#221 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2016 - 12:12
Mógłby ktos wrzucić fotki i opisać wizualne wrażenia mając do dyspozycji ramkę Fuji tytanową w stosunku do Fuji S6 chromowo-niklowanej.
Jak ten kolor tytanowy wyglada w stosunku do srebrnego, błyszczącego niklu?
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
#222 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2016 - 14:58
Dzięki Rafał.
Teraz już wiem że kolor "gun smoke" nie jest ładny. Titanium coated zdecydowanie ładniejszy.
Szkoda tylko, że już nieprodukowane.
#223 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2016 - 15:34
Cześć.
Mógłby ktos wrzucić fotki i opisać wizualne wrażenia mając do dyspozycji ramkę Fuji tytanową w stosunku do Fuji S6 chromowo-niklowanej.
Jak ten kolor tytanowy wyglada w stosunku do srebrnego, błyszczącego niklu?
Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Przede wszystkim nie ma "Fuji S6 chromowo-niklowanej", jest za to stal chromowo-niklowa - czyli stal wysokostopowa z kilkuprocentowym dodatkiem szlachetnych metali w tym przypadku chromu i niklu.
Z tytanem jest taki problem, że zmienia on kolor starzejąc się. Nowe przelotki tytanowe są srebrzyste, a kolor prawdziwie tytanowy mają gdy "przegryzą" się trochę z powietrzem, zwłaszcza gdy kilka razy zmokną.
Najlepiej kolor tytanowy widać na przelotkach z ramkami stalowymi pokrytymi (platerowanymi) tytanem. Być może dlatego, że wykonane były dość dawno (od kilku (a może kilkunastu) lat nie są produkowane.
Oznaczane były przez Fuji na początku nazwy typu przelotki literami "IC".
Spróbuj może poszukać np. taki komplet w systemie NC "Y" i "L" ze skróconym stożkiem: ICYSG25-12-8L-ICLSG6-5.5-X*5-ICFST5-1.8.
Ramki ze stali chromo-niklowej są nieco bardziej błyszczące niż nowe tytany, prawdziwy kolor tytanu na "starych" przelotkach wg mnie istotnie wygląda o wiele szlachetniej niż ramka malowana w kolorze gun smoke.
Mam wędki zbrojone we wszystkie wymienione rodzaje ramek, ale czy da się wykonać na tyle dobrą fot., na której widać wszystkie kolorystyczne niuanse?
No może kol. Andrzej Stanek dałby radę.
- Guzu lubi to
#224 OFFLINE
Napisano 02 listopad 2016 - 16:20
Wiadomo o co chodzi. Niżej w linku takie cos mam do wyboru ale niewiem jak wyglada "żywy" tytan. 😉
http://www.mudhole.c...l_guide_frame=3
Chodzi mi aby kolor srebrny zgrał sie z kolorem snake na muchówce. Muszę wymienić dwa strippingi na Boronie #4 bo sól czy czas zżarł oryginały Pacyfic i nędznie wyglądają. Jezeli to (Pacific Bay) właśnie jest Tytan to ja dziękuje za taką jakość.
Andrzej na pewno by dał radę.
#225 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2016 - 22:05
Witam.
Szukam przelotki szczytowej jak najlżejszej.
Średnica tuby 0,07mm. Pierscień 3 lub 4mm.
Bede zbroił na Minimach Hard chrome od 16m ,8m,5m,4v,4x3w + szczyt.
Co polecacie do wklejki na szczyt?
Z góry Dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
#226 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2016 - 22:32
Marcin ogarnij się edytuj posta
Po co pytasz, jeśli tuba 0,7mm do tunelu na 3W to torzite #3,5 albo #4 . Może nie mieszajmy pierścieni i suwmiarek
#227 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2016 - 23:37
Nie mam mozliwosci edycji ,bo pisze z telefonu..
A gdzie dostane w tym rozmiarze?
#228 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2016 - 23:39
Marcin ogarnij się edytuj posta
Po co pytasz, jeśli tuba 0,7mm do tunelu na 3W to torzite #3,5 albo #4 . Może nie mieszajmy pierścieni i suwmiarek
Sorki ...za dużo zer..chodzolo mi o 0,7mm tubę.
Nie mam mozliwosci edycji ,bo pisze z telefonu..
A gdzie dostane w tym rozmiarze?
W Brc nie maja.Ajest jakas alternatywa zbliżona wagowo?
#229 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2016 - 00:22
Wagowo alternatywa może taka- 0,8 tubę użyć, łatwiej wkleić będzie, można T-KTTG na omotce postawić
Jak nie ma w BRC to możesz sprawdzić; http://www.art-rod.com/kontakt , http://cage-shop.pl/?page_id=26
- Tomasz eS i Del Toro lubią to
#230 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2016 - 22:36
#231 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2016 - 22:33
Użytkownik yacaré edytował ten post 18 grudzień 2016 - 22:35
#232 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2016 - 22:44
Najlżejsza przelotka szczytowa? Użyj zwykłej przelotki bez tuby - bez obawy, dobrze przymocowana trzyma równie dobrze jak taka z tubą, a waży połowę... Nawet w kijach do ciężkiego castingu się sprawdza.
myslałem i o takim sposobie jak piszesz ale boje sie o platanie i ewentyalne zlamanie koncówki..
Masz jakieś fotki jak to wyglada?
#233 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 08:36
Najlżejsza przelotka szczytowa? Użyj zwykłej przelotki bez tuby - bez obawy, dobrze przymocowana trzyma równie dobrze jak taka z tubą, a waży połowę... Nawet w kijach do ciężkiego castingu się sprawdza.
A jak to pięknie na końcu wygląda...normalnie pełna profeska.
#234 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 08:41
Wygląda to tak jak określił mój znajomy oglądając moja wędkęmyslałem i o takim sposobie jak piszesz ale boje sie o platanie i ewentyalne zlamanie koncówki..
Masz jakieś fotki jak to wyglada?
"Ty wygląda jak by była złamana "
Tyle że ja zastosowałem takie rozwiązanie bo nie było wyjścia
#235 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 10:42
Zakladam Torzite titanium 3,5/0,8.
Czy ten pierscien 3,5 w torzite bedzie wielkoscia zblizony do przelotki 3w z minimy?
#236 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 11:44
Dobra nic nie bede kombinował..
Zakladam Torzite titanium 3,5/0,8.
Czy ten pierscien 3,5 w torzite bedzie wielkoscia zblizony do przelotki 3w z minimy?
Tak to wygląda w powiększeniu:
...Torzite 3.5/1,1mm i 4/1,6mm...
WP_20161219_12_28_58_Pro_cr.jpg 30,63 KB 9 Ilość pobrań
...Torzite 3.5 i Minima 3W...
WP_20161219_12_31_41_Pro_cr.jpg 28,89 KB 9 Ilość pobrań
#237 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 15:47
Wyglada to tak jak na zdjeciu (po 2 sezonach)... Waga 0.15g + omotka i lakier. Nie zauwazylem negatywnych efektow w porownaniu z klasycznym rozwiazaniem. W kazdym momencie moge zamienic na tube. Ale jesli optyka jest wazniejsza... ;-)
Załączone pliki
#238 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 17:55
Wyglada to tak jak na zdjeciu (po 2 sezonach)... Waga 0.15g + omotka i lakier. Nie zauwazylem negatywnych efektow w porownaniu z klasycznym rozwiazaniem. W kazdym momencie moge zamienic na tube. Ale jesli optyka jest wazniejsza... ;-)
Tu też nie do końca chodzi o optykę,ale o samą budowę ramki,która spełnia rolę antysplątaniową,zwykła jedno stopkowa przelotka jest dużo bardziej narażona na wkurw.... plątanie się linki wokół niej,zwłaszcza cienkiej.Ponadto Ty zastosowałeś taki patent na dość ''grubym'' szczycie blanku,kolega chce założyć przelotkę na 0,7mm igiełkę,więc trzeba by było piłować stopkę z szerokości praktycznie do tego wymiaru,aby można było ją poprawnie zamontować...chyba by to tej przelotce nie wyszło na dobre względem wytrzymałości.
Użytkownik Paavo edytował ten post 19 grudzień 2016 - 18:01
- MarcinZ lubi to
#239 OFFLINE
Napisano 19 grudzień 2016 - 18:27
Ok, ten ostatni argument przemawia do mnie jak najbardziej... Po dopasowaniu stopki powierzchnia przylegajaca do blanku faktycznie bedzie za mala... Linka mi sie specjalnie nie placze, ale tez nie jest ona cienka - ok. 0,17 mm.
#240 OFFLINE
Napisano 23 grudzień 2016 - 12:46
No niestety dla mnie ważniejsza Takie rozwiazanie mogłem przyjąć 30 lat temu w teleskopie Made in CCCP, ale nie w dzisiejszych blankach.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, przelotki, fuji
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych