Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Gotujemy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1113 odpowiedzi w tym temacie

#781 OFFLINE   Pluszszcz

Pluszszcz

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 620 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 07:40

Marcin, na początek załatw może żeby nie trzeba było załatwiać tylko normalnie kupić. Ziemniaki z Hiszpanii be, ale nasze super, bo nasi producenci to tylko na nawozach organicznych uprawiają. Stonkę cała rodzina do butelek zbiera...

Takimi argumentami można się przerzucać w nieskończoność. Kiedyś do sklepu na wsi szło się po piwo, gwoździe i śledzie z beczki. Teraz po jajka i warzywa przywiezione z hurtowni, bo się ludziom kur i warzyw nie chce hodować nawet dla siebie.


  • slawek_2348 i Byniek lubią to

#782 OFFLINE   biturbo

biturbo

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 132 postów
  • Lokalizacjamultikono: @Sztangista
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:S

Napisano 21 kwiecień 2020 - 08:58

Można normalnie kupić i nie dokarmiać zagranicznych sklepów. Wolę drożej zapłacić i kupić w polskim sklepie i dać swojemu zarobić. Wiadomo że do biedry idzie gorszy sort i jest to udowodnione no ale wiecie co jecie.. (kurczak za 4 zł?  to na czym to karmione?) Naszego rolnika nie stać jest walić tyle nawozów i chemii w opryskach co hiszpan. Tak samo sady. U nas pryskają jabłka 3 razy (jak nie wymrozi) a niemiec 60. Jest różnica? Jest. Ale jabłka z lydla najlepsze.

Kiedyś na wsi w sklepie tak było dopóki nie wyniszczyliście małych sklepów zakupami w sklepach wielkopowierzchniowych. Sami do tego doprowadziliście.

U nas większość ludzi trzyma kury i sami warzywa hodują. Niszczycie polskie rolnictwo kupując w biedrach. To Wam chciałem uświadomić. 


  • Sławek Oppeln Bronikowski lubi to

#783 OFFLINE   deridun

deridun

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:25

Zniszczył ten kto wpuścił dla zysku drapieżnika...
konsumenci tylko próbują przetrwać.Osobiście kupuję na targu,40 lat od tych samych sprzedawców lub potomków.
Gotuję,bo lubię wiedzieć z czego posiłek złożony.

#784 OFFLINE   Mysha

Mysha

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 977 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 21 kwiecień 2020 - 09:52

Można normalnie kupić i nie dokarmiać zagranicznych sklepów. Wolę drożej zapłacić i kupić w polskim sklepie i dać swojemu zarobić. Wiadomo że do biedry idzie gorszy sort i jest to udowodnione no ale wiecie co jecie.. (kurczak za 4 zł?  to na czym to karmione?) Naszego rolnika nie stać jest walić tyle nawozów i chemii w opryskach co hiszpan. Tak samo sady. U nas pryskają jabłka 3 razy (jak nie wymrozi) a niemiec 60. Jest różnica? Jest. Ale jabłka z lydla najlepsze.

 

Polska jest potentatem w produkcji drobiu i jajek. Proponuję wycieczkę w okolice Mławy- Żuromina. Ferma na fermie. Kurczaki/jajka w "biedronkolidlach" są polskie. 

 

To samo z jabłkami. Tu też jesteśmy jednym z największych producentów na świecie. Możesz mi wierzyć, moja najbliższa rodzina pracuje w przetwórstwie owocowym.

 

Co nie zmienia faktu, że zwłaszcza teraz, zakupy robię w  sklepie spożywczym mojego sąsiada. Ciasta i wędliny też kupujemy od moich klientów, a jutro zostawiam samochód w warsztacie u kumpla. Jest słabo- pieniądze dajemy swoim.


Użytkownik Mysha edytował ten post 21 kwiecień 2020 - 09:54

  • Sławek Oppeln Bronikowski, kogut1982, Byniek i 2 innych osób lubią to

#785 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6265 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 21 kwiecień 2020 - 10:08

Marcin, ja widocznie tępa dzida jestem.  :(

Dlaczego w zagranicznym sklepie kupuję polskie mięso, polskie jabłka, polskie kurczaki, polskie ziemniaki itp? Byłeś tam kiedyś?

Mam typa, który codziennie stoi ze straganem niedaleko mojego bloku. Dlaczego pomidory u niego są 35% droższe niż w zagranicznym sklepie? I do tego niejadalne, plastikowe? 

Dlaczego w zieleniaku (podobno zamordowanym przez sklepy wielkopowierzchniowe) marchewka jest dwa razy droższa niż w Carrefour 150 metrów dalej? Do tego jest up...a w błocie i nadgniła.

Dlaczego w Selgrosie potrafią opisać i podzielić gatunki ziemniaków, a baba na bazarze pyta mnie "a jakie pan chce?", albo mówi "dobre panie, wszystkie biero"? A w domu połowę wyrzucam, nie nadają się do niczego, bo były przemarznięte.

Dlaczego, jak proszę o dwa pęczki rzodkiewki, to ten na spodzie jest zwiędły i gówniany?

 

Jesteś pewien, że to ja i pozostali klienci zabijają nasze rolnictwo?

 

Ja chętnie kupię dobry produkt w wyższej cenie, ale żądam, żeby mnie obsłużono jak należy, żeby sprzedawca był kompetentny i uczciwy, żeby towar był godny ceny, której się żąda za niego. Nie będę kupował żywności przez internet, pójdę do Selgrosa, pogawędzę z przemiłą sprzedawczynią, która opowie mi o sezonowanym na sucho ribeye i kupię go po stówie za kilo. Nie dam walić się po rogach typowi, który nie wie, co sprzedaje, ale jest "naszym, rodzimym" producentem z gównianym towarem w kosmicznej cenie. Ten ribeye z Selgrosa pochodzi z polskiej hodowli, z wyselekcjonowanego byka, ale komuś chciało się zapracować na cenę, której żąda.

 

Dlatego mnie nie przekonałeś i nadal będę "zabijał"  :bighair:



#786 OFFLINE   biturbo

biturbo

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 132 postów
  • Lokalizacjamultikono: @Sztangista
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:S

Napisano 21 kwiecień 2020 - 15:39

Bardzo mała część owoców od naszych producentów trafia do lidlobiedronki. Metki że polskie a warzywa i owoce z zagranicy. Podmieniają i oszukują klientów. Macie jeden z wielu przykładów. https://youtu.be/1hJviEoy-6A 

Po za tym jak nawet nasze owoce sprzedadzą to gdzie kasa trafia? Niemcy, Portugalia, Ameryka a Polska robi się biedniejsza. Tak to działa. Rośliny to już wszystkie z importu.

Plastikowe to raczej nie w naszych polskich warzywniakach a w biedrze i reszcie.

Bartek wiesz dlaczego nie zwiędnięte i piękne te warzywka? Naładowane chemią że pół roku leżą i się nie psują. To import to plastikowe gówno. 

 

 

Szkodzicie Polsce robiąc zakupy w tych sklepach. Możecie dalej tak robić. Potem 11 listopada wywiesicie flagę, pójdziecie na marsz i powiecie jacy z Was patrioci. 

Włączcie myślenie. To nie boli.



#787 OFFLINE   Wedkarz 1987

Wedkarz 1987

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 161 postów

Napisano 21 kwiecień 2020 - 15:48

Najzwyczajniej źle zbierasz dostawców, nie jest trudno znaleźć rolnika co sprzedaje zdrową żywność w normalnej cenie. Idąc twoim tokiem myślenia, każdy by czegoś żądał od każdego np. godnego wynagrodzenia za pracę, normalnych podatków itp. Moja skromna osoba nawet nie chce żadać, by pzw zarybiło mi Wisłe pod domem😁 choć za tyle lat płacenia składek mogliby się zlitować i rzucić ze dwa okonie do wody raz na kilka lat hehe😁

#788 OFFLINE   gulf

gulf

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2700 postów
  • LokalizacjaRoztocze
  • Imię:Mateusz

Napisano 21 kwiecień 2020 - 16:54

W UK jedza polskie pomidory , które supermakety sprzedają jako brytyjskie . Rolnik zamawia towar z PL , przepakowuje to na sortowniach w brytyjskie ubranko i tak to idzie dalej . Dymaja Nas nie zwykli ludzie , tylko ci wybrani . Nienawidzę skurw...ieli . Nie tylko Polska , ale cały świat cierpi z powodu tej jebanej zarazy wybranej . Pewnie będzie ban ale jako Polak mam to w dupie . Smacznego  ;)


  • strary, coma i morrum lubią to

#789 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2656 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 21 kwiecień 2020 - 17:10

Ze straganów, z małych polskich sklepików powiadasz?
Od tych cwaniaczków z miodem w uszach, co w biedrze albo lidlu na promocji pomidory kupują a potem jako świerze, polskie, od lokalnego sprzedawcy dwa razy drożej sprzedają?
Pie... ę sam sobie do lidka pójdę i w ch... a robić się cwaniakowi nie dam.
Poza tym to wątek o gotowaniu i innym przygotowywaniu potraw a nie o pier... u o swoim światopoglądzie.

Użytkownik Artech edytował ten post 21 kwiecień 2020 - 17:17


#790 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6265 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 21 kwiecień 2020 - 20:15

Słusznie Artur, przepraszam, że dałem się podpuścić.

Wracając do tematu, właśnie pierwszy raz w życiu przygotowałem polentę. Jutro będzie podsmażana do zębacza z patelni   :)


  • Artech lubi to

#791 OFFLINE   bob74

bob74

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 920 postów
  • LokalizacjaAugustów/Warszawa
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Jatkowski

Napisano 21 kwiecień 2020 - 22:22

... nie mów Bartek, że za Cervantesa się wziąłeś...


  • bartsiedlce lubi to

#792 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6265 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 21 kwiecień 2020 - 22:32

Robert, bez przesady   :P



#793 OFFLINE   Maciej1979

Maciej1979

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 357 postów
  • LokalizacjaPolska
  • Imię:Maciej

Napisano 21 kwiecień 2020 - 22:46

Pomidory z lidla...zazdroszczę wam wysokiej tolerancji  smakowej,ja nie potrafię.


  • kotwitz i biturbo lubią to

#794 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6265 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 21 kwiecień 2020 - 22:57

Panowie, wracamy do tematu gotowania, proszę.

Chwalcie się pysznymi potrawami i przepisami na nie.



#795 ONLINE   BOB

BOB

    SUM

  • PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10168 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 21 kwiecień 2020 - 23:03

No właśnie miałem zamiar, ale uświadomiłem sobie, że to potrawa z kaczki (lub kaczora?) i znowu była by awantura :(  :rolleyes:



#796 OFFLINE   biturbo

biturbo

    Forumowicz

  • Zbanowani
  • PipPip
  • 132 postów
  • Lokalizacjamultikono: @Sztangista
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:S

Napisano 21 kwiecień 2020 - 23:31

Bartek napisałem jak jest. To nie była prowokacja.Przyjmij na klatę i po sprawie. 

Kaczka przejdzie. Kaczor to już polityka...



#797 OFFLINE   trolinka666

trolinka666

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów
  • LokalizacjaPodlasie
  • Imię:Bartek

Napisano 22 kwiecień 2020 - 00:10

Tak dla rozluźnienia tematu. Takimi potrawami przywitalem gości na swoją 40 stkę. mięsko było 100% regionalne,miny gości bezcenne

Załączone pliki


Użytkownik trolinka666 edytował ten post 22 kwiecień 2020 - 00:11

  • Artech i biturbo lubią to

#798 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

    Zaawansowany

  • Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4905 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 22 kwiecień 2020 - 06:01

Gotowanie -  dzięki wielkim sieciom - nie naszym, którym entuzjastycznie oddaliśmy nasz rynek, ceny i handel.. i pozwoliliśmy wykształcić własne gusta -  jak widać nabrało wymiaru formacyjnego, wręcz tożsamościowego. Miałem zamiar podać przepis na wyjątkowo prostą sałatkę z kartofli i buraków, ale niektórym pewnie skojarzyłaby się z atakiem na własną osobowość albo świeżo uzyskany światopogląd.. :)

 

Szpinak rządzi wiosną. Z pola pod Łęczycą przywieziony bez obowiązkowych pośredników na na Górniak. Blanszujemy dwie - trzy minuty, cedzimy, kroimy, i ciągle gorące przekładamy na klasyczną stalową patelnię, w której na łyżce masła - niekoniecznie z promocji -  dochodzi słomka z wędzonej słoniny albo boczku - nie zapominając, że wędzone = unijnie zabronione. Chwilkę trzymamy na ogniu, dodajemy jajko albo młody czosnek.. albo nie dodajemy, lekko solimy grubą, kłodawską, i niemniej lekko mieszamy. Do kompletu świeży razowy chleb z lokalnej piekarni- broń Boże podróbki z marketu pieczone wyłącznie dla zagorzałych europejsów, przyjemnie grubo posmarowany masłem. I wino.. jak się jeszcze zmieści.. :)  


  • Maciej1979 i coma lubią to

#799 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 793 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 22 kwiecień 2020 - 06:28

Załączony plik  susz.jpg   86,37 KB   22 Ilość pobrań

 

Taka zakąska do browara...

Lepsza od orzeszków itp...

Kto próbował?


  • pawelHERP lubi to

#800 OFFLINE   jabadaon

jabadaon

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 postów
  • LokalizacjaMałopolska

Napisano 22 kwiecień 2020 - 06:37

Hmmm, a co to jest, bo nie rozpoznaję🙄