Witaj
Nie chodzi o jakies ogromne laboraty. Ale o parę zdań. Bo ja nie mam kompletnie pojęcia jak one chodzą, czy mocniej sie uginają czy tez są jak kołek sztywne.
Zwazywszy, że blanki są bardzo drogie to nie ma miejsca na złe wybranie blanku i dobieranie metodą prób i błędów. Bo po prostu nie mam na to pieniedzy. Dlatego
zwróciłem się o pomoc do ciebie bo zbroiłeś te blanki, moze na nie łowiłeś lub je macałeś lub znasz opinie o nich. Ja ich kompletnie nie znam. A chciałbym jakiś bardzo
fajny blank sobie dobrać. A nie chcę wybierać na chybił trafił. I nie ma też informacji na temat tych blanków. Chodzi mi o informację taką z tzw. testów nad wodą.
Amerykańskie blanki tez mają trochę zaniżony ciężar wyrzutowy. Miałem juz wiele amerykańskich blanków innych firm i potwierdzam że są niedoszacowane. Dlatego tutaj
wolę dopytać mądrzejszych i tych co akurat mieli do czynienia z tymi blankami. Dla mnie każda informacja bedzie bardzo cenna, gdyż za wiele jej nie ma o tych blankach.
Łowię głównie na Odrze. Głebokość od 2,5 - 8m. Czasem na zbiorniku zaporowym, Głębokości od 2,5- 14m. Chodzi mi o taki blank uniwersalny. Łowię głównie gumami i kogutami. Interesowałby mnie zakres obsługi c.w. od 8- 30gram. Ale realne. Nie tabelaryczne niedoszacowane.
Zastanawiałem się nad blankami stricte pod sandacza:
TX-683ML-C dł. 203cm (4-12lb) c.w. 6-18g
TX-714MH-C dł. 215 cm (6-18lb) c.w. 6-21g
TX-763ML-C dł. 228cm (4-12lb) c.w. 5-21g
Chciałbym taki powiedzmy długości około 2m. Czy mozna je u dołu przycinać? Czy to wpłynie negatywnie na charakterystyke blanku? Oraz czym się różnia blanki castingowe od spiningowych K2. Na stronie rodmasu takie są. Czy mogę blank castingowy uzbroić tradycyjnie i używać z normalnym kołowrotkiem nie robionym pod multiplikator?
Proszę doradź w sprawie tych blanków. Albo zaproponuj jeszcze jakis inny fajny kijek.