Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie
TECH

Rękojeści rezonansowe i transmisja drgań

tech-rb rezonans dolnik rękojeść

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
535 odpowiedzi w tym temacie

#361 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 29 listopad 2011 - 16:57

Bujo TY dobrze wiesz jakie są np. lepsze i gorsze blanki muchowe, pstrągowe itp. :D .
Nie zadawaj pytań na które znasz odpowiedź B) .

#362 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 17:02

Bujo TY dobrze wiesz jakie są np. lepsze i gorsze blanki muchowe, pstrągowe itp. :D .

Kiedyś było ATC, później NFC teraz ptaszysko :D Proste, jasne i logiczne, jak zawsze oczywiście Fuji Sic titanium i korek flor a jak chce się pójść totalnie na maxa to Daiwa Carbon Guide, 30% lżejsze od Fuji titanium i pewnie ze dwa razy droższe :D :D :D

Bujo

Załączone pliki

#363 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 29 listopad 2011 - 19:05

[quote]
[/quote]

Kiedyś było ATC, później NFC teraz ptaszysko :D Proste, jasne i logiczne, jak zawsze oczywiście Fuji Sic titanium i korek flor a jak chce się pójść totalnie na maxa to Daiwa Carbon Guide, 30% lżejsze od Fuji titanium i pewnie ze dwa razy droższe :D :D :D

Bujo

[/quote]

Uu takich nie mam,masz może na zbyciu kilka
<_< <_< <_< <_< ?

Co do samego rezonansu, mam\miałem kilka patyków w ten sposób zrobiony i w jednych łapę urywało w innych szału nie było i wcale nie były to blanki z niskiego modułu. W jednym kiju różnica była ewidentna między trzymaniem za goły blank (powyżej fore) a za uchwyt z rezonatorem. Oczywiście na korzyść rezonansu, niestety o innych kijach już tak jednoznacznie tego powiedzieć nie mogę. Według mnie nie jest to takie proste, jak niektórzy to przedstawiają, inaczej wystarczyło by użyć noża i usunąć kawałek korka\pianki tam gdzie trzymamy

#364 OFFLINE   woblerwz

woblerwz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1597 postów
  • LokalizacjaBrzeg
  • Imię:Wojtek

Napisano 29 listopad 2011 - 20:28

Na stronie FC masz i fotki i co nieco materiałów do zrobienia rezonansowej. A jak? Pewnie drogi są różne, miałem okazję sprawdzić. Aby mieć pewność że działa kup kilkanaście najlepiej ,,głuchych blanków, po kolei dokładając pojedyncze elementy z różnych materiałów sprawdzaj co który daje. Dochodzą jeszcze kwestie wzajemnego powiązania wymiarów, zabawa na zimę przednia. Powodzenia.

#365 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 29 listopad 2011 - 20:52

OK, ja z fizyki to pamiętam tylko tyle co z liceum, więc sporu toczyć nie będę. Natomiast przyjmijmy , że założenie tuby wzmacnia sygnał. W takim razie, czy ktoś mógłby nazwać, które z kilku zjawisk występujących w dynamice drgań za to odpowiada? Tak na początek, żeby było wiadomo o czym ta dyskusja.

:D

#366 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 29 listopad 2011 - 21:15

Być może chodzi tu o zjawisko dudnienia?

#367 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Imię:Paweł

Napisano 30 listopad 2011 - 08:11

[quote]
Ja też nie mam zamiaru się mądrzyć ale po mojemu wolę zainwestować w lepszy blank jak w rezonans, ale to moje prywatne zdanie i wcale nie znaczy, że mam rację.Jakoś tak po mojemu nie mam wiary we wszelakie rezonansy czy wzmacniacze brań a i owszem czuję różnicę między dobrym a kiepskim blankiem.
[/quote]

A jaki to lepszy blank? I tu się dopiero zaczyna problem przy jakim rękojeści rezonansowe to dopiero pikuś.

Pisałem wiele razy na forum- jakim cudem wędka jerkowa, 32 lbs pozwala czuć brania okoni jako je......e???
[/quote]

Nie wiem, nie używałem ani rezonansu ani lepszych blanków, ale może ten lepszy to boronowy? Przynajmniej Krzysztof Zieliński tak opisuje swoją ofertę blanków boronowych Restaffine... Jeśli są osoby, które używały i jednego i drugiego mogłyby powiedzieć więcej... Sam jestem bardzo ciekawy spostrzeżeń... Co lepsze? Grafit+rezonans czy boron ?

#368 OFFLINE   king

king

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 682 postów

Napisano 30 listopad 2011 - 14:53

Witam,
wędki mogą opisać chyba drgania harmoniczne. Prezentacja przynęty i niektóre brania powodują małe drgania szczytówki. Drżenie odbywa się blisko położenia równowagi stałej. Okres drgań jest mały. Szczytówka powinna mieć dwa stopnie swobody, tj. ugięcie i skręt. Najprościej rezonować drgania układu zbudowanego z materiałów sprężystych.
Pewno można otrzymać przybliżone rozwiązanie powyższego i zastosować do budowy rere. :unsure:
Pewno też niektórzy koledzy po kiju mają już wytyczne do budowy wędki. Inni wykorzystują koniunkturę i niewiedzę klientów, inni tworzą cyberśmietnisko.

Pozdrawiam

#369 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5010 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 30 listopad 2011 - 22:23

Oczywiście mogę być tylko subiektywnie warunkowany , ale dwa rezo ! 100% japan ! mojego znajomego od sprzętowych wypasów miałem w ręku nad wodą . Mam wrażenie , a może i pewność , że nie tyle intensywniej , ile raczej odmiennie odbierałem sygnały .
Nie lekceważę , ani tez postponuję jego doniosłości , bo to jednak poszukiwanie nowej jakości i ciekawa próba pójścia do przodu z konstrukcją gripów i wędek . Tyle że wyraźnie sam czas ograniczył status rezonansu do roli wybrzmiewającej powoli technicznej ciekawostki .
Dlatego nieubłaganą , sekciarską konsekwencję naszych kolegów w utrzymaniu rygoru ścisłej reglamentacji , spokojnie możemy dołożyć do równie intrygującej tajemnicy sposobu dziergania równie powalających swoją mistyką , rombów na swetrach :lol:
Cha , cha ..

#370 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 30 listopad 2011 - 22:58

To zabawne jak dwie osoby, z czego jedna ma dostęp do 100% japan rezonansów, a druga nigdy nie trzymająca w ręce wędki z rezonansem, mogą w tym wątku doskonale się rozumieć ;)

Pozdrawiam
Grzesiek

#371 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5010 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 30 listopad 2011 - 23:14

Niezacietrzewieni i dorośli tak mają . Po co niby konfabulować , albo żreć się namiętnie o urojone przybliżenia , podczas gdy rzeczywistość obok leży odłogiem ..

#372 OFFLINE   Fatso

Fatso

Zaawansowany

• PATRON
  • PipPipPip
  • 2715 postów
  • LokalizacjaWarszawa, Choszczówka
  • Imię:Michał

Napisano 01 grudzień 2011 - 09:52

A ja mam sweter w paski :( Nigdy nie doznam rozkoszy, z rombów, lubo z rezonansowej rękojeści płynącej. O ja nieszczęsny :huh: :(

Chyba sobie kupię jakiś kij z IM-999, albo XT-100000 ... B) :lol:

Pzdr,
Fatso

#373 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 10:52

To zabawne jak dwie osoby, z czego jedna ma dostęp do 100% japan rezonansów, a druga nigdy nie trzymająca w ręce wędki z rezonansem, mogą w tym wątku doskonale się rozumieć ;)

Pozdrawiam
Grzesiek

Zadziwiające jest to, że napisałeś w tym wątku 4 posty gdy nawet nie trzymałeś takiej wędki w reku :unsure:

#374 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4496 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 10:53

Oczywiście mogę być tylko subiektywnie warunkowany , ale dwa rezo ! 100% japan ! mojego znajomego od sprzętowych wypasów miałem w ręku nad wodą . Mam wrażenie , a może i pewność , że nie tyle intensywniej , ile raczej odmiennie odbierałem sygnały .
Nie lekceważę , ani tez postponuję jego doniosłości , bo to jednak poszukiwanie nowej jakości i ciekawa próba pójścia do przodu z konstrukcją gripów i wędek . Tyle że wyraźnie sam czas ograniczył status rezonansu do roli wybrzmiewającej powoli technicznej ciekawostki .
Dlatego nieubłaganą , sekciarską konsekwencję naszych kolegów w utrzymaniu rygoru ścisłej reglamentacji , spokojnie możemy dołożyć do równie intrygującej tajemnicy sposobu dziergania równie powalających swoją mistyką , rombów na swetrach :lol:
Cha , cha ..

Za wielkie ręce masz i tyle, Megabassy są robione pod malutkie japońskie raczki, ot i cały problem :D

#375 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 12:37

Dyskusja przekształciła się w spór o rację najmojszą.

Być może chodzi tu o zjawisko dudnienia?

Też o tym myślałem, tylko co jest drugim źródłem drgań? Pozatym, to ta sama historia, co rezonansem. Tak jak nie kupuje historii z pudłem rezonansowym w kiju tak samo jest z dudnieniemm. Za małe pudło, zamknięte, drganie gasnące w ułamku sekundy itp.

#376 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:10

[quote]

Pozdrawiam
Grzesiek
[/quote]
Zadziwiające jest to, że napisałeś w tym wątku 4 posty gdy nawet nie trzymałeś takiej wędki w reku :unsure:
[/quote]

Bujo, coś źle napisałem w tym wątku? Przecież wszystkie cztery wpisy są na temat! :unsure: Może ostatni wpis jest trochę OT, ale nie bardziej niż pisanie o malutkich azjatyckich rączkach, czy inne koleżeńskie uwagi jakie tu padły... oczywiście jeśli fakt, że nie miałem rezonansu o tym przesądza, mogę na prośbę moderatora nie zabierać więcej głosu.. :unsure:

@Krzysiek - ja to sobie wyobraziłem tak, że w tej malutkiej tubie powstaje jakiś tam rezonans, nawet nieodczuwalny dla zmysłów, ale dudnienie następuje właśnie przez nałożenie tej częstotliwość na tą, która płynie bezpośrednio z blanku. Zaznaczam, że to była tylko spontaniczna myśl, nie poparta zamówieniami z FISHING CENTER ani posiadaniem Magabassa...

#377 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:27

@Maynard zgadza się, to są normalne zjawiska jakie zachodzą w gitarze, fortepianie i innych instrumentach, ale charakter drgań i skala pudła jest nie porównywalna. Moim zdaniem zachodzi zjawisko zupełnie elementarne i proste w wytłumaczeniu, tak jak pisałem na początku. Rękojeść osadzona na skarpetce, tłumi drgania bardziej niż ta osadzona na korku, a ta z kolei tłumi bardziej niż osadzona na pierścieniach wykorzystywanych w tym systemie. Ponadto zgodnie z zasadą zachowania energii większa objętość materiału pochłania energią (drgania) bardziej niż mniejsza. Dlatego osadzenie na pierścieniach dostarcza więcej energii (drgań) na dłoń. Drgania są rozpraszane i tłumione w większej ilości dopiero na dłoni, a nie jak w przypadku pełnego osadzenia w dużej mierze po drodze. Jest mniejsze tłumienie, wzmocnieniem jest tylko w stosunku do kija z rękojeścią tradycyjną, ale to nie jest zjawisko z pudła rezonansowego.

#378 OFFLINE   Maynard

Maynard

Cast Spinn C&R

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1912 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:51

No piszesz Krzychu rozsądnie i sądzę, że w zupełności pokrywa się to z rzeczywistością. Wielu użytkowników rezonansów zwracało jednak uwagę, że sygnały odczuwają inaczej (nawet w tym wątku padło takie stwierdzenia) a niekoniecznie mocniej. Dlatego dumałem sobie, co może sprawić, że zmienia się inny parametr niż stopień tłumienia przez skarpetę, korek, czy pierścienie. Odpowiedzi oczywiście nie mam, tak samo jak nadal nie mam kija z FC, czy MB :mellow:

Pozdrawiam
Grzesiek

#379 OFFLINE   pepe_79

pepe_79

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 671 postów
  • LokalizacjaBełchatów
  • Imię:Paweł

Napisano 01 grudzień 2011 - 13:58

Ufff, od rękojeści aż do gitar i fortepianów. Panowie nieźle się rozkręciliście... Czekam na więcej...

Tak dla rozluźnienia...
Wy tu prowadzicie jakieś dywagacje fortepianowe a przecież Dragon prawdę Wam powie. Oni w swoich rękojeściach z Resonance System pokazują wyraźnie jak wzmacniają podwójnie pierwotny sygnał brania
http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/wdziska-d ragon/guide-select

#380 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 01 grudzień 2011 - 14:22

Gitara musiała się pojawić bo to pudło wzmacniające drgania jak się patrzy. Nie kwestionuję, skuteczności rozwiązania, tylko nazwę która sugeruje zjawisko w którym blank drga w taki sposób, że wprawia w drgania cząsteczki powietrza w tej malutkiej przestrzeni, do tego stopnia, że fale nakładają się na siebie, w efekcie powodując rezonans i detonując wzmocniony sygnał na uchwycie. Takie zjawisko sugeruje nazwa produktu „rękojeść rezonansowa”. Takie też zjawisko wymagałyby kunsztu w budowie czegoś takiego, porównywalnego z budową instrumentów. Oczywiście mogę się mylić i opowiadam głupoty, ale na tym etapie jestem pewny swego.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tech, tech-rb, rezonans, dolnik, rękojeść

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych