Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

MotorGuide Xi3 / Xi5

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1642 odpowiedzi w tym temacie

#621 OFFLINE   rgm

rgm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów

Napisano 13 listopad 2019 - 19:32

Dopiero poprawne połączenie z echosondą   i dostęp do nowych funkcji pozwala cieszyć się z użytkowania tego silnika.

#622 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 13 listopad 2019 - 19:54

Dopiero poprawne połączenie z echosondą   i dostęp do nowych funkcji pozwala cieszyć się z użytkowania tego silnika.

Niestety, to nie wystarcza. Jeżeli moduł gps  w silniku jest felerny, i złote kable NMEA nie pomogą. 

#623 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 13 listopad 2019 - 22:26

Niestety, to nie wystarcza. Jeżeli moduł gps  w silniku jest felerny, i złote kable NMEA nie pomogą.

Jakby moduł gps był felerny to na pilocie by tez był problem.
Ewidentnie nie radzą sobie z fizyka i ogarnięciem różnych chwilowych problemów z transmisja pomiędzy echo i sterownikiem silnika.
Mozlowe ze jest coś do czego nie chcą sie przyznać bo interface w kabelku jest na tyle skopany ze tego żaden soft nie naprawi.

#624 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 13 listopad 2019 - 22:43

Jakby moduł gps był felerny to na pilocie by tez był problem.
Ewidentnie nie radzą sobie z fizyka i ogarnięciem różnych chwilowych problemów z transmisja pomiędzy echo i sterownikiem silnika.
Mozlowe ze jest coś do czego nie chcą sie przyznać bo interface w kabelku jest na tyle skopany ze tego żaden soft nie naprawi.

Gdybym w niedzielę nie pływał na swojej sieci i Gateway i pożyczonym a w pełni sprawnym silniku- nie pisałbym o module. Serwis mi to przekazał osobiście, że są problemy z partią produkcyjną 2019 ale i z wcześniejszymi też. 

że tez nie wpadłem na pomysł przełożenia modułu gps bezpośrednio na wodzie- to tylko 5 wkrętów jest.... ech, byłaby 100% pewność 

Pływanie po trasie wymaga zapamiętania szeregu punktów pośrednich- nie masz tego na pilocie, by sprawdzić jak faktycznie działa. 

Gateway to nie jest wczorajszy wynalazek. Latają na tym starsze HDS-y i Elite Ti. Wszystkie problemy z MG zaczęły się po updacie fishreveal, czyli 18.2, do tego dołączyły sprawy z modułem GPS od MG. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 13 listopad 2019 - 22:54

#625 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 13 listopad 2019 - 23:09

To może trzeba wrócić do 18.1?
I będzie ok

#626 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 listopad 2019 - 06:01

To może trzeba wrócić do 18.1?
I będzie ok

W simradzie sparowanie z mg jest od 18.3 o ile się nie mylę. Jeżeli silnik ma walnięty moduł, to żaden soft nie pomoże.

Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka

#627 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 14 listopad 2019 - 18:23

Maciej_K Wszystko mogę zrozumieć ale jesli mówi się ze jest walnięty moduł gps to miałby problem juz z samym pilotem to czy na trasie są punkty na których silnik się nie zatrzymuje to nie może być wina modułu gps bo płyniesz dalej, tu ewidentnie problem jest z softem lub dogadywaniem się jakiego programu który czeka na jaką komendę od echa której nie dostaje w odpowiednim momencie albo echo tego nie wysyła lub blednie lub coś tam jeszcze. Ja jestem przekonany ze to jest kwestia Komunikacji nie gps czy jakiegoś sterowania samym silnikiem, pomiędzy echem a silnikiem jest coś co według mnie interpretuje zamienia komendy z echa zrozumiale dla silnika i tu może być problem.
Coś programiści zmienili może w grę wchodzą jakieś standardy ustalone protokoły komunikacji, które przez jedna ze stron nie sa trzymane i mamy problem może ktos nie chce siec przyznać ze chodzi o kasę.

#628 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 listopad 2019 - 18:37

Ja nie mam możliwości downgrade- simrady +MG to świeża sprawa. 

Jeżeli mówisz o sofcie- to dlaczego mój niedzielny test był pozytywny? Xi5 Piotra śmigał aż miło i robił u mnie na echu to, co mu zadałem. 

W grę może faktycznie wchodzić błędne oprogramowanie silnika, ale gdyby tak było, wyszłoby update softowe i problem przestałby nim być. Latem trafił do głównego serwisu u nas nowy soft serwisowy i niczego nie rozwiązał u mnie w xi3.  Tak było również w Rosji. Idąc tym tokiem dalej- hardware jest też wadliwe. Z jakich powodów- nie wiem. Czy coś z tym zrobią- chciałbym jak najszybciej. 

#629 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 14 listopad 2019 - 18:54

Maciej_k może jednak poczekam aż ja zrobie jakieś testy na wodzie z siecia, może akurat będę szczęśliwcem i u mnie będzie to działało?
W domu bede ok 23go więc to jedyny termin gdzie będę mógł wypłynąć moim pontonem na zimną ltiopadową wodę.
Warunki pewnie nie będą sprzyjały testom, ale jesli będzie w miarę spokojnie na wodzie bez deszczowo to sie wybiore i dam znac moze nawet cos nagram.
Do tego czasu nie będę już komentował bo to bez sensu będzie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

#630 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 14 listopad 2019 - 18:57

Maciej_k może jednak poczekam aż ja zrobie jakieś testy na wodzie z siecia, może akurat będę szczęśliwcem i u mnie będzie to działało?
W domu bede ok 23go więc to jedyny termin gdzie będę mógł wypłynąć moim pontonem na zimną ltiopadową wodę.
Warunki pewnie nie będą sprzyjały testom, ale jesli będzie w miarę spokojnie na wodzie bez deszczowo to sie wybiore i dam znac moze nawet cos nagram.
Do tego czasu nie będę już komentował bo to bez sensu będzie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Tak. Najpierw sprawdzić, potem wnioskować. Może twoja maszyna będzie działać bez problemów w sieci.

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 14 listopad 2019 - 18:57

#631 OFFLINE   rgm

rgm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 20:05

mój silnik na początku użytkowania działał żle ,póżniej po zamontowaniu dodatkowego włącznika do sieci NMEA 2000 przez cały sezon było wszystko w porządku,

aż do ostatniej niedzieli kiedy ,zaczął  domagać aktualizacji,do końca sezony trzeba wytrzymać ,i wysyłka do servisu.

,..

#632 Guest_Michal Sz_*

Guest_Michal Sz_*
  • Guests

Napisano 14 listopad 2019 - 20:09

mój silnik na początku użytkowania działał żle ,póżniej po zamontowaniu dodatkowego włącznika do sieci NMEA 2000 przez cały sezon było wszystko w porządku,
aż do ostatniej niedzieli kiedy ,zaczął domagać aktualizacji,do końca sezony trzeba wytrzymać ,i wysyłka do servisu.
,..

O jakim dodatkowym włączniku piszesz?
Co on ma wyłączać, czy chodzi i to aby zasilanie sieci odłączyć z dodatkowego accu?

#633 OFFLINE   rgm

rgm

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów

Napisano 14 listopad 2019 - 21:10

Silnik działał poprawnie kiedy sieć NMEA 2000 dostała zasilanie jako ostatnia czyli w kolejności :

echo,silnik ,sieć .

Użytkownik rgm edytował ten post 14 listopad 2019 - 21:12

#634 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 07 grudzień 2019 - 00:17

Mógłby by mi ktoś zmierzyć wymiar podstawy montażowej do dziobowego MG ?

#635 OFFLINE   Misza 86

Misza 86

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 4 postów
  • LokalizacjaSzczecinek
  • Imię:Michał

Napisano 07 grudzień 2019 - 00:19

Panowie, niestety nie mogę się doszukać, znacie może wymiar podstawy montażowej do xi3? Chciałbym sprawdzić, czy ewentualnie upcham całość na dziobie.

#636 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 07 grudzień 2019 - 07:04

Mogę zmierzyć, ale tę z tworzywa. 

BTW, wczoraj dzwoniłem do serwisu MG u Parkerów, mają nową wersję softu serwisowego, zapas modułów GPS. Po nowym roku spakuję im i wyślę swoją zabawkę- może ta odyseja się skończy wreszcie. 

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 07 grudzień 2019 - 07:49

• cabage lubi to

#637 OFFLINE   gumowy

gumowy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 574 postów
  • LokalizacjaDelta Odry
  • Imię:Filip
  • Nazwisko:Skywalker

Napisano 07 grudzień 2019 - 08:38

Kolega @Bielun22 kiedyś to zmierzył :
Wartosci podane w mm120c49447af09412a1cc36738214df42.jpg

Wiedziałem ze gdzieś już bylo.

Użytkownik gumowy edytował ten post 07 grudzień 2019 - 08:44

• Misza 86 lubi to

#638 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 07 grudzień 2019 - 08:49

170x320mm

• Misza 86 lubi to

#639 OFFLINE   sebam3

sebam3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 85 postów
  • LokalizacjaLębork
  • Imię:Sebastian
  • Nazwisko:Konkol

Napisano 15 grudzień 2019 - 11:27

Witam Panowie, potrzebuję informacji, który model echa będzie działał z Motorguide Xi3 z przetwornikiem, bez dodatkowego adaptera, mam wyjście na 6 pin. Chodzi mi najtańsze echo, do podstawowych informacji i korzystania na lodzie. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

#640 OFFLINE   cabage

cabage

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1518 postów
  • LokalizacjaOpole
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Tohatsu/Mercury/Lowrance/MG/Ram Mounts

Napisano 15 grudzień 2019 - 11:38

Elite Ti, Elite Ti2, Simrad Go 5 ( bez mapowania) oraz HDS carbon i Live.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych