Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szwecja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3687 odpowiedzi w tym temacie

#2821 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 180 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 21 grudzień 2022 - 14:15

Panowie,
Chce sobie zaplanować wypadzik na ryby do Szwecji z kumplami. 4os, Jedno auto + przyczepka z łódka i ponton.

Wiem, że można pojechać gdzieś na gotowca, że mają łódki itd ale ceny zaczynają się 3500+ minimum na 7dni od osoby nie wliczając dojazdu na miejsce.

Mnie interesuje czy da się to ogarnąć do 2.5-3tys os. Oczywiście z prowiantem w słoikach i paliwem z Polski :P

Czy ktoś może ma jakieś ciekawe miejsca ( jeziora, szkiery - konkretny rejon) coś podpowie odnośnie promu etc. Interesuje nas okon/szczupak i nie, nie jedziemy nabrać ryb do kontenerów czy czegoś tam innego jak to słyszy się o Polakach w Szwecji.

Termin i tu też mam zagwozdkę, byłem już dwa razy na organizowanej wycieczce, na początku maja obie na super szczupaki i obie nie wypaliły, ryby 50-60cm, Tylko ejsik wtedy połapał 100+ szt. Okoni.. Nie chciałbym znów się na to naciąć więc może z terminem też ktoś coś podpowie?

Użytkownik Pat92 edytował ten post 21 grudzień 2022 - 14:15

#2822 OFFLINE   selk

selk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 809 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Zbyszek

Napisano 21 grudzień 2022 - 14:27

Napisz na priv. Ja z ekipą jezdzimy 1-2razy w roku. Podpowiem co do organizacji taniej i co gdzie załatwic

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

#2823 OFFLINE   Pumba

Pumba

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2558 postów
  • LokalizacjaGdynia / Tobołowo
  • Imię:Łukasz

Napisano 21 grudzień 2022 - 16:49

Panowie,
Chce sobie zaplanować wypadzik na ryby do Szwecji z kumplami. 4os, Jedno auto + przyczepka z łódka i ponton.

Wiem, że można pojechać gdzieś na gotowca, że mają łódki itd ale ceny zaczynają się 3500+ minimum na 7dni od osoby nie wliczając dojazdu na miejsce.

Mnie interesuje czy da się to ogarnąć do 2.5-3tys os. Oczywiście z prowiantem w słoikach i paliwem z Polski :P

Czy ktoś może ma jakieś ciekawe miejsca ( jeziora, szkiery - konkretny rejon) coś podpowie odnośnie promu etc. Interesuje nas okon/szczupak i nie, nie jedziemy nabrać ryb do kontenerów czy czegoś tam innego jak to słyszy się o Polakach w Szwecji.

Termin i tu też mam zagwozdkę, byłem już dwa razy na organizowanej wycieczce, na początku maja obie na super szczupaki i obie nie wypaliły, ryby 50-60cm, Tylko ejsik wtedy połapał 100+ szt. Okoni.. Nie chciałbym znów się na to naciąć więc może z terminem też ktoś coś podpowie?

Co do terminu - im dalej na północ tym później. Ja nawet na południe nie pojechałbym wcześniej niż na przełomie maja i czerwca. Co do miejscówek - google maps i jedziesz z tematem. Zacznij od jeziora. Ważne, żeby było zróżnicowane - zatoki, wyspy i te sprawy. Później batymetria, tu źródeł jest sporo. Jeśli wszystko się zgadza to szukasz noclegu lub miejsca na kamping. Mnie taki 8-dniowy wyjazd w czerwcu tego roku (750 km z Karlskrony w jedną stronę) wyniósł około 1700 PLN na głowę.
  • Gadget lubi to

#2824 OFFLINE   Pietruk

Pietruk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2326 postów
  • LokalizacjaŁomża
  • Imię:Piotr

Napisano 21 grudzień 2022 - 16:53

Z tym paliwem to uważaj. Poczytaj przepisy jakie obowiązują na promie oraz celne.
  • Fiskare lubi to

#2825 OFFLINE   Fiskare

Fiskare

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 307 postów
  • LokalizacjaMalmö
  • Imię:Maciej

Napisano 21 grudzień 2022 - 21:41

Też nie słyszałem, ale jest przepis, że śruba silnika zaburtowego powinna być w czasie transportu osłonięta.

W Szwecji nie ma takiego przepisu.

• rower26 i Sailfish lubią to

#2826 OFFLINE   Brylu

Brylu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Przemo

Napisano 26 grudzień 2022 - 11:17

Nowy sezon za pasem, wiec wrzucam link, który już pewnie niektórzy koledzy mieli okazje gdzieś przeczytać, choć może nie wszyscy. W 2023 roku komfort podróżowania z Gdyni do Karlskrony wzrośnie znacząco

https://www.portalmo...2-stycznia-2023

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

#2827 OFFLINE   Brylu

Brylu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 grudzień 2022 - 11:19

I z powrotem oczywiście

#2828 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 687 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 26 grudzień 2022 - 12:55

Płynąłem Estelle tydzień po uruchomieniu. Prom świetny, dodatkowo wygodne fotele. 2 salki kinowe, świetna restauracja na dziobie i tylko dyskoteki brak. Ogólnie prom chiński, co widać i miał delikatne problemy z wentylacją.
  • godski lubi to

#2829 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 26 grudzień 2022 - 18:23

Nowe promy nowe ceny. Jak na razie na czerwiec jest kosmicznie drogo.

#2830 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15673 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 grudzień 2022 - 18:53

Płynąłem Estelle tydzień po uruchomieniu. Prom świetny, dodatkowo wygodne fotele. 2 salki kinowe, świetna restauracja na dziobie i tylko dyskoteki brak. Ogólnie prom chiński, co widać i miał delikatne problemy z wentylacją.

Dyskoteki brak????? Nigdy w życiu - kto raz zatańczył na szwedzkim promie to bez dyskoteki brak życia.

• BOB i NorbertO lubią to

#2831 OFFLINE   slawito

slawito

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaGdynia
  • Imię:Sławek

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:02

Ostatnie lata "covidowe" to już nie to co kiedyś jeśli chodzi o frekwencję i dyskoteki.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

#2832 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:08

Nowy sezon za pasem, wiec wrzucam link, który już pewnie niektórzy koledzy mieli okazje gdzieś przeczytać, choć może nie wszyscy. W 2023 roku komfort podróżowania z Gdyni do Karlskrony wzrośnie znacząco

https://www.portalmo...2-stycznia-2023

Mam bilety na czerwiec. Kabina 4x + samochód i przyczepa 2,5m płacimy 670 pln na osobę

#2833 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:32

Mam bilety na czerwiec. Kabina 4x + samochód i przyczepa 2,5m płacimy 670 pln na osobę

Kiedy kupowałeś?

#2834 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:36

Ja kupiłem jakieś dwa tygodnie temu 2x kabina 2-osobowa i samochód, wyszło po 750 zł minus punkty. Wyjazd 16 czerwca
Tomek

Użytkownik kostom63 edytował ten post 26 grudzień 2022 - 19:37

#2835 OFFLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10194 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 grudzień 2022 - 19:42

Kiedy kupowałeś?

Jakiś tydzień temu

#2836 OFFLINE   Brylu

Brylu

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 34 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 26 grudzień 2022 - 21:36

Ja kupowałem 6 czy 7 grudnia, 4x kabina z oknem w obie strony, taryfa Flexi, przyczepa 6m, + śniadania + kolacje w obie strony dla 4 osób, wyszło prawie 4400 czyli po 1100 na osobę.
Wyjazd 11.08.

#2837 OFFLINE   kostom63

kostom63

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1650 postów

Napisano 26 grudzień 2022 - 22:41

Cześć, czy ifiske tylko mnie odcieło dostęp do aktualnych raportów połowów?
Tomek

Jakoś samo wróciło.
A co do biletów, u mnie też flexi, bez posiłków, ale z oknem i wyborem numeru kabiny. Ale jak kupowałem to wieczorny rejs był Spirytem, a teraz w cenniku jest ten nowy Ebba. Się okaże czym popłyniemy

Użytkownik kostom63 edytował ten post 26 grudzień 2022 - 22:47

#2838 OFFLINE   Granturismo

Granturismo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaBeskid Mały
  • Imię:Grzesiek

Napisano 29 grudzień 2022 - 20:43

W połowie maja wybieram się na tygodniową wycieczkę na ryby do Szwecji. Jeziora Ivösjön i Immelm (niespełna 100km od portów Ystad i Karlskrona). Po 2-3 dni na każdym z jezior. Zabieram swój ponton (podłoga airdeck, więc da się łowić na stojąco). Na razie tylko wiosła ale niewykluczone, że do tej pory kupię też i silnik.

Parkuję i śpię na zagospodarowanych miejscach piknikowych lub na dziko w lesie (wszystko legalne i bezpłatne), jedzenie przyrządzam na miejscu we własnym zakresie, wieczory przy ognisku.

Koszty: paliwo + prom + licencje + prowiant - maksymalnie 1500zł.

Jeżeli komuś odpowiada taka forma organizacji to zapraszam.

P.S. W połowie czerwca wybieram się na kolejny wyjazd, tym razem w rejon Tännäs-Funäsdalen. Zasay takie same, tylko koszty wyższe o około 1000zł (bo dalej).

#2839 OFFLINE   gaweł

gaweł

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1275 postów
  • LokalizacjaGdańsk Osowa
  • Imię:Paweł

Napisano 29 grudzień 2022 - 20:48

U nas wyszło 4800pln/auto+łódka/ na 8=600pln.

Polecam Zew Przygody/Leszek Ściborski/ :)

#2840 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 29 grudzień 2022 - 21:35

U nas wyszło 4800pln/auto+łódka/ na 8=600pln.
Polecam Zew Przygody/Leszek Ściborski/ :)

Busem?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych