Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#341 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 466 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 28 listopad 2011 - 20:40

Panowie,

przyznam, że nie znam szczegółów konstrukcji rękojeści rezonansowych, jednak wszyscy wiemy, że chodzi o to aby impuls odebrany z linki przez kij (blank) poczuć w uchwycie wędki.

Z fizycznego punktu widzenia (ponieważ sporo wiosen minęło od zakończenie mojej edukacji, jeśli źle pamiętam proszę o sprostowanie) zjawisko rezonansu polega na tym że energia drgań wywołanych przez element X jest odbierana (tłumiona) przez element Y. W wyniku wymuszonego działania elementu X (wielokrotnego) element Y wpada w drgania o wyższej amplitudzie i innej częstotliwości niż drgania odebrane.

Czyli rezonans nie powstaje na skutek jednorazowego bodźca!

Nie mówimy również o rezonansie akustycznym bo jeśli energia drgania na blanku miałaby zostać zamieniona w falę dźwiękową w tubie rezonansowej i ponownie odebrana przez dłoń jako drganie zapewne niczego byśmy nie poczuli.

O co więc chodzi w REKOJEŚCI REZONANSOWEJ, moim skromnym zdaniem o dobre przewodzenie bodźca z blanku na uchwyt.

Czyli jeśli do budowy RE została użyta rura grafitowa to powinna być osadzona na blanku za pomocą materiału, w którym drgania nie są tłumione – metal lub grafit o niskiej zawartości wypełniaczy.

Co więcej rury grafitowe do RE zapewne są wykonane z grafitów o niskich zawartościach żywicy i bardzo uporządkowanym przebiegu włókien dla lepszego przewodzenia bodźca.

Ale tak jak napisałem na wstępie nie znam szczegółów konstrukcji i moje rozważania proszę traktować jako luźne dywagacje.

Pozdrawiam,
drzejko

#342 OFFLINE   Friko

Friko

SUM

• Super moderatorzy
  • 18759 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 28 listopad 2011 - 21:03

Andrzeju,

to nie jest takie proste :D jeżeli chodzi o kwestię tzw. czułości wędki to masę o tym napisano rzeczy, polecam skorzystać z wyszukiwarki np. na rodbulding.org (od razu mówię że żadnego rozwiązania tam nie znajdziesz, ale niewątpliwie uzskasz pogląd na stopień skomplikowania materii)

Próby z tulejami grafitowymi (nie myślić z pianką powszechnie nazwyaną grafitowym arborem) również były robione - i wyniki były dosyć rozczarowujące z tego co kojarzę.

W tym obszarze od lat funkcjinuje wiele teorii, w dużej mierze bądź wzajemnie się wykluczających bądź częściowo ze sobą sprzecznych. Osobiście wydaje mi się że próba ogarnięcia zagadnienia od strony naukowej to jednak ślepa uliczka. Prościej, a z punktu widzenia człowieka łowiacego rybę - chyba również sensowniej - jest przeprowadzać doświadczenia empiryczne. Bierzesz kij taki, bierzesz siaki, łowisz - albo Ci się sprawdza, albo nie. Znakomicie upraszcza to sprawę :lol:

#343 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 28 listopad 2011 - 21:26

Jedyny patent jaki widziałem od 28 01 2003 ma Hajime Oguri, Water House Co Ltd.

Przepraszam źle sie wyraziłem pisząc słowo patent miałem na myśli pomysł i cale związane z tym testy projektowanie ,i jak z każda nowością sa zwolennicy i przeciwnicy ,i tak będzie zawsze :mellow:

#344 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 28 listopad 2011 - 21:40

Właśnie zbroję u Irka CD BR 2.3m 7-28gr na rezonansie. Zważywszy, że trochę wędzisk przez moje łapy przeszło, od niskiego do High Modulus, ciekaw jestem efektu i różnicy w porównaniu ze standardowym uchwytem. Po testach nie omieszkam podzielić się wrażeniami....

#345 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 28 listopad 2011 - 22:59

Zasada budowy rękojeści rezonansowej jest strzeżona i nie dowiesz się na forum jak to zrobić,ja przechodziłem szkolenie u Irka z budowy rękojeści rezonansowych i z tego co wiem to chyba chłopaki z Poznańskiej pracowni tez ,niestety to patent pracowni Fishing center i podpisywałem cyrograf dlatego nie mogę udzielić żadnej info

Każdy kto się tym para (rezonansem i rodbuildingiem w ogóle), ma jakieś o tym pojęcie i swoje zdanie na temat. Takie rozwiązania są i w sprzęcie custom i w seryjnych, a na temat ich działania, niedziałania, czy superdziałania, zdania są podzielone, a więc niejednoznaczne. Są zapewne osoby, które zupełnie amatorsko grzebały w takich rozwiązaniach (cudzych i/lub własnych) i nie sądzę, aby była potrzeba tu tworzenia mitu rezonansu, jako kolejnej rzeczy poza zasięgiem amatora - hobbysty.
Koncepcje, próby, testy, związane z tym oczywiste koszty, tajemnica handlowa - jasne, że tak, to naturalne. Ale na forum są koledzy, którzy dłubią w patykach dla przyjemności, być może na rezonansie się znają i albo podpowiedzą albo i nie. Pomijam tych, dla których jest to konflikt interesów (nikt nie każe strzelać sobie w stopy) oraz tych, którzy mieliby zhańbić swój podpis, złożony krwią na byczej skórze Po co pisać, że to tajemnica i się nie dowiesz, skoro rezonans można zrobić zapewne na więcej sposobów, niż Kolego @matusiak zdołałeś poznałeś na szkoleniu w FC..

Pozdrawiam
Grzesiek

#346 OFFLINE   remek

remek

Administrator

• Administratorzy
  • 26625 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Remek

Napisano 28 listopad 2011 - 23:20

To tak jak ze sprzętem HiFi. Jeden słyszy 8kHz, inny góra 12 a .... niektórzy i 18kHz wyciągną. Czy to znaczy, że nie ma różnicy? Czy stosowanie rezonansu w wędkach ma powodować urywanie ręki w nadgarstku i odczucie przeszywającego bólu w klatce piersiowej? :mellow:

#347 OFFLINE   Darc

Darc

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów
  • LokalizacjaWarszawa-Wesoła

Napisano 29 listopad 2011 - 00:05

Maynard,
doskonale wyjaśniłeś moje intencje.
Nie interesuje mnie wiedza tajemna zawodowych Rodbuilder'ów, a jedynie amatorska praktyka i doświadczenia.
Darc

#348 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 12:29

Żeby w pełni wykorzystać zalety systemów rezonansowych, trzeba dysponować specjalnym systemem z urządzeniem wzmacniającym. Wzmacniacz nosi się przy pasku a przewody z uchwytu podłączone są do karku, przy braniu następuje elektrowstrząs, połączony ze szczękościskiem i wymuszonym odruchem bezwarunkowym w postaci zacięcia- zapewnia to najszybszą możliwą reakcję.

A tak poważnie, to myślę, że przy odrobinie czasu i zacięcia da się z globalnej sieci znaleźć bardzo dużo informacji, na temat zasady budowy przeróżnych systemów.

http://www.freepaten...20020002789.pdf
http://www.freepaten...20040231223.pdf
http://www.freepaten...com/7810274.pdf

Polecam również poszukiwania w dziedzinie kijów golfowych, tam stosuje się ten sam patent, bo i zagadnienie jeśli chodzi o wykorzystanie podobne.

http://www.freepaten...com/5575473.pdf

:D

#349 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 29 listopad 2011 - 12:53

[quote]
Zasada budowy rękojeści rezonansowej jest strzeżona i nie dowiesz się na forum jak to zrobić,ja przechodziłem szkolenie u Irka z budowy rękojeści rezonansowych i z tego co wiem to chyba chłopaki z Poznańskiej pracowni tez ,niestety to patent pracowni Fishing center i podpisywałem cyrograf dlatego nie mogę udzielić żadnej info
[/quote]
Każdy kto się tym para (rezonansem i rodbuildingiem w ogóle), ma jakieś o tym pojęcie i swoje zdanie na temat. Takie rozwiązania są i w sprzęcie custom i w seryjnych, a na temat ich działania, niedziałania, czy superdziałania, zdania są podzielone, a więc niejednoznaczne. Są zapewne osoby, które zupełnie amatorsko grzebały w takich rozwiązaniach (cudzych i/lub własnych) i nie sądzę, aby była potrzeba tu tworzenia mitu rezonansu, jako kolejnej rzeczy poza zasięgiem amatora - hobbysty.
Koncepcje, próby, testy, związane z tym oczywiste koszty, tajemnica handlowa - jasne, że tak, to naturalne. Ale na forum są koledzy, którzy dłubią w patykach dla przyjemności, być może na rezonansie się znają i albo podpowiedzą albo i nie. Pomijam tych, dla których jest to konflikt interesów (nikt nie każe strzelać sobie w stopy) oraz tych, którzy mieliby zhańbić swój podpis, złożony krwią na byczej skórze Po co pisać, że to tajemnica i się nie dowiesz, skoro rezonans można zrobić zapewne na więcej sposobów, niż Kolego @matusiak zdołałeś poznałeś na szkoleniu w FC..

Pozdrawiam
Grzesiek
[/quote]
Złożyć rękojeść rezonansowa każdy moze pytanie czy zrobi to prawidłowo,ale to tak jak z rozmieszczeniem przelotek tez jest tabela ale można kombinować w jakimś zakresie ,jednak jak się przedobrzy to moze skończyć sie złamaniem kija , w przypadku zle zmontowanej rękojeści po-prostu nic to nie da i nie sadze zeby ktos prywatnie złożył kilkadziesiąt i przetestował,a w tym przypadku nie uznał bym tych info za wiarygodne

#350 OFFLINE   szpiegu

szpiegu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2534 postów
  • Lokalizacjadziki zachód :)

Napisano 29 listopad 2011 - 12:55

Żeby w pełni wykorzystać zalety systemów rezonansowych, trzeba dysponować specjalnym systemem z urządzeniem wzmacniającym. Wzmacniacz nosi się przy pasku a przewody z uchwytu podłączone są do karku, przy braniu następuje elektrowstrząs, połączony ze szczękościskiem i wymuszonym odruchem bezwarunkowym w postaci zacięcia- zapewnia to najszybszą możliwą reakcję.

w sytuacji mega brania elektrowstrząs powodował by samoistną ejakulację

#351 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 13:46

Jeszcze jedno dodam. Po co ta chwytliwa nazwa z rezonansem. Przecież rezonans to dosyć osobliwe zjawisko i na pewno nie wywoła go żadna rękojeść. W rezonans może wpaść cały układ, czyli kij. O żadnym wzmocnieniu sygnału też nie ma mowy. Owszem wyobrażam sobie wzmocnienie odczuwalnych na dłoni sygnałów, ale w stosunku do takie samego kija który bardziej tłumi drgania. Jest tu raczej mowa o minimalizacji tłumienia impulsu przekazywanego na dłoń. Rysowanie jakichś sinusoidowopodobynych wykresów, na tle rękojeści w folderach reklamowych, różnych firm to też tylko chwyt. Drganie na kiju jest tłumione cały czas, od momentu kiedy dostaje impuls i tłumione może być tylko bardziej lub mniej. W pustce stosowanej w tym systemie nie zachodzą żadne magiczne ani inne fizycznie wytłumaczalne zjawiska. Drganie przenosi się tylko po materiale. Całym zastosowanym tu pomysłem, jest jak największe ograniczenie objętości materiału pomiędzy uchwytem a blankiem, jak i stosowanie materiału, który jak najlepiej przekazuje impuls (najmniej tłumi). Wobec faktu, że żadnego wzmocnienia sygnału nie ma, jest tylko i wyłącznie kwestia przekazania jak najmniej tłumionego sygnału na uchwyt. Trzymanie bezpośrednio za goły blank i tak byłoby nie do przebicia. :D

#352 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 29 listopad 2011 - 14:31

Złożyć rękojeść rezonansowa każdy moze pytanie czy zrobi to prawidłowo,ale to tak jak z rozmieszczeniem przelotek tez jest tabela ale można kombinować w jakimś zakresie ,jednak jak się przedobrzy to moze skończyć sie złamaniem kija , w przypadku zle zmontowanej rękojeści po-prostu nic to nie da i nie sadze zeby ktos prywatnie złożył kilkadziesiąt i przetestował,a w tym przypadku nie uznał bym tych info za wiarygodne

Tak, Kolego @matusiak. Można złożyć uchwyt źle, przelotki też można ustawić źle, zniszczyć blank i w ogóle to można sobie krzywdę zrobić przy testach obciążenia.. To nieważne. Forum promuje rodbuilding, również amatorski, ogólnie promuje rękodzieło oraz koleżeńską wymianę doświadczeń i niech tak pozostanie. Szkoda zniechęcać do udziału w rozmowie tych, którzy prywatnie przeszli przez ten temat, a zapewniam Ciebie że są tacy. Poza tym, nawet jeśli ktoś podjął jedną próbę z rezonansem, nawet nieudaną i chciałby podzielić się spostrzeżeniami, to również warto go wysłuchać, nie tylko jak ktoś zrobił kilkadziesiąt rezonansów albo ma na to papier..

Pozdrawiam
Grzesiek

Już nie będę się wymądrzał, szkoda ciągnąć ten temat, ale musiałem zareagować, bo jeszcze ktoś byłby gotów pomyśleć, że sam sobie z niczym nie poradzi. Myślę że @Krzysiek_W pokazuje w jakim kierunku należy myśleć przy rezonansie i w jakim kierunku powinna iść ta rozmowa. :D

#353 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 29 listopad 2011 - 15:01

Ja też nie mam zamiaru się mądrzyć ale po mojemu wolę zainwestować w lepszy blank jak w rezonans, ale to moje prywatne zdanie i wcale nie znaczy, że mam rację.Jakoś tak po mojemu nie mam wiary we wszelakie rezonansy czy wzmacniacze brań a i owszem czuję różnicę między dobrym a kiepskim blankiem.

#354 OFFLINE   matusiak

matusiak

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1415 postów
  • Lokalizacjakielce

Napisano 29 listopad 2011 - 15:51

Ja nie zniechęcam jak ktoś ma możliwości i ochotę to niech kombinuje,powiedziałem tylko ze nikt kto robi to zawodowo nie udzieli info ,a czy rękojeść działa czy nie ,tylu przeciwników co zwolenników i z tym się nie da dyskutować ale to watek o złożeniu rezonansu i tego się trzymajmy, a sam z chęcią poczytam info z prywatnych testów

#355 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów
  • Imię:Darek

Napisano 29 listopad 2011 - 15:55

A ja proponuje kupić kija na rezonansie w FC i go rozbebeszyć :lol:

#356 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 15:57

A ja proponuje kupić kija na rezonansie w FC i go rozbebeszyć :lol:

Wez porządną suwmiarkę, uwierz mi będzie potrzebna.

Bujo

#357 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 15:59

sory Bujo ale nie kumam

#358 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:06

Ja też nie mam zamiaru się mądrzyć ale po mojemu wolę zainwestować w lepszy blank jak w rezonans, ale to moje prywatne zdanie i wcale nie znaczy, że mam rację.Jakoś tak po mojemu nie mam wiary we wszelakie rezonansy czy wzmacniacze brań a i owszem czuję różnicę między dobrym a kiepskim blankiem.

A jaki to lepszy blank? I tu się dopiero zaczyna problem przy jakim rękojeści rezonansowe to dopiero pikuś.

Pisałem wiele razy na forum- jakim cudem wędka jerkowa, 32 lbs pozwala czuć brania okoni jako je......e???

#359 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:07

sory Bujo ale nie kumam

A ja kumam dlatego mowie, ze jakby ktoś chciał rozebrać rezonans to potrzebna będzie dobra suwmiarka.

#360 OFFLINE   fish28

fish28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2677 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 16:09

ok teraz rozumiem :mellow:

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych