Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań
#301 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2008 - 10:13
Super daj znac i jakos sie umowimy.
Bujo
#302 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2008 - 10:19
#303 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2008 - 19:31
Na początku chciałbym podziękować Portalowi za umożliwienie testu a testerom za testowanie wedzisk i uwagi końcowe. To bardzo mi pomoże przy dalszym rozwoju konstrukcji rękojeści rezonansowych. Równolegle były prowadzone testy przes nas oraz kilkunastu wędkarzy, w tym również zawodników. Wyniki są bardzo podobne. Rezonans wzmacnia sygnał oraz zmienia go, dając lepsze czucie przynęty i brania ryby. O to właśnie chodziło. Friko, niestety jeszcze nie mogę umieścić zdjęć. Aktualnie montuję rękojeści które będą skatalogowane. Trzeba to wszystko usystematyzować. Myślę, że będę gotowy za około 4-5 tygodni. Poszczególne typy rękojeści otrzymają nazwy i symbole.
Dzisiaj wędka nie tylko musi być dobra, niezawodna , prawidłowo i estetycznie zmontowana. Musi być jeszcze ładna, nowoczesna i dopasowana do potrzeb coraz bardziej wymagających klientów. Jestem przekonany, że nowy produkt jakim jest rękojeść rezonansowa trafi w gusta wędkarzy i jednocześnie pomoże w osiąganiu coraz lepszych wyników.
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
ps. Dla tych, który lubią niepowtarzelne wykonania przygotowałem niespodziankę. Istnieje możliwość wykonania rękojeści rezonansowej Alugraph z wygrawerowanym nazwiskiem właściciela wędki.
#304 ONLINE
Napisano 17 styczeń 2008 - 22:22
A poważnie - z dużym zainteresowaniem przeczytałem artykuł o rezonansie, bo dobrego czucia nigdy nie za dużo.
Szczególne przełożenie rezonansu upatruję, dla moich zastosowań, do kijka na jeziorowe sandałki z opadu - ostatnio mi się spodobało . Z drugiej strony kijkiem, do jakiego się od zeszłego sezonu przymierzam, abstrahując od rezonansu, jest kijek 7' pod low profile'a na polskie szczupaki - do gum oraz obrotówek - idealnie gdyby dał się zamknąć w przedziale 3/8-1 oz. Przy czym najfajniej, gdyby był do opadu, ale podczas holu jednak pracował moderate'owo - to się chyba nazywa progresywność (poprawcie mnie, jeśli piszę głupoty). Tak więc gdyby dało się to sandaczowo-szczupakowe łowienie pogodzić jednym rezonansowym cudem w wersji ekonomicznej, byłoby naprawdę interesująco... Kijek ten w zamyśle ma być moim wejściem w nieciężki niejerkowy casting.
Z trzeciej strony, zastanawiam się, czy rezonans miałby zastosowanie w kijku do jaziowania - przynęty do 5g, kijek o miękkiej akcji? Sławek powyżej sugeruje, że rezonans jednak raczej do tych szybkich kijków; pablom natomiast swój kleniowy kijek chwali. Gdzie leży prawda? Uśmiecham się przy okazji, pablom, przy najbliższym spotkaniu, na parę rzutów Twoim Batsonem - jeśli faktycznie w moderate'ach można też z rezonansem, to dlaczego nie jaziowanie, tyle że tu musiałoby być jeszcze bardziej delikatnie...
Dla mnie generalnie bardzo fajny kierunek sprzętomanii, bo bardzo praktyczny (skrót myślowy) - choć aluminowe pierścionki również ładne są - ja co prawda wolałbym opalizującą czerń...
No i co o moich przemyśleniach myślicie ?
#305 OFFLINE
Napisano 17 styczeń 2008 - 22:49
#306 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 18:24
Zgodnie z obietnicą kilka fotek rękojeści http://fishingcenter.com.pl/fishingcenter.php?pg=rekojesci-r ezo
Pozdrawiam,
Ireneuszs Matuszewski
#307 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 19:07
#308 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:27
#309 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:30
#310 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:31
Pozdrawiam,
Ireneusz Matuszewski
#311 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:35
#312 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:37
Pozdrawiam,
Irek
#313 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:39
a kilka blanków mi przybyło Lamiglasek, parę Taloników, pod casta będzie dwie jerkóweczki, dwa średniej mocy - tak żeby było co porównywać.
trzeba będzie potem zrobić spotkanie fanów japan-stalja w jakimś... barze karaoke! Sławek'Oppeln' mnie natchnął
#314 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:47
#315 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 21:49
#316 OFFLINE
Napisano 13 luty 2008 - 22:02
japonską muzę trzeba będzie ściągną, jest parę fajnych kawałków z japan - nic nie rozumiem, ale co tam, ważne żeby klimat był Dobra, kończe już z tym off-topikiem w wątku
skoro mowa o japan musik to ... taki jeden pan co to nie dosc ze tworzy wedki, to jeszcze projektuje, filmy nagrywa i inne takie... ten to robi swietna muze ma niezle brzmienie gitarki w sam raz do GAMBLERa na pelnych obrotach
#317 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2008 - 07:06
Powiem szczerze, że na dżapanstajl decyduję się głównie dlatego, że podoba mi się design. Głównie w kijach castingowych zresztą, jeżeli chodzi o spinningi to lubię tu również tradycyjne wzornictwo.
Omawiany kij został wykonany na blanku typu mag-bass, ale dosyć nietypowym bo jak na mag-bassa cechującym się małą średnicą zewnętrzną dolnika (sztywność dolnika jest uzyskana raczej poprzez grubość ścianki niż zbieżność blanku). No i zabrakło dosłownie dziesiątych milimetra do tego, żeby kij zrobić na tubie rezonansowej 15mm. Ciąć blanku z dołu nie chciałem bo i tak jest króki (6 stóp = 183cm). I tak, trochę z przypadku, rękojeść została wykonana na tubie 17mm, czyli przy dużej różnicy pomiędzy średnicą tuby a średnicą blanku.
No i nad wodą okazało się że wyszło rewelacyjnie Na rezonatorze tuż za uchwytem dzieje się tyle, że musiałem się nauczyć łowić na nowo, żeby nie ciąć każdej trawki - naprawdę czuć tu działanie rezonansu. Tak że przypadkowo wyszedł kij jeżeli chodzi o rezonans poglądowy. Nie wiem czy można stąd wysnuwać jakieś wnioski generalne - mam na myśli typ blanku i róznicę pomiedzy srednicą blanku a tuby - to może być zbyt proste niestety, ale będę miał o czym myśleć przy kolejnych projektach. Dodatkowy efekt jest taki że tuba 17 jest trochę cieższa od tuby 15 i kij wyszedł wyważony po prostu idealnie (razem z balancerem Matagi widocznym na zdjęciu). O walorach wędkarskich nie będę się rozwodził, bo kij wyjął zaledwie kilka niedużych szczupaków jak dotąd, poczekam z konkluzjami jak uzbiera się więcej.
Kilka szczegółów technicznych:
blank Talon VI+ 60MH 25lb
przelotki Fuji Alconite CLNAG
Uchwyt Matagi ECS 17 Wood Marble Brown
Wykończenie foregripu Matagi HTWC-L
Rura rezonansowa Fishing Center 17mm
Rezonator za uchwytem Fishing Center 27mm
Pierścienie metalowe na split gripie i przy rezonatorze - Fishing Center
Gałka doważająca Matagi WBP-5
Pianka Fishing Center
Projekt: mój
Wykonanie: Fishing Center
Koneserom polecam zdjęcie nr 3, które w maksymalnym zbliżeniu pokazuje wykonanie omotki i dokładność spasowania elementów
Pozdrawiam
Załączone pliki
#318 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2008 - 07:42
#319 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2008 - 08:50
Irek - jak zwykle mistrzowskie wykonanie
#320 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2008 - 09:36
wykonanie zaiste perfekcyjne, ale proszę napisz Pawle o zasadności stosowania rezonansu w wędce dżerkowej przeznaczonej raczej do niezbyt finezyjnego łowienia. O ile w wędkach dżigowych i jakiś ogólnie rzecz biorąc lekkich konstrukcjach jest to zasadne to czy akurat w przypadku wędki dżerkowej?
Pzdr.
Tarłoś
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotki węglowe Daiwa AGS?Napisany przez Mekamil , 12 wrz 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Modyfikacja wędki dwuskładowej na sześcioskładową.Napisany przez OskarEL , 07 sty 2023 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Rodbuilding a prawoNapisany przez Wojtek Zwolski , 16 gru 2022 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przeróbka spinningu na castingNapisany przez zayl990 , 03 lut 2012 |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych