olabo, on 27 Dec 2017 - 11:09, said:
To że nie widzisz wcale nie oznacza że ryba przeżywa.A jeśli nie przeżywa to jaka różnica czy zgnije w wodzie czy Ty ją zjesz?Chodzi o to aby taka sytuacja była jak najrzadsza.Czyli:lowienie na bardzo dużych głebokościach,łowienie latem przy wysokich temperaturach w płytkich stojących wodach.Wyciąganie z wody i dotykanie tylko tych ryb które sa głeboko zapięte lub okazowe/zasługują na fotkę.Prawidłowe odhaczanie,trzymanie do zdjęc,nie obtaczanie w piasku.Nieużywanie gripów.Dla mnie to jest wyznacznikiem etyki wędkarskiej. (...)
O to chodzi!
Bułka, on 27 Dec 2017 - 13:48, said:
@olabo Dokładnie o tym pisałem kilka stron wcześniej, samo uwalnianie złowionych ryb to nie C&R.
Dokładnie!
Bułka, on 27 Dec 2017 - 20:43, said:
3...2...1... zaraz się okaże, że nie wszyscy używają haków bezzadziorowych ale wszyscy usuwają/zaginają zadziory 
Gdyby były powszechnie dostępne haki i kotwiczki bezzadziorowe, kupowałbym wyłącznie takie, nie tylko ze względu na ryby, ale dla własnej wygody. Niestety, muszę się dodatkowo napracować po każdym nowym zakupie i połamać zadziory, a jestem leniwy... 
cyprys19, on 27 Dec 2017 - 23:32, said:
(...) Niech ktoś tu wrzuci definicję C&R proszę, bo mam wrażenie, że co niektórzy deklarują całkowite C&R nie wiedząc na czym polega. 
Cyprysku, proszę bardzo, str. 8 post #150, tam zacytowałem Kolegę, który ponad 10 lat temu wyłożył wszystko dokładnie i przejrzyście.
Użytkownik Alexspin edytował ten post 28 grudzień 2017 - 07:25