Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting do dużych gum - nasze zestawy

blank szczupak

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 listopad 2019 - 16:40

Panowie, dziękuję za Wasze zaangażowanie. Przepraszam, że dopiero się dzisiaj odzywam ale jak to w życiu- nie zawsze jest czas na hobby. Jeśli Was za bardzo nie zanudzam, to jeszcze kilka pytań.
@godski- jerkujesz na Drużnie? Efekty lepsze niż na gumy? Jakie gumy offsetowe stosujesz i dlaczego taki długi kij do nich?
@rothen- jaką średnicę zewnętrzną ma Conquest 301? Próbowałem jednego okrąglaka w sklepie- abu c3 5500 bodajże- miał średnicę zmierzoną metrówką 62 mm i pasował mi do ręki.

Na Drużnie dawno nie byłem. Sebile i Four Soft Play. Długi kij z długim dolnikiem bo kij pod pachę i wyrzut dalszy.
  • Maja 2 lubi to

#82 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski
  • Imię:Łukasz

Napisano 11 listopad 2019 - 16:41

Zestaw 1 gumy

ATC Bushido Magbass 2,2 20 lb 15-100 g + Abu revo 4 x (docelowo bedzie 4 beast lub calcuta 201 D)

Zestaw 2 gumy/jerki

ATC Bushido Magbass 2,13 25 lb + Shimano Calcutta 201 D

Zestaw 3 jerki

Dragon sweeper cast 1,98 40-80 g + Shimano Calcutta 201 D

Użytkownik lukaszkosciukiewicz edytował ten post 11 listopad 2019 - 16:42

• Maja 2 lubi to

#83 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 11 listopad 2019 - 19:15

Nie stosowałbym ABU Revo 4 X do patyka 100g. T jedna rzecz. Druga, to Bushido z pozycji pierwszej przy mocy linki 20 lb ma c.w 100g.?

• drag lubi to

#84 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo

Napisano 12 listopad 2019 - 08:00

Zestaw 1 gumy

ATC Bushido Magbass 2,2 20 lb 15-100 g + Abu revo 4 x (docelowo bedzie 4 beast lub calcuta 201 D)

Zestaw 2 gumy/jerki

ATC Bushido Magbass 2,13 25 lb + Shimano Calcutta 201 D

Zestaw 3 jerki

Dragon sweeper cast 1,98 40-80 g + Shimano Calcutta 201 D

No właśnie, jeśli możesz to napisz coś o Bushido z pierwszej pozycji. Rozważam ten blank ale w moim przypadku częściej będą to okolice 100 niż 15 g. Jak to z nim jest?

#85 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 08:11

No właśnie, jeśli możesz to napisz coś o Bushido z pierwszej pozycji. Rozważam ten blank ale w moim przypadku częściej będą to okolice 100 niż 15 g. Jak to z nim jest?

Tym kijem ogarniam shadteezy wszystkie rozmiary do 22 cm, pigshady 20 cm lub 23 na lekko, mc pike 18 i 21 cm, foxy 23 cm, roache 18 cm od SG generalnie jeżeli chodzi o gumy do 100 g to masz pełen komfort, blank się dobrze ładuje, szczyt jest elastyczny w moim zrobiłem sobie trochę dłuższy dolnik chyba ok 42 cm to mam fajną dźwignię do rzutu.

Czasem zabieram tylko tego wariata na łódkę i wtedy komfortowo można operować wszystkimi jerkami u mnie od 10 cm do busterow 15, dayerow 15, swimbaity do 100 g

W moim odczuciu to bardzo uniwersalny blank, którym ogarniesz wszystkie przynęty do 100 g w pełnym komforcie niezależnie czy będą to gumy, jerki czy swimbaity.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
  • Maja 2 lubi to

#86 ONLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1374 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 12 listopad 2019 - 08:12

Nie wiem czy 25lb nie będzie lepszy, mam MB73 25lb,bardzo fajny blank.

#87 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 08:30

Też mam ten blank ale skrócony do 2,13 fajnie ogarnia ale ten 20 lb to zupełnie inna zbieżność wydaje mi się że na plus.

#88 OFFLINE   Durzy

Durzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 638 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 12 listopad 2019 - 09:33

Z opisów w necie, wnioskowalbym, że ten 20 lbs to tak raczej do 80 gramów. Ten 25 lbs do 100.

#89 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 09:53

Z opisów w necie, wnioskowalbym, że ten 20 lbs to tak raczej do 80 gramów. Ten 25 lbs do 100.

Ja piszę jak jest w praktyce.

Przy budowaniu kija Bartek z BB Custom tak opisał mi ten blank i mogę to w 100 % potwierdzić. Łowisz wszystkim do 100 g w pełnym komforcie. Amen

#90 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 09:59

Mam MB73 20 lb 2,2 m i MB73 25 lb 2,10 m ten drugi skrócony jest świetny do jerkow ale radzi sobie tak samo ze wszystkim do 100 g jedyna różnica to większą sztywność w szczycie - łowi nim moja żona

#91 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 10:08

Nie stosowałbym ABU Revo 4 X do patyka 100g. T jedna rzecz. Druga, to Bushido z pozycji pierwszej przy mocy linki 20 lb ma c.w 100g.?

Docelowo będzie revo beast chociaż zastanawiam się jeszcze czy calcutty nie przepiac do niego.

#92 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 12 listopad 2019 - 16:47

Wątek robi się coraz bardziej interesujący. Dla mnie najbardziej istotny jest zauważalny trend do stosowania dłuższych kijów do gum i krótszych do jerków. Teraz więc mam już z górki, bo przecież co to jest wybrać odpowiednie kije i multiplikatory... :D.

Tym kijem ogarniam shadteezy wszystkie rozmiary do 22 cm, pigshady 20 cm lub 23 na lekko, mc pike 18 i 21 cm, foxy 23 cm, roache 18 cm od SG generalnie jeżeli chodzi o gumy do 100 g to masz pełen komfort, blank się dobrze ładuje, szczyt jest elastyczny w moim zrobiłem sobie trochę dłuższy dolnik chyba ok 42 cm to mam fajną dźwignię do rzutu.

Czasem zabieram tylko tego wariata na łódkę i wtedy komfortowo można operować wszystkimi jerkami u mnie od 10 cm do busterow 15, dayerow 15, swimbaity do 100 g

W moim odczuciu to bardzo uniwersalny blank, którym ogarniesz wszystkie przynęty do 100 g w pełnym komforcie niezależnie czy będą to gumy, jerki czy swimbaity.

Czy chodzi o blank MB 73/10-20- jednoczęściowy? Dolnik 14,2 mm, szczyt 2,2 mm z cw opisanym 10-21g (taki znalazłem tutaj https://www.rodshop....hido-MagBass/53 )? :o

• koval75 lubi to

#93 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 12 listopad 2019 - 16:52

I jeszcze jedno pytanie- czy Ryoga, którą sprzedaje/ sprzedawał kolega Guzu nadaje się pod jerki lub gumy, czy jest za mała, za wolna? Z trendów obserwowanych przeze mnie na forum wychodzi, że pod gumy może być ok, ale pod jerki może być zbyt wolna. A może w ogóle pod gramatury jakie w większości tu rozważamy jest za mała/ delikatna?

#94 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 16:59

Wątek robi się coraz bardziej interesujący. Dla mnie najbardziej istotny jest zauważalny trend do stosowania dłuższych kijów do gum i krótszych do jerków. Teraz więc mam już z górki, bo przecież co to jest wybrać odpowiednie kije i multiplikatory... :D.

Czy chodzi o blank MB 73/10-20- jednoczęściowy? Dolnik 14,2 mm, szczyt 2,2 mm z cw opisanym 10-21g (taki znalazłem tutaj https://www.rodshop....hido-MagBass/53 )? :o

Dokładnie ten blank opisuje

#95 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1758 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 12 listopad 2019 - 17:47

I jeszcze jedno pytanie- czy Ryoga, którą sprzedaje/ sprzedawał kolega Guzu nadaje się pod jerki lub gumy, czy jest za mała, za wolna? Z trendów obserwowanych przeze mnie na forum wychodzi, że pod gumy może być ok, ale pod jerki może być zbyt wolna. A może w ogóle pod gramatury jakie w większości tu rozważamy jest za mała/ delikatna?

To kwestia upodobań. To mocny młynek, nie zawsze przełożenie oddaje stan rzeczy. Zresztą sam przez kilka lat łowiłem na gumy i jerki multikiem z przełożeniem bodajże 6.3 : 1. Nie było takich trendów jak teraz. Po prostu łowiłem i ryby się wieszały. Nie zawsze też jest wybór w przełożeniach, jeśli młynek mi się podoba, kupuję i jadę z koksem. Bardziej interesować mnie będzie wytrzymałość i pojemność szpuli. Dodałbym jeszcze moc hamulca, ale to też bez przesady.

Użytkownik Novis edytował ten post 12 listopad 2019 - 17:48

• Maja 2 lubi to

#96 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 12 listopad 2019 - 18:07

@Novis- dziękuję. A na co jeszcze zwracać uwagę? O Calcucie Conquest jeden z kolegów napisał, że to zimny kołowrotek, czy ze wspomnianą Ryogą jest podobnie? Kiedyś @Bob napisał o niej, że jest nieergonomiczna i na pewno jej nie kupi, natomiast planuje zakup Conquesta. Czyżby Ryoga źle leżała w ręce? Pytam, bo przyznam, że ten młynek (Ryoga) podobnie jak Conquest mi się podoba i brałem pod uwagę jego zakup a teraz trochę się obawiam.

#97 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2019 - 18:23

@Novis- dziękuję. A na co jeszcze zwracać uwagę? O Calcucie Conquest jeden z kolegów napisał, że to zimny kołowrotek, czy ze wspomnianą Ryogą jest podobnie? Kiedyś @Bob napisał o niej, że jest nieergonomiczna i na pewno jej nie kupi, natomiast planuje zakup Conquesta. Czyżby Ryoga źle leżała w ręce? Pytam, bo przyznam, że ten młynek (Ryoga) podobnie jak Conquest mi się podoba i brałem pod uwagę jego zakup a teraz trochę się obawiam.

Zimna czyli cała z metalu nawet polik który obejmujesz dłonią co w zimnych miesiącach roku nie jest komfortowe.

Co do nawoju przy prowadzeniu jerków jest tak że szybkim poprowadzisz jerka ekspresem i wolno a wolnym multikiem nie nadążysz wybierąć luzu linki. 

• Maja 2 lubi to

#98 OFFLINE   rumcajs252

rumcajs252

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 20:25

Poleci ktoś krótki kij idealnie obsługujący 60-cio gramową przynętę wielkości slidera 12?

#99 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 289 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 12 listopad 2019 - 20:38

Super uniwersalny blank pod szczupaka , ciepły. Fajnie się ładuje już od 20gr. Max u mnie latało 70gr ale napewno może więcej.

Dodam, że u mnie z Tatulą HD Custom 150HL.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik koval75 edytował ten post 12 listopad 2019 - 20:56

• lukaszkosciukiewicz lubi to

#100 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 12 listopad 2019 - 21:43

Kurczę, ja w szoku jestem ciągle, że ten blank tyle może znieść. Mam takie opisane do 21 i do 35 g wędki, które radzą sobie z ok 55 gramami ale 100g dla wędki opisanej do 21... No no.

Co do Tatul- widzę, że Andrzej Godski i Ty Szymonie a zapewne i inni userzy posiadacie/ używacie te mocniejsze wersje. Oglądam je właśnie na stronie mefisto. Zapoznałem się też z postami z forum na ich temat i widzę, że w okolicach gramatur o które mi chodzi wg Was dają radę. Muszę więc wziąć je pod uwagę w swoich planach. A co powiecie na wersję Tatula HLC (Hyper Long Cast) 7.3L-TW? Przekładnia niby podobna- tak wnioskuję z opisu na stronie, ale pojemność szpuli mniejsza. Wnioskuję z tego, że szpula płytsza i lżejsza co pozwala na te dłuższe rzuty.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych