U mnie identyczny zestaw od 16 hula aż miło, 15g z 8cm shaker'em leci po horyzont
SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)
#741 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2015 - 18:58
#742 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2015 - 19:26
W bardzo podobnym zestawie mam 16 na starcie i pełne zadowolenie.
#743 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2015 - 19:38
Mam wrażenie że jakby 12 była wysokości 16stki to też bym był zadowolony
#744 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2015 - 19:45
Dzięki Panowie. Zastosuję się o waszych rad. Nie mogę się już doczekać jak to będzie hulać. Blank na surowo jak na mój gust rewelka.
Bogdan
#745 OFFLINE
Napisano 13 marzec 2015 - 20:14
Mam wrażenie że jakby 12 była wysokości 16stki to też bym był zadowolony
To jest słuszna uwaga ogólna, bardziej decyduje wysokość niż średnica
- JanuszD lubi to
#746 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 16:07
20 jest wyższa, przez co można ją osadzić bliżej kołowrotka. powoduje to jakby przyrost mocy kija (nie klęka tak szybko pod rybą przyjmując na dół większe obciążenia).
nie wiem dlaczego tak bardzo dążycie do schodzenia z rozmiarem przelotek w stożku. na upartego na starcie można dać i 8L, tylko jak daleko będzie ona od kołowrotka i czemu ma to służyć? kij (przynajmniej ja swoich tak używam) służy do łowienia ryb, nie tylko do podawania przynęty.
osobiście dałbym 20H (tak montuję nawet w kijach 8lb)
- Lepton i mrWhite7 lubią to
#747 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 16:55
20 jest wyższa, przez co można ją osadzić bliżej kołowrotka. powoduje to jakby przyrost mocy kija (nie klęka tak szybko pod rybą przyjmując na dół większe obciążenia).
nie wiem dlaczego tak bardzo dążycie do schodzenia z rozmiarem przelotek w stożku. na upartego na starcie można dać i 8L, tylko jak daleko będzie ona od kołowrotka i czemu ma to służyć? kij (przynajmniej ja swoich tak używam) służy do łowienia ryb, nie tylko do podawania przynęty.
Polemizowałbym ,choc jednak nie,gdyż mam pewnośc,Sytuacja o której piszesz ma miejsce wyłącznie przy blanku bardzo głęboko pracującym.Choc nawet i w takim przypadku zdarzy się ,że wysoka przelotka umiejscowiona zbyt blisko kołowrotka ,nie zwiększy mocy kija ,gdyż zabraknie podparcia,bo linka ledwo lub wcale nie oprze się o pierścień przelotki.
Więc w/g mnie lepiej sprawdzi się w tej roli przelotka niższa,a najlepiej akuratna.
- shavt lubi to
#748 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 17:34
jakbym dał 20 to by mi się kijek do tuby 6cm nie zmieścił.. a tak na poważnie to tak jak pisze Rafał, i ja bym z tym nie polemizował. W M1 dół wcale nie tak łatwo zmusić do pracy i bliższa większa otwierająca nic dobrego nie wniesie. Tu pogięte M1
#749 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 18:55
Panowie, ja się naprawdę nie znam. wiem tylko jak i dlaczego właśnie tak montuję swoje kije. przerzuciłem tego trochę i wszystko co miało na starcie mniej niż 20H, lub Y25 poszło w świat. być może jakieś "skrzywienie", może coś innego. takie mam doświadczenia, przekonanie i pewnie kaprys. nie przekona mnie natomiast teza Dąbka mówiąca iż rzekomo linka nie dotknie, lub ledwie dotknie ringu przelotki. wszak to przelotka startowa, a nie jakaś tam 4 wstawiona w połowie drogi pomiędzy 25 ustawionymi 10 cm. od siebie.
edyta.
w zasadzie to jak pisałem wcześniej, choć poprzednio o tym, że kij nie służy tylko do rzucania... tutaj w odniesieniu do Shavt'a - nie chodzi też o zmuszanie kija do gięcia, a do przyjmowania obciążeń.
rzućcie okiem na kije Yankesów. niby siermiężne, niby w dużych ringach, niby kompletnie nie rzutowe. takie - rzekłbym - do podawania przynęty spod jaj.
po co?
ano po to, aby kij przyjmował obciążenia już od dolnika, a nie uginał się pięknie pod butelką wody mineralnej.
jak wyżej. kij służy do łowienia ryb i przyjmowania obciążeń po całości, a nie do pięknego gięcia się w salonach.
Użytkownik StCroix edytował ten post 14 marzec 2015 - 19:07
- Tomas81 lubi to
#750 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 20:24
Kolega Irek ma rację, tendencja do coraz mniejszych startowych jest co najmniej wątpliwa. Raz że patyki gną sie za szybko a dwa często gęsto nie lata z nich dobrze co się próbuje usilnie wciskać tu na forum. Vide sławna Karabela PST985 uzbrajana od 20Y do 4L, zachwalana że super hiper uniwersał , nawet na trocie plażowe. A potem powstaje cały wątek o tym że linka lepi się do blanku, odległości rzutowe są kiepskie i patyk nie nadaje się do plażowego trociowania. Ten konkretny kij był robiony przez bardzo dobrą pracownię więc powątpiewam iż nastąpił błąd w spacingu. Jedynie zły dobór przelotek do dość mocnego 17lb blanku. Bo w zamyśle miało być lekko...
Zresztą czy wędki karpiowe mają małe przelotki startowe? Nie, a przecież są zbrojone pod możliwie dalekie rzuty i ich gięcia są z reguły bardzo głębokie. Prawda?
Edytka: Choć w przypadku rzeczonego M1 z małym TP 2500 też raczej bym postawił na 16KL-H. Ale gdyby to miała być jakaś Daiwa 2500 to bankowo założył bym 20KL-H.
Użytkownik Tomas81 edytował ten post 14 marzec 2015 - 20:27
#751 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 22:16
Kolega Irek ma rację, tendencja do coraz mniejszych startowych jest co najmniej wątpliwa. Raz że patyki gną sie za szybko a dwa często gęsto nie lata z nich dobrze co się próbuje usilnie wciskać tu na forum. Vide sławna Karabela PST985 uzbrajana od 20Y do 4L, zachwalana że super hiper uniwersał , nawet na trocie plażowe. A potem powstaje cały wątek o tym że linka lepi się do blanku, odległości rzutowe są kiepskie i patyk nie nadaje się do plażowego trociowania. Ten konkretny kij był robiony przez bardzo dobrą pracownię więc powątpiewam iż nastąpił błąd w spacingu. Jedynie zły dobór przelotek do dość mocnego 17lb blanku. Bo w zamyśle miało być lekko...
Zresztą czy wędki karpiowe mają małe przelotki startowe? Nie, a przecież są zbrojone pod możliwie dalekie rzuty i ich gięcia są z reguły bardzo głębokie. Prawda?
Edytka: Choć w przypadku rzeczonego M1 z małym TP 2500 też raczej bym postawił na 16KL-H. Ale gdyby to miała być jakaś Daiwa 2500 to bankowo założył bym 20KL-H.
Pokaż ten wątek z zachwalanym plażowym PST od 20-4L , z którego nie leci i jeszcze się lepi linka do blanku.Łowiłeś nią ,czy może tylko słyszałeś od kogoś kto też słyszał.
Łowię wędką na tym blanku,przedłużonym z dwiema przelotkami na dolniku,startowa 20Y.Plażowe pilkerki 18g latają bez łaski 100m.
Wciskanie bzdur jest ostatnio domeną tych co tylko słyszeli ,ale w łapkach nawet nie mieli.
Kolego StCroix chyba jednak nie zrozumiałeś o czym pisałem,ale to nie mój problem
#752 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 23:31
Ja mogę się nie znać, w końcu tylko butelki na salonach podnoszę ale czasem zdarza mi się zabrać kijek nad wodę i jeśli temat jest o konkretnym blanku pod konkretny kręcioł to 16 jest tutaj akuratna moim zdaniem. Nie dlatego że ja tak zrobiłem a dlatego że to funkcjonuje.
A wędki Yankesów nie bez powodu są u nas przezbrajane.. i na pierwszy ogień idzie redukcja stożka.
- Apioo lubi to
#753 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 23:34
Dąbek nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego właśnie Karabele z tym uzbrojeniem od 20Y są najprawdopodobniej najpopularniejszym kijem na giełdzie od x czasu? W najgorszym wypadku są w TOP3. Śledzę ją dość uważnie Ale to tylko taki mały off, kamyczek w ogródku.
Za jedno tylko przeproszę, pomyliłem się lekko bo ów wędka była ciut dłuższa: FX905 , nie PST895. Czyli teoretycznie jeszcze lepszy model do dalekich rzutów mimo to nie spełniał oczekiwań bo był za cienko zbrojony. Wątku nie chcę wyciągać z powodów osobistych ale jak poszukasz to poczytaj.
#754 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2015 - 23:55
I tylko dopowiem.
Nie należę do twardogłowych zwolenników wielkich i ciężkich 30Y, 30KL czy 25KL-H ale też nie staram się przesadzać w drugą stronę. Po prostu wędka ma być uzbrojona adekwatnie , ma z tego odpowiedni lecieć ale i też ma być zachowana moc blanku. Bo po co osłabiać wędkę, wymuszać głębsze ugięcie, tylko dlatego że jest się zafiksowanym na punkcie jak najmniejszych przelotek. Nie przesadzajmy w żadną ze stron, OKi?
#755 OFFLINE
Napisano 15 marzec 2015 - 11:51
Dąbek nigdy nie zastanawiałeś się dlaczego właśnie Karabele z tym uzbrojeniem od 20Y są najprawdopodobniej najpopularniejszym kijem na giełdzie od x czasu? W najgorszym wypadku są w TOP3. Śledzę ją dość uważnie Ale to tylko taki mały off, kamyczek w ogródku.
Za jedno tylko przeproszę, pomyliłem się lekko bo ów wędka była ciut dłuższa: FX905 , nie PST895. Czyli teoretycznie jeszcze lepszy model do dalekich rzutów mimo to nie spełniał oczekiwań bo był za cienko zbrojony. Wątku nie chcę wyciągać z powodów osobistych ale jak poszukasz to poczytaj.
Jest u nas tendencja do aby kije na rzekę były mega szybkie i mega sztywne a najlepiej aby pod przynętą pracowała sama końcówka szczytówki,to taka nasza polska wizja kija opadowo sandaczowego Karabela a konkretnie PST895 945 i 894 takimi nie są (poza mega sandaczowym blankiem jak MBX79M,choc i ten nie pasuje do polskiego standardu).To blanki wybitnie pod wobki .Więc lądują na giełdzie,bo w większości przypadków użytkownik nie specjalnie sam wie czego szuka..
Sa tacy co je kochają i są co je nienawidzą
W ostatnim poście już zachaczasz o sedno sprawy.
Miałem okazję sprawdzić trochę blanków ,tych samych modeli zbrojonych w zestawy od 25Y-5L jak i 20Y-4L i zapewniam ,w wiekszości przypadków nie ma różnic w komforcie i odległości rzutu,więc po co dodatkowo obciążać blank? I nie pisże o kijachk typowo jigowych ,które łatwiej radzą sobie z mniejszymi przelotkami, a o kijach pod wobki i to te całkiem małe.
Co do ostatniego Twojego zdania odnośnie wymuszania ugięcia , to jeśli blank ma chęć się giąć to się ugnie i tyle ,taki jego charakter,a przelotka podstawiona bliżej ma go zabezpieczyć i zbyt wielka tego nie uczyni.Jak jest sztywny to tym bardziejnie weźmie udziału w odciążeniu blanku,więc po co ją montować ,jaśli mniejsza i odsunięta spełni swoją rolę..
Ale trzeba pomysleć i nie zbroić na pałę ładując gotowe spacingi do wszystkiego jak podleci. Bo blanki opisane tak samo co do mocy i akcji różnią się diametralnie.
Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 15 marzec 2015 - 12:02
- kogut, rumcajs252, skalek-77 i 1 inna osoba lubią to
#756 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 12:08
Witam
Proszę szanowne grono o pomoc przy dobraniu komponentów do blanku MHX S721 w jedno składzie . Może ktoś zbroił ten blank albo posiada uzbrojony .
Użytkownik FOEWROCLAW edytował ten post 24 kwiecień 2015 - 12:13
#757 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 12:20
napisz do kolegi Hubertusa myślę że będzie mógł pomóc.
#758 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 12:40
Witam
Proszę szanowne grono o pomoc przy dobraniu komponentów do blanku MHX S721 w jedno składzie . Może ktoś zbroił ten blank albo posiada uzbrojony .
Pierwszy patyk jaki robilem, tylko ze w dwuskladzie
http://jerkbait.pl/t...tyki/?p=1238059
#759 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 13:10
Pierwszy patyk jaki robilem, tylko ze w dwuskladzie
Dokładnie
Ja też miałem z nim przyjemność, fajna wykałaczka, co do zbrojenia to lekko i delikatnie
Rękojeść i uchwyt wedle uznania, ale na skss wychodzi fajnie, do tego czarna pianka, przelotki proponuje PbMinima w zestawie M 16-8-5 L4-4-3-3-PbMicro Top
#760 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2015 - 13:40
Widziałem Del Toro patrzyłem na ten wątek ale nie wiem jak to się będzie miało do patyka w 1 kawałku .
Hubertus dziękuje za propozycje czy kręciłeś ten blank już w tym systemie ??
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych