Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#1 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:21
#2 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:23
Załączone pliki
#3 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:25
Załączone pliki
#4 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:28
Załączone pliki
#5 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:30
Załączone pliki
#6 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:33
Załączone pliki
#7 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:35
Załączone pliki
#8 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:39
Załączone pliki
#9 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 13:43
Załączone pliki
#10 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 14:25
Jestem pełen podziwu dla takich pomysłów.
Brawo. !!!!!
Teraz to już wiem, że to wędkarz jest rybą która bierze, a producent wędkarzem
Co by tu jeszcze wymyślić Panowie, co by tu jeszcze
#11 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 15:49
#12 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 16:40
#13 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 16:44
W zupełności masz rację, że dopiero przyszłość pokaże, czy te bajery są warte swojej ceny.
Ale te czułe rękojeści wędek to już było grane.
Przypominam sobie, jak pod koniec lat 80-tych jednym z najlepiej zaopatrzonych sklepów w Polsce był MOBY DICK znajdujący się w podziemiach Dworca Centralnego w Warszawie. Mój serdeczny przyjaciel zakupił tam wędzisko spinningowe firmy ABU. Niestety nie pamiętam jego nazwy. W nim to właśnie zastosowano sensor czułości, czyli pewnie jakiś przodek opisywanego pudła rezonansowego.
W tych latach wędka ta miała służyć do połowu wchodzących na rynek twisterów i innych małych przynęt takich jak puchowce. Wędka ta Robertowi służyła wiele lat. Z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że tego typu wędzisko nie przyjęło się u wędkarzy, natomiast gumki dla których było stworzone są jedna z lepszych przynęt.
W każdym bądź razie wole poczekać, aż inni wypróbują tą nową konstrukcję.
O wiele bardziej lubię eksperymentować z nowymi przynętami.
#14 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2006 - 18:36
Czy rękojeści rezonansowe okażą się picem czy hitem, a może czymś po środku - czas pokaże. Ja na pewno dam im szanse, w najgorszym razie zostanie mi na kiju po prostu... ładna, bajernacka rękojeśc
Natomiast ciesze sie ze pojawiaja sie nowe koncepcje w dziedzinie naszego hobby, bo na sto koncepcji któraś tam w koncu wypala i dzieki temu idziemy do przodu a nie łowimy na kije z leszczyny i spławik z korka. Ryb co prawda od tego w wodzie nie przybywa, ale to akurat nie jest temat do kącika rodbuildera
@Waci
celna uwaga moim zdaniem. W dziedzinie rodbuildingu poruszamy sie czesto w obrebie pojec przeciwstawnych. Jedne cechy materiałów są niweczone przez inne cechy. Ale nie tylko materiał ma znaczenie, np. średnica tuby podobno również, co wyszło podobno w drodze empirycznych eksperymentów... wyniki, jak dla mnie, dosyć zaskakujące przyznaję, nie pasujące w każdym razie do standardowych wymiarów z katalogu Fuji stąd część komponentów Irek musiał robić na indywidualne zamówienie
#15 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2006 - 08:48
Podobnie widać od kilku lat na szosach auta z zamontowanymi niebieskimi żarówkami. Sama żarówka jeszcze nie zamieni naszego światła w reflektor dalekosiężny. Podobnie jest z tym rozwiązaniem.
pozdrawiam świątecznie
#16 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2006 - 16:20
#17 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2006 - 16:25
Nie połowisz najtrwalszym blankiem gdy bedzie miał przelotki z plasteliny
#18 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2006 - 16:43
Wędek z pudłem rezonansowym używam już od ponad roku. Mój wybór padł właśnie na dwie wędki z firmy megabass. Pierwsza wyposażona jest w pudło typu stage II, drugie to wędka troszkę bardziej zaawansowana z serii evolution fti. Z tego co się już zorientowałem w roku 2007 rezonans typu stage II zostanie zastąpiony rozwiązaniem THP - jeszcze bardziej wyrafinowanym. O szczegółach napiszę więcej w czwartek bo zeskanuję o tym artykuł. Wiele wędek megabass'a z serii destroyer będzie właśnie wyposażone w takie dodatkowe pudło.
Czy to działa? Podam dwa przykłady.
1. Kiedyś mówiłem tak czuję każde puknięcie gumki o dno o kamień. Kiedy pierwszy raz chwyciłem wędkę z pudłem rezonansowym evo fti to przy pierwszym uderzeniu głowki jigowej o kamień dokonałem zacięcia. Uderzenie było tak mocne, że myślałem, że to branie. Może w to trudno uwierzyć ale w takiej wędce czuje się drgania ogonka gumki. I tutaj przejdę do następnej opowieści.
2. Szwecja szczupaki biorą tego dnia delikatnie. Trzy osoby na łodzi. Te same przynęty - gumy. Ja wyciągam ponad 20 szczupaków, współtowarzysze poniżej 10. Zawsze łowimy tyle samo, jak biorą agresywnie. Tym razem było inaczej. Brania były tak delikatne, że było czuć jedynie zakłócenie pracy ogonka. Na pytanie czy tego nie czują odpowiedź pada ale co?. Ja tnę następnego Po prostu słyszałem troszkę więcej i potrafiłem to wykorzystać. Mam w razie czego dwóch (może więcej) świadków.
No to chyba tyle chciałem napisać jeśli chodzi o wędki z pudłem rezonansowym. W czwartek troszkę o rozwiązaniu THP.
Pozdrawiam
Remek
#19 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2006 - 18:00
Ciekawe tylko kiedy to nastąpi.
Przy idącej tak szybko technice i skuteczności łowienia ryb to za 10 - 20 lat wody będą prawie bezrybne
#20 OFFLINE
Napisano 27 grudzień 2006 - 10:35
co do ryb to zależy tylko od nas
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych