Dopiero poprawne połączenie z echosondą i dostęp do nowych funkcji pozwala cieszyć się z użytkowania tego silnika.
MotorGuide Xi3 / Xi5
#621 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2019 - 19:32
#622 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2019 - 19:54
Dopiero poprawne połączenie z echosondą i dostęp do nowych funkcji pozwala cieszyć się z użytkowania tego silnika.
Niestety, to nie wystarcza. Jeżeli moduł gps w silniku jest felerny, i złote kable NMEA nie pomogą.
#623 Guest_Michal Sz_*
Napisano 13 listopad 2019 - 22:26
Niestety, to nie wystarcza. Jeżeli moduł gps w silniku jest felerny, i złote kable NMEA nie pomogą.
Jakby moduł gps był felerny to na pilocie by tez był problem.
Ewidentnie nie radzą sobie z fizyka i ogarnięciem różnych chwilowych problemów z transmisja pomiędzy echo i sterownikiem silnika.
Mozlowe ze jest coś do czego nie chcą sie przyznać bo interface w kabelku jest na tyle skopany ze tego żaden soft nie naprawi.
#624 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2019 - 22:43
Jakby moduł gps był felerny to na pilocie by tez był problem.
Ewidentnie nie radzą sobie z fizyka i ogarnięciem różnych chwilowych problemów z transmisja pomiędzy echo i sterownikiem silnika.
Mozlowe ze jest coś do czego nie chcą sie przyznać bo interface w kabelku jest na tyle skopany ze tego żaden soft nie naprawi.
Gdybym w niedzielę nie pływał na swojej sieci i Gateway i pożyczonym a w pełni sprawnym silniku- nie pisałbym o module. Serwis mi to przekazał osobiście, że są problemy z partią produkcyjną 2019 ale i z wcześniejszymi też.
że tez nie wpadłem na pomysł przełożenia modułu gps bezpośrednio na wodzie- to tylko 5 wkrętów jest.... ech, byłaby 100% pewność
Pływanie po trasie wymaga zapamiętania szeregu punktów pośrednich- nie masz tego na pilocie, by sprawdzić jak faktycznie działa.
Gateway to nie jest wczorajszy wynalazek. Latają na tym starsze HDS-y i Elite Ti. Wszystkie problemy z MG zaczęły się po updacie fishreveal, czyli 18.2, do tego dołączyły sprawy z modułem GPS od MG.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 13 listopad 2019 - 22:54
#625 OFFLINE
Napisano 13 listopad 2019 - 23:09
I będzie ok
#626 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2019 - 06:01
W simradzie sparowanie z mg jest od 18.3 o ile się nie mylę. Jeżeli silnik ma walnięty moduł, to żaden soft nie pomoże.To może trzeba wrócić do 18.1?
I będzie ok
Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
#627 Guest_Michal Sz_*
Napisano 14 listopad 2019 - 18:23
Coś programiści zmienili może w grę wchodzą jakieś standardy ustalone protokoły komunikacji, które przez jedna ze stron nie sa trzymane i mamy problem może ktos nie chce siec przyznać ze chodzi o kasę.
#628 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2019 - 18:37
Ja nie mam możliwości downgrade- simrady +MG to świeża sprawa.
Jeżeli mówisz o sofcie- to dlaczego mój niedzielny test był pozytywny? Xi5 Piotra śmigał aż miło i robił u mnie na echu to, co mu zadałem.
W grę może faktycznie wchodzić błędne oprogramowanie silnika, ale gdyby tak było, wyszłoby update softowe i problem przestałby nim być. Latem trafił do głównego serwisu u nas nowy soft serwisowy i niczego nie rozwiązał u mnie w xi3. Tak było również w Rosji. Idąc tym tokiem dalej- hardware jest też wadliwe. Z jakich powodów- nie wiem. Czy coś z tym zrobią- chciałbym jak najszybciej.
#629 Guest_Michal Sz_*
Napisano 14 listopad 2019 - 18:54
W domu bede ok 23go więc to jedyny termin gdzie będę mógł wypłynąć moim pontonem na zimną ltiopadową wodę.
Warunki pewnie nie będą sprzyjały testom, ale jesli będzie w miarę spokojnie na wodzie bez deszczowo to sie wybiore i dam znac moze nawet cos nagram.
Do tego czasu nie będę już komentował bo to bez sensu będzie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
#630 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2019 - 18:57
Tak. Najpierw sprawdzić, potem wnioskować. Może twoja maszyna będzie działać bez problemów w sieci.Maciej_k może jednak poczekam aż ja zrobie jakieś testy na wodzie z siecia, może akurat będę szczęśliwcem i u mnie będzie to działało?
W domu bede ok 23go więc to jedyny termin gdzie będę mógł wypłynąć moim pontonem na zimną ltiopadową wodę.
Warunki pewnie nie będą sprzyjały testom, ale jesli będzie w miarę spokojnie na wodzie bez deszczowo to sie wybiore i dam znac moze nawet cos nagram.
Do tego czasu nie będę już komentował bo to bez sensu będzie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 14 listopad 2019 - 18:57
#631 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2019 - 20:05
mój silnik na początku użytkowania działał żle ,póżniej po zamontowaniu dodatkowego włącznika do sieci NMEA 2000 przez cały sezon było wszystko w porządku,
aż do ostatniej niedzieli kiedy ,zaczął domagać aktualizacji,do końca sezony trzeba wytrzymać ,i wysyłka do servisu.
,..
#632 Guest_Michal Sz_*
Napisano 14 listopad 2019 - 20:09
mój silnik na początku użytkowania działał żle ,póżniej po zamontowaniu dodatkowego włącznika do sieci NMEA 2000 przez cały sezon było wszystko w porządku,
aż do ostatniej niedzieli kiedy ,zaczął domagać aktualizacji,do końca sezony trzeba wytrzymać ,i wysyłka do servisu.
,..
O jakim dodatkowym włączniku piszesz?
Co on ma wyłączać, czy chodzi i to aby zasilanie sieci odłączyć z dodatkowego accu?
#633 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2019 - 21:10
Silnik działał poprawnie kiedy sieć NMEA 2000 dostała zasilanie jako ostatnia czyli w kolejności :
echo,silnik ,sieć .
Użytkownik rgm edytował ten post 14 listopad 2019 - 21:12
#634 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2019 - 00:17
#635 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2019 - 00:19
Panowie, niestety nie mogę się doszukać, znacie może wymiar podstawy montażowej do xi3? Chciałbym sprawdzić, czy ewentualnie upcham całość na dziobie.
#636 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2019 - 07:04
Mogę zmierzyć, ale tę z tworzywa.
BTW, wczoraj dzwoniłem do serwisu MG u Parkerów, mają nową wersję softu serwisowego, zapas modułów GPS. Po nowym roku spakuję im i wyślę swoją zabawkę- może ta odyseja się skończy wreszcie.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 grudzień 2019 - 07:49
- cabage lubi to
#637 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2019 - 08:38
Wartosci podane w mm
Wiedziałem ze gdzieś już bylo.
Użytkownik gumowy edytował ten post 07 grudzień 2019 - 08:44
- Misza 86 lubi to
#638 OFFLINE
Napisano 07 grudzień 2019 - 08:49
- Misza 86 lubi to
#639 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2019 - 11:27
#640 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2019 - 11:38
Elite Ti, Elite Ti2, Simrad Go 5 ( bez mapowania) oraz HDS carbon i Live.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych