Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 17 styczeń 2008 - 10:13

@ Pablom,

Super daj znac i jakos sie umowimy.

Bujo

#302 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 17 styczeń 2008 - 10:19

jak żona dziś wydębi urlop to będe, dam znać dziś wieczorem. Mój brat mieszka gdzieś na Canary Wharf, więc pewnie będe tam mieszkał.

#303 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 17 styczeń 2008 - 19:31

Witam,
Na początku chciałbym podziękować Portalowi za umożliwienie testu a testerom za testowanie wedzisk i uwagi końcowe. To bardzo mi pomoże przy dalszym rozwoju konstrukcji rękojeści rezonansowych. Równolegle były prowadzone testy przes nas oraz kilkunastu wędkarzy, w tym również zawodników. Wyniki są bardzo podobne. Rezonans wzmacnia sygnał oraz zmienia go, dając lepsze czucie przynęty i brania ryby. O to właśnie chodziło. Friko, niestety jeszcze nie mogę umieścić zdjęć. Aktualnie montuję rękojeści które będą skatalogowane. Trzeba to wszystko usystematyzować. Myślę, że będę gotowy za około 4-5 tygodni. Poszczególne typy rękojeści otrzymają nazwy i symbole.
Dzisiaj wędka nie tylko musi być dobra, niezawodna , prawidłowo i estetycznie zmontowana. Musi być jeszcze ładna, nowoczesna i dopasowana do potrzeb coraz bardziej wymagających klientów. Jestem przekonany, że nowy produkt jakim jest rękojeść rezonansowa trafi w gusta wędkarzy i jednocześnie pomoże w osiąganiu coraz lepszych wyników.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
ps. Dla tych, który lubią niepowtarzelne wykonania przygotowałem niespodziankę. Istnieje możliwość wykonania rękojeści rezonansowej Alugraph z wygrawerowanym nazwiskiem właściciela wędki.

#304 ONLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 styczeń 2008 - 22:22

Hejka wszystkim rezonan(s)istom :mellow: :mellow: :mellow: ,

A poważnie - z dużym zainteresowaniem przeczytałem artykuł o rezonansie, bo dobrego czucia nigdy nie za dużo.

Szczególne przełożenie rezonansu upatruję, dla moich zastosowań, do kijka na jeziorowe sandałki z opadu - ostatnio mi się spodobało :D . Z drugiej strony kijkiem, do jakiego się od zeszłego sezonu przymierzam, abstrahując od rezonansu, jest kijek 7' pod low profile'a na polskie szczupaki - do gum oraz obrotówek - idealnie gdyby dał się zamknąć w przedziale 3/8-1 oz. Przy czym najfajniej, gdyby był do opadu, ale podczas holu jednak pracował moderate'owo - to się chyba nazywa progresywność (poprawcie mnie, jeśli piszę głupoty). Tak więc gdyby dało się to sandaczowo-szczupakowe łowienie pogodzić jednym rezonansowym cudem w wersji ekonomicznej, byłoby naprawdę interesująco... Kijek ten w zamyśle ma być moim wejściem w nieciężki niejerkowy casting.

Z trzeciej strony, zastanawiam się, czy rezonans miałby zastosowanie w kijku do jaziowania - przynęty do 5g, kijek o miękkiej akcji? Sławek powyżej sugeruje, że rezonans jednak raczej do tych szybkich kijków; pablom natomiast swój kleniowy kijek chwali. Gdzie leży prawda? Uśmiecham :mellow: się przy okazji, pablom, przy najbliższym spotkaniu, na parę rzutów Twoim Batsonem - jeśli faktycznie w moderate'ach można też z rezonansem, to dlaczego nie jaziowanie, tyle że tu musiałoby być jeszcze bardziej delikatnie...

Dla mnie generalnie bardzo fajny kierunek sprzętomanii, bo bardzo praktyczny (skrót myślowy) - choć aluminowe pierścionki również ładne są :D - ja co prawda wolałbym opalizującą czerń...

No i co o moich przemyśleniach myślicie :unsure: ?

#305 OFFLINE   bassy

bassy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1950 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 17 styczeń 2008 - 22:49

Myślę że i tak wkraczamy w teorię. najłatwiejsza droga do potwierdzenia swoich (twoich przypuszczeń) to połowienie takim kijkiem. Na forum są tez wędkarze twierdzący ze dobry blank dobrze uzbrojony = brak koniecznosci zwiększania masy kija. Ja jestem początkujacy i nie chcę wkładac kija w mrowisko - jestes z Wa wy moze ktoś udostępni Tobie sprzęcik. Tak czy inaczej chciałem podziękować p. Irkowi za umożliwienie łowienia kijem z FC - bo nie ma to jak doświadczenie własne. Trzeba wziać pod uwagę ze bardzo wiele zalezy od gustów i preferencji indywidualnych wędkarza.

#306 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 13 luty 2008 - 18:24

Witam,
Zgodnie z obietnicą kilka fotek rękojeści http://fishingcenter.com.pl/fishingcenter.php?pg=rekojesci-r ezo
Pozdrawiam,
Ireneuszs Matuszewski

#307 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 luty 2008 - 19:07

Dzięki Irku, kilka naprawde fajnych wzorów <_<

#308 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2008 - 21:27

zdjecia są zbyt małe żeby to w pełni pokazać, ale nowe rury woven carbon są naprawdę super :o mam w tej chwili jedną przed oczami, bo oczywiście natychmiast się skusiłem Embarassed no i będzie kolejny kijek :lol:

#309 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 luty 2008 - 21:30

Co strugasz?

#310 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 13 luty 2008 - 21:31

Postaram się w najbliższym czasie zamieścić trochę zdjęć poszczególnych elementów rękojeści.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski

#311 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 13 luty 2008 - 21:35

Ja chyba w końcu wpadne odebrać swój kijek :mellow: pewnie postojowe się należy :lol: a rurki sam pomacam - coś mi w głowie świta :unsure:

#312 OFFLINE   Ireneusz Matuszewski

Ireneusz Matuszewski

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 315 postów

Napisano 13 luty 2008 - 21:37

Postojowe jest już 3-cyfrowe :lol:
Pozdrawiam,
Irek

#313 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2008 - 21:39

@pablom

a kilka blanków mi przybyło Embarassed Lamiglasek, parę Taloników, pod casta będzie :mellow: dwie jerkóweczki, dwa średniej mocy - tak żeby było co porównywać.

trzeba będzie potem zrobić spotkanie fanów japan-stalja w jakimś... barze karaoke! Sławek'Oppeln' mnie natchnął :o

#314 OFFLINE   @slider@

@slider@

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2730 postów

Napisano 13 luty 2008 - 21:47

:huh: :huh: :o

#315 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 luty 2008 - 21:49

japonską muzę trzeba będzie ściągną, jest parę fajnych kawałków z japan - nic nie rozumiem, ale co tam, ważne żeby klimat był :mellow: Dobra, kończe już z tym off-topikiem w wątku Embarassed

#316 OFFLINE   mifek

mifek

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 11308 postów
  • LokalizacjaWioska Z Tramwajami
  • Imię:Rafał
  • Nazwisko:...znane...

Napisano 13 luty 2008 - 22:02

japonską muzę trzeba będzie ściągną, jest parę fajnych kawałków z japan - nic nie rozumiem, ale co tam, ważne żeby klimat był :mellow: Dobra, kończe już z tym off-topikiem w wątku Embarassed

skoro mowa o japan musik to ... taki jeden pan co to nie dosc ze tworzy wedki, to jeszcze projektuje, filmy nagrywa i inne takie... ten to robi swietna muze :mellow: ma niezle brzmienie gitarki :mellow: w sam raz do GAMBLERa na pelnych obrotach :mellow:

#317 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 lipiec 2008 - 07:06

Odświeżam wątek żeby pokazać jeden z kijków, o których mowa powyżej - średni kij jerkowy wykonany na blanku Talon VI+ 6'0 MH (25lb):

Powiem szczerze, że na dżapanstajl decyduję się głównie dlatego, że podoba mi się design. Głównie w kijach castingowych zresztą, jeżeli chodzi o spinningi to lubię tu również tradycyjne wzornictwo.
Omawiany kij został wykonany na blanku typu mag-bass, ale dosyć nietypowym bo jak na mag-bassa cechującym się małą średnicą zewnętrzną dolnika (sztywność dolnika jest uzyskana raczej poprzez grubość ścianki niż zbieżność blanku). No i zabrakło dosłownie dziesiątych milimetra do tego, żeby kij zrobić na tubie rezonansowej 15mm. Ciąć blanku z dołu nie chciałem bo i tak jest króki (6 stóp = 183cm). I tak, trochę z przypadku, rękojeść została wykonana na tubie 17mm, czyli przy dużej różnicy pomiędzy średnicą tuby a średnicą blanku.

No i nad wodą okazało się że wyszło rewelacyjnie :huh: Na rezonatorze tuż za uchwytem dzieje się tyle, że musiałem się nauczyć łowić na nowo, żeby nie ciąć każdej trawki - naprawdę czuć tu działanie rezonansu. Tak że przypadkowo wyszedł kij jeżeli chodzi o rezonans poglądowy. Nie wiem czy można stąd wysnuwać jakieś wnioski generalne - mam na myśli typ blanku i róznicę pomiedzy srednicą blanku a tuby - to może być zbyt proste niestety, ale będę miał o czym myśleć przy kolejnych projektach. Dodatkowy efekt jest taki że tuba 17 jest trochę cieższa od tuby 15 i kij wyszedł wyważony po prostu idealnie (razem z balancerem Matagi widocznym na zdjęciu). O walorach wędkarskich nie będę się rozwodził, bo kij wyjął zaledwie kilka niedużych szczupaków jak dotąd, poczekam z konkluzjami jak uzbiera się więcej.

Kilka szczegółów technicznych:
blank Talon VI+ 60MH 25lb
przelotki Fuji Alconite CLNAG
Uchwyt Matagi ECS 17 Wood Marble Brown
Wykończenie foregripu Matagi HTWC-L
Rura rezonansowa Fishing Center 17mm
Rezonator za uchwytem Fishing Center 27mm
Pierścienie metalowe na split gripie i przy rezonatorze - Fishing Center
Gałka doważająca Matagi WBP-5
Pianka Fishing Center
Projekt: mój
Wykonanie: Fishing Center

Koneserom polecam zdjęcie nr 3, które w maksymalnym zbliżeniu pokazuje wykonanie omotki i dokładność spasowania elementów B)

Pozdrawiam

Załączone pliki

#318 OFFLINE   MefistoFishing

MefistoFishing

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 2162 postów
  • LokalizacjaStaszów

Napisano 01 lipiec 2008 - 07:42

Moim zdaniem REWELKA !

#319 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 01 lipiec 2008 - 08:50

@Friko - Ty to masz pomysły :huh: gratulacje
Irek - jak zwykle mistrzowskie wykonanie

#320 OFFLINE   Tarłoś

Tarłoś

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 896 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Tarłowski

Napisano 01 lipiec 2008 - 09:36

Witam,
wykonanie zaiste perfekcyjne, ale proszę napisz Pawle o zasadności stosowania rezonansu w wędce dżerkowej przeznaczonej raczej do niezbyt finezyjnego łowienia. O ile w wędkach dżigowych i jakiś ogólnie rzecz biorąc lekkich konstrukcjach jest to zasadne to czy akurat w przypadku wędki dżerkowej?
Pzdr.
Tarłoś

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych