Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
TECH

SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)

tech-rb spacing przelotki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1765 odpowiedzi w tym temacie

#621 OFFLINE   Apioo

Apioo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1229 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 21 luty 2014 - 19:54

A ten WR, to jaka długość i C.W.? Może pokuś się też o oskrobanie go z lakieru, szczególnie jeśli to lekki kijek,...no i ślady po starych przelotkach przestaną być problemem :)

#622 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 21 luty 2014 - 20:01

8,6 do 35 g.Pytałem o wszystko i dostałem dwie sprzeczne odpowiedzi.Jedna osoba mówi, że skrobanka i zmiana ustawienia , druga , żeby montować Alps Zirconium i SIC na szczyt , oczywiście w mniejszym rozmiarze na miejscu starych przelotek, robota nie zostawi śladu.

#623 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 21 luty 2014 - 20:45

No ,- jednemu chce się robić i trochę pobrudzić i przy okazji zarobić a drugi chce coś poprawić bez brudu i trudu i tez zarobić ;)

Jak ma być efekt radykalny i maksymalny to ten pierwszy jak kosmetyczny to ten drugi ;)

#624 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 21 luty 2014 - 20:53

Oby dwie odpowiedzi są moim zdaniem prawidłowe,bo o ile pamiętam to strasznie ciężko te blanki były zbrojone.I zbrojąc lżej w tych samych miejscach pewnie coś tam zyskasz więcej z tego blanku(czego nie polecam).Lepiej oskurować blank i na nowo rozmieścić lżejsze przelotki.Różnica będzie napewno ogromna,bo te blanki były chyba zbrojone w V hard od góry do dołu o ile mnie pamięć nie myli.

#625 OFFLINE   ark70

ark70

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1171 postów
  • LokalizacjaStarogard Gdański
  • Imię:Artur

Napisano 21 luty 2014 - 21:16

Tak jak radzi kogut, jak robić to porządnie. Efekt może przejść twoje najśmielsze oczekiwania.

Arku, wcale się nie dziwię że nie wszyscy chcą się brudzić - skrobanka niestety pracochłonna i do tego nudna jak flaki z olejem,

• Rheinangler lubi to

#626 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 21 luty 2014 - 21:35

Jak lekko nowocześnie przy dobrych osiągach polecam zestaw KR alko + SiC na szczyt . Kij trzeba obskurować tępym nożem do tapet , szlifować najpierw 600 , 1000, 2000,papierem ściernym + pasta polerska (wszystko max 4 godz) i albo wetrzeć dwa razy szmatką lakier w wersji Light niczym nie rozcieńczany i omotkować ,lakierować i się cieszyć lub zakładać przelotki na czysty grafit  .Teraz jestem właśnie zajęty operacją stary CD na nowy CD ,tylko u mnie wszystko zdarłem do gołego blanku :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 21 luty 2014 - 21:37

#627 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 21 luty 2014 - 21:46

Ten kij w sumie jest u mnie dedykowany do uniwersalnego szczupakowania tzn, łowię nim na gumy, woblery i obrotówki.Mi najbardziej nie podoba się samo uzbrojenie w te komiczne jak na dzisiejsze standardy przelotki , odnoszę wrażenie, że bardzo go męczą.Nie zależy mi na zrobieniu z niego sandaczowej szpady tylko jak to się teraz mówi ustabilizować i może poprawić dynamikę.Jak będzie to odczuwalna zmiana - będę zadowolony , ale jeśli sugerujecie, że może być za słabo to oczywiście przemyślę sprawę jeszcze.

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 21 luty 2014 - 21:56

#628 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 21 luty 2014 - 21:55

Sandaczowca kończył bym na 4kach jak chcesz " uniwersalnie" możesz zrobić tak jak dobra Fuji radzi szczyt na 6stkach :)

#629 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 21 luty 2014 - 22:07

A ja bym go ubrał w minimy PB kończąc na 4-ch,,przy tym module tylko zyskasz i napewno to nie będzie jakaś sandaczowa szpada.Pamiętam te blanki,fajne rzeczne kije na nich wychodzą,ale faktycznie trzeba je przezbroić,i wtedy dostajemy to co chcemy od blanku.

#630 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 21 luty 2014 - 22:10

Dzięki za odpowiedzi, czyli zakładając, że nie chcemy diametralnych zmian a bardziej dopracowanie samej finalnej konstrukcji , nie będzie sztuką dla sztuki zbrojenie lżej w tym samym miejscu ?

#631 OFFLINE   @spius83

@spius83

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 250 postów
  • LokalizacjaPolska...:))
  • Imię:Tomek

Napisano 21 luty 2014 - 22:14

Ten kij w sumie jest u mnie dedykowany do uniwersalnego szczupakowania tzn, łowię nim na gumy, woblery i obrotówki.Mi najbardziej nie podoba się samo uzbrojenie w te komiczne jak na dzisiejsze standardy przelotki , odnoszę wrażenie, że bardzo go męczą.Nie zależy mi na zrobieniu z niego sandaczowej szpady tylko jak to się teraz mówi ustabilizować i może poprawić dynamikę....

Kij do 35 gr. cw. to nie kij do 15 gr. Mysle, ze nie warto bawic sie w jakies lekkie zbrojenie bo wiele nie zyskasz. Jesli to "luzne" zbrojenie  od poczatku do konca w  typ "V" to zastapilbym to "L"  gesciej rozlozonymi na szczycie i dalej "y" lub nawet "V". Poprawi Ci sie na pewno ugiecie podczas holu, dynamika i kij ogolnie bedzie bedzie sprawial wrazenie jakby mocniejszego. Zdarcie starego lakieru poprawi na pewno wyglad kija bo nie bedzie starych sladow po przelotkach. 

#632 OFFLINE   kogut

kogut

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1611 postów
  • Lokalizacjaczęstochowa

Napisano 21 luty 2014 - 22:21

Aspius83, właśnie do tego zmierzamy :)

#633 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1289 postów
  • LokalizacjaKętrzyn , Meolo(I)
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Balik

Napisano 22 luty 2014 - 09:57

Często udaje się zdjąć przelotki nie pozostawiając śladów. Szczególnie w starszych wędziskach . Wystarczy lekko podgrzać omotkę, naciąć na stopce przelotki. Ostatnio tak przezbrajałem jakiegoś starego Fenwicka. Resztki lakieru po omotkach zmywałem alkoholem.

#634 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 22 luty 2014 - 11:38

Absolutnie odradzam zmianę przelotek na mniejsze lżejsze w tych samych miejscach gdzie były stare. Starsze systemy zbrojenia przewidywały mniej przelotek ale za to większe najczęściej typu LV do końca.Zamieniając je na mniejsze i niższe  można tylko popsuć kijek.Przykładowo zamieniając przelotki na szczycie 7LV na np 5,5L montując je w tych samych miejscach, zamontujemy je najprawdopodobniej w za dużych odległościach między sobą co spowoduje ,że kąty na przelotkach przy ugięciu kija będą za duże ,nie mówiąc o problemie klejenia linki do blanku podczas deszczu choć nie tylko. Zamieniając również te większe przelotki LV na Y czy KH,nie uzyskamy wspólnego środka stożka. Ogólnie mówiąc jedyną słuszną metodą jest przezbrojenie kija od podstaw,czyli zerwanie starych omotek,oskrobanie blanku,co nie jest konieczne jak stare omotki zejdą bez śladowo  ale może przynieść wiele korzyści gdy blank jest już trochę zniszczony i ma grubo lakieru.

Nie piszę tego bo tak mi się wydaje czy coś ;) tylko ja to już przerobiłem kilkakrotnie i wiem na 100% ,ze takie przeróbki na szybkiego się nie sprawdzają.Oczywiście na pewno są sytuacje gdzie można zamienić tylko przelotki,ale mi się jeszcze nie zdarzyło.

#635 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 22 luty 2014 - 12:18

Sama ilość przelotek chyba jest w miarę rozsądna w tym modelu , 2,59 i 8 przelotek, niema jakiejś patologii jak 6 sztuk, a i takie kwiatki już widywałem nawet w dłuższych kijach. Zobaczymy, sam tego robił nie będę , wszystkie te problemy z klejeniem do blanku itd. zostały wzięte pod uwagę i podobno akurat w tym modelu da się to zrobić bez zmiany umiejscowienia.Na pewno po odbiorze wędki opiszę jak to wyszło.Zaryzykować można :)

#636 OFFLINE   Tomek Wielgus

Tomek Wielgus

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 521 postów
  • LokalizacjaTarnów

Napisano 22 luty 2014 - 15:11

Ja zrobiłbym to dokładnie tak jak pisze Skalek- tylko gruntowna przebudowa ma sens.

Też sporo wędek przezbroiłem - czasem ciężko uwierzyć po przebudowie że to ta sama wędka, nawet chińskie seryjne produkcje dają się czasem zmienić w coś sensownego.

Ja praktycznie wszystkie przebudowywane kije skrobałem z lakieru , potem wcierałem lakier lub nie wcierałem - zależnie co chciałem uzyskać.

Oczywiście przelotki zawsze praktycznie do wymiany - stare systemy zbrojenia czasem naprawdę mnie zadziwiają - najbardziej pamiętam kij Gamakatsu , bardzo fajne spinning o wyrzucie bodajże coś koło 10-12 gram  , uzbrojony w porządne SicFuji z tym że na dwóch stopkach...

Generalnie przebudowy mają sens pod warunkiem że zrobi się to całkowicie, ewentualnie sama wymiana przelotek na takich samych rozmiarów , celem jedynie ich odświeżenia.

#637 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 28 luty 2014 - 22:03

Witam ponownie, wędka jest już u mnie.Obiecałem, że dam znać jak to wygląda.Moje pierwsze spostrzeżenie - nie zawiodłem się, a to już dużo ;) Pomijam już same kwestie estetyczne jak design (normalne przelotki), perfekcyjnie położony lakier czy sic na szczycie. Co do samej wędki, niestety nie mam dokładnej wagi w domu dlatego trudno mi pisać o ile zmalała masa całkowita.Najlepiej jakby była jedna na starych przelotkach do porównania , ale co najważniejsze przyspieszenie jest odczuwalne , szybciej się prostuje, mniej buja , sprawia lepsze wrażenie.Przesunął się środek ciężkości - wcześniej z kołowrotkiem Spro Red Arc 10400 znajdował się w okolicy uchwytu do podczepiania przynęt, aktualnie jest to końcówka foregripa.Przy tym fabrycznie ciężkim i nie najlepiej wyważonym blanku te 2-3 cm zawsze idą na korzyść, dlatego kolejny +. O klejeniu się linki do blanku nie może być mowy. Na same testy rzutowe i ewentualne wnioski co do poprawy czułości poczekam oczywiście do początku sezonu, ale zaznaczam, że nawet w starym uzbrojeniu tutaj tragedii nie było.Zamieszczam też kilka zdjęć jak to wygląda teraz i można zobaczyć jaki kaliber był wcześniej zamontowany.

Załączone pliki

• Załączony plik  PR1.jpg   44,56 KB   7 Ilość pobrań
  • Załączony plik  pr2.jpg   39,34 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  pr3.jpg   32,11 KB   6 Ilość pobrań
  • Załączony plik  PR4.jpg   30,27 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik Szymon82 edytował ten post 28 luty 2014 - 22:06

#638 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 02 marzec 2014 - 21:24

SLXF 10010-2 6LB. Jak to ubrać ??

Witam kolegów.

Jak w temacie . Zakupilem w/w blank wraz z kompletem przelotek . Minmy LV .
Start od 25 ,16....koniec na 5V plus sic szczyt.
Problem pojawil sie już w momencie zamocowania przelotek na tasmie. Otóż w firmowym spacingu, nawet po odsunięciu startowej przelotki o ok 6cm i całości delikatnie do przodu , żyla wyraznie opiera sie na rancie przelotki...ewidentnie 25-ka (zwykla) minima jest za nisko....

I teraz tak:
Czy danie tylko 2 pierwszych 20 i 16 machowych załatwi sprawe ?

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie itp.

Pozdrawiam Paweł

#639 OFFLINE   Patryk1125

Patryk1125

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg
  • Imię:Patryk

Napisano 02 marzec 2014 - 21:43

Jak dlugi jest ten blank?

#640 OFFLINE   "Paweł"

"Paweł"

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1600 postów
  • LokalizacjaTam gdzie nie biorą :)
  • Imię:Pawel
  • Nazwisko:S

Napisano 02 marzec 2014 - 21:59

305cm

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych