Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1783 odpowiedzi w tym temacie

#1761 OFFLINE   Dominik.kdp

Dominik.kdp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów
  • LokalizacjaTrójmiasto

Napisano 19 sierpień 2024 - 22:44

Przydatne narzędzie - laser budowlany. Work in progress ;)
IMG20240819223807.jpg
  • Friko lubi to

#1762 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:Balcerzak

Napisano 08 październik 2024 - 13:06

Dzień dobry.

Czy jest zasadne zbrojenie kija 3m 8lb od przeleotki 16H? Ma to latać tylko z plecionką PE 0.6

Przelotka odsuięta 70 cm do stopki. Wszystko się ładnie układa. Przy testach nie ma klepania plecionki o blank przed przelotką.

Kołowrotek standardowe 2500.

Czy jednak lepiej dać stożek od 20H? Na coś jeszcze popatrzeć zanim zacznę omotki robić :)?

Użytkownik MatB edytował ten post 08 październik 2024 - 13:07

#1763 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 październik 2024 - 16:05

16H może być jako startowa w kiju tej klasy moim zdaniem, oprócz testów rzutowych zrób jeszcze test obciążeniowy - jaki są kąty na przelotkach przy obciązonym / ugiętym blanku.

• MatB lubi to

#1764 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 08 październik 2024 - 18:07

Friko, on 08 Oct 2024 - 15:05, said:

16H może być jako startowa w kiju tej klasy moim zdaniem, oprócz testów rzutowych zrób jeszcze test obciążeniowy - jaki są kąty na przelotkach przy obciązonym / ugiętym blanku.

Blank to  MJ100L-2 i na ile to umiem ocenić przyrost mocy jest dość progresywny. Po testach z obciążeniem wyszło że trzeba było lekko zagęścić przelotki w cześci szczytowej. Na dolniku  ta 16H całkiem dobrze przenosi obciązenie na blank.

Chyba po prostu sprawdzę jescze z 20H i zobaczę co wymiana dwóch pierwszych przelotek w stożku spowoduje. 

Dzięki!

#1765 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 październik 2024 - 18:46

Przy takiej lince jakiej zamierzasz używać zmiana dwóch pierwszych przelotek nie będzie raczej odczuwalna. Stożek zrobiłeś na 4 przelotkach ?  Przy takim długim kiju aż się prosi

#1766 OFFLINE   MatB

MatB

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 339 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 08 październik 2024 - 19:47

Jest na 4

16H

8h

6m

5,5L

5kt - bo miałem a zabrakło 4kt:)

4 kt do szczytu 

• Friko lubi to

#1767 OFFLINE   FilipD

FilipD

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 19 styczeń 2025 - 19:57

Cześć wszystkim! Potrzebna wasza pomoc. Zbroje dla siebie suzuki 6lb 7ft. Nie jestem przekonany czy idę w dobrym kierunku, prośba o podpowiedź czy dobrze ułożyłem stożek i tunel.

Przelotki fuji torzite, kołowrotek 2500, odległość końca blanku do środka stopki 20cm, odległość od środka stopki do pierwszej przelotki 63cm. Reszta na zdjęciach.

16H-8H-6M-5.5L-5x4-tip 4

Blank dosyć popularny, liczę na pomoc bardziej doświadczonych, ja nie dawno zacząłem przygodę z budowaniem wędek :)

Załączony plik  Polish_20250119_191405045.png   440,78 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  Polish_20250119_192136190.jpg   17,12 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  20250119_184057.jpg   11,79 KB   11 Ilość pobrań

#1768 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 styczeń 2025 - 20:08

Witaj na forum, Filipie :)

1. blanku nigdy nie miałem w rękach

2. ze zdjęć widać że gnie sie (A) regularnie i ( B) dosyć głęboko

3. próbowałeś stożka na 3 przelotkach (16H-8H-5.5M) trochę dalej rozstawionych od siebie ? Powiedzmy 28-19 ? 

4. jaką masz odległość pierwszej przelotki od krawędzi szpuli kołowrotka (-/+ 1 cm) ?

#1769 OFFLINE   FilipD

FilipD

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 19 styczeń 2025 - 20:29

3. Niestety nie próbowałem, musiał bym dokupić 5.5M.
4. Około 57cm, mierząc od rantu szpuli w mniej więcej środkowej pozycji

W najbliższych dniach planuje wybrać się i wykonać rzuty testowe, ale jestem ciekaw czy i bez tego już widać że coś jest do poprawki ;)

Wysłane z mojego SM-A546B przy użyciu Tapatalka

#1770 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 styczeń 2025 - 23:14

Dziwne że Ci wyszedł ten stożek.... wydaje mi się że 6M jest za wysoka - no ale zdjęcie na krawędzi szafki pokazuje że jednak wyszedł... lepiej widzisz obraz w przelotkach. To co mnie trochę dziwi to mała odległość pomiędzy dwiema pierwszymi przelotkami (24 cm). Zazwyczaj wypada to w okolicach 28cm i gdyby tak było mógłyś 2 cm przyblizyc pierwsza przelotke do szpuli (z 57 zjechac do 55) a z kolei przedostatnią przelotkę przybliżyć do szczytowej (z 12 zjechać do 10) i cały set przesunąć o 2 cm do szczytówki. Wtedy przypominałoby to bardziej typowe rozkłady. Ale jak zazanaczyłem - nie miałem blanku, może jest tak specyficzny to że tak dyktuje jak Ci wyszło.

#1771 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3174 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 20 styczeń 2025 - 08:06

Dodam jeszcze jedną rzecz. Upewnij się, czy pomiędzy rękojeścią, a przelotką wejściową blank za mocno nie pracuje, na zdjęciach nie widać tego odcinka. Jak na tą moc to dość daleko odsunięta wejściowa przelotka. Nie znam blanku, ale możesz stracić cześć mocy na tym odcinku

• Friko lubi to

#1772 OFFLINE   FilipD

FilipD

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 20 styczeń 2025 - 08:31

Dzięki za rady, spróbuję z tą 5.5M zamiast 6M, to rzeczywiście ma sens.
Pytanie czy po 5.5M zejść na 5.5L czy odrazu na 4KT? A może 5kt i dopiero tunel 4KT?
pokombinuje też z przesunięciem startowej bliżej kołowrotka.

#1773 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 styczeń 2025 - 15:21

po 5.5M będziesz potrzebował niskiej przelotki typu KB lub KT, myślę że KB 4.5 będzie optymalna jesli chcesz kończyć 4-kami

#1774 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5080 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 20 styczeń 2025 - 17:48

Przy nowoczesnych - coraz bardziej papierowych blankach, za którym siłą rzeczy, musi podążać anorektyczne zbrojenie, rzeczywiście nie ma specjalnie miejsca na kombinacje z przelotkami. Właściwie to nie ma wyboru - masz kupić dokładnie to i tamto, zamontować.. i wypad  :) Co nieuchronnie zamienia rb, w coś podobnego do składania klocków lego..

Ten sam, albo podobny do przeciążania efekt - oddając przy tym cześć manierze szybciej, lżej i chudziej - można osiągnąć redukując ilość przelotek. Kij będzie szybszy i głębiej pracujący, a charakterystyka pozostaje nienaruszona :) 

To już wolę te moje stare; Elite, IM700, NRX-y. Takie niepoprawne..

• Koincydencja i TomekSudety lubią to

#1775 OFFLINE   koziol1006

koziol1006

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów

Napisano 21 styczeń 2025 - 09:52

FilipD, on 20 Jan 2025 - 07:31, said:

Dzięki za rady, spróbuję z tą 5.5M zamiast 6M, to rzeczywiście ma sens.
Pytanie czy po 5.5M zejść na 5.5L czy odrazu na 4KT? A może 5kt i dopiero tunel 4KT?
pokombinuje też z przesunięciem startowej bliżej kołowrotka.

Przy krótkich kijach ja stosuję zasadę „krótszego stożka „ tak jak @Friko pisał przez 5,5 będzie to lepsze rozwiązanie. Co do tunelu ja daję 4kb i potem kt lub przy tej mocy odrazu kt

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik koziol1006 edytował ten post 21 styczeń 2025 - 09:58

• Friko lubi to

#1776 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3174 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 21 styczeń 2025 - 11:28

W ogóle jak zapatrujecie się na sens dawania KB na lekkich blankach? Przecież te stopki są takie szerokie, że często aż nie pasują/odstają od cienkiego blanku.

• koziol1006 lubi to

#1777 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 styczeń 2025 - 12:20

moim zdaniem to zależy od blanku, jego sztywności, grubości oraz tego w którym momencie wypada stożek, czasami ta "przejściowa" przelotka wypada w momencie w którym blank zaczyna generować swoją moc (np. blank o deikatnej szczytówce przechodzącej w mocniejszy dolnik) i osobiście lubię mieć wtedy świadomość że mam w tym punkcie przelotkę która jest mocniej trzymana. Małe KB mają przede wszystkim dłuższe stopki. Myślę że jako jedna przelotka "przejściowa" kończąca stożek / zaczynająca prostą do szczytówki kb krzywdy nie zrobi nawet w lekkim kiju.  Stosowanie większej ilości KB jak dla mnie tylko w mocniejszych wędkach. 

Zdarzyło mi się natomiast przegiąć w drugą stronę: mam swimmbaitówkę o c.w. 200 gr która jest w KB #6 zrobiona po całości.  Bardzo zgrabnie to wyszło, jak na swoją moc kij naprawdę bardzo finezyjny i sexy ale wymaga uwagi...  widziałem KB w takich kijach dosłownie ścinane przez plecionke  i dlatego dziś wolałbym mieć jednak dwie stopki po całości na takiej wędce

• koziol1006 lubi to

#1778 OFFLINE   koziol1006

koziol1006

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 postów

Napisano 21 styczeń 2025 - 12:28

Mekamil, on 21 Jan 2025 - 10:28, said:

W ogóle jak zapatrujecie się na sens dawania KB na lekkich blankach? Przecież te stopki są takie szerokie, że często aż nie pasują/odstają od cienkiego blanku.

Właśnie fajnie , że poruszasz zagadnienie . Ja do okoniowek czy pstragowek , których blank nie przenosi takich obciążeń przy rzutach czy holach jakoś nie stosowałem i nic się nie działo . Przy średnich raczej warto a przy mocnych stosuje . Myślę , że trzeba parę aspektów przemyśleć w trakcie budowy tak samo zarówno moc jak i szybkość blanku i to wypośrodkować

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik koziol1006 edytował ten post 21 styczeń 2025 - 12:31

#1779 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3174 postów
  • LokalizacjaZgierz

Napisano 21 styczeń 2025 - 12:56

Jak ktoś chce zrobić koniec stożka na kiju 20 lb na przelotce 5 to ok - belly może ma sens. No, ale przy lekkich wędkach? To nie wiem po co. No chyba, że kołek z czułą szczytówką i producent tylko od czapy napisał, że 10 lb ;)

#1780 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18910 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 21 styczeń 2025 - 15:53

Myślę że to jest bardziej kwestia osobistych preferencji niż własności użytkowych w takiej sytuacji. 

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych