Dla mnie najważniejsze jest to, czy kij choć trochę się ładuje. Od biedy mogę się patrzyć na plecionkę, gdy opadu nie czuć/nie widać, ale nie ma obejścia dla słabych odległości.Oba blanki sie do takiego łowienia jak opisałes w poprzednim poscie nadaja.
Mizuki vs Qualia jest nieco wolniejszy i wlasciwie ma inna charakterystyke pracy szybciej przechodzi do pelniejszego ugiecia,mysle ze to prawdopodobnie przez zastosowanie nieco innego modulu wegla.
Qualia plynnie przechodzi pod obciazeniem do srodka ale dolnik jest bardziej trzymajacy jak w mizuki,co nie znaczy ze nie pracuje..
W obu blankach wg. mnie czucie przynety zaczyna sie minimum od 1,5-2g jesli chodzi o gumy,jednakowo sobie poradza z malymi wobkami i blaszkami.
Wg. mnie kazdy blank z wklejka bedzie mniej uniwersalna jak wyzej opisane blanki,no moze poza sytuacja gdzie wklejke trzeba by bylo skrócic,lub zeszlifowac w zaleznosci od sytuacji.
Uwazam ze w relatywnie wiekszym komforcie podanymi przez ciebie przynetami bedziesz lowił tubularem .
Ale mówisz, że delikatność szczytówek podobna, mimo różnej grubości? Trzeba nieźle temat wybadać, żeby coś wiedzieć...
Wklejki mają ten plus, że pozwalają dorzucić trochę delikatniejszą szczytówkę do troszkę nocniejszego blanku. Można użyć zwykłej węglowej, można hard solid tip, a szczytówka w blanku jest zależna niejako od charakterystyki całości.
Użytkownik Andżej edytował ten post 03 luty 2023 - 20:43