Multiplikatory Abu Garcia Ambassadeur
#141 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2019 - 19:35
#142 OFFLINE
Napisano 05 marzec 2019 - 22:14
Pytam szanownych bo nie wiem.
#143 OFFLINE
Napisano 07 marzec 2019 - 20:52
- Paweł J i vastus lubią to
#144 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2019 - 18:38
Ambassadeury 'ze starych. dobrych czasów'. Jak ktoś ma wolną gotówkę i chce zainwestować...
Użytkownik Aquarek edytował ten post 08 marzec 2019 - 18:41
#145 OFFLINE
Napisano 10 marzec 2019 - 20:35
- Paweł J lubi to
#146 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2019 - 21:39
A z końmi wychodzi na to, że gniady może być od Kuhailan, jednej z pięciu legendarnych klaczy Mahometa. Ja cię nie mogę Pozdrawiam
#147 ONLINE
Napisano 12 marzec 2019 - 22:06
Kto jak kto, ale Ty nie możesz tej klaczy od Mahometa???!!! Trzymam
- hose4ras lubi to
#148 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 20:59
Chciałbym prosić autora cytowanego poniżej wpisu o pomoc w zrozumieniu mi jego przesłania. Zaznaczam, że czytam wpisy kolegi, wszystkie, doceniam zainteresowanie tematem, jednak czasem nie nadążam za tokiem rozumowania szanownego forumowicza.
Witam, jeszcze odnośnie wałów i osi obrotowych, już wysprzęglonych, to o tym jak je traktować podczas zarzucania decyduje prędkość obracania się łożysk i w efekcie ich opory ruchu. Np. dla pitch opory ruchu są pomijalne, ale dla rzutów z grubym przyponem strzałowym, z wymontowanym wodzikiem, długą wędką, oburęcznych wymachów, dużym cw moment obrotowy narasta w ułamku sekundy. Ośka czy oś obrotowa, nawet ta z Wikipedii, chyba nie wytrzymują i potrzebny jest znowu wałek. Chyba dla niektórych pomorskich surfcastingowców, to nic nowego.Master Caster i hałas narastania oporów ruchu łożysk kulkowych w pierwszej sekundzie rzutu, a dla równowagi coś więcej https://www.youtube....h?v=0wGQls_8zsw
A z końmi wychodzi na to, że gniady może być od Kuhailan, jednej z pięciu legendarnych klaczy Mahometa. Ja cię nie mogę Pozdrawiam
"(...) odnośnie wałów i osi obrotowych, już wysprzęglonych, to o tym jak je traktować podczas zarzucania decyduje prędkość obracania się łożysk i w efekcie ich opory ruchu".
Prędkość obracania się łożysk decyduje o tym, jak traktować osie i wały podczas rzucania? Proszę o wybaczenie, ale to jakaś enigma. O co chodzi z tym "traktowaniem"?
"Ośka czy oś obrotowa, nawet ta z Wikipedii, chyba nie wytrzymują i potrzebny jest znowu wałek".
Kolega sugeruje, że o tym, co jest osią lub wałem, decydują siły z nimi związane? Serio?
Jeśli się czymś interesuję, pasjonuję, to lubię czytać wszystko, co na ten temat napisano. Jednak z twórczością kolegi mam problem. Tak to widzę: siedzę w domu, goszczę znajomego, z którym spędzamy miły wieczór, bo coś tam sobie pijemy, rozmawiamy o naszej pasji, a tu nagle, bez ostrzeżenia, wchodzi do pokoju nieznajomy w stroju pingwina, staje na baczność i recytuje dziwny wiersz, przeplatany słowami zaczerpniętymi z bliżej nieznanych języków, po czym wychodzi. Ja patrzę na znajomego, on na mnie, po czym równocześnie wypowiadamy: "kurna, co to było?".
Czy występuje tutaj analogia do serialu "Z Archiwum X"? Trzeba uwierzyć, żeby zrozumieć?
- Jake 6 lubi to
#149 OFFLINE
Napisano 14 marzec 2019 - 21:22
- Jake 6, Fiskare i Iluzjonista lubią to
#150 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2019 - 22:47
#151 OFFLINE
Napisano 16 marzec 2019 - 23:41
(...) wałki w przeciwieństwie do osiek mogą być grubsze z uwagi na siły z nimi związane.
Osie nie mogą być grube? Czyli nadal twierdzisz, że jeśli coś jest grube i mocne, to jest wałkiem, a gdy cienkie, to osią. "Wysprzęglona" szpula multiplikatora, czyli w czasie rzutu, zawsze obraca się wraz z osią, bo tak trzeba nazwać ten element, ponieważ nie przenosi on momentu skręcającego (moment skręcający wywoływany mechanizmem hamulcowym jest pomijalny, co oczywiste). Jeśli ten element będzie miał 10 mm średnicy, nadal pozostanie osią.
Użytkownik Iluzjonista edytował ten post 16 marzec 2019 - 23:47
#152 OFFLINE
Napisano 17 marzec 2019 - 00:20
DziękujęWitam,
Morrum to nie Ambassadeur. Napis Ambassadeur na kartoniku Morrum podkreśla dobrą praktykę budowania multiplikatorów, niegdyś nad rzeką o tej samej nazwie. Ambassadeury faktycznie to okres 1962-1991, a Morrum to beka z 1995 roku projektowana już CAD i obrabiana CNC.
Produkcję rzemieślniczego Recorda wyhamował Ambassadeur wykonywany w tradycyjnej technologii, a Ambassadeura miał chyba zastąpić Morrum w technologii wspomaganej komputerowo. Można przeczytać o tym jak na zamkniętych pokazach pasjonatów multiplikatorów chyba bezrefleksyjnie kopara opada na widok ślizgania się na rubinach i szafirach tępej szpili RecordA 1943-1946, ale nie słyszałem żeby na castingowych zawodach Morrum 1600 rzucił dalej 18 g ciężarek od Ambassadeura 2500C.
Z manufaktury nad rzeką Morrum cesja rzemieślnika uległa rozproszeniu po całym świecie, a tam pozostało muzeum.
A nad rzeką Bug Stadnina Koni ma już ponad 200-letnią tradycję
Pozdrawiam
#153 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2019 - 19:48
#154 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2019 - 17:07
#155 ONLINE
Napisano 24 marzec 2019 - 17:24
Gdybyś założył własny, autorski, specjalistyczny wątek, mógłbyś stawiać tezy, obalać je i potwierdzać, polemizować i aktualizować ... a to wszystko samemu ze sobą, dostosowując poziom do nieosiągalnego dla wielu zakresu
Watek o konikach to już na bank musisz założyć, wyznaczając nowe horyzonty postrzegania, dla tego forum
- Fiskare, hose4ras, szczupak1 i 2 innych osób lubią to
#156 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2019 - 21:15
Użytkownik SID edytował ten post 24 marzec 2019 - 21:17
#157 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2019 - 18:33
#158 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2019 - 19:27
Ty Kingu z zamiłowania jesteś wędkarz, ale zawodowo coś historyk.
- sucks_one, szczupak1, Alexspin i 1 inna osoba lubią to
#159 OFFLINE
Napisano 13 kwiecień 2019 - 14:34
#160 OFFLINE
Napisano 27 kwiecień 2019 - 14:11
Użytkownik king edytował ten post 27 kwiecień 2019 - 14:18
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych