Gotujemy
#1082 OFFLINE
Posted 13 October 2023 - 10:07
Po co rydzyki psuć kurą?
- MaleX, kogut1982 and bob74 like this
#1083 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 17:06
Ozór wołowy
Ozór wołowy 1,2-1,6kg, myjemy i wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego, pieprz w kulkach, krojony seler i por, solimy płaską łyżkę soli na 1L wody. Gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
Ugotowany ozór obieramy ze skóry, która ładnie odchodzi kiedy mięso jest gorące. Kroimy na plastry, podajemy z pszenną bagietką i masłem. Niektóre osoby dodają chrzan lub majonez, ja lubię bez dodatków.
Smacznego.
IMG_20231223_163714.jpg 97.97KB 19 downloads
IMG_20231223_163821.jpg 108.59KB 19 downloads
- Sławek Oppeln Bronikowski, slawek_2348, Biesan and 3 others like this
#1084 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 18:20
Pod taką postacią (saute) nie jadłem ale miło wspominam w sosie chrzanowym
#1085 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 19:56
W sosie chrzanowym albo w galarecie.
#1086 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 19:59
Wiele osób lubi wersje duszone w sosach, zwykle chrzanowym, majonezowym czy musztardowym. Osobiście uważam, że delikatny, naturalny smak ozorków, najlepszy jest bez dodatków ale to oczywiście kwestia gustu. Lubię wołowinę, szczególnie mięśnie, które wymagają krótkiej obróbki cieplnej jednak wyjątkiem są ozorki i żołądki, które gotujemy długo.
IMG_20231223_195840.jpg 114.31KB 18 downloads
#1087 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 20:47
Dopiero rok temu (w wieku 39 lat ) spróbowałem golonki bo też miałem opory.
Golonka dobrze zrobiona ( przypieczona ) posmakowała mi, może przyjdzie czas i na ozór.
Jak to smakuje 😀, do czego można porównać ?
#1088 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 21:02
#1089 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 21:31
#1090 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 21:46
Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.
IMG_20231223_214612.jpg 60.24KB 21 downloads
- Qcyk likes this
#1091 OFFLINE
Posted 23 December 2023 - 21:54
Potwierdzam, filmy to przerost formy nad treścią, nie jest tak źleJęzor to akurat zwykły mięsień, wyzwanie to cynaderki - raz to jadłem. Kolega zachwyca się byczymi jądrami. Ostatnio powtórzyliśmy szwedzkie śledzie, poszło gładko, wszelkie filmiki mocno przesadzone.
#1092 OFFLINE
Posted 24 December 2023 - 14:15
Nerki cielęce i świński mózg stawiam na równi jeśli chodzi o moje ulubione dania.
IMG_20231223_214612.jpg
Jajecznice z mózgiem jadłeś? 😁
- guciolucky likes this
#1093 OFFLINE
Posted 24 December 2023 - 14:48
Jajecznice z mózgiem jadłeś?
Kiedyś goszcząc u krewnych w Polance Wielkiej miałem okazję. Taką z móżdżkiem cielęcym. Przyznam, że jednak lepiej wspominam pyszną sarninkę, którą wtedy nas uraczono.
- kris73 likes this
#1094 OFFLINE
Posted 24 December 2023 - 14:55
Nerek nie jadłem ale móżdżek jak najbardziej. Tylko nie z jajecznicą, pewnie też dobry, ale nie próbowałem. Robię po prostu smażony z cebulką na maśle. Oczyszczony z błonek dodaję do lekko zrumienionej cebulki. Raz kupiłem większą partię i okazało się że spokojnie można zamrażać.
#1095 OFFLINE
Posted 24 December 2023 - 14:58
Przepis na roladę cielęcą z nerkami, umieszczę jak wykonam danie, pewnie w poniedziałek. Mózg jadłem pod wieloma postaciami, kiedyś modny był wędzony, później jako główny składnik pasztetów, aż ostatecznie został praktycznie wycofany z powszechnego handlu, co oczywiście jest dużym błędem ale ...
#1096 OFFLINE
Posted 24 December 2023 - 20:52
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...
- BOB likes this
#1097 OFFLINE
Posted 24 December 2023 - 22:52
Móżdżek z jajeczkiem pamiętam tylko z dzieciństwa, jak babcia robiła. Był pyszny.
Niestety od ponad 30 lat nie miałem okazji...
Moja mama robiła, do dzisiaj wspominam, niebo w gębie
#1098 OFFLINE
Posted 25 December 2023 - 09:53
IMG_20231224_155810.jpg 52.15KB 15 downloads
- Artech, Sławek Oppeln Bronikowski, miramar69 and 4 others like this
#1099 OFFLINE
Posted 25 December 2023 - 23:03
Rolada cielęcą z nerkami
Cztery nerki cielęce czyścimy z łoju i moczymy w zimnej wodzie przez 24h, wodę zmieniamy kilkukrotnie.
IMG_20231225_132646.jpg 42.9KB 15 downloads
Mostek cielęcy trybujemy z kości, nacieramy solą, pieprzem, mieloną papryką chilli. Posypujemy liśćmi selera i świeżego rozmarynu. Dodajemy kilka ząbków czosnku, pociętych w krążki. Na mostku układamy wypłukane nerki i kostkę masła pociętego w plastry.
IMG_20231225_150913.jpg 90.95KB 16 downloads
Całość rolujemy i spinamy wykałaczkami. Roladę nacieramy solą, pieprzem i papryką w grubych płatkach.
IMG_20231225_150955.jpg 62.58KB 16 downloads
Całość zamykamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 200C.
IMG_20231225_225339.jpg 92.14KB 16 downloads
Po upieczeniu kroimy w grube kawałki, polewamy sosem, który pływa w naczyniu i życzymy, Smacznego
IMG_20231225_225302.jpg 76.82KB 17 downloads
Edited by guciolucky, 25 December 2023 - 23:06.
- Piotr Gołąb, morales, Byniek and 3 others like this
#1100 OFFLINE
Posted 17 March 2024 - 08:52
Rostbef położyłem na deskę, przyprawiłem i zostawiłem na pół godziny żeby wyrównać temperaturę mięsa.
IMG_20240316_173617.jpg 103.23KB 12 downloads
Ku mojemu zdziwieniu, po czasie, stek wyglądał lepiej niż w worku i nic z niego nie wypłynęło
Rozgrzałem patelnię z odrobiną oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami w ziołach i usmażyłem steka. Bastowałem chwilę i odłożyłem na 3 minuty na deskę.
IMG_20240316_182825.jpg 89.05KB 12 downloads
Jakiesz z było moje zdziwienie kiedy wbiłem zęby w mięso
IMG_20240316_182747.jpg 84.04KB 12 downloads
Stek był tak kruchy i smaczny jakbym jadł go w profesjonalnej stekowni. Zatem mogę polecić Wam moje wczorajsze odkrycie kulinarne i życzę smacznego.
IMG_20240316_173646.jpg 108.83KB 12 downloads
Wiem, że nie wygląda ale zapewniam, że smakuje na tyle dobrze, że wróciłem i kupiłem resztę opakowań jakie zostały w sklepie.
- Artech, jajakub, Piotr Gołąb and 2 others like this