Jump to content

  •      Sign In   
  • Create Account

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Photo

Gotujemy


  • Please log in to reply
1113 replies to this topic

#1081 OFFLINE   TeDDyBoY

TeDDyBoY

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 posts

Posted 12 October 2023 - 18:19

Tagietelle z rydzami szpinakiem i kurczakiem 😋😋😋

Attached Files


  • gulf, Del Toro, BOB and 2 others like this

#1082 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

    Ekspert

  • Moderatorzy
  • 6,265 posts
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Posted 13 October 2023 - 10:07

Po co rydzyki psuć kurą?   :D


  • MaleX, kogut1982 and bob74 like this

#1083 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,949 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 23 December 2023 - 17:06

Ozór wołowy

 

Ozór wołowy 1,2-1,6kg, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprz w kulkach, krojony seler i por, solimy płaską łyżkę soli na 1L wody. Gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. 

 

Ugotowany ozór obieramy ze skóry, która ładnie odchodzi kiedy mięso jest gorące. Kroimy na plastry, podajemy z pszenną bagietką i masłem. Niektóre osoby dodają chrzan lub majonez, ja lubię bez dodatków.

 

Smacznego.

 

Attached File  IMG_20231223_163714.jpg   97.97KB   19 downloads

 

Attached File  IMG_20231223_163821.jpg   108.59KB   19 downloads


  • Sławek Oppeln Bronikowski, slawek_2348, Biesan and 3 others like this

#1084 OFFLINE   jajakub

jajakub

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1,002 posts
  • LokalizacjaLublin

Posted 23 December 2023 - 18:20

Smacznego
Pod taką postacią (saute) nie jadłem ale miło wspominam w sosie chrzanowym

#1085 OFFLINE   witeg

witeg

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 posts
  • Imię:Witek

Posted 23 December 2023 - 19:56

W sosie chrzanowym albo w galarecie.



#1086 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,949 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 23 December 2023 - 19:59

Wiele osób lubi wersje duszone w sosach, zwykle chrzanowym, majonezowym czy musztardowym. Osobiście uważam, że delikatny, naturalny smak ozorków, najlepszy jest bez dodatków ale to oczywiście kwestia gustu. Lubię wołowinę, szczególnie mięśnie, które wymagają krótkiej obróbki cieplnej jednak wyjątkiem są ozorki i żołądki, które gotujemy długo. 

 

Attached File  IMG_20231223_195840.jpg   114.31KB   18 downloads

 

 



#1087 OFFLINE   bartekmaj

bartekmaj

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 posts
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartek
  • Nazwisko:Majewski

Posted 23 December 2023 - 20:47

Ozora nigdy nie jadłem. Jakoś mnie odrzucał zawsze.

Dopiero rok temu (w wieku 39 lat ) spróbowałem golonki bo też miałem opory.
Golonka dobrze zrobiona ( przypieczona ) posmakowała mi, może przyjdzie czas i na ozór.
Jak to smakuje 😀, do czego można porównać ?

#1088 OFFLINE   Rampampam

Rampampam

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 211 posts
  • LokalizacjaGdzieś tam...

Posted 23 December 2023 - 21:02

Iście wigilijne danie ten byczy jęzor :lol:

#1089 OFFLINE   morales

morales

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 292 posts

Posted 23 December 2023 - 21:31

Jęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.

#1090 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,949 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 23 December 2023 - 21:46

Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.

 

Attached File  IMG_20231223_214612.jpg   60.24KB   21 downloads


  • Qcyk likes this

#1091 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 70 posts
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Posted 23 December 2023 - 21:54

Jęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.

Potwierdzam, filmy to przerost formy nad treścią, nie jest tak źle

#1092 OFFLINE   TeDDyBoY

TeDDyBoY

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 posts

Posted 24 December 2023 - 14:15

Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.

IMG_20231223_214612.jpg


Jajecznice z mózgiem jadłeś? 😁
  • guciolucky likes this

#1093 OFFLINE   jachu

jachu

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1,101 posts
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Skowron

Posted 24 December 2023 - 14:48

Jajecznice z mózgiem jadłeś?

Kiedyś goszcząc u krewnych w Polance Wielkiej miałem okazję. Taką z móżdżkiem cielęcym. Przyznam, że jednak lepiej wspominam pyszną sarninkę, którą wtedy nas uraczono. :)


  • kris73 likes this

#1094 OFFLINE   Ardoro

Ardoro

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 posts
  • LokalizacjaDolnośląskie

Posted 24 December 2023 - 14:55

Nerek nie jadłem ale móżdżek jak najbardziej. Tylko nie z jajecznicą, pewnie też dobry, ale nie próbowałem. Robię po prostu smażony z cebulką na maśle. Oczyszczony z błonek dodaję do lekko zrumienionej cebulki. Raz kupiłem większą partię i okazało się że spokojnie można zamrażać.



#1095 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,949 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 24 December 2023 - 14:58

Przepis na roladę cielęcą z nerkami, umieszczę jak wykonam danie, pewnie w poniedziałek. Mózg jadłem pod wieloma postaciami, kiedyś modny był wędzony, później jako główny składnik pasztetów, aż ostatecznie został praktycznie wycofany z powszechnego handlu, co oczywiście jest dużym błędem ale ...



#1096 OFFLINE   Artech

Artech

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2,656 posts
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Posted 24 December 2023 - 20:52

Móżdżek z jajeczkiem pamiętam tylko z dzieciństwa, jak babcia robiła. Był pyszny.
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...
  • BOB likes this

#1097 OFFLINE   Mariusz1000

Mariusz1000

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 319 posts
  • Lokalizacjanad wodą
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:G

Posted 24 December 2023 - 22:52

Móżdżek z jajeczkiem pamiętam tylko z dzieciństwa, jak babcia robiła. Był pyszny.
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...

Moja mama robiła, do dzisiaj wspominam, niebo w gębie  :)



#1098 OFFLINE   Qcyk

Qcyk

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3,202 posts
  • LokalizacjaBug / Wisła
  • Imię:Daniel

Posted 25 December 2023 - 09:53

Móżdżek ojjjj 😊 ale wczoraj skradły moje serce proziaki z pieca (który jest odpalany raz w roku w Wigilię) do tego masło czosnkowe. Bajka



Attached File  IMG_20231224_155810.jpg   52.15KB   15 downloads
  • Artech, Sławek Oppeln Bronikowski, miramar69 and 4 others like this

#1099 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,949 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 25 December 2023 - 23:03

Rolada cielęcą z nerkami

 

Cztery nerki cielęce czyścimy z łoju i moczymy w zimnej wodzie przez 24h, wodę zmieniamy kilkukrotnie. 

 

Attached File  IMG_20231225_132646.jpg   42.9KB   15 downloads

 

Mostek cielęcy trybujemy z kości, nacieramy solą, pieprzem, mieloną papryką chilli. Posypujemy liśćmi selera i świeżego rozmarynu. Dodajemy kilka ząbków czosnku, pociętych w krążki. Na mostku układamy wypłukane nerki i kostkę masła pociętego w plastry.

 

Attached File  IMG_20231225_150913.jpg   90.95KB   16 downloads

 

Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Roladę nacieramy solą, pieprzem i papryką w grubych płatkach.

 

Attached File  IMG_20231225_150955.jpg   62.58KB   16 downloads

 

Całość zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 200C.

 

Attached File  IMG_20231225_225339.jpg   92.14KB   16 downloads

 

Po upieczeniu kroimy w grube kawałki, polewamy sosem, który pływa w naczyniu i życzymy, Smacznego :)

 

Attached File  IMG_20231225_225302.jpg   76.82KB   17 downloads


Edited by guciolucky, 25 December 2023 - 23:06.

  • Piotr Gołąb, morales, Byniek and 3 others like this

#1100 OFFLINE   guciolucky

guciolucky

    NO release NO glory

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 4,949 posts
  • LokalizacjaOlsztyn

Posted 17 March 2024 - 08:52

Podczas wczorajszych zakupów w Intermarche, wpadł mi w oko towar, którego raczej nigdy bym nie kupił. Kawałek wołowiny dojrzewającej z rostbefu, zapakowany w folię vacuum, przeznaczony na steki w cenie 59.99 za kilogram. Byłem głodny, miałem ochotę na kawałek mięsa, pal licho pomyślałem, wezmę wynalazek i zobaczę z ciekawości, ostatecznie zjem podeszwę bo przecież niemożliwe żeby ktoś sezonował dobrą wołowinę i sprzedawał za pół ceny.

Rostbef położyłem na deskę, przyprawiłem i zostawiłem na pół godziny żeby wyrównać temperaturę mięsa.

Attached File  IMG_20240316_173617.jpg   103.23KB   12 downloads

Ku mojemu zdziwieniu, po czasie, stek wyglądał lepiej niż w worku i nic z niego nie wypłynęło

Rozgrzałem patelnię z odrobiną oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami w ziołach i usmażyłem steka. Bastowałem chwilę i odłożyłem na 3 minuty na deskę.

Attached File  IMG_20240316_182825.jpg   89.05KB   12 downloads

Jakiesz z było moje zdziwienie kiedy wbiłem zęby w mięso

Attached File  IMG_20240316_182747.jpg   84.04KB   12 downloads

Stek był tak kruchy i smaczny jakbym jadł go w profesjonalnej stekowni. Zatem mogę polecić Wam moje wczorajsze odkrycie kulinarne i życzę smacznego.

Attached File  IMG_20240316_173646.jpg   108.83KB   12 downloads

Wiem, że nie wygląda ale zapewniam, że smakuje na tyle dobrze, że wróciłem i kupiłem resztę opakowań jakie zostały w sklepie.
  • Artech, jajakub, Piotr Gołąb and 2 others like this