatkowo stłumią predkość początkową, choć w tym przypadku to akurat moje przemyślenia, bo nie próbowałem jeszcze takiego sożka.

#473 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 10 grudzień 2012 - 13:49

A co ma latać z tego kijka?

#474 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 10 grudzień 2012 - 13:49

Dlatego też napisałem że Kleń to nie mój świat i problemy z doładowaniem kija przy niskim c.w absolutnie jak na razie mnie nie dotyczyły. Co do stożka KR to można go w granicach rozsądku trochę rozsunąć i wtedy nie będzie tak stromy a przelotki tunelu dopasować do odległości Choker-pierwsza ze stożka (5,5) i nie będzie już tak gęsto. Niewątpliwie lekkim minusem jest to że trzeba mieć idealny stożek na czterech przelotkach gdzie w systemie Y,V,L tylko na trzech i można zrobić lekkie "siodło" co nie wpłynie na pogorszenie walorów. Zależy na czym nam zależy ale tak jak sugerował Krzysiek trzeba sprawę przetestować.

#475 OFFLINE   acylpyrin

acylpyrin

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 16 postów

Napisano 10 grudzień 2012 - 14:00

A co ma latać z tego kijka?

woblere rapala OF 3,5,7,9, CD 3,5 husky jerk 6,8 salmo minnow 5,6,7 jig 3, 5g

#476 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 10 grudzień 2012 - 15:14

Powinno zagrać 25v, 12v,8v,6v,3x5v + top

#477 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 10 grudzień 2012 - 15:55

podepnę się pod temat

do kijka 2,3 ok 17-20 lb
łowię plećką o,15 pp i chciałem go przerobić
nada się taka przeróbka na Y 25, 12 ,10, lv8 , 3x6 L czy zamiast 12 dać 16 ?

#478 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 10 grudzień 2012 - 16:21

Jak pod kręcioł powyżej 3000 to zacznij od 30 i po niej 16 .W PB minima4 może być 12, bo jej prześwit jest taki jak np alconit 16.Ja w kijach 17lb ,krótkich zakładałem 30 z uwagi na kąt między szpulą a wlotową, oczywiście przy korbie 4000.Przy dłuższych 2,4m+ można odstawić dalej wlotową i kąt zmniejszyc, choć przy głębiej pracyjącym dolniku ,może nie zdać egzaminu i czasem potrzebna jest dwustopkowa.

#479 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 10 grudzień 2012 - 17:01

kołowrót to Stradic 3000 , oryginalna wylotowa jest 25 po niej była 20 , chciałem zmniejszyć kąt na 12 stce tylko nie wiem czy za bardzo to nie zgasi przy wyrzucie , zaznaczam że łowię wyłącznie pletką

#480 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 11 grudzień 2012 - 01:34

Najbezpieczniej bedzie 30,16,10,8,7L,6L.6L,+top

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych