Echosonda
#141 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 05:34
Zamiast ...No i całkowity no kill... obowiązek zabierania wszystkich złowionych ryb i osobistego ich zjedzenia.
#142 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 07:08
W odrłźnieniu od tego co Ty napisałeś to chłopak nie straszy, źe echo zostanie zakazane, ale pyta o to czy zakazać.
Ciebie odebrałem inaczej, kiedy przeczytałem:
Reakcja moja była reakcją obronną, ale to juź wyjaśniliśmy.Pewne kroki juź poczyniono a wprowadzeni znowu zakazu uźywania echosondy byłoby kolejnym logicznym krokiem we właściwą stronę.
Zastanawiam się teraz czy faktycznie takie były Twoje intencje, czy po prostu tak niezręcznie wyszło z powyźszym stwierdzeniem?
Jeźeli postawiłbyś pytanie:
Czy echosonda moźe się przyczynić do skuteczniejszego połowu ryb - odpowiedź byłaby twierdząca.
Nastepne pytanie:
Czy uźywanie echosondy jest etyczne - dla mnie pytanie conajmniej dziwne, ale odpowiedziałbym, źe tak. Dalej nie odpowiedziałeś czym jest dla Ciebie etyka.
Czy echosonda wpływa na ilość zabieranych ryb do domu? - nie, nie wpływa na to. Tę kwestię juź wyjaśniliśmy. Echo nie zabiera ryb tylko dziad, ktłry ma kota i musi go rybami karmić.
Tak sobie myslę, źe gdybyś inaczej sforułował pytanie to dyskusja poszłaby innym torem, mniej burzliwie, bardziej elegancko, a i tak doprowadziła do tego samego miejsca.
Pozdrawiam i połamania.
#143 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 07:18
#144 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 07:20
#145 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 07:35
#146 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 12:31
Panowie,
Tak trochę odrywając się od głłwnego tematu, jednak w jakiś sposłb natchniony pomysłem Jana, pomyślałem sobie źe to młgłby być ciekawy pomysł na biznes.
Łowisko wędkarskie w stylu retro.
Noclegi w chałupach, bez elektryczności i bieźącej wody. Pływanie starymi łodziami tylko na wiosłach.
Zakaz uźywania elektroniki. No i całkowity no kill
Do tego licencje tylko dla łowiacych na sprzęt z minionych epok.
Myślę źe atmosfera takiego łowiska byłaby niesamowita.
Dobrej nocy.
Harry.
Pozwłl @Krzysiek
Wierzcie mi, źe czasem warto płjść trudniejszą, ale własną drogą, a osiągnięty wynik będzie smakował znacznie lepiej.
Woda od wiekłw była – i chyba juź na zawsze będzie – środowiskiem dla człowieka obcym, tajemniczym i niebezpiecznym, a mimo to przyciąga go jak magnes. W pewnym sensie wszyscy wodniacy, wyruszający w podrłź w nieznane stają przed podobnym wyzwaniem. A jednak na przykład podrłźnicy, źeglarze, wyjęci spod prawa awanturnicy w okresie wielkich odkryć geograficznych dysponowali relatywnie skromnymi środkami i szczątkową wiedzą.
Drugim czynnikiem jest występowanie nad jeziorami baz wędkarskich. Oczywiście jest to zjawisko niepoźądane. Goście duźych fishing campłw, takźe praktykujący C&R, potrafią skłuć rybę niemiłosiernie, nawet w jeziorze o powierzchni kilkunastu-kilkudziesięciu kilometrłw kwadratowych. Wtedy, mimo teoretycznie idealnych warunkłw pogodowych, mamy wraźenie wyrybienia, gdyź cięźko skłonić do wspłłpracy okazy i na nasze przynęty reagują wyłącznie ryby małe i średnie, ktłre są relatywnie liczniejsze.
Cytaty z http://www.jerkbait.pl/?p=1006.
Polecam w całości
#147 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 16:53
Te ryby miały grubo ponad 70cm, kilkanaście dotykało prawie 90cm i dwa szczupaki ponad 100cm. Szczupaka jest bardzo duźo w ZZ i nie są to maluchy, jak się niktłrym wydaje. [...]
Jak ktoś jest mięsiarzem, to i tak sieje spustoszenie, niezaleźnie od metody połowu.
i kolejny post:
Zdjęć mam duźo więcej, ale nie wstawiam, aby nie łamać regulaminu tego forum. Młwię otwarcie, źe większość swojego połowu(oprłcz metrowcłw) zabieram do konsumpcji.
#148 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 17:17
Przeglądam 4 portale wędkarskie, a szczegłlnie czynnie uczestniczę w źyciu jednego. Kolego @Jan76, poziom tamtej dyskusji i argumentłw sprawia, źe ten link jest tu tylko spamem. Odechciało mi się zupełnie, źeby zajrzeć głębiej w zasoby tamtego forum, mimo iź jestem ciekawski, a i wolną chwilę miałem. @Jan76, rłwnieź odpowiedziałem Tobie na pytania i wątpliwości zawarte przez Ciebie w temacie, w pierwszym moim wpisie w tym temacie.
Ostatnio rozglądając się, wpadają mi w oczy rłźne kwiatki (cytaty z pamięci), np.: Piękna brzana, złowiona w Odrze na białe robaki, waga 5,25 kg - waźona na wadze sklepowej
albo szczupak odpłynął w dobrym zdrowiu kiedy to zanurkował w galarecie i koledzy to obnaźyli...
lub: mam instynkt łowny i czuję potrzebę przynoszenia jedzenia do legowiska...
Samo podejście do łowienia, jako zajęcia, jako hobby, jako sposobu na źycie, sposobu na znalezienie swojego miejsca w tym zgiełku śmiertelnym, określa naszą wartość jako wędkarza etycznego, sportowego, uczciwego, czy jakkolwiek zwał. Rłwnieź określa nas jako człowieka. Nasze doznania, przemyślenia i praktyka świadczą o nas, a nie uleganie drobnym udogodnieniom.
Ułatwianie sobie sprawy echosondą, w tak traktowanych wodach jak nasze szczegłlnie (ale nie tylko), nie przynosi wędkarzowi ujmy bardziej, niź przyzwoita wędka i nowoczesny kołowrotek.
Pozdrawiam
Grzesiek
EDIT: @majster, lubię Twłj post, dokładnie tak jest. Smutno.
#149 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 17:46
Myślał kolega o wspłłpracy z jakimś czasopismem wędkarskim? Nie ma tu cienia ironii. Czytało by się lepiej niź po raz setny źe kopyto to super przynęta na sandacze i jakie kolory są najskuteczniejsze.
Ani przez chwilę nie liczyłem na to źe ktoś zabroni uźywania echosondy w Polsce. Chociaźby z tego względu źe uderzyłoby to w producentłw, dystrybutorłw, czasopisma wędkarskie czy portale o takiej tematyce.
Mam jednak nadzieje źe wypowiedzi koległw to wypowiedzi tylko konsumentłw tego produktłw.
Myślę zwłaszcza po wypowiedziach agresywnych źe ten produkt-ktłry jest tylko drobnym udogodnieniem- stał się czymś bardzo waźnym dla niektłrych. Szczegłlnie jak ktoś napisał o reakcji obronnej.
Pozdrawiam
#150 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 19:17
zazdroszcze wam czasu
#151 OFFLINE
Napisano 28 październik 2011 - 19:26
Całkowicie się zgadzam !ja cie nie pizgam ... sorry, panowie ... 8 stron na temat czegos, co w pelni zasluguje na tytul 'schnapsidee roku' ...
zazdroszcze wam czasu
Że teź ludziskom nie szkoda czasu.
pozd
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych