Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#261 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2007 - 13:05

@Jerzy

wędkarstwo uczy cierpliwości B) jakbyś odświeżył sobie wątek od początku, to natrafisz na kilka moich próśb o nie wysnuwanie pochopnych wniosków dotyczących rezonansu na podstawie 2 czy 3 wypraw nad wodę. Założenie jest takie, że osoby testujące wypowiedzą się nt. swoich wrażeń w formie artykułu, po zakończeniu sezonu - umownie na koniec roku. Tak że przed testerami jeszcze kilka miesięcy intensywnego, mam nadzieję, testowania B)

#262 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 13:07

aaaa kumam, kilku wedkarzy przez cały sezon bedzie zbierac dośwuiadczenia i zima w martwym sezonie pojawi sie temat do zacieklych dyskusji. Rozumiem. to bedzie bardzo długi artykuł.
pozd JW :D

#263 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 lipiec 2007 - 13:09

Dobrze kumasz - będzie o czym gadac w zimę B)

#264 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów
  • LokalizacjaPolska północna :)

Napisano 23 lipiec 2007 - 13:14

Ja tylko dodam, że w różnych wątkach przewijał się temat rezonansu i tego, że rezonans jest odczuwalny - słyszalny. Jednak mam wrażenie Jerzy, że trochę chcesz przekornie rozjuszyć temat a przecież nikt z używających rezonansu nie powie Ci, że rezonans sam łowi :D

#265 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 13:17

blehehehe zaraz dostane się na kolejną czarną liste B)

#266 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 13:25

Lepiej na czarną niż na czerwoną admina :D

#267 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 14:23

Odswierzam wątek.

Dużo szumu i krzyku było jakie to rezonansowe rękojeści są doskonałe, że to przyszłość rodbuildingu, ach ech ! itd. Było nawet kilku testerów, którzy dostali kije zrobione w FC wg. własnych życzeń.
Mija już jakis czas a tu widze, że cisza! No chyba jakies drqgia do dłoni te rezonanse przekazują? Może tez czas się wrażeniami podzielić z resztą jerkbaitowej społecznosci.
Poruszamy ostatnio na forum różne trudne tematy, nawet jest coś o marksiźmie, więc w tym kontekście temat tub rezonansowych wydaje się wręcz błachy. :unsure:

Jerzy,

Skoro juz odswierzyles temat to podam kilka moich uwag. Kijami z rezonansem lapie od jakis 6 miesiecy( MB Mephisto)zas teraz mialem okazje polowic troche ryb na wedki uzbrojone w Polsce na tych rekojesciach.

Jak tylko dostalem Mephisto to faktycznie nie moglem przez jakis czas odroznic brania ryby od stukniecia przyneta o kamien.

Przed odlotem do Szwecji odebralem wedki uzbrojone na blankach Batsona RX8+ odpowiednio do 14 i 35 gram. Lzejsza wedka komfortowo lowilem lipienie i pstragi na spinning. Czucie przynety nieporownywalne z zadna wedka jaka mialem do tej pory w rekach, przydawalo sie szczegolnie w polowie delikatnie skubiacych lipieni gdzie normalnie ciezko bylo wyczuc jakiekolwiek branie. Polowy okoni to juz sama finezja, walniecie jest nieporownywalnie mocniejsze niz na normalnym kiju( nie mialem jednoczesciowych wedek uzbrojonych w zwykla rekojesc tylko dluzsze dwuczesciowe stad moje porownanie moze byc opatrzone bledem).

Dla mnie prawdziwym testem rezonansu byl dzien na lodce gdy zabralismy tylko bardzo ciezkie wedki na duze szczupaki, ktore akurat przestaly zerowac. Pojawilo sie natomiast wiele okoni. Z duzej odleglosci mozna bylo wyczuc '' walniecia'' ryby w przynete, skutecznie ja zaciac. W zwiazku z moca sprzetu nie wiadomo bylo tylko czy okon ma 30 czy 40 cm :D

Pozdrawiam,

Bujo

#268 OFFLINE   jerzy

jerzy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3201 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 14:38

... normalnym kiju( nie mialem jednoczesciowych wedek uzbrojonych w zwykla rekojesc tylko dluzsze dwuczesciowe stad moje porownanie moze byc opatrzone bledem).

....
Pozdrawiam,

Bujo

No własnie Bujo w tym szczegolnym kontekście interesuje mnie zastaosowanie rezonansu. To, ze wedkarze poszukiją czegoś co wzmocni czulośc prawie 3m kija spinningowego w dwoch kawałkach, jestem w stanie zrozumić, ale naszło mnie wczoraj nad wodą jak zdecydowanie czułem branie malusieńskiego okonka na żyłce 0,18 z kilkudziesięciu metrów (rzucałem z wiatrem). Ja mam kij 6-stopowy w jednym kawałku. Wydaje mi się, że w takim rzypadku rezonans nie jest konieczny. Ale Ok poczekajmy di zimy nich chlopaki sie wysilą i pzredstawią problem z perspektywy sezonu.

#269 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 14:52

@ Jerzy

Nie zrozumiales mnie. Moje wedki uzbrojone na RX8+ sa jednoczesciowe. Nie moge ich porownac do wedek jednoczesciowych uzbrojonych w normalna rekojesc bo takich nie posiadam.

Pozdrowienia,

Bujo

#270 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów

Napisano 23 lipiec 2007 - 15:16

Jerzy
Łowię kijem jednoczęściowym, krótkim, castingowym. Zastanawiasz się czy przypadkiem jest ten rezonans potrzebny w moim kiju. Ja czuję wzmocnienie rezonansu. Dokładnie potrafię wskazać źródło tego co czuję. Czy rezonans jest mi potrzebny? Może i czułbym coś bez rezonansu, ale skoro czuję rezonans mocniej to znaczy, że bez niego czułbym słabiej bądź wcale (może mam niewrażliwą łapę).
Czy potrzeba? Na to pytanie niech odpowie sobie każdy z nas. Pewnie nie do każdego pomysłu i do każdego kija jest on potrzebny, ale o tym niech zadecyduje przyszły użytkownik kija.

#271 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 23 lipiec 2007 - 18:37

Faktem jest że 2 metrowym kijkiem do castingu(Batson 7 ), oczywiście 1 cz.- bez tuby-
odczułem naprawdę dużą różnicę w czuciu przynęty i brań, w porównaniu z 2 cz spinnem dragona. Kijkiem tym łowię na gumy i wobki ot taki kij do wszystkiego no i do topwaterków.
Testowy kij ISB 781 z tubą- 4 - 10 gram to troszkę inna sprawa.To spinn. Jak powiedzieli mi koledzy, jest przeznaczony do jigowania i faktycznie puknięcia w kamienie czy skubnięcia ryb są wyczuwalne bardziej. Gdy na kotwicy wobka np horneta5 zawiśnie 4cm trawka to wyjątkowo czuć jej zebranie.
2 tyg temu trafiłem na dni w których szczupaczki , co prawda w większosci niewymiarowe czyli małe delikatnie pukały horneta. Uważam że właśnie rezonans + plecionka dały mi czucie przynęty na 40m dystansie łowienia. Świadczyły o tym szczupaczki płytko zapięte.
Myśle ze wszyscy testujący potwierdzą przydatnosć rezonansu wykonanego w FC . Na pewno inne odczucia daje łowienie kijami i wyzszej póly ale nie wiem nie łowiłem nimi
Oczywiscie już po pierwszych godzinach z kijem rezonansowym pomyślałem że fajnie byłoby miec do dyspozycji identyczny ale bez tuby..............

#272 OFFLINE   zewu

zewu

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 359 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 listopad 2007 - 22:29

Odebrałem swój pierwszy rezonans. Poszliśmy w zieleń zamiast szarości. Niedługo część praktyczna i pierwsze wrażenia znad wody.

Poniżej kilka fotek (kompresja przy 50kb zabija fote niestety)

Załączone pliki

#273 OFFLINE   zewu

zewu

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 359 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 listopad 2007 - 22:33

Załączone pliki

#274 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 28 listopad 2007 - 22:47

gratuluje zewu... kijek robi wrazenie... no i tak czarna pianka :mellow: :mellow: :mellow: :o

#275 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów

Napisano 29 listopad 2007 - 06:03

Wygląda nieźle :D - podoba mi się...

#276 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 29 listopad 2007 - 09:49

Będzie jeszcze jeden punkt widzenia na rezonans :D

#277 OFFLINE   adis

adis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 25 grudzień 2007 - 17:16

Panowie pora odkurzyć wątek ;) ... czy w najbliższym czasie pojawią się jakieś opinie osób testujących rezonans. W głowach wielu jerkbaitowców rodzą się pewnie teraz pomysły na nowe kije i wielu pewnie tak jak ja ma dylemat: z rezonansem czy bez ?
A może Friko pozbierałby ( a może już zbiera B) ) takie opinie, informacje i zrobił z tego świetny artykuł a tym samym dał możliwość do dalszych dyskusji i rozwijania wątku ?

#278 OFFLINE   Sławek

Sławek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2720 postów

Napisano 25 grudzień 2007 - 18:24

Z posiadanych przeze mnie informacji to testujący już są jakiś czas po napisaniu swoich części :D - pozostaje więc tylko cierpliwość :D (ciekawy jestem pozostałych części artykułu, bo swoją znam :D)

#279 OFFLINE   adis

adis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaCzęstochowa

Napisano 25 grudzień 2007 - 19:45

Dzieki Sławek za info, nie pozostaje nic tylko czekać B)

#280 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 grudzień 2007 - 00:19

Wszystko w rękach remka - artykuł był już przesłany do publikacji, czeka na swoją kolej.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych