Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting do dużych gum - nasze zestawy

blank szczupak

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
255 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów
  • LokalizacjaGorzów Wielkopolski
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 listopad 2019 - 21:46

Kurczę, ja w szoku jestem ciągle, że ten blank tyle może znieść. Mam takie opisane do 21 i do 35 g wędki, które radzą sobie z ok 55 gramami ale 100g dla wędki opisanej do 21... No no.
Co do Tatul- widzę, że Andrzej Godski i Ty Szymonie a zapewne i inni userzy posiadacie/ używacie te mocniejsze wersje. Oglądam je właśnie na stronie mefisto. Zapoznałem się też z postami z forum na ich temat i widzę, że w okolicach gramatur o które mi chodzi wg Was dają radę. Muszę więc wziąć je pod uwagę w swoich planach. A co powiecie na wersję Tatula HLC (Hyper Long Cast) 7.3L-TW? Przekładnia niby podobna- tak wnioskuję z opisu na stronie, ale pojemność szpuli mniejsza. Wnioskuję z tego, że szpula płytsza i lżejsza co pozwala na te dłuższe rzuty.

Amerykanie na swój sposób opisują blanki, rozmawiałem o tym z Bartkiem przed zrobieniem kija. Generalnie musisz podejść do tego tematu w ten sposób że to niej blank do 21 g tylko realnie do 100 g i nie jest to z dupy wzięta teoria tylko po prostu jest to blank do 100 g

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

#102 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 21:51

Napoerniczam tym kijem dosłownie każda przynęta od gum po jerki, swimbaity, hybrydy, spinerbaity, wahadła itp.

Jak dla mnie ideał szczupakowy i napewno się z nim nie rozstane, muszę sobie zrobić jeszcze jednego patyka do największych kotletów tak od 100 do 150 g i wtedy tak naprawdę dwoma kijami obskakuje cały temat szczupakowy. Co prawda mam jeszcze kijek do jerkow 198 cm bo wolę jerkowac krotkim ale jak mam mało czasu i nie chce mi się zabierać dużo sprzętu to staje wyżej na bakistach i jerkuje tym 2.20

#103 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4655 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 12 listopad 2019 - 21:52

Takiego dragona z opisem do 20 gram to 5 razy więcej przeciążyć się nie da, a ile "yobuf" zebrał za to, że źle opisany 😂 ale on chiński, a nie amerykański 😀 Sorry za ot.

Użytkownik Sławek Nikt edytował ten post 12 listopad 2019 - 21:53

#104 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Majewski

Napisano 12 listopad 2019 - 21:55

Temat oznaczeń był już opisywany na forum ale ciągle nie mogę pojąć dlaczego opisy są takie a nie inne. I kto je wymyśla ;). Chętnie przyjmę realne parametry, będę mógł się cieszyć w miarę delikatnym blankiem ( bo opisanym do 21g) o faktycznej dużej mocy (100g). A i kolegę niejednego zadziwię :D .A sam kijek wpisuję na listę możliwych zakupów, ciekawy jest i uniwersalny. Niewykluczone, że rozpocznie moją przygodę z castem.

#105 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Szymon

Napisano 12 listopad 2019 - 21:56

Takiego dragona z opisem do 20 gram to 5 razy więcej przeciążyć się nie da, a ile "yobuf" zebrał za to, że źle opisany ale on chiński, a nie amerykański Sorry za ot.

Ja tez nie wierzyłem dopóki nie obrzucałem od pulse shada 11cm na 5 gr główce do snack baita rozmiar M z główka 15gr. Pełen komfort. Więcej nie miałem okazji próbować. Zapas jeszcze jest.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#106 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 12 listopad 2019 - 21:57

Łukaszu, a wrzucałeś może ugięcie tego kija do jerkbaitowej bazy danych?

#107 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2019 - 21:58

Temat oznaczeń był już opisywany na forum ale ciągle nie mogę pojąć dlaczego opisy są takie a nie inne. I kto je wymyśla ;). Chętnie przyjmę realne parametry, będę mógł się cieszyć w miarę delikatnym blankiem ( bo opisanym do 21g) o faktycznej dużej mocy (100g). A i kolegę niejednego zadziwię :D .A sam kijek wpisuję na listę możliwych zakupów, ciekawy jest i uniwersalny. Niewykluczone, że rozpocznie moją przygodę z castem.

To nie jest delikatny blank, średnica w okolicach fore naprawdę poważna

#108 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 12 listopad 2019 - 22:02

U mnie nikt nie patrzy na  średnice. Wszyscy wierzą opisom i się zdziwią. A potem będą pretensje w sklepach, że Tomek rzuca i mu się nie łamie a im tak :D

#109 ONLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1757 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 12 listopad 2019 - 22:16

Dlatego też patrzymy, szczególnie w amerykańcach na nie weight lure, ino na line, czyli wytrzymałość linki. Przykład na moim Batsonie. Weight lure 1/4 do 1 oz, czyli 7-28g. Real jakieś 10-55g. Moc linki 20 lb. Wszystko w temacie.

• Maja 2 lubi to

#110 OFFLINE   lukaszkosciukiewicz

lukaszkosciukiewicz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 331 postów

Napisano 12 listopad 2019 - 22:20

Łukaszu, a wrzucałeś może ugięcie tego kija do jerkbaitowej bazy danych?

Nie niestety nie wrzucalem, ale uwierz mi że "polskie szczupaki" z niego nie spadają daje dużo frajdy z holu

Użytkownik lukaszkosciukiewicz edytował ten post 12 listopad 2019 - 22:23

#111 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 12 listopad 2019 - 22:28

Nie niestety nie wrzucalem, ale uwierz mi że "polskie szczupaki" z niego nie spadają daje dużo frajdy z holu

To dobra wiadomość. Dziękuję.

#112 OFFLINE   Maciej W.

Maciej W.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1069 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 listopad 2019 - 23:10

Co do Tatuli, to warto zajrzeć do Alibaby. Nawet z cłem, podatkiem i bez gwarancji. A eksperymenty z płytką szpulą są chyba nie na miejscu, bo klockami, tudzież gumowymi ochłapami i tak się ciśnie daleko. Tu raczej nauka techniki ładowania kija, jego długość i ustawienie magnetyka zaważą na długości rzutu. Gumy powyżej 100 gram ogarniam fabrycznym C4 6601 z plecionką 30-35 lb i długość rzutu jest porównywalna do Plutona, więc nie wiem czy jest sens iść w przypadku ciężkich wabików w sprzęt z wysokiej półki cenowej (w cenie Daiwy można mieć trzy okrąglaki ABU, i to z terkotką). Chyba, że dla polepszenia samopoczucia. Poza tym polowanie z lódki na szczupaki to nie łowienie boleni na odległej przykosie. Więc tą walką o zasięg nie ma co się nadmiernie pasjonować. Trochę sztuka dla sztuki.

#113 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 13 listopad 2019 - 11:41

Cenny wpis. Natomiast o tej do długich rzutów napisałem kierując się opisami ze strony mefisto i ceną różniącą się tylko o 10 zł in plus. Po prostu widzę, że to praktycznie te same kołowrotki, tylko ten do długich rzutów ma mniejszą o 10g masę, mniejszą pojemność szpuli, a kosztuje 10 zł więcej od dwóch modeli HD Custom.

#114 OFFLINE   Maja 2

Maja 2

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 389 postów
  • LokalizacjaBartoszyce

Napisano 13 listopad 2019 - 11:46

A jeszcze takie laickie pytanie- czy to prawda, że większość niskoprofilowców nie ma synchronizacji wodzika ze szpulą w czasie rzutu, natomiast okrąglaki w większości ją mają?

#115 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4655 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 13 listopad 2019 - 11:51

Nie musisz pisać posta pod postem ... Masz chyba pół godziny, aby edytować wpis ...

• Maja 2 lubi to

#116 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 listopad 2019 - 12:56

Co do Tatuli, to warto zajrzeć do Alibaby. Nawet z cłem, podatkiem i bez gwarancji. A eksperymenty z płytką szpulą są chyba nie na miejscu, bo klockami, tudzież gumowymi ochłapami i tak się ciśnie daleko. Tu raczej nauka techniki ładowania kija, jego długość i ustawienie magnetyka zaważą na długości rzutu. Gumy powyżej 100 gram ogarniam fabrycznym C4 6601 z plecionką 30-35 lb i długość rzutu jest porównywalna do Plutona, więc nie wiem czy jest sens iść w przypadku ciężkich wabików w sprzęt z wysokiej półki cenowej (w cenie Daiwy można mieć trzy okrąglaki ABU, i to z terkotką). Chyba, że dla polepszenia samopoczucia. Poza tym polowanie z lódki na szczupaki to nie łowienie boleni na odległej przykosie. Więc tą walką o zasięg nie ma co się nadmiernie pasjonować. Trochę sztuka dla sztuki.

Zgadzam się z Tobą ale mi okrąglaki nie leżą a np. Tatula HD200 spokojne daje radę z przynętami 20- 120g. Nie kosztuje majątku, ma pojemną szpulę, która po drobnych zabiegach tuningowych i smarach prawie, że się pali w łożyskach wiec jest dobrą w miarę tania alternatywą dla okrąglaka. Jak ktoś preferuje niski profil to pod zestaw szczupakowy pod jerki czy gumy w granicach 20-80gr czy 40-120 jest w sam raz.

• golenia i drChlubicz lubią to

#117 OFFLINE   koval75

koval75

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 288 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 listopad 2019 - 13:01

Cenny wpis. Natomiast o tej do długich rzutów napisałem kierując się opisami ze strony mefisto i ceną różniącą się tylko o 10 zł in plus. Po prostu widzę, że to praktycznie te same kołowrotki, tylko ten do długich rzutów ma mniejszą o 10g masę, mniejszą pojemność szpuli, a kosztuje 10 zł więcej od dwóch modeli HD Custom.

Wziąłem hd custom 150, bo ma pojemna szpulkę ( linka 25lb ), była prawie nowa a cena była atrakcyjna. Pod kij na szczupaka do zwijania gum nadaje się idealnie.
Pod bardziej finezyjne łapanie sandacza na lżejsze główki czy okoni mam droższe multiplikatory z lekkimi szpulami itd.itp.

• Maja 2 lubi to

#118 OFFLINE   Bobby0404

Bobby0404

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 22:52

A jeszcze takie laickie pytanie- czy to prawda, że większość niskoprofilowców nie ma synchronizacji wodzika ze szpulą w czasie rzutu, natomiast okrąglaki w większości ją mają?

Ryoga jest okragła, a nie ma.
  • Maja 2 lubi to

#119 OFFLINE   karkoszek

karkoszek

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1829 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:Lures.pl

Napisano 14 listopad 2019 - 09:21

Okrągłe Abu mają, chociaż nie wiem czy wszystkie i nie pamiętam już jak niskie profile Abu
  • Maja 2 lubi to

#120 OFFLINE   jbk

jbk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1289 postów
  • LokalizacjaKętrzyn , Meolo(I)
  • Imię:Jarosław
  • Nazwisko:Balik

Napisano 14 listopad 2019 - 09:26

Synchronizacja ma sens tylko przy bardzo silnych rybach , przy sumach. Szczupak nie ma tyle siły aby zrobić jakieś szkody gdy wodzik jest po przeciwnej stronie niż wysnuwana linka.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
  • godski, Maja 2 i UncleZin lubią to

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blank, szczupak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych