Uszkodzona przelotka / omotka - co zrobic?
#81 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2009 - 21:28
#82 OFFLINE
Napisano 20 listopad 2009 - 21:42
#83 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2009 - 14:24
#84 OFFLINE
Napisano 08 marzec 2010 - 18:10
to jest bardzo dobry sposób.Normalnie ostrym nożem [do tapet, skalpelem] ścinasz omotkę. Najlepiej zebrać najpierw ze stopki [bezpiecznie], wtedy przelotka ładnie odchodzi i dalej albo omotka już sama się ładnie odrywa, albo trzeba ostrożnie odcinać jej resztę od blanku.
dziś dotarła do mnie przelotka od Pana Daniela z Xrods. przez telefon fajnie udało się określić wymiary i pasuje idealnie
nawet udało mi się ją już dziś zamontować za pomocą dość cienkiej nici syntetycznej i dwuskładnikowej żywicy epoxydowej(trochę gęsta, ale przy odrobinie wprawy można nałożyć zadowalającą powłokę starałem się nie ściskać zbyt ciasno zwojów i przed lakierowaniem ustawić możliwie jak najprościej.
myślę że wyszło całkiem przyzwoicie, to jest ta po środku.
jeszcze raz dziękuje Panu Danielowi za bezinteresowną pomoc bo odpowiednią przelotkę na wysokiej stopce bardzo ciężko było mi znaleźć.
#85 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2010 - 22:28
Dzisiaj postanowiłem pobawić się trochę z tańszym, seryjnym kongerem. Pomyślałem sobie, że miło byłoby gdyby kijek ten miał krótszy dolnik (dotychczas sięgał kawałek za łokieć) i dla symetrii krótszą szczytówkę. Z dolnikiem poradziłem sobie bez problemu, natomiast przy przelotkach pojawił się problem. Pozwolę to sobie opisać:
Po zdjęciu prawie wszystkich przelotek pozostały mi tylko dwie, łącznie ze szczytową. Po podgrzaniu omotki bez problemu ją wyjąłem, niestety jednak okazało się, że blank pod stopką przelotki jest złamany (!). Ten kijek nie był zbyt często używany. Po przyjrzeniu się z bliska nie było widać śladów stopienia/podpalenia, wystawały małe włókienka.
Czy takie coś jest możliwe? Czy producent mógł z premedytacją stworzyć taką wędkę usztywniając miejsce złamania stopką przelotki z omotką, czy też po prostu doszło do złamania podczas wędkowania ale ta cała sztywna konstrukcja to trzymała?
#86 OFFLINE
Napisano 11 listopad 2010 - 22:34
#87 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2011 - 22:02
#88 OFFLINE
Napisano 25 lipiec 2011 - 23:09
...
Użytkownik w.d.wobler edytował ten post 21 styczeń 2014 - 09:49
#89 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 16:24
Traf chciał ze mam pewien problem ,otóż w moim spiningu Shimano Technium wypadł pierścień w przelotce szczytowej :/ .I nie wiem za bardzo co z tym fantem zrobić .Czy będzie to miało jakieś znaczenie przy łowieniu i czy nie osłabi wędziska?Sam spining może nie jest wysokich lotów ale ma wartość sentymentalna ,kupę ryb na koncie w tym życiówki .Wiec szkoda było by się z nim pożegnać.Moze ktoś coś wymyśli co z tym zrobić i czy w ogóle robić.
Załączone pliki
#90 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 16:32
#91 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 16:42
http://fishingrod.pl/przelotki/spiningowe/przelotka-szczytow a-fuji-sic.html
#92 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 18:07
a cała operacja jest bardzo szybka i prosta, pamiętaj tylko by przy zdejmowaniu podgrzewać z wyczuciem aby nie przegrzać blanku.
wystarczy nawet BFAT czyli alconite http://www.anglerswo...aspx?catid=1738 nie musi być nawet SIC tylko zmierz sobie średnicę blanku i mniejwięcej średnicę przelotki pewnie będzie 6 lub 7.
#93 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 19:02
Czyli podgrzewam przelotka schodzi,pytanie laika jak ja zamontować?jedyne słuszne
a cała operacja jest bardzo szybka i prosta, pamiętaj tylko by przy zdejmowaniu podgrzewać z wyczuciem aby nie przegrzać blanku.
wystarczy nawet BFAT czyli alconite http://www.anglerswo...aspx?catid=1738 nie musi być nawet SIC tylko zmierz sobie średnicę blanku i mniejwięcej średnicę przelotki pewnie będzie 6 lub 7.
Dzieki koledzy za odzew.
#94 OFFLINE
Napisano 10 sierpień 2011 - 20:36
#95 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 12:08
(...) zmierz (...) wewnętrzną średnicę pierścienia (tego co wypadło),a jak nie masz tego,to zmierz przelotkę za tą szczytową (drugą od góry),jak ta druga ma 6 mm,to na szczytową 6mm,albo 5mm,jak ta druga ma 7 ,to na szczyt 7,albo 6,może być rozmiar mniej,taka sama,aby nie większa (...)
Kolego doradzaj, ale nie wprowadzaj w błąd. Rozmiar przelotki (np. 6, 7, 8 ) jest zdeterminowany zewnętrzną średnicą pierścienia, choć niekoniecznie musi być tak, że przelotka rozmiaru np. 20 ma zewnętrzną średnicę pierścienia równą 18mm. To o czym piszesz to światło przelotki; przelotki dwóch różnych typów/producentów przy tym samym rozmiarze mogą mieć różne światło. Przykładem jest np. Fuji L6 i jednostopkowy Forecast Batsona w rozmiarze 6.
A tak na marginesie, bo nigdy nie spotkałem się z tego typu problemem: dlaczego przelotka szczytowa może być mniejsza od poprzedzającej, ale broń Boże nie większa? Aż z ciekawości zmierzę moje wędki zakończone L7 i szczytową FST7.
EDIT: Czyli w zasadzie należałoby zmierzyć wewnętrzną średnicę nie tego, co wypadło tylko tego, co zostało i jak jest np. 7mm to kupić przelotkę rozmiaru 7.
#96 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 14:11
Ogrzej delikatnie zapalniczką, zdejmij stara ramkę, zmierz suwmiarką średnicę wewnętrzną rureczki, kup nową przelotkę (bez większej różnicy czy 7 czy 8 średnica pierścionka) i wklej. Albo za pomocą kleju termicznego (laseczka takiego wynalazku ze 2 złote), podgrzewasz zapalniczką, stopioną kropelkę na końcówkę blanku, szybciutko nasuwasz przelotkę i gotowe, albo wersja druga, wklejasz na ociupinkę jakiegoś zwykłego butaprenu...
I cała robota...
#97 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 14:12
#98 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 14:13
A moja konkluzja była podobne: kupić siódemkę i tyle.
#99 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 14:18
#100 OFFLINE
Napisano 11 sierpień 2011 - 21:20
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, przelotki, omotka, tech-rb
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych