Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łódź River Fox - opinie.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1875 odpowiedzi w tym temacie

#1661 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 20 październik 2023 - 20:56

wink.png Mam Raymarine i taki przetwornik nie pasuje do wnęki mojego FOXSA 400 , takie info jak by ktoś chciał zakładać tongue.png

#1662 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudziądz

Napisano 21 październik 2023 - 17:47

Raymarina się da .... trzeba wywiercić dziurę w kadłubie i przełożyć kabel a potem to uszczelnić.

#1663 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 21 październik 2023 - 23:42

P . Krzysztofie zbyt cenię tą łódkę by robić w niej dziury, przetwornik mam na sztycy i mocowany tam gdzie jest drugi silnik . Łódka super stabilna co potwierdzają moi koledzy którzy mają swoje straszne koliby mimo że też mają 4 metrowe .

#1664 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1107 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 22 październik 2023 - 09:35

Hehehe tez cenię swoją łódkę. Dlatego robię w niej co chwila nowe dziury (co prawda nie w dnie), a ona to dzielnie znosi. Dzięki wierceniom lodka coraz bardziej realizuje moje wszystkie potrzeby.

Laminat przewiercony i z powrotem zalany laminatem to nic złego. To właśnie w laminatach piękne, robisz dziurę, zmieniasz zdanie uzupełniasz laminatem, polerujesz, malujesz i śladu nie ma. Coś jak zaprawkę na gipsowej ścianie  ;).

Łódki łatać nie musiałem za dużo ale owiewki torowe odtwarzałem z połamanych nie raz i łatwość zrobienia tego i efekty ciagle mnie zaskakiwały. Wdzięczny materiał.

#1665 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 22 październik 2023 - 11:13

No właśnie o dno chodzi  ohmy.png  . Przetwornik możesz w każdej chwili uszkodzić i co ??? kable wyciągasz i znowu dziurę  kleisz  . , poza tym takie rzeczy robi się przed sklejeniem skorup łódki  , a echo  kupiłem po kupnie łódki i teraz tak musi zostać wink.png

#1666 OFFLINE   Slawek Dlugosz

Slawek Dlugosz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • LokalizacjaMełno
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Długosz

Napisano 22 październik 2023 - 18:29

Komora w bakiście zenzowej ma pojedyncze dno, także nie wiercisz przez dwa płaszcze.

#1667 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 23 październik 2023 - 05:23

Wiem , ale ten przetwornik nie jest wypinany i jak Byś nie patrzył to kabel wyrywasz bo musi być oklejony inaczej wodę będę miał w bakiście . I jeszcze jeden minus takiego rozwiązania gdzie przetwornik jest na stałe , mam łódkę pod plandeką ale na dworze i zimą są temperatury ujemne a elektronika nie lubi takich zmian . Rozwiązanie fajne jak można to szybko zdemontować tu tak nie ma i machnołem  rękom bo nie będę kupował znowu innej echosondy wink.png

#1668 OFFLINE   Slawek Dlugosz

Slawek Dlugosz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 123 postów
  • LokalizacjaMełno
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Długosz

Napisano 23 październik 2023 - 12:09

Możesz wywiercić otwór i zamontować na uszczelniacz plastikowe przejście średnicy trochę większej niż wtyczka kabla przetwornika. Od środka na ten krócieć montujesz wąż na opaskę zaciskową. Wąż powinien mieć długość +/- wysokości bakisty zenzowej i zamontowany możliwie w pionie. Woda będzie wchodziła w ten wąż do głębokości zanurzenia łódki. Możesz też w bakiście wyżej na pawęży, zamontować drugi króciec plastikowy, połączyć to wężem i wyjdzie taki bypass. Także kilka rozwiązań jest.

#1669 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaChełm
  • Imię:Piotr

Napisano 23 październik 2023 - 16:14

Kielson1, on 20 Oct 2023 - 17:35, said:

Szkoda, że nie wiedziałem wcześniej o tym wyższym. Nie kombinowałbym, tylko od razu kupiłbym taki jak trzeba.

Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka

No ale ty masz chyba Garmin...a Krzysztof pisze o dwóch wysokościach do Lowrance. Do Garmin jest jedna, przynajmniej na stronie Foxa...

#1670 OFFLINE   Kielson1

Kielson1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Nazwisko:K

Napisano 23 październik 2023 - 16:44

A może można zaadoptować podstawę od lowranca do przetwornika od garmina?

#1671 OFFLINE   Krzysztof Kacprzak

Krzysztof Kacprzak

Forumowicz

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPip
  • 491 postów
  • LokalizacjaRIVERFOX Grudziądz

Napisano 23 październik 2023 - 16:48

Kielson1, on 23 Oct 2023 - 15:44, said:

A może można zaadoptować podstawę od lowranca do przetwornika od garmina?

Można ...nawet pasuje większość otworów ...tylko dwa trzeba powiększyć i jest OK ...albo przykręcić tylko na 4 śruby

Użytkownik Krzysztof Kacprzak edytował ten post 23 październik 2023 - 16:49

#1672 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2377 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 23 październik 2023 - 19:46

To poproszę o przystępne nakreślenie montażu przetwornika MSI+ od Humminbirda . Jeśli kupię RF ( a mam nadzieję że tak smile.png ) to będzie temat montażu Helixa 9 na tej łodzi . Ale najbardziej zależałoby mi na takim rozwiązaniu , które pozwalałoby na swobodne przerzucanie tego echa z jednej łodzi do drugiej . Jakaś szyna na pawęży pozwalająca na wsunięcie i wysunięcie przetwornika na uchwycie ? Jeśli tak , to kabel od przetwornika szedłby swobodnie do pokładu i dalej do plotera zamocowanego na uchwycie ? Lub zupełnie mobilnie do echa w coverze ? Macie jakieś pomysły i sugestie ? 

#1673 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4149 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 23 październik 2023 - 20:09

Miałem Helix 9 z przetwornikiem MSI zamocowany do Riverfox 400 za pomocą potrójnej przyssawki... na pawęży...
Przewód puszczony do góry na rufie wchodził w gumowe przejście i dalej w bakiscie do miejsca mocowania echosondy...
Ewentualny demontaż i wyjęcie przewodu przetwornika to 5 minut...
  • malinabar lubi to

#1674 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 374 postów
  • LokalizacjaChełm
  • Imię:Piotr

Napisano 23 październik 2023 - 22:38

Krzysztof, a uchwyt Garmin będzie pasował do RF405 pod przetwornik gt52...wszystko będzie działać jak należy...?

#1675 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4149 postów

Napisano 24 październik 2023 - 09:38

malinabar, on 23 Oct 2023 - 18:46, said:

To poproszę o przystępne nakreślenie montażu przetwornika MSI+ od Humminbirda . Jeśli kupię RF ( a mam nadzieję że tak smile.png ) to będzie temat montażu Helixa 9 na tej łodzi . Ale najbardziej zależałoby mi na takim rozwiązaniu , które pozwalałoby na swobodne przerzucanie tego echa z jednej łodzi do drugiej . Jakaś szyna na pawęży pozwalająca na wsunięcie i wysunięcie przetwornika na uchwycie ? Jeśli tak , to kabel od przetwornika szedłby swobodnie do pokładu i dalej do plotera zamocowanego na uchwycie ? Lub zupełnie mobilnie do echa w coverze ? Macie jakieś pomysły i sugestie ? 

Tu masz przetwornik MSI z Helixa 9

Załączony plik  USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca_share_media1623177113716_6808098260771113174.jpeg   72,99 KB   34 Ilość pobrań

• malinabar lubi to

#1676 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1018 postów
  • LokalizacjaŁódż

Napisano 24 październik 2023 - 12:13

A ja mam tak , bez wiercenia dziury w dnie bardzo mocne mocowanie jak do silnika elektrycznego , i moment przekłada się na drugą łódkę

Załączone pliki

Użytkownik pawlo29 edytował ten post 24 październik 2023 - 12:27

#1677 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2377 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 24 październik 2023 - 14:40

Karol Krause, on 24 Oct 2023 - 08:38, said:

Teraz jasne zupełnie smile.png . Chociaż nie wiem , czy nie urządzałaby mnie bardziej jakaś prowadnica/profil przymocowana na stałe do pawęży oraz wsuwanie przetwornika przykręconego do czegoś , co porusza się w tej prowadnicy z umożliwieniem regulacji głębokości opuszczenia . Zresztą tego typu mocowania już widziałem w stosownych wątkach . A te przyssawki to poręczne i pewne czy aby biggrin.png ?...

#1678 OFFLINE   Kielson1

Kielson1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 24 październik 2023 - 15:06

Przy przetworniku mocowanym na przyssawki oraz na sztycy od silnika el. trzeba wziąć pod uwagę możliwość przysłonienia wiązki side vu przetwornika przez silnik spalinowy i niewłaściwego obrazu jednej strony w tym widoku. Zanim ostatecznie podkleiłem podkładkę w gnieździe na przetwornik próbowałem z potrójnym uchwyten na przyssawki RM i właśnie tak miałem.

#1679 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4149 postów

Napisano 24 październik 2023 - 16:09

Jak dobrze się przypatrzeć to do przyssawek jest zamocowane ramię RAM, co pozwala na swobodną regulacje głębokości zanurzenia przetwornika, co tym samym daje możliwość ominięcia kolumny silnika spalinowego...

#1680 OFFLINE   Kielson1

Kielson1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów
  • LokalizacjaGdańsk

Napisano 24 październik 2023 - 18:04

I tak za krótko.