Nie wiem, nie chodze po pracowniach
SPACING (ROZMIESZCZENIE I DOBÓR PRZELOTEK)
#821 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 08:53
#822 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 09:22
Zastanawia mnie ile czasu upłynie aż na jerkbait.pl pojawi się post typu:
"Wpadł mi z ręce uncjowy blank ubrany w set od 20Y do 4L (typowa klucha). Pytanie co autor miał na myśli i dlaczego blank został tak ciężko uzbrojony?"
Ile trzeba? 2-3 lata?
- Friko lubi to
#823 ONLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 12:30
Osobiście nie widzę nic szczególnie ekscentrycznego w tym secie przelotek z tytułowej wiadomości. Jak bym miał wybierać pomiędzy zaprezentowanymi tu koncepcjami to prędzej wybrałbym zbrojenie rozpoczynające się od 30V niż od 20Y do takiego kija. To jest uncjowy blank do cholery
Na kijku od Łukasza Masiaka miałem set 25LV-16LV-10LV-7LV-6L i dalej 6-kami do szczytu. Tyle że wędka miała 8lb. I świetnie się nią łowiło ! Obecnie użytkuje popper i z tego co mi pisał też jest bardzo zadowolony.
Nie każdy łowi na plecionki. Poza tym, zbyt mała przelotka początkowa może skręcać linkę, co sie wiąże jeszcze z rozmiarem szpuli kołowrotka i odległością od pierwszej przelotki. Nie ma jedynie słusznego zbrojenia ani jedynie słusznej koncepcji zbrojenia. Są natomiast trendy i mody, które się zmieniają
- Jozi, woblerwz, pepe_79 i 1 inna osoba lubią to
#824 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 13:06
Na kijku od Łukasza Masiaka miałem set 25LV-16LV-10LV-7LV-6L i dalej 6-kami do szczytu. Tyle że wędka miała 8lb. I świetnie się nią łowiło ! Obecnie użytkuje popper i z tego co mi pisał też jest bardzo zadowolony.
No to dopiero musi być klucha...
Friko przyznaj się, jak go nosiłeś to szczytówka wlokła się po ziemi?
Nie wiem co powoduje wrażenia wręcz drastycznej poprawy zachowania blanku 17lb, który przynętę 30gr posyła po horyzont...
Różnica w wadze 7L i 5L to ok 0,1gr, a szczytowej 8FST i 5,5FST to ok. 0,2-0,3gr. Po wymianie przelotek na części szczytowej blanku różnica w wadze uzbrojenia będzie poniżej 1 grama. Na całym secie będzie to ok. 5gr (gdzie zdecydowana większość jest na przelotce wejściowej). Rozumiem gdyby to był blank rzędu 8-10lb, ale 17lb???
Ale jak wiadomo... "lepsze" jest wrogiem "dobrego".
#825 ONLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 13:36
Żadna klucha, - spinning na klasycznym blanku typu freshwater 7'0"/2pc/8lb - taki pstrągowo/okoniowy klasyk. U mnie zaliczył kilka kleni i okoni, Waldek ciąga pstrągi.
Blanki można zbroić rozmaicie, zależy co się chce osiagnąć. Ważne żeby kierować się uświadomionym celem a nie tylko aktualnie obowiązującą modą. Na wagę wędki i tak najwiekszy % wpływ ma konstrukcja rękojeści. Widziałem wędki uzbrojone w superlekkie zestawy przelotek z masakrycznie ciężkimi dolnikami - oszczędzono ze 3 gr na przelotkach a dołozono z 50 gr do rękojeści - to jest dopiero łamigłówka
- Jozi lubi to
#826 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 14:06
ten kij ma podobno niecałe dwa lata wiec można było go inaczej ubrać.Niestety nawet przed dwoma laty tez byłoby za ciężko. Jak ktoś bierze kij z pracowni to trzeba jasno specyzowac o co chodzi i jak ma być kij uzbrojony. Pracownia w standardzie zrobi solidnie,aby było jak najmniej ewentualnych reklamacjiZastanawia mnie ile czasu upłynie aż na jerkbait.pl pojawi się post typu:
"Wpadł mi z ręce uncjowy blank ubrany w set od 20Y do 4L (typowa klucha). Pytanie co autor miał na myśli i dlaczego blank został tak ciężko uzbrojony?"
Ile trzeba? 2-3 lata?
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 02 lipiec 2015 - 14:10
#827 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 14:55
Swego czasu miałem badyl na tym blanku. Spraował się super, był lekki i czuły. Tyle, że ja go uzbroiłem w Fuji tytanowe, NGC od 30. Łowię głównie żyłką, a do kija była podpięta Daiwa 3000, więc z dość szeroką szpulą. Może i 25 można było dać, ale z 30 było dobrze.
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#828 OFFLINE
Napisano 02 lipiec 2015 - 15:13
Ach ten znieniawidzony "standard tejże pracowni" i razem z nim cały ten "Batson Guide Spacing"
Dla porównania...
w tegorocznym "Guide Spacing Chart for 2015" znanego i jakże cenionego St.Croix, "Suggested Guide Size" dla m.in. "Spinning (Salmon/Steelhead)":
http://stcroixrods.c...-Size-Chart.pdf
7'7" -> 30-20-16-10-8-7-6
8'0" -> 30-20-16-10-8-7-6
9'0" -> 30-20-16-10-8-7-7-6
Następnie PacBay:
http://www.fishpacba...n II Blanks.pdf
Guide Size Model SV, 07,07,08,10,16,20,30
Może eksperci jerkbait'a to wyjaśnią?
Użytkownik pepe_79 edytował ten post 02 lipiec 2015 - 15:40
#829 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 08:42
- Przemek lubi to
#830 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 08:53
bmw-vs-lada.jpg
LADA - znana pracownia
BMW - cała reszta
I tu trzeba powiedzieć jasno... po co zmieniać coś co jest doskonałe ?
Użytkownik meme174 edytował ten post 03 lipiec 2015 - 08:53
- mdziam_78, Del Toro i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#831 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 09:38
Panowie, widzę, że temat idzie w dziwnym kierunku...
Może sprecyzuję o co mi dokładnie chodziło, bo widzę, że niektórzy mają swoje interpretacje.
Nigdzie nie napisałem, że takie zbrojenie, jakie zastosowano w pracowni jest złe. Zapytałem jedynie, co ew chciano uzyskać tego typu spacingiem.
Patrząc na obecne kije, które mam, robione w innych pracowniach lub przez forumowym builderów, zastanawia mnie dlaczego w tym Batsonie znana pracownia zastosowała akurat takie uzbrojenie. Wg mnie dość ciężkie i "duże" w stosunku do możliwości i zastosowania blanku.
Po części odpowiedź na moje pytanie jest podana w założonym spacingu na stronie Batsona. I tak można sobie to tłumaczyć - pracownia "poleciała po standardzie" producenta blanków.
Nie mniej, wydaje mi się, że w obecnych czasach można było ten kij uzbroić zdecydowanie lżej bez utraty jego mocy ani właściwości. Ktoś napisał, że na szczycie to zaledwie 1g. Może faktycznie mało, na całości jednak to ok 5g, co już wpływa wg mnie na wyważenie kija np. Dodatkowo, jak ktoś napisał, przy takim obecnym uzbrojeniu, kij dość mocno "rezonansował" (nie gasł) po wymachu na sucho. Mam nadzieję, że lżejszy set to trochę zniweluje.
Ja uznałem, że lepszym zestawieniem będzie do tego patyka set od Y25 do 6L na szczytowej części i mam nadzieję, że się nie zawiodę.
Nie kłóćmy się już, nie spierajmy co lepsze i idziemy nad wodę!
Peace!
#832 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 09:53
Żbiku, zapewne nic nie chciano uzyskać, a jedynie iść zgodnie z amerykańskimi zaleceniami (dla wielu tutaj widać przestarzałymi, a nawet i złymi).
Jak widać nie tyko Batson pozostaje przy takich spacing'ach bo i St.Croix i PacBay nadal rekomendują wręcz to samo.
Ja bym to zinterpretował nie jako błąd, a po prostu typowo amerykańskie podejście, czyli blanki niedoszacowane, grube, mięsite, uzbrojone grubo, mocno.
A powyższa dyskusja przypomina trochę atak krytyki zwolenników Toyoty Supry na Forda Mustanga.
Co z tego, że Mustanga można odchudzić? Wtedy on już nie będzie Mustangiem.
Myślę, że właśnie takie podejście mają amerykańscy producenci blanków...
#833 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 10:07
Dzięki Paweł za odpowiedzi. Znając już trochę tą pracownię, zapewne tak właśnie postąpiono, czyli wg standardowych wskazań producenta blanku.
Fajnie też, że wypowiedzieli się rzeczowo niektórzy znawcy tematu, bo trochę mi to naświetliło światopogląd o "lekkim" zbrojeniu każdego kija. Amerykanie nie uznają zapewne kompromisów i zbrojenie ma być mocne i wytrzymałe. Pytanie, czy wg "nowoczesnych europejskich standardów" nie wystarczyłoby wspominane lżejsze igreki, aby uzyskać to samo?
#834 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 10:18
To co podaje STC, Batson czy inni, to ma byc najbardziej uniwersalne rozwiazanie. Goscie przeciez nie wiedza czy bedziesz lowil na mrozie gdzies na Alasce. Czy zamontujesz kolowrotek wielkosci 1000 czy 4000. A tak przy takim uniwersalnym zbrojeniu polowisz i na mrozie i w tropikach, kolowrotkiem 1000 czy 5000.
Ale jak Ty, juz wiesz w jakich warunkach bedziesz lowil, jaki kolowrotek dasz pod ta wedke, to wtedy zaczyna sie inna bajka
- Friko, Jozi, mdziam_78 i 2 innych osób lubią to
#835 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 10:41
Pytanie, czy wg "nowoczesnych europejskich standardów" nie wystarczyłoby wspominane lżejsze igreki, aby uzyskać to samo?
Osobiście dla tej mocy blanku dałbym od 25Y i zakończył na 5,5L i 6 na szczyt.
Mam tak ubranego CD XLS (2,6m, 7-28gr) i według mnie kijek "działa" bardzo dobrze z młynkiem 2000/3000.
25Y jest na wysokość podobna do 30V.
Od 20Y do 5,5L mam CD XLS (2,13m, 2-12gr), sparowanego z młynkiem 1000 i również według mnie jest git.
#836 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 11:21
Tak właśnie zrobiłem, będzie set od 25Y do 6L. Chciałem nawet 5L na szczyt ale nie dostałem takich ringów jakie chciałem (SiC Titanium Coated) i muszą być 6
Z tym, że młynek do niego to TP4000 '11, mam nadzieję, że Y25 będzie wystarczająco wysoka na ten kręcioł.
Użytkownik Żbiku edytował ten post 03 lipiec 2015 - 11:22
#837 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 11:39
Y25 będzie wystarczająca, tak jak pisałem jest podobnie wysoka jak V30
Użytkownik pepe_79 edytował ten post 03 lipiec 2015 - 11:39
#838 OFFLINE
Napisano 03 lipiec 2015 - 18:01
Tak właśnie zrobiłem, będzie set od 25Y do 6L. Chciałem nawet 5L na szczyt ale nie dostałem takich ringów jakie chciałem (SiC Titanium Coated) i muszą być 6
Z tym, że młynek do niego to TP4000 '11, mam nadzieję, że Y25 będzie wystarczająco wysoka na ten kręcioł.
Będzie "miodzio" ,wiem ze swojego doświadczenia, i też wybrałbym wyższą 25 tkę
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 03 lipiec 2015 - 18:03
#839 ONLINE
Napisano 04 lipiec 2015 - 06:49
#840 OFFLINE
Napisano 04 lipiec 2015 - 08:51
Mam alternatywną 30Y w razie "W". Myślę, że nasz forumowy Budowniczy sobie z tym poradzi
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, spacing, przelotki
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych